Atopia, kortisonilääkitys ja maksa-arvot (Koirat > Koirien hoitaminen)

29.11.2015 01.11
000078634_r
Viestejä: 543

En löytänyt ketjua, jossa tätä olisi käsitelty. Jos sellainen on, saapi yhdistää tämän siihen.

Koirallani siirryttiin viime keväänä atopian hoidossa kortisonitablettien käyttöön. Kun lääkitystä oli jatkettu noin puoli vuotta, verikontrollissa AFOS oli hieman koholla ja annostusta pienennettiin hiukan. Parin kuukauden kuluttua veriarvot olivat normaalit, paitsi että silloin taas oli munuaisarvot hieman koholla, mutta se johtui ilmeisesti siitä, että koira ei ollut juonut tarpeeksi, koskapa taas kuukauden päästä otetussa kontrolissa kaikki oli ok.

Tämä uusi annostus on pitänyt tähän asti ihan hyvin oireet poissa, mutta pari viikkoa sitten tuli taas hiivaa korviin. Toki noita tulehduksia voi silloin tällöin tulla, mutta jos oireet eivät tarpeeksi hyvin pysy poissa, pitänee miettiä sitten taas varovaista annoksen nostoa. Kaikenlaista ulkoista estävää lääkettä ollaan nyt saatu mukaan, jotta ei tarvitsisi suun kautta annettavaa lääkitystä lisätä. Kortisoniannos ei ole missään vaiheessa kuulemma ollut suuri (tällä hetkellä 2,5mg joka toinen päivä), mutta jatkuvassa käytössä hieman suurempi annos kuitenkin aiheutti tuon nousun AFOS -arvoon.

Käsittääkseni AFOS ei ole oikeastaan pelkästään maksan toiminnasta kertova arvo - varsinaiset maksa-arvot ovat kaikissa kontrolleissa olleet normaalit, mutta ei kai tuo AFOSkaan saa jatkuvasti koholla olla?

Onko kokemuksia pitkäaikaisesta kortisonilääkityksestä ja sen vaikutuksesta maksaan? Onko muut joutuneet hienosäätämään annostusta maksa-arvojen takia? Sekin oli jännä tuossa annoksen muuttamisessa, kun ennen kontrollia mentiin annostuksella neljäsosa 5mg tabletista päivittäin, ja tuolla annostuksella siis AFOS reagoi. Sitten vähennys tehtiin niin, että annetaan puolikas 5mg tabletista joka toinen päivä. ELL sanoi, että on huomattu että vähän suurempi annos harvemmin annettuna on tehokkaampi kuin pienet annokset usein annettuna. Ei ole kuulemma mitään selitystä, miksi näin on, mutta käytäntö vaan on osoittanut näin.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti