Perheen koirien tappelu ja johtajuus (Koirat > Koirien koulutus)

19.01.2016 19.46

Ei kylläkään tappelu, mutta rähinää kuitenkin.

Tilanne lenkillä:

Rita, narttu 12v. narussa haistelee jotakin, Minni, narttu 9v. vapaana menee astumaan vanhempaa narttua (ei uutta käytöstä), Api, uros 11v. narussa tulee myös haistelemaan samaa kohtaa. Minni ei tykännyt Apin tullessa niin lähelle tämän "astumishetken" aikana, murisi. Api ei mielestäni reagoinut mitenkään, mutta hyvin nopeasti Minnillä ja Apilla olikin rähinä pystyssä. Rita ei mielestäni reagoinut mitenkään. Kaikki ovat leikkaamattomia. Hetken kuluttua menin väliin, äänen korottaminen riitti. Sen jälkeen ilmapiiri oli kireä vielä kotonakin, molemmat välttelivät suoraa kontaktia toisiinsa ja olivat nöyrän oloisia. Kerran myöhemmin lenkin aikana Minni haisteli jotain, Api tuli haistelemaan myös, Minni murisi taas, sanoin vain "nätisti", Minni lopetti murinan ja jatkoi matkaa.

Itse näin tilanteen niin, että "Rita oli Minnin omistuksessa" eikä Minni siksi tykännyt Apin tullessa liian lähelle. Yleensä Minni murisee/näppii leikkisästi Apia vain Apin haistellessa peräpäätä tai muuten tullessa innokkaana kohti. Tuota astumista on tapahtunut aina. Joskus kiellän, joskus en, toki sekin on epäjohtajamaista. Yleensä Rita ei reagoi siihen yhtään mitenkään, seisoo vaan ja odottaa loppumista, ei selvästi alistukaan. Harvemmin ärähtää Minnille. Nykyään Rita on alannut astumaan vastavuoroisesti Minniä. Minni murisee aina ja vähän näppii, mutta ei toinen siihen yleensä reagoi tai sitten vaan lopettaa, vaikuttaa leikkimieliseltä ja monesti leikkivätkin tällasten hetkien yhteydessä.

En osaa sanoa koirien arvojärjestystä? Useimmiten uros on aina väistänyt narttuja. Nartuista sanoisin Ritan ylemmäksi, vaikka antaakin toisen astua, se käyttäytyy tasaisemmin, kypsemmin, rauhallisemmin, eikä turhia ärähtele, vaikuttaa jopa välinpitämättömältä usein. Minni taas harrastaa tätä astumista oikeastaan jokaisen kohtaamansa koiran kanssa... Musta tuntuu, että se on useimmiten epävarma toisten koirien kanssa ja käyttää astumista asemansa vahvistamiseen... Yleensä aina kiellän, mutta Ritan suhteen en aina. Apia kohtaan ei ole koskaan niin tehnyt, eikä välttämättä ole kyllä muitakaan uroksia kohtaan.

Rita ja Api ovat ulkokoiria, Minni sisällä, eikä kaikki yhdessä lenkkeillä usein. Ritalle ja Apille ruoat vietäessä omiin häkkeihinsä, Minni ei yleensä mene heidän kupeilleen jos on mukana, koska on kielletty. Ruokailuastiat tulevat siis ulos häkistä. Ritan kanssa joskus ovat syöneet samasta kiposta, Rita puolustaa yleensä vain saadessaan jonkun herkullisen luun. Apin kanssa Minni ei ole tainnutkaan yrittää syödä.

Mutta se pääkysymys on se, että mitä tehdä tuollaisissa rähinätilanteissa perheen koirien kesken tai muidenkin koirien? Antaako rähistä ja hoitaa itse tilanne? Itse ajattelen jotenkin sen olevan ehkä paras keino, varsinkin tuttujen koirien kesken, koska arvojärjestyksen selvittely. Toki sen mennessä karvoja tai verta lentäväksi tappeluksi, pitää puuttua, mutta missä menee raja, pahenisiko se koko ajan jos väliin ei mene?

21.01.2016 18.22
021541248_r
Viestejä: 4350
Muurame

Koirien ei koskaan anneta rähistä. Ne eivät kykene selvittämään tilannetta ja pahimmillaan joku vahingoittuu tai kuolee. Koirat oppivat tappelemalla vain tappelemaan. Nyt vielä kun koko porukka on noin vanhaa, en ottaisi mitään vammauumisen riskejä.

Tuon ikäinen seniili porukka ei luultavasti edes hae riidoillaan mitään arvojärjestystä, vaan kyse on kipukäytöksestä tai korkean iän tuomasta matalasta ärsytyskynnyksestä. Pahimmillaan jatkuva kyräily tekee koirista entistä huonovointisempia, stressatumpia ja äkäisempiä.

Nollaa tilanne niin että toisilleen karheat koirat eivät pääse yhteen. Tilanne voi rauhoittua jo sillä että kipeät seniorit huomaavat, etteivät joudu enää kyräilemään toisiaan ja kaikki voivat olla rauhassa.

25.01.2016 17.55

Ite kyllä uskon enemmän siihen, että koirat osaavat itse hoitaa välinsä ja joskus siihen tarvitaan fyysistäkin vääntöä. Ei ihmisellä ole aina mahdollisuutta mennä väliin. Harvemmin koirat toisiaan haluavat tappaa, se vain on mittelöintiä. Mutta tuo on totta, että vanhuuden takia on suurempi vammautumisriski.

25.01.2016 21.07
022710853_r
Viestejä: 5203
Kannus

Mä en myöskään sallisi tuota nylkyttelyä. Omat ei todellakaan saa rähistä keskenään yhtään mistään ja puutun tilanteeseen heti. Lopettavat pelkästä "riittää"-käskystä. 

"I am calm. It's my imagination that's hysterical" - Jane Rizzoli

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti