Ulkoilun vaikeus (Koirat > Koirien koulutus)

19.02.2016 15.07
Avatar_female
Viestejä: 1

Heippa! Meillä on reilu 1v. narttukoira, jonka kanssa ulkoilu alkaa mennä mahdottomaksi. Eli kaikki alkoi syksyllä, kun aloin ulkoillessa käyttää hanskoja ja koira päätti haluta ne itselleen. En antanut periksi, koska en halua että koiralla on ikuisesti hanskat suussa.

Aluksi komensin tiukalla "ei" -sanalla, mutta se ei tehonnut ja otin koiran jalkojeni väliin rauhoittumaan ja jatkoimme aina matkaa kun koira oli rauhoittunut. No tietysti koiran kasvaessa, voimia tuli lisää ja rimpuili myöhemmin aina itsensä pois jalkojen välistä. Muutamaan otteeseen yritin painaa koiran maahan, mutta se vain villitsi hänet. (Näin voimakkaita otteita en halua missään tapauksessa enää käyttää.)

Netistä vinkkejä etsiessäni päätin kokeilla täyttä huomioimattomuutta ja se tehosikin aluksi. Koira rauhottui kun käänsin sille selkäni ja jatkettiin matkaa. Nyt viime aikoina tämä on kuitenkin taas muuttunut ja koira ei tee muuta kuin hypi minua vasten hanskaa tavoitellen ja voi napata kädestä kovaakin kiinni. Koira ei ole missään nimessä vihainen vaan haluaa leikkiä ja olenkin ottanut pallon mukaan ulos, jotta saan tämän "kiukkukohtaus" tilanteen purettua pallolla. No koirani kuitenkin jättää pallon huomiotta ja jatkaa hyppimistä hullun lailla. Välillä seison täysin huomiotta paikallani ulkona pitkiä aikoja, lenkkimme ei etene mihinkään ja palaamme takaisin kotiin.

Ja kotona koira käyttäytyy enkelimäisesti. Hän tottelee todella hyvin, keskittyy leikkeihin ja koulutukseen loistavasti. Aktivoin koiraani päivittäin lelujen tai namien kanssa. Eli sisällä ja ulkona hän on kuin eri koira! Ja tosiaan teemme aktivoimisharjoituksia myös ulkona.

Mennään todellakin koirakouluun heti kun päästään! (Tällä hetkellä koirallani on alkamassa ekat juoksut ja niiden takia ei voida vielä koulua aloittaa)

Ottaisin enemmän kuin mielelläni hyviä neuvoja ja vinkkejä vastaan! :)

19.02.2016 16.27

Sulla on nuori koira, joka kokeilee rajojaan. Koirasi käytös kuulostaa vähän samanlaiselta, kuin Jetin käytös aikoinaan juurikin vuoden ja puolentoistavuoden iässä. Kouluttajalle meneminen kuulostaa hyvältä idealta, sillä vaikka sitä kautta et pääsekään kokonaan ongelmasta eroon, niin ainakin koirasi saa tekemistä ja joutuu käyttämään aivojaan, kun opettelette uusia asioita, mikä väsyttää koiraa ja toivon mukaan myös kärsivällisyyttä, jos pääsette yhtään sitä harjoittelemaan (esim. lempilelun rauhaan jättäminen, vaikka se heitetään jonnekin). 

Itse laiskana annan yleensä vaan tuolle jonkin lelun kannettavaksi, jos se meinaa hihnaa repiä, vaikka tiedän, että itse ongelma ei katoakaan sillä minnekään. Harjoittelemme itse ilman leluja, hihnoja, hanskoja, you name it asioiden suussa pitämistä lenkillä siten, että suurimman osan ajan lenkistä tuo saa kantaa lelua, mutta aina välillä otan sen siltä pois, ja koira joutuu kävelemään ilman mitään suussaan nätisti. Välimatkoja ilman lelua pidennetään pikkuhiljaa ja toistoja tehdään paljon. Canicrossissa tuo on alkanut jo tajuamaan, että ilman lelua tulee juosta, mutta se johtuu vain siitä, että olen kyseisen lajin parissa vahvistanut juurikin hyvää käytöstä ilman lelua (eli se juoksee ilman lelua, mutta saa tästä palkaksi lelunsa). 

Perseilyä ei tarvitse sietää lenkeillä. Ota koira vaikka lyhyelle hihnalle ja ole välinpitämätön sitä kohtaan, jos se ei muuten tottele. Muista palkita hyvästä käytöksestä nameilla tai leluilla, jotta koirasi tajuaa, mitä sinä siltä toivot. Hyvän käytöksen vaatimuksien ei kannata olla kovinkaan korkealla aluksi, vaan etenet koiran tahtiin, vaikka se turhauttavaa olisikin. Jos lenkistä ei tunnu tulevan mitään, mene vaikka vaan suoraan kotiin lenkiltä, ja koita myöhemmin uudestaan. Näin koira oppii, että se ei riehuessaan saa tehdä sille mieluisaa puuhaa (lenkkeily). 

Mutta joo, kouluttajalle meno on kannattavaa - saat sieltä toivottavasti paljon hyviä vinkkejä! :)

19.02.2016 20.18
000110519_r
Viestejä: 7

Ymmärtääkö koirasi varmasti kiellon merkityksen ympäristöstä riippumatta? Jos ongelma on siinä, niin tuskin sen takia tarvitsee lähteä koirakouluun. 

Ole jämäkkä ja osoita koirallesi, että ei on ei. Jos yhdellä sanomisella ei mene perille, ota tiukasti koiraa pannasta ja odota niin kauan, että rauhoittuu (ja rauhoitut myös itse). Sitten anna palkaksi vaikka joku sallittu lelu ja riepotelkaa yhdessä sitä. Sen lisäksi, että opetat mikä on kiellettyä, näytä koirallesi mikä on sallittu vaihtoehto.

Sinulla on energinen nuori koira, joten tarvitset vain kivenkovat hermot ja paljon aikaa, niin kyllä se oppii käyttäytymään ulkonakin. Juoksuta paljon ilman hihnaa ja käytä koiraa leikkimässä muiden koirien kanssa, jotta se saa purkaa energiaa kivoihin koiramaisiin juttuihin. :)

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti