Kysymyksiä rotista (Jyrsijät > Yleistä keskustelua jyrsijöistä)

20.02.2016 18.18
000111329_r
Viestejä: 1

Ugh, kirjotin tän jo kerran, mutta sitten se mun viesti katosi, jusht...

Jos nyt tän tyyppinen oli jo niin, sorry. Pikaisella haulla ei tullu vastaan.

Mutta siis, rottia olen haikhaillut jo jokusen vuoden, 5 vuotta jos oikein tarkkoja ollaan. Esteenä on ollut, että äitini vastustaa rottia ja se fakta, että taloudessa on kissa :'D

Nyt on sitten alkanut tulla ajankohtaiseksi omaan kämppään muutto tämän vuoden aikana. Joten vihdoin voin itselleni rottia hankkia! 
Tässä on tullut luettua jos jonkinmoista artikkelia liittyen hoitoon, ruokintaan, virikkeisiin ja häkkiin liittyen, mutta ajattelin nyt sitten pyytää vähän kokemuksia ja mielipiteitä muilta, kokeneemmilta, harrastajilta. Eli vielä selvennykseksi; itselläni ei ole koskaan aiemmin ollut rottia.

Sen verran olen jo miettinyt, että aika todennäköisesti tulen hankkimaan rottapoikia. 2 - 4 kappaletta.
Jyrsijöitä on ollut aiemminkin, pari hamsteria ja gerbiilejä.

Tässä nyt jokunen asia johon olisi kiva saada mielipiteitä ja keskustelua aikaiseksi.

Häkki;
Minkä valmistajan häkkiä olette suosineet? Minkä kokoista häkkiä suosittelet 2 - 4 pikkulaumalle (ofc mitä isompi sen parempi, eiks je?)? Mikä häkki on todettu käytössä hyväksi (mm. ei tulisi karkailuja jne.)? Suurin ja tärkein kysymys, mitä olette tehneet, että hajut pysyy minimissään, ilman, että tarvitsisi joka päivä olla rätin ja pesuaineen kanssa pyörimässä? Ja mitä kuivikkeita ootte tykänny käyttää? :3

Virikkeet;
Mitä virikkeitä olette häkkiin sijoittaneet? Mitä häkin ulkopuolelle vai oletteko keksineet mitään? Mitä ylipäätään harrastatte rottienne kanssa?

Ruoka;
Ihan vain uteliaisuuttani kysyn; syötättekö kaupan valmissekoituksia vai oletteko tehneet oman? Mitä tarjoatte tuoreruokana?

 

Melkein unohdin, että jos jollakulla on tietoa kasvattajista kaupungissa Kuopio ja lähialue, nii voi siitäkin vinkata :3 

Muokattu viimeksi: 20.02.16 21.29
29.02.2016 15.56
022675741_r
Viestejä: 252
Helsinki
Mäkin yritin laittaa viestiä mutta se katosi, huoh :D http://www.petsie.fi/forums/554-rotta-pulina/page/232 Kannattaa laittaa viestiä myös tuonne rottapulinaan, niin tavoitat harrastajat paremmin :) Hyvässä häkissä on alle 2cm pinnaväli, ja todella suuret luukut siivoamista ja sisustamista helpottamaan. Hyviä vaihtoehtoja on esim Critter Nation ja Suite Royal. Koon olisi hyvä olla pienelle laumalle esim. 80x50x100cm. Pienemmistä ja halvemmista häkeistä voi saada myös hyvän kasaamalla niitä päällekäin, ja pienemmät osat saa varmasti kannettua suihkuun pestäväksi. Isojen häkkien omistajilla on yleensä käytössä höyrypesuri kalterien putsaamiseen. Mä Tykkään kuivikkeenä Toa Lätistä, se imee mielestäni parhaiten. Pohjan lisäksi kannattaa ehdottomasti laittaa rotille myös vessalaatikko. Ne nukkuu yleensä jossain ylimmäisessä riippumatossa eikä todellakaan jaksa vaivautua kauas, vaan laskeutuu lähimmälle tasolle ja pissii alas. Siihen kun laittaa vessalaatikon niin helpottuu kummasti! Laatikoista potkitut kuivikkeet ja haja papanat kannattaa päivittäin kerätä laatikkoon, niin vessa pysyy selkeämpänä.
29.02.2016 16.12
022675741_r
Viestejä: 252
Helsinki
(En saa kännykällä kappalejakoja niin laitan pari viestiä) Häkkiin kannattaa sijoittaa muutama erilainen nukkumapaikka, esimerkiksi riippumatto, Sputnik (saa esim zooplussalta), kylpyhuoneenkori/pyöränkori, ja pohjalle iso pahvilaatikko. Kiipeilyyn sopii mm. paksut köydet ja puinen viinipullonteline. Jyrsittäväksi luonnonoksia ja silloin tällöin kuorellisia pähkinöitä. Vapaana rotat virikkeellistää itseään taitavasti olemassaolevilla huonekaluilla ja muulla irtaimistolla :P Muutama pahvilaatikko piilopaikaksi saa ne tuntemaan olonsa turvalliseksi. Rottia on tosiaan hyvä ulkoiluttaa muutama tunti päivässä ja se hoituu hyvin samalla kun tekee jotain muuta kun on turvallinen huone. Rotat saa tulla syliin paijattavaksi ja leikkimään, ja samalla tulee tehtyä hoitotoimenpiteen kuten kynsienleikkuu. Mulla on rotille Altromin pellettiä. Pääasiassa kannattaa pysyä kaukana ruuista joiden tuoteselosteesta löytyy väriaineita. Kannattaa katsella mitä ruokia löydät joihin pääsisit käsiksi, ja kysellä sitten mielipiteitä vaikka täällä mikä olisi parasta :)

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti