Sekopäinen pentu ulkona turhauttaa (Koirat > Koirien koulutus)

04.03.2016 08.55
Avatar_female
Viestejä: 2

Hei! Nyt on pitkä viesti, mutta yritän antaa mahdollisimman tarkan kuvan tilanteestamme. Tarvitsisin vinkkejä hihnakäytökseen ja sisäsiisteyskasvatukseen.

Minulla on neljäkuukautinen keskikokoiseksi kasvava (uros) koiranpentu. Se tekee useimmiten kaikki kakat jo ulos ja pissatkin monta kertaa päivässä, vaikka pissoista tulee silti ainakin puolet vielä sisään. Ongelmana on, että koiran keskittyminen tarpeiden tekemiseen on useimmiten olematon sekä muutenkin käytös ulkona on yleensä aika sekopäistä.

Koira ei tee mitään muuta ulkona kuin juoksee kakkakasalta toiselle. En anna sen syödä kakkoja, joten huudan jatkuvasti ”ei” sille, jolloin se tiputtaa jäätyneen pökäleen, mutta lähtee heti etsimään seuraavaa kohdetta. Ihmiset eivät täälläpäin kerää kakkoja pois, eli niitä on välillä parin metrin välein ja ihan keskellä tietäkin välillä. Myös epämääräisiä roskia, esim. suklaakääreitä ja ruttuisia nenäliinoja on maastossa paljon eli joudun vahtimaan koiraa herkeämättä ja komentamaan sitä koko ajan – ei kovin mukavaa.

Jos on muita koiria, ihmisiä tai autoja lähistöllä, se yrittää vetää niiden luokse. Etenkin aamuisin keskittyminen on lähes mahdotonta, kun autoja ja ihmisiä on joka puolella, vaikka asummekin muuten suht rauhallisella alueella. Jos häiriötekijät ovatkin minimissä, kantaa koira vähintäänkin remmiä suussaan ja yrittää alkaa leikkiä.

Eli vaikka koira olisi juuri kyykistymässä pissa-alustalle sisällä ja saan sen keskeytettyä ja vietyä ulos, ei se tee siellä välttämättä mitään viiteentoista kahteenkymmeneen minuuttiin. Kun se kuitenkin pissaa vielä useimmiten päiväsaikaan kerran tunnissa, ei sitä oikein ehdi koko ajan ulos viedä noin pitkäksi aikaa.

Koira osaa seurata hihnassa hienosti, jos saa nameja, mutta seuratessa se ei myöskään saa tilaisuutta tarpeidensa tekemiseen. Teoriassa ainut vaihtoehto, minkä näen on viedä koira namien avulla n. kilometrin päähän metsään, jossa ei ole kakkoja joka puolella ja koira voi olla vapaana tai ainakin vähän vapaampana flexin kanssa. Mutta tämä vaihtoehto on hankala toteuttaa niin usein kuin pennun olisikin hyvä päästä tarpeilleen.

Sekopäinen käytös on pahinta aina aamupäivän lenkeillä, iltaa kohden käytös yleensä parantuu vähän. Alan olla todella tuskastunut tilanteeseen, vaikka olenkin yrittänyt olla todella kärsivällinen. On turhauttavaa, kun joka puolella ulkona on häiriötekijöitä... olen jopa alkanut ärsyyntyä vastaantulijoihin, vaikka tietenkään se ei ole heidän vikansa. Kun menetän hermoni lopullisesti kannan pentua - jolloin se ei tietenkään taaskaan saa edes mahdollisuutta tarpeiden tekemiseen. 

Vielä muutama lisätieto:

  • Viemme pentua ulos n. 6-8 kertaa päivässä, joista ainakin yksi puolentunnin lenkki, muut 5-20 minuuttia.
  • Muutaman kerran viikossa pentu pääsee pitemmälle lenkille n. 1-2 tunniksi.
  • Pentu pidättää yöllä n.6-7 tuntia, mutta aina ei ehdi aamulla ulos asti. Päiväsaikaan pissaa n. kerran tunnissa, joskus harvemmin, joskus useammin.
  • Pentu ei joudu olemaan pitkiä aikoja yksin ja usein ei ollenkaan joustavien aikataulujemme vuoksi. Teen kuitenkin kotoa käsin paljon töitä, ja vapaa-aika on kortilla.
  • Pentu leikkii paljon sisällä päiväsaikaan, aamuisin etenkin. mutta toki nukkuukin aina välillä.
  • Olen opettanut sitä pissaamaan ja kakkaamaan käskystä, ja usein se onnistuukin, mutta välillä ei millään vaikka hätä olisikin. 
  • nyt kun on paljon lunta, on tarpeidentekopaikkaa hankala löytää, kun pentu ei halua kovin mielellään tehdä lumen keskellä.
  • Meillä ei ole vakituisia koirakavereita alueella ja pentu kaipaa selvästi leikkikaveria.
  • Käytämme tällä hetkellä sekä pantaa että valjaita. Pentu vetää kummassakin yhtä paljon. Aloimme käyttää flexiä, jotta liikkumisesta tulisi edes jotain. Tavallisen hihnan kanssa vetäminen on jatkuvaa, mutta flexin kanssa vain silloin tällöin, ja pysähdymme heti kun flexi kiristyy. 

Olisiko jollain jotain vinkkejä tilanteeseen? Alan olla epätoivoinen, ja mieheni ei tämän takia suostu viemään koiraa kuin lyhyen lenkin kerran kaksi päivässä, jolloin loput jäävät minun vastuulleni. 

04.03.2016 10.32
022658574_r
Viestejä: 322
Oulu

Se on vielä lapsi. Se on utelias ja vilkas ja haluaa tutkia kaikkea uutta. Fleksissä koira oppii vielä helpommin vetämään kun se ei osaa arvioida, että milloin hihnassa tulee stoppi. Vaihda tavalliseen hihnaan ja pysähdy heti kun naru kiristyy. Tai vaihda suuntaa kokonaan/käännä selkä. Kun pentu tulee luokse niin matka voi jatkua. Sama juttu hihnan puremisessa.

Kakkojen syöminen voi olla ihan vain tapa, tai sitten vitamiinin puutos. 

"Eikö ole hauskaa, kun on joku, joka kaipaa ja odottaa joka hetki?" - Tove Jansson
05.03.2016 10.45
Avatar_female
Viestejä: 2

Kiitos! Kokeillaan nyt vaihtoa hihnaan ja pysähtymistä ja katsotaan, miten alkaa sujua. 

En usko, että kakkojen syöminen olisi vitamiinien puutosta, koska meillä syödään laadukkaita kuivamuonia, joissa luulisi olevan kaikki tarvittava. Varmasti kun tulee kevät tämäkin helpottaa, mutta tällä hetkellä tosiaan tuntuu olevan yhtä juoksua kakkakasalta toiselle. 

05.03.2016 18.02
022478348_r
Viestejä: 4350
Muurame

Kakkojen syöminen kuuluu ihan normaalina tiettyyn ikäkauteen pentujen kehityksessä, joskin liian "laadukas" ja liian vähän kuituja sisältävä ruoka pahentaa ongelmaa.

Kakan syönti on usein tapa joka jää pois kun mahdollisuus siihen estetään pitämällä pentu hihnassa. MUTTA on olemassa mahdollisuus että ulosteen syönti on merkki myös koliongelmista. Silloin kuuri koivuntuhkauutetta tai ruokasoodaa auttaa. Meillä on myös viisikuisella pennulla soodakuuri aluillaan samasta syystä.

05.03.2016 20.05
000104884_r
Viestejä: 587

Jos koirakavereita ei oo niin kannattaa käydä Mustin ja Mirrin järjestämillä pentutreffeillä, mikäli sellainen alueellasi on :)  Mä tykkäsin ainakin käydä oman pennun kanssa niissä, sai pennustakin virrat pois kun sai temuta muiden kanssa :D

Siellä aina myös oli "kerhotäti" joka antoi vinkkejä pennun koulutukseen yms ja häneltä sai kysyä apua jos oli jotain kysymyksiä.

11.03.2016 12.37

4kk ikäinen pentu on mukavampaa opettaa kulkemaan hihnassa kuin aikuinen koira. Ihan noin painonkin vuoksi. Suosittelen lämpimästi fleksin heivaamista siksi aikaa, kunnes koira osaa kulkea narussa siististi. Samoin kakkojen ja roskien syömiseen on helpompi puuttua, kun koira on lähempänä sinua.

Tuon ikäinen on niin junnu, että lenkittämisen sijaan ulkona voi leikkiä, touhuta ja koulutella perusjuttuja. Juurikin harjoitella häiriössä pikkutemppuja ja vain ihmetellä maailmaa.

Hihnaan voi hankkia ketjujatkopalan, jolloin remmin syönti taatusti loppuu. Inha tapa, joka kannattaa kitkeä jo alkuunsa pois.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti