Koulutuksen aloittamisen iästä (Koirat > Koirien koulutus)

08.07.2008 13.43
Olen nyt tässä miettiny, että onko koulutus (siis esimerkiksi tokoon, jälkeen, agiin jne) aivan välttämätöntä aloittaa koiran ollessa pentu?

Haluaisin keskittyä nyt pentuna kouluttamaan Yukista yhteiskuntakelpoisen ja tottelevaisen arkielämässä (eli käyttäytymään kuten hyvän koiran kuuluu), ja koska Yuki ei ole mikään helppo taika periksiantava tapaus, siihen menee paljon aikaa. Siispä muu kouluttaminen tämän ohella tuntuu aika turhalta kun koira ei osaa esimerkiksi keskittyä harjoitelussa.

Lisäksi ajattelin, että Yuki varmasti kehittyy iän myötä rauhallisemmaksi ja olisi täten helpompi opetuttaa nimenomaan suorituksellisiin asioihin eli käskyihin.

Haaskaanko siis aikaa, jos koulutan koiraa perusasioihin sinne 8-12kk ikään, vai pitäisikö tunkea koiran pääkoppaan mahd. paljon asiaa nyt pentuna?
08.07.2008 13.49
Kyllä se vanhakin koira oppii.
08.07.2008 14.01
022442087_r
Viestejä: 160
Kouvola

Minun mielestäni et haaskaa aikaasi.

Mitään nimittäin et voi harrastaa ellei koiran peruskoulutus ole hanskassa (toko tosin mielestäni tätä osin on). Mielestäni ei ole mitään järkeä lähteä treenamaan agia tai vastaavaa jos koira ei osaa käskystä tulla luokse tai pysyä paikalla ja muutenkin riekkuu kuin mielipuoli kun ei peruskoulutus ole hanskassa.

Parhassa tapauksessa teillä on harrastusaikaa koiran kanssa 15 vuotta. Käytät ensimmäiset vuodet perustottelevaisuuteen ja tokoon. Sen jälkeen fyysisemmät lajit ja viimeistään kun ikä alkaa painaa siirrytään rauhallisempiin lajeihin. Ei kukaan koira ole "valmis" vuoden kahden vanhana. Koulutus on mielestäni pelkkä johtajuus ja luottamus kysymys. Ja koska sen syntyminen vaatii aikaa, oppii koira mielestäni parhaiten juuri vanhalla iällä. Syy miksi painotetaan koiran nuorena koulimista on juuri kaiketi tuo luottamus/johtajuus kysymys. Koira kun on vastaanottamaisimmillaan nuorella iällä.

Muokattu viimeksi: 08.07.08 14.07
08.07.2008 16.14
022466698_r
Viestejä: 4716
Säkylä

Mun mielestä koiran ensimmäisenä elinvuotena voi aivan hyvin keskittyä kotona opettamaan perusasioita (pentukurssi niille hyvä jotka ei koe itseään osaaviksi ohjaamaan ja opettamaan koiraa). Ensinnäkin ihan jo arkielämässä on niin paljon oppimista nuorella koiralla ja siihen päälle se rakentaa vasta suhdettaan sinuun ja harjoittelee yhteiskunta kelpoisuutta. Jälki ja agility varsinki mun mielestä kuuluu asiaan vasta myöhemmin. Tokoahan voitte aloitella sitten kun susta tuntuu että olette siihen valmiita ja koira on hanskassa.

Et siis haaskaa aikaasi, ihan kuin ihmisillä niin koirillakin on rajallinen määrä mitä sinne päähän mahtuu uutta ja missä ajassa.

Tänään ymmärrän enemmän kuin eilen, lupaavaa huomisen kannalta.
08.07.2008 22.55
022644852_r
Viestejä: 4119
Mynämäki
Miksi pitäisi? Pentu on pentu ja sellainen sen pitäisikin olla mahdollisimman kauan. Kuten monesti sanottu, kouluttaminen tehdään aina leikin varjolla.
"Koirasi voi elää ihmisten kanssa ihmisten maailmassa, mutta sen vaistot kuuluvat silti koiralle" -Victoria Stilwell
15.06.2009 16.29
Siirretty Yleinen (koirat) osiosta koirien koulutus - osioon.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti