Kesyhiiret hyvät ja huonot puolet? (Yleinen keskustelu > Lemmikkiä hankkimassa)

29.07.2008 15.14

Haiseeko hiiret niin kuin jossain sivustolla sanottiin mis kerrottiin noista hiiristä..? Elääkö ne omaa elämäänsä vai voiko niiden kans seurustella paljon?

Tarviiko niitä loishäätää säännöllisesti,entä rotat???

29.07.2008 16.03

Usein rotat (käsittääkseni myös hiiret) loishäädetään tarpeen mukaan. Kasvattajilla useammin tapana loishäätää säännöllisesti, sekä hlö:llä jotka näyttelyttää eläimiään usein (loiset = hylkäävä virhe näyttelyssä)

Uroshiiret haisee melko vahvasti, naaraat taas vähemmän.

Eivät aivan yhtä sosiaalisia kuin rotat, mutta kuitenkin hamstereita sosiaalisempia (siis ihmistä kohtaan, kun ovat hereillä päivisinkin jne)

29.07.2008 16.34

Laitoin ton loishäätö kysymyksen tähän kun oli ongelmia kuvan tallentamisen kanssa.

Siis asiaan..eli häädetään loiset, tarpeen mukaa..onkse vähä sama asia kun sisäkissan veis kävelylle ulos ja se siellä jotenkin onnistuu saamaan jotain..?

Tai esim.rotilla loiset ja muut on harvinaisia,et sit jos sattuu vahingossa kuljettaan mukanaan jotain niin ne voi niitä saada?

Kun eihän ne loiset ja muut tyhjästä tuu..eks niin??

29.07.2008 16.44
Avatar_female
Viestejä: 735
Mistä näitä hiiriä saa? Kun täällä päin ei ole eläinkaupoissa ollut, ja kasvattajiakaan ei minun mielestäni kauheasti ole. Kannattaisko kuitenkin etsiä joku kasvattaja mieluummin, kuin ostaa eläinkaupasta?
29.07.2008 16.44
Voiko ne loiset/madot/punkit tarttua ihmiseen???
29.07.2008 16.45
Kyllä se kasvattaja tietysti kuulemma paras olis..
29.07.2008 18.06
Lili kirjoitti:
Mistä näitä hiiriä saa? Kun täällä päin ei ole eläinkaupoissa ollut, ja kasvattajiakaan ei minun mielestäni kauheasti ole. Kannattaisko kuitenkin etsiä joku kasvattaja mieluummin, kuin ostaa eläinkaupasta?

Kannattaa todellakin hankkia kasvattajalta. Eläinkauppojen eläinten taustoista saa harvoin mitään tietoa, ja ne ovat usein vähemmän käsikesyjä kuin kasvattajien eläimet.

En ole ainakaan ikinä kuullut että rottien loiset vois tarttua ihmisiin.

Muokattu viimeksi: 29.07.08 18.11
29.07.2008 18.10

http://www.skjl.net/kasvattajat.htm

kasvattajia, myös hiiri-.

29.07.2008 19.44

http://www.hiiret.fi/fin/snl/kasvattajat.html

Hiirikasvattajien lista. Nimettömiähän on toki myös.

26.08.2008 21.11
Loiset eivät tartu ihmisiin. Niitä kyllä aina välillä tulee hiirille ja ei sitä aina tiedä mistä ne kulkeutuu. Yleensä kasvattajat myös madottaa tarpeen mukaan, koska hiirille voi tulla matojakin. Hiiret ovat myös herkkiä saamaan kasvaimia, joten hiiri kannattaa tarkastaa säännöllisesti, ettei näy minkäänlaisia patteja. Uroshiiret haisee voimakkaammin kuin naaraat. Ja urokset tietysti ovat yksineläjiä ja naaraat laumoissa. Musta hiiren kanssa voi seurustella ihan saman verran kuin muidenkin jyrsijöiden kanssa, jos vain ovat kesyjä. Mutta se kannattaa muistaa, että hiiretkin ovat yöeläimiä ja siksi ei kannata päivisin niin hirveästi häiritä unia.
25.09.2008 15.14
020407416_r
Viestejä: 10
Oulu

Hiiret haisevat XD Varsinkin poikahiiret. Kandee hankkia kasvattajalta. Ite ostin eläinkaupasta ja huono valinta oli. Hiiret ei ollu käsikesyjä ja eivät ole vieläkään täysin. Hiiret rakastavat kiipeilyä, joten niille kannattaa laittaa kaiken maailman riippumattoja ja kiipeilyoksia. Juoksupyörä ei saa olla liian pieni, ettei hiiren häntä taitu sen selän päälle. Hiiret ovat erittäin uteliaita ja niitä voi kyllä paijata miten tahtoo tietysti eläimen luonteesta riippuen. Ne nimittäin osaavat purra kun saavat tarpeekseen! Urokset elävät erikseen ja naaraat isoissakin laumoissa...

28.09.2008 21.06
019099719_r
Viestejä: 1
Vantaa
Hei kun minulle on tulossa 2 hiirtä niin miten loishäädetään ja miten annetaan matolääke ja mistä ne saaa ??
22.10.2008 10.11
Taavi kirjoitti:

Hiiret haisevat XD Varsinkin poikahiiret. Kandee hankkia kasvattajalta. Ite ostin eläinkaupasta ja huono valinta oli. Hiiret ei ollu käsikesyjä ja eivät ole vieläkään täysin. Hiiret rakastavat kiipeilyä, joten niille kannattaa laittaa kaiken maailman riippumattoja ja kiipeilyoksia. Juoksupyörä ei saa olla liian pieni, ettei hiiren häntä taitu sen selän päälle. Hiiret ovat erittäin uteliaita ja niitä voi kyllä paijata miten tahtoo tietysti eläimen luonteesta riippuen. Ne nimittäin osaavat purra kun saavat tarpeekseen! Urokset elävät erikseen ja naaraat isoissakin laumoissa...

mekin ostettiin meidän ekat hiiret eläinkaupasta, nii oli kyllä ihan kauheen arkoja. Jos tuli vaikka ihan hiljaa huoneeseen, nii tytöt pinkas hetiheti piiloon, ja tuli sitte vasta pitkänajan päästä varovasti pois. Kyl siinä kauan meni, että niistä saatiin kesyjä, mut kyl ne sit lopulta kesyynty. Ku toinen kuoli kasvaimeen, me ostettii sitte sille toiselle kasvattajalta 3 kaveria. Kyl ne oli heti paljo kesympiä. Eli todellakin kannattaa ostaa kasvattajalt.

Ja tohon lainattuun viestiin, että eihän ne hiiret ees tarvii juoksupyörää?

28.10.2008 18.12
022341604_r
Viestejä: 140
Imatra

Ei hiirillä juoksupyörä ole lainkaan pakollinen/tarpeellinen. Eikä nuoret otukset sitä tarvihekkaan, saavat kuluttaa energiaansa kasvamiseen :) . Juoksupyörän voi korvata (ja muutenkin boxissa olisi hyvä olla) erilaisilla kiipeilytelineillä ja-naruilla, riippareilla yms. ihan niinkuin Taavi on maininnutkin. Ja jos joku sen juoksupyörän haluaa laittaa elukoilleen, on taavi oikeassa myös sen suhteen, että se häntä ei saa taittua selän päälle. Jos näin käy, aiheittaa se kipua hiirelle pidemmällä aikavälillä.

Taavin kommentiin haluan vielä sen sanoa, että kesyhiiren kuuluu olla nimensä veroisesti KESYhiiri. Ne eivät saa alkaa puremaan. Yleensä tällainen hiiri joka puree ihmistä on jotenkin päin päästään vinksahtanut. Itse en sellaisia otuksia siedä yhtään vaan ne pääsevät viimeiselle matkallen samantien puremisen jälkeen. (ja Kirppuikäisethän ovat tietysti asia erikseen..)

Herkku: Jotkut madottavat hiirensä axilurilla ja sitä saa apteekista (itse käytän ivomecia jota saataa saada eläinlääkäristä). Axilur on koirien matolääke.

Frontline vet merkkistä ainetta voi käyttää ulkoloisien häätöön. Hiirillä yleisimmät ulkoloiset ovat hilsepunkki, väiveet ja lintupunkki. Frontline kuitenkin tehoaa vain kahteen viimeiseen (väiveisiin ja Lintupunkkeihin). Hilsepunkin hoitoon tarvitaan ivermektiiniä.

Hiiriä siellä, hiiriä täällä, hiiriä myöskin olkapään päällä..
18.02.2009 22.08
000100689_r
Viestejä: 2091
Ja muuten, Onnilla oli juosupyörä ja piti siitä. Pyörä kannattaa olla umpinainne, ettei hiiri katko häntäänsä
19.02.2009 17.24
019334846_r
Viestejä: 182
Pori

Minulla on ollut paljonkin hiiriä aikoinaan.

Hyvänä puolena voisi pitää sen, että ovat helppoja käsitellä ja viihtyvät ihmisen kanssa. Tosiaan, kesyhiiren on oltava KESY, normaali hiiri ei pure eikä mene hysteeriseksi käsittelyssä. Huonona puolena lyhytikäisyys. Ehkä se hajukin, miten sen nyt ottaa. Itseäni se ei häirinnyt. Kaikki urokset eivät toki haise, itselläni on ollut sekä hajuttomia uroksia että niitä jotka haisuttivat sitten oikein kunnolla.

08.03.2009 10.11

VOIKO KESYHIIRELLÄ OLLA MATOJA?!

olin lomalla noin vk. meillä oli hiirillä hoitaja ja yksi hiireni on laihtunut niin paljon että luulen sitä pennuksi. Ja sen karva näyttää "likaiselta" ???

vastaa nimimerkkiin: pippurihiiri

s-posti: julia.komulainen@windowslive.com

08.03.2009 11.31

Hiirellä voi olla juoksupyörä, mutta niinkuin aikaisemmin oli sanottu, että pitää katsoa ettei häntä mene, mutta on mös sekin riski että jos on liian pieni juoksupyörä, niin voi myös mennä selkä ja pitää katsoa ettei hiiret mene koukkuun juoksupyörään. Jos ne ovat liikaa juoksupyörässä saattaa tulla äkkilaihtuminen, koska voivat unohtaa juomisen että syömisen sen juoksupyörän takia.

Vähän väliä kannattaa ottaa juoksupyörä pois, varsinkin kannattaa ottaa kokonaan pois jos on hiiri kantavana.

Hiiriä voi käsitellä, mutta pitää antaa myös levätä ja olla rauhassa.

08.03.2009 12.37

Ei naaras hiiret nyt niin järkyttävälle haise jos vertaa esim. rotta uroksiin (; Jos pelkäät että uros hiiret haisevat ota 3 ---> naarasta, niiden haju ei ole yhtä paha kuin uroksien. Hyvä puoli hiirissä on etteivät ne tarvitse kamalasti seuraa, eli se sopii vähän kiireisemmälle ihmiselle kun ei tarvi olla paijaamassa hiiriä joka hetki. Kaikki hiiret eivät ehkä ole niin ihmisrakkaita kuin toiset, eivätkä ehkä koskaan tule syli-hiiriksi, kun taas toiset viihtyvät hyvinkin sylissä.

Jos kasvattajaa ei ole lähellä, kannattaa kysyä onko mahd. että kauempanan asuva kasvattaja voisi tuoda hiiret sinulle, (tai ainakin johonkin lähi kaupunkiin) ja kyllä kannattaa itsekkin ajella vähän pitempikin matka että saa kunnon hiiret kuin että nappaa ensimmäiset arat ja ehkä purevatkin eläimet eläinkaupasta.

17.03.2009 15.16
019141167_r
Viestejä: 1
Helsinki
MINUN HIIRENI UIVAT INNOISSAAN JA TYKKÄÄVÄT SIITÄ..EN KYLLÄ TIEDÄ SAAKO NIITÄ UITTAA....:d
24.12.2009 17.26
020028385_r
Viestejä: 1
Helsinki

Poikahiiret voivat haista mutta meillä kun on tyttöhiiriä niin ei ne haise. Jos ostaa hiiriä ja ne haisee, hajuun tottuu nopeasti eikä se sen jälkeen häiritse. Siksi hiirien terreerio/ häkki/ tai niiden joku asuinpaikka pitää siivota kerran viikossa ja jos on useampi kuin 2 hiirtä niin sitten useammin, ´sillä tapaa voi välttää hajua. Hiirissä ei taida olla muita huonoja puolia kun se että ne kuolee helposti kasvaimiin jos niitä tulee (joka on tietääkseni aika yleistä) ja myös se että hiiret on aika lyhyt ikäisiä. Suosittelen hiirtä. Ja ripuli on myös yksi vaiva joka tulee helposti jos antaa liikaa tuoreruokaa (esim.kurkkua). Hiiret on siitä kivoja kun ne ei tarvitse yhtä paljon tilaa kuin esim. marsu ellei hiiriä ole enemmän kuin jotain 3. 2 hiirtä on mielestäni helpoin pitää ja yksinkertaisinta.Suosittelen!

24.12.2009 19.04
020838525_r
Viestejä: 758
Oulu
Meillä on tyttöjä sekä poika, oli kaksi poikaa vaan toinen kuoli. Poikien hajuerot oli kyllä selvät, Alt ei haissu juuri ollenkaan (monet muutkin sanoi näin näyttelyissä, kun urosten boxit kuulemma lemahtaa aika karseelle), kun taas Control haisi sitten ihan järkyttävälle. Olivat siis veljeksiä, eli eroja on. Naaraita on nyt yks viisi kipaletta. Kaksi uroksen kanssa, kaksi kaksistaan ja yksi poikasiensa kanssa, ja näistä lootista parista kyllä lähtee sitä ominaishajua.
24.12.2009 20.36

Uroshiiren virtsa haisee tosi vahvalle. Naarashiiret ei tosiaan kyllä haise niin voimakkaalle, itseasiassa melko "miedolle".

"MINUN HIIRENI UIVAT INNOISSAAN JA TYKKÄÄVÄT SIITÄ..EN KYLLÄ TIEDÄ SAAKO NIITÄ UITTAA....:d"

-Kai kerroit vitsillä? Hiiriä ei sais kyllä uittaa...

30.03.2010 17.01
020194615_r
Viestejä: 16
Liljendal

Täytyykö hiiriä olla 3--> vai riittääkö 2 ?? Onko vakavaa jos esim. joku kerta ei ehdikkään laittaa ruokaa SIIHEN AIKAAN KUN YLEENSÄ?? (luin että hiiret kandee ruokkia aina samaan aikaan..) minkä kokoinen häkki 2 hiirelle ois hyvä?? kuinka usein hiiret pitää madottaa ja onko se pakollista ?

30.03.2010 17.08

Ethän boldaa koko viestiä :)

Naarashiiret ovat laumaeläimiä, eikä 2 ole vielä lauma vaan pari. Suotavaa on siis ottaa aina vähintään 3 naarasta. Eivät ne tarvitse niin valtavasti tarkkoja ruoka-aikoja, kunhan sitä ruokaa tulee niille annettua. Meillä tuo ruuan antaminen vaihtelee siinä 18-20 välillä.

Kolmelle-neljälle hiirelle miniduna on oikein hyvän kokoinen asumus. Mutta esim. 60x30x35 kokoinenkin voi mennä kolmella aivan hyvin

Hiiriähän ei ole pakko madottaa jos ei halua, mutta esim kasvattajalta ostaessa hiiret on loishäädettyjä. Yksityisiltä ostettaessa voi saada loishäädettyjä sekä loishäädättömiä hiiriä.

Muokattu viimeksi: 30.03.10 17.11
30.03.2010 17.46
000104559_r
Viestejä: 1007
Onni kirjoitti:
Täytyykö hiiriä olla 3--> vai riittääkö 2 ??

Uroshiiret pidetään yleensä yksittäin ja naaraita tulee olla vähintään kaksi. Kuitenkaan kolme hiirtä ei vaadi sen enempää tilaa mitä kaksikaan, ja 3+ porukoissa laumajärjestys on yleensä selkeämpi ja laumakäyttäytyminen monipuolisempaa, miksi naaraita monesti suositellaan pidettäväksi vähintään kolmen porukoissa. Silloin ei olla myöskään niin äkkiä tilanteessa, että yhden kuoltua toinen jää yksin.

Onni kirjoitti:
Onko vakavaa jos esim. joku kerta ei ehdikkään laittaa ruokaa SIIHEN AIKAAN KUN YLEENSÄ?? (luin että hiiret kandee ruokkia aina samaan aikaan..)

Ei ole vakavaa. Mikäli hiiret ruokkii säännöllisesti samaan aikaan, ne kuitenkin monesti oppivat odottamaan ruokaa tiettyyn aikaan. Tällöin ruuan myöhästyttyä hiiret saattavat tulla luukulle tai pyöriä ihmeissään terrassa ruokaa etsien. Meilläkin ruokintarytmissä on välillä tuntienkin heittoja, vaikka noin yleensä hiiret tulee ruokittua iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Onni kirjoitti:
minkä kokoinen häkki 2 hiirelle ois hyvä??

Miniduna (n. 55*35*25cm) tai n. 60-80-litrainen suorakulmainen akvaario/terraario (n. 60*35*35) on hyvänkokoinen 2-4 naaraalle.

Onni kirjoitti:
kuinka usein hiiret pitää madottaa ja onko se pakollista ?

Hiiriä ei tarvitse madottaa säännöllisesti, vaan vain jos matoja ilmaantuu.

31.03.2010 08.10
000049532_r
Viestejä: 380
Miitu kirjoitti:
Jos haluaisit pojan ja tytön, ja sinulla on vain 1 (häkki) (terraario) (duna) Ja vaikka ne olisivat sisaruksia, ne voivat silti tehdä ison poikueen. Mutta jos välttämättä tahdot niin tee. Hiiri poikasia saattaa tulla myös 20 joskus saattaa tulla. Jos uros ja naaras on kauan yhdessä.

Siis hä? Eiks pennutukseen pitäis olla jokin muu syy, kuin että on vain yksi terraario?

31.03.2010 08.53
Viestejä: 3576
Miitu kirjoitti:
Poika hiiriä ei voi pitää samassa, paitsi tosi harvoin, ja jos ne on koko elämänsä asunut samassa.
Jos haluaisit pojan ja tytön, ja sinulla on vain 1 (häkki) (terraario) (duna) Ja vaikka ne olisivat sisaruksia, ne voivat silti tehdä ison poikueen.
Mutta jos välttämättä tahdot niin tee. Hiiri poikasia saattaa tulla myös 20 joskus saattaa tulla.

Minäkin hieman tartun näihin väittämiisi
Vaikka urokset olisivat veljeksiä ja aiemmin asuneet yhdessä, se ei tarkoita, että ne tulisivat toimeen lopun elämää. Yleensä siinä vaiheessa, kun urokset ovat kypsiä aikusia, tulee poikien välille kahnauksia ja ne täytyy erottaa. Harvoin uroksia pystyy pitää loppuun asti yhdessä.


Jos omistaa vain YHDEN asumuksen, ei silloin lähdetä teettämään poikasia! Mihin sinä ne poikaset laitat, jos sinulla on vain yksi häkki, ja siellä asuu pariskunta? Kun naaras on tiine, tulee uros erottaa naaraasta ennen poikasten syntymää. Ja jos poikasissa on uroksia, joudut ne erottaa poikasten kasvettua. Isän kanssa niitä et voi laittaa, joten tässä vaiheessa sinulla olisi jo 3 häkkiä. Jos poikasia tulee 20 (mikä on harvinaista, mutta ei mahdotonta) niin niitä tulee karsia. Sopivana määränä pidetään n. 5 poikasta (eli yleensä joudutaan karsimaan). Oletko valmis lopettamaan pieniä hiiren alkuja?

Muokattu viimeksi: 31.03.10 08.54
31.03.2010 12.42
Miitu kirjoitti:
Poika hiiriä ei voi pitää samassa, paitsi tosi harvoin, ja jos ne on koko elämänsä asunut samassa. Jos haluaisit pojan ja tytön, ja sinulla on vain 1 (häkki) (terraario) (duna) Ja vaikka ne olisivat sisaruksia, ne voivat silti tehdä ison poikueen. Mutta jos välttämättä tahdot niin tee. Hiiri poikasia saattaa tulla myös 20 joskus saattaa tulla. Jos uros ja naaras on kauan yhdessä.

Siis mitä? Uroksia ei kannata pitää edes pienenä yhdessä, sillä niiden kasvettua sukukypsiksi ne alkavat tappelemaan (toki poikkeuksia on...).

Urosta ja naarasta ei saa koskaan laittaa samaan tilaan mikäli ei ole poikuetta suunnitellut. Poikasia ei edes saa teetättää, jos on vaan yksi häkki. Naaras tulee aina omasta laumasta erottaa ja laittaa uroksen terraan, yleensä ei toisinpäin. Naaras on uroksen kanssa n.2 viikkoa jonka jälkeen se erotetaan uroksesta omaan boksiinsa jossa se saa olla rauhassa.

Monet luulevat, että vanhoja naaraita ja uroksia voi pitää samassa, sillä naaras ei tule enää vanhana tiineksi. Väärin. Naaras tulee tiineksi vaikka se olisi yli 1 vuotias. Se on erittäin suuri riski noin vanhalle mikäli tiineksi tulee, siis erittäin suuri.

Ei siis pidä heitellä noinkaan tyhmiä ja tietämättömiä kommentteja, jos ei oikeasti tiedä miten asiat on.

Muokattu viimeksi: 31.03.10 12.43
26.01.2011 13.37
Miitu kirjoitti:
Poika hiiriä ei voi pitää samassa, paitsi tosi harvoin, ja jos ne on koko elämänsä asunut samassa. Jos haluaisit pojan ja tytön, ja sinulla on vain 1 (häkki) (terraario) (duna) Ja vaikka ne olisivat sisaruksia, ne voivat silti tehdä ison poikueen. Mutta jos välttämättä tahdot niin tee. Hiiri poikasia saattaa tulla myös 20 joskus saattaa tulla. Jos uros ja naaras on kauan yhdessä.

Uroshiiriä voi toki pitää samassa, mutta jos tappeluita ilmenee on ne erotettava omiin häkkeihinsä.

On vastuutonta ostaa vain uros ja naaras. Ne molemmat tarvitsevat omat asumukset ja naaras myös lajitoverin seuraa toisista naaraista.

Jos pidät yhdessä urosta ja naarasta, on tiedossa poikueita noin kolmen viikon välein. Sillä naaraan synnytettyä uros astuu HETI naaraan uudelleen. Poikasten määrään kerralla ei vaikuta se, kuinka kauan uros ja naaras ovat viettäneet ydessä.

Jos kuitenkin kaikesta informaatiosta huolimatta päätät tehdä niin, että hankit uroksen sekä naaraan samaan, tulee se riistäytymään käsistä. Edes kasvattajilla ei ole jatkuvasti poikasia ja poikasten teettämisellä ei tienaa. Kaikille luultavasti ei tule heti löytymään kotia joten luultavasti siinä yhdessä asumuksessa tulee asumaan pian 50 hiirtä.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti