Vetäminen hihnassa (Koirat > Koirien koulutus)

06.04.2007 10.05
Avatar_female
Viestejä: 1
Onko teillä neuvoja, kun meidän 1v labbis vetää kauheasti ja heti nuuskimassa kun ihmisiä tulee?
06.04.2007 11.20
Avatar_male
Viestejä: 4

minkälaista hihnaa käytät.Jos käytössä on flexi niin semmoiset pois koska koira ei tiedä kuinka pitkälle siinä aina pääsee. meillä 4kk vanha pentu ja kulkee aika nätisti hihnassa.ollaan tehty aina sillä tavalla että jos hihna kiristyy niin ollaan pysähdytty ja odotettu että koira itse löysää hihnan.koira ei tarvitse välttämättä kehuja kun se löysää hihnan vaan sille riittää palkkioksi se että pääsee eteenpäin.tässä voi mennä pitkän aikaa.koira ei sitä heti tajua.pitää vaan olla kärsivällinen.

sinun tapauksessasi koira taitaa luulla että muuten ei pääse eteenpäin kuin vetämällä.

06.04.2007 12.48
Avatar_female
Viestejä: 656

Fleksiä ei kannata käyttää kun sellasilla koirilla jotka osaa jo kulkea vetämättä.

Kyllä se kauniisti kävely on monella koiralla työn ja tuskan takana, se vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitä että kaikki koiraa ulkoiluttavat käyttäytyvät samalla tapaa, eli ei anneta vetää koskaan vaan pysähdytään ja opetetaan koira ymmärtämään käskyjä.

Palkkiosta voidaan olla montaa mieltä..joillekin koirille se on ihan hyväkin konsti, Leevi ainakin kulkee nenä kiinni taskussa jos siellä on jotain namia. Se ei tosin vedä muutenkaan, mutta namilla voi opettaa ellei koira muuten opi.

Siru on alkanut vetää nyt vanhempana ja sen kanssa täytyy muistaa olla tarkkana...mutta kun isäntä antaa sen vetää niin se aina yrittää mullakin sitä:(

08.04.2007 08.18
020367174_r
Viestejä: 209
Ruotsalo
Minunkin koirani vetää hyvin paljon, ja on aina menossa nuuskimaan toisia ihmisiä. Olen yrittänyt vaikka miten sitä opettaa ja vauhti vähenee aina vähän. Näin vanhenmuuttaan se on oppinut kävelemään jo aika nätisti, mutta vielä se jaksaa vetää. :)
08.04.2007 09.03
Meidän entinen landseer narttu veti tuhottomasti kun tuli meille oli jo melkein vuoden ikäinen. Soitettiin kasvattajalle ja kysyttiin neuvoa. Neuvoi näin: Aina kun hihna kiristyy ja koira vetää nykäistään terävä nykäisy(ja heti löysätään!!) ja sanotaan jotain samalla. Ideana että koira yhdistäisi epämielyttävän tunteen ja "käskyn". Meillä oppi nopeasti ja sen jälkeen ei tarvinnut kuin sanoa "käsky" jos se veti mitä se ei kyllähään enäöän tehnyt. Olen käyttänyt sitä kaikille 3koiralleni. :)
08.04.2007 10.37
017855921_r
Viestejä: 442
Kokkola

Meillä ei Donna vedä eikä muuten tule vetämäänkään. Vetämättä opettaminen on vienyt kaikki 8 kuukautta, jotka Donna on ollut meillä. Opetus jatkuu edelleen, vaikka olemme edistyneet kovasti. Aina kun Donna lähti kulkemaan edelleni sanoin "hidasta" ja kiskaisin hieman hihnaa.

Sitten on myös sellainen, että opetin Donnan vetämään käskystä. Tosin tämä ei ole sama kuin haukkumaan käskystä opettaminen (mikä siis vähentää koiran haukkumista) mutta hyödyllinen esim. koirahiihdossa tai muuten vain silloin kun koiran haluaa vetävän. Asiaan voi vaikuttaa myös se, että kun vaikka lähdemme juoksemaan, niin annan siihen tietyn käskyn (juostaan).

Olen varma että koirasi oppii vielä olemaan vetämättä. Labbikset ovat fiksuja ja varmasti enemmän miellyttämisenhaluisia kuin vinttikoirat.

Sinun on oltava koirasi pomo, muuten ei opetus onnistu. Voisit käyttää vedonestopantaa tai -valjaita. Lainaa kirjastosta kirja jossa neuvotaan apua vetämättä olemiseen tai etsi tietoa netistä.
Onnea opetukseen!

"Vuh." -Donna
08.04.2007 18.29
Avatar_female
Viestejä: 656

Tuossa koirahiihdossa koiran pitää vetää ja Toivo on siinä innokas "urheilija"

Oli siinä tietty ongelma kun ensin pitää opettaa että ei vedä ja sitten täytyykin vetää, mutta kyllä se eri käskyillä hyvin onnistuu.

08.04.2007 19.01
Avatar_female
Viestejä: 57
^Meillä Ginda aika hyvin tietää että ku laitetaan vetovaljaat päälle niin sillon saa vetää...
09.04.2007 16.04
Avatar_male
Viestejä: 13
meilläkin on muru vasta hiljattain alkanut rauhottumaan remmissä... mutta vetää silti vielä tietyissä tilanteissa. :)
09.04.2007 18.38
Meidän Elli vetää joskus, mutta olemme kokeilleet sitä pysähtymis-juttua. On vetäminen vähentynyt ja pian ei varmaan vedä enää olenkaan. :)
14.04.2007 13.39
sera veti aivan älyttömästi, ennen.nykyään ei ollenkaan, nakinpalat vasemmassa taskussa, hihna oikeassa, ensin opeteltiin näin, sit luin jostain et, hihnaa pitää aina "hölskyttää", kun alkaa vetämään, ja on toiminut!oma vikanihan se oli ku juoksin hihnan perässä, kun sera tuli pentuna.
10.05.2007 19.17
Avatar_female
Viestejä: 357

natalla on kyllä paha ongelma tämän hihnassa kulkemisen kanssa. tuntuu että tyttö vetää ittensä hengiltä! hengitys vinkuu ja rohisee. ei auta nykiminen eikä pysähtyminen. :/ kun pysähtyy ja nata löysää itse remmiä, kerkeän ottaa askeleen tai kaksi kun nata jo ampasee itsensä vauhtiin ja kiskaisee tosi lujaa. pelottaa hengitystorven puolesta!

mitä ihmettä tämän aikapommin kanssa oikein tekisi??! olen jo vakavasti harkinnut kuonopantaa. en tiedä kuitenkaan, että kannattaako ostaa vielä näin pienelle?

10.05.2007 20.01
000000379_r
Viestejä: 40

Vetäminen kyll äsenkin takia kannattaa jo kouluttaa pois koska veto tuo johtajuuden tunnetta korille ja useimmiten myös hihna rähiseminen on helpommin tulevaa ja muutenkin usein johtajuus ongelmai voi tulla kun koira vetää.

Sitten onkin tuhansia keinoja.

"Miellyttävässä" koulutuksessa koira opetetaan herkuilla eli kehutaan kun koira kävelee nätisti ja pysähdytään kun koira vetää tai sitten kutsutaan ja sitten vaihdetaan suuntaa.

Sitten on täysin vastakohtainen koulutus elikkä;kun koira vetää nykäistää lyhyesti hihnaa ja sammalla sanotaan ei , eikä koiraa saan kehua koska hihnassa vetämisen tulisi olla normaaleja asioita eli eihän ihmistäkään kehuta siitä että se ei hakkaa toisia. Nykäisy pitää olla lyhyt ja hieman alaspäin ei mikään veto jolloin koiran niskat menee kipeäksi. (tästä enemmän koiraneuvola-sivuilla)

Eri tässä oli sitten esimerkit kahdesta täysin erilaisesta keinosta ja omistaja valitsee mikä on juuri sopiva keino koiralleensa (tietenkin käyttäkää keinoja jotka eivät vahingoita koiraa).

Itse en nyt ota kantaa mitä näistä tulisi käyttää, koska kaikki koulutus asiat ovat niin koira kohtaisia. (ja näitä löytyy tietty vielä paljon paljon enemmänkin, koirakoulusta saa parhaimmat eväät aiihen mitenkä niitä keinoja sitten käytetään oikein esim. ettei palkitse koiraa esim. vetämisestä vaikka tarkoitus on ollut päinvastainen)

Omiakin koiria on pitänyt aivan eri keinoin opettaa vaikka samaa rotua.Siis esim. vapaana olossa kun harjoittelee mm. sitä että koira seisoo kun näkee toisen koiran/ihmisen niin Bjarturia on voinut ihan vain kehua niin se pysyy lähellä mutta Bruni pentuna lähti heti kun lopetti kehut (bjars taas ymmärsi että hyvä kun en lähtenyt ja antaa ihmisten yms olla) Elikkä "ruuhkaisemmalla" hiekka tiellä pidin sillä pitkää ohutta hihnaa/narua ja kun ihminen/koira tuli vastaan kehuin kuten norm. jos yritti lähteä astuin narunpäälle ja kielsin (ihan vain suullisesti, siis jos narukiristyi.) ja sitten kun jatkoi lähellä eikä lähtenyt kehuin. (opetin kyllä samalla sanan että anna olla niin nykyäänkin jos näkee jotain ja sanon tämän se jatkaa matkaa) Myös seisomisen koiran/ihmisen tullessa vastaab opetin Brunille narun avulla eli kun joku tuli vastaan sanoin seiso ja astuin hihnan päälle jas kehuin (koira ei voinut olla onnistumatta :) .

Bjars taas on niin ruoanperään että tarvitsee vain snaoa tässä niin se pysyy siinä niin pitkään ennenkuin kehun ja sanon mene vaan.

Bruni on kyllä oluut aivan mahtava koira vaikka työtä joutunut enem. tekemään sen kanssa koska sen avulla juuri olen saanut enemmän tehdä työtä ja oppintu 80% enemmän kuin koiran kanssa jolla ei olisi esim. paimennus viettiä.

(bjars nyt tietty kuulostaa erittäin helpolta tässä mutta bjarsiltakin löytyy niitä "heikkouksia" eli esim. jos se löytää maasta se ei liiku minnekkään vaikka kutsuisi (vielä x) ) ja ihmisten ohittaminen ei ole myöskään vielä aivan 100% koska rotutunnetusti erittäin ystävällinen ja haluaisi mennä kaikkien jalkoihin rapsutuksia anelemaan :)

10.05.2007 20.05
000000379_r
Viestejä: 40
Ja tuosta nykimisestä, jos ei käytä oikeaa tekniikkaa se ei todellakaan toimi. Ja korien ohittamiseen pitää käyttää enemmänkin sitten kolinapurkkia (erityisesti rähisiöille) . Näitten purkkien, nykäisyjen yms. idea on saada koira lopettamaa mitä on tekemässä ja ehdollistaa EI sanaa. eli kun joka kerta nykäistyä sanoo Ei niin lopulta Ei tarviste enää nykiästä vain EI riittää... Muistakaa EI sanan voi myös opettaa eri tavoin elkääkä käyttäkö sitä turhaan liian usein vaan yrittäkää ennaltaehkäisiä huonoja tilanteita koska muuten sanaa menettää merkityksensä. (sama nykäisyillä, jos nyit turhaan koira ei enää välitä niistä koska viesti ei ole selvä)
24.05.2007 19.22
017855921_r
Viestejä: 442
Kokkola
Kuonopantakin on käyttökelpoinen, jos vetäminen alkaa ottaa hermoille.
"Vuh." -Donna
25.05.2007 01.38
000030827_r
Viestejä: 1459
Nata ku on vie vaavi ja muistaakseni palveluskoira sukunen? hanki narupallo tai motivointi patukka ja innosta se pysyy sun luona vietti teorian avulla.
28.05.2007 19.07
018878293_r
Viestejä: 4

Meillä on koirilla semmoiset nahka hihnat. Flexiä meillä ei oo koskaan ollu.

Nahka hihna on hyvä ja sillä saa koiran pysymään paremmin kurissa. (:

28.05.2007 19.18
Avatar_female
Viestejä: 357

kohta alan ruoskimaan tuota koiraa. >:| (alkaa nimittäin hermot mennä....... *kärsivällisyyttä, kärsivällisyyttä..*)

kiitos hyvistä neuvoista, pittee kokeilla =)

03.06.2007 13.18
Avatar_female
Viestejä: 5
pysähtymis keino on ihan kätevä se vaan vaatii taluttajalta joidenkin koirien kohdalla todellista kärsivällisyyttä paikallaan voi joutua seisomaan useamman minutin jos koira ei löysää hihnaa heti,. toinen hyväksi todettu keino on jos koira vetää niin aina kun hihna kiristyy käännyt ympäri ja niin kauan kävelet koiran kanssa takasinpäin kun koira kävelee nätisti ja heti kun hihna taas kiristyy niin kännyyt ympäri ja jatkat niin sanotusti ees taas kävelyä kunnes koira tajuaa että aina kun lähtee vetämään niin joutuu kääntymään ympäri. omat vanhat koirat oppivat tuolla tavalla tosi hyvin sen ettei saa vetää ja alkoivat kulkea nätisti kun ei jaksaneet enää kävellä tietä ees taas.
03.06.2007 15.10

Meillä toimi pysähtyminen.
Aina kun hihna kiristyy pysähdyn. Koirani ei koskaan ole vetänyt sen erityisemmin. =) Toki välillä yrittää pitää hihnaa kireällä, yleensä pistän stopin heti siihenkin.

 

03.06.2007 23.49
000030827_r
Viestejä: 1459

En tiiä onko kerrottu mutta ihan suunan muutoskin on viellä radikaalimpi kun tuo pysähtyminen eli aina kun lähtee toohottaa niin vaiha suuntaa ja kun tulee luokse ni sit vaihat taas suuntaa takasin ja aina kun on vierellä kehu.

Fleksit pitäis polttaa roviolla ne ei oo missään nimessä hyviä millekkään koiralle!

04.06.2007 18.28
Avatar_female
Viestejä: 656

Kyllä fleksi on hyvä sillon kun koira ei vedä mutta sitä ei pysty vapaanakaan pitämään.

Meillä Leevillä on kuulo huonontunut, joten sitä ei voi pitää vapaana enää niin paljon kun ennen. Se lähtee omille teilleen eikä kuule kun huudan sitä.

Mulla on Leeville fleksi ja se saa kulkea paljon vapaammin siinä kun lyhyessä narussa, se on tottunut tekeen asiansa kauas pusikkoon ja se ei onnistus ilman pitkää fleksiä tai mun juoksemistani pusikoissa.

Kun Siru on vapaana saa Leevikin paljon enemmän vapaata tilaa pitkällä fleksillä. Ainakin Leevin tapauksessa fleksi on mitä mainioin apuväline:)

Koiran vetämättä kulkemisen opetteluun se sensijaan ei missään tapauksessa sovellu.

24.06.2007 20.03
018408770_r
Viestejä: 2
Hamina
meillä pysähdytään ja odotetaan että tulee hieman takaisin päin ja sitten vasta jatketaan matkaa. Sit tietysti kaupungissa (keskusta) niin kävely tavallisessa hihnassa, pitkät lenkit, hölkät ja reippaat kävelyt menee tosi hyvin fleksillä. tietysti on paljon hajuja jotka on käytävä läpi, silloin minä aina odotan ja kun minä jään "jälkeen" niin minua odotetaan.
19.07.2007 17.27
016156771_r
Viestejä: 18
Valtimo

Meijän Jazzi on myös vasta vastottain oppimaan että vetää ei saa.. Sillä on valjaat jotka auttavat kummasti pitämään sen "hallinnassa"

16.11.2007 18.16
Avatar_female
Viestejä: 234

Ei meillä oikein ole ollut ikinä mitään vetämis ongelmia, että ihan toko-seuraamis systeemillä olen sen opettanut ja sitten on myös hyvä opettaa sana ''ohi'' niin että ei kaikkia koiria tarvitse aina moikkaamaan mennä... :) Mutta ihan sillä tavalla olen sen ohimenon opettanut, että (vaikka nakkia kädessä) koira seuraa kättäni, jossa siis on jotain hyvältä tuoksuvaa, ja ns. vedän koiran ohi... Ja sitten seuraavaa voikin taas moikata antaen vapautus käskyn ennen, kuin koira vetää tai on hetkenkin vetämättä...(voi esim. kutsua koiraa jolloin se toden mukaisesti kääntyy sinua katsomaan ja silloin sitten voi antaa tämän vapautus käsyn...)

Ihan maalaisjärkeä käyttämällä voi koiralle opettaa mitä vain !!! :D

16.11.2007 21.41
021865681_r
Viestejä: 31
Nurmijärvi
Meidän Helmi ei vedä paljon mutta joskus kun Helmi saa vainun niin silloin vetää. Me saadaan vetäminen loppumaan antamalla namu kunhan on ensin seurannut. Helmi ei käytä valjaita eikä sillä ole fleksiä. Meillä on nahkahihna ja kaulapanta.
27.01.2008 16.50
021897017_r
Viestejä: 1017
Joensuu
Meillä kävi hihnassa opettelu niin helposti että ukkeli äkkäs narussa kävelyn heti ekana päivänä eikä ole sen kummemmin tarvinnu opettaa. Välillä pomppailee pupujen perään mutta se on ihan ymmärrettävää. :D Jos rupee joskus ryysimään niin sitten kiskasen koiran polven kohdalle ja sanon nätisti. Enempää ei tartte. Koirien ohitukset on välillä vähän hakusessa kun äijä tanssii kahella jalalla tahi pomppii kun aropeura. :D Mutta yleisesti ottaen meillä menee ukko nätisti. Parhaiten toimii varmasti pysähdykset ja käännökset kun koira alkaa vetää tai sitten motivointi leluilla/herkuilla.
28.01.2008 19.45

Meijän Olavikin vetää hihnassa ja haukkuu ja murisee vastaantuleville ihmisille.

Nyt olen aloittanut Vedonestovaljaiden käyttöä eikä se enään ainakaan vedä, mutta menee silti muita ihmisiä päin "pelottavasti". En tiedä miten saisin huonon tavan pois, vielä jos Valentinkin matkii Olavia niin että molemmat tekevät saman aina. :D =(

29.01.2008 11.16
021897017_r
Viestejä: 1017
Joensuu
Yks mikä on ihan ok keino miusta tossa tapauksessa on pysähtyä aina kun ihminen menee ohi ja jos koira murisee tms uhkaavaa niin torua ja esim kysyä voiko ohikulkia silittää koiraa että se näkis ettei ne ihmiset niin hirmusia ole. :D
29.01.2008 19.42
020158743_r
Viestejä: 3
Oulu
kissakala kirjoitti:
Onko teillä neuvoja, kun meidän 1v labbis vetää kauheasti ja heti nuuskimassa kun ihmisiä tulee?

Eli siis. Meilläkin on labukka, kun lenkität ja alkaa vetämään, pienen, terävän nykäisyn ja vaihdat suuntaa. Jatkat niin kauan aikaa kunnes itselläsi on pää pyörällä (voi ei! oskun kanssa meni monta tuntia kunnes se tajusi!) Oskun kanssa harjoiteltiin, tai sitten vain laitettiin sellainen kuristuskaulapanta kaulaan, ja käveltiin sen kanssa.

Ja jos ei onnistu, niin ei onnistu, ja pitää kävellä pää kolmantena jalkana X_X

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti