Mistä tietää onko koira terve? (Koirat > Pennut)

11.09.2008 20.11
mistä tiedän onko koirani terve.saisiko vastauksia kitoos
11.09.2008 20.16
020973699_r
Viestejä: 438
Iisalmi
No koira on terve kun se ei ole apaattinen kökötä vain jossain nurkassa. häntä vispaa välillä, ruoka maistuu eikä mitään ulkopuolisia vikoja ala tulla (karvan äkillinen lähtö, ruvet/haavat, yms...) myös se että koira oksentelee, ruoka ei yhtäkkiä maistu tai yleensä iloiset lenkit on hitaita pakkopullia viittaa siihen että jokin on hullusti :D toivottavasti tästä oli apua...ei itelle kaikkee varmasti tullu mieleen mut tossa jotain! ;D
11.09.2008 20.42
Kiitos tiedosta!!!!!!!!!
11.09.2008 20.46

Jos yhtään tuntee omaa koiraansa (useimmat varmaan tuntevat..) niin siitä huomaa erittäin helposti jos jokin on vialla. :) Luppakorvaisella rodulla on hyvä tarkistaa korvat säännöllisesti, koska ne tulehtuva helpommin kuin pystykorvilla. Ja jos koira menettää ruokahalunsa/ei jaksa innostua mistään on syytä miettiä olisiko se sairas. Tai jos koira yhtäkkiä alkaa nukkumaan huomattavasti normaalia enemmän, tietysti välillä on syytä myös tarkkailla sen kävelyä/liikettä ontumisen varalta. Muutenkin olisi hyvä vaikkapa kerran viikossa käydä koko koira läpi kaiken varalta. (turkin kunto, korvat, suu jne.)

Muuta lisättävää minulla ei edellisen viestiin olekkaan :)

11.09.2008 21.01
Kiitos
12.09.2008 00.15

koiran yleiskunto ja olemus voi olla hämäävä vaikkakin koira olisi sairas varsinkin jos kyseessä on jokin hiljalleen etenevä sairaus... mutta kyllä sitä omasta koirastaan oppii huomaamaan jos jotain on vikana... apaattisuus, ruokahalun menettäminen, oksentelu, ripulointi, ontumiset yms kertovat tottakai aina siitä että kaikki ei ole hyvin, mutta käyttämällä koiraa säännöllisesti eläinlääkärissä ja tutkituttamalla sen esim. pevisan mukaan (PEVISA = perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) saa kallisarvoista tietoa nimenomaan siitä koiran terveydestä.. esim. mitä varhaisemmassa vaiheessa todetaan nivelrikko, sen parempi on ennuste kun hoito päästään aloittamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa...

topi sanoi hyvin :) sillointällöin olisi hyvä perushoidon ohessa tarkistaa koiran silmät,korvat,suu,iho,turkki yms. ja kannattaa arjessa kiinnittää huomiota (/tarkkailla) koiran liikkumiseen ja käyttäytymiseen, näin yleensä oppii huomaamaan herkästikkin koiran oireilun.

12.09.2008 04.34
000030827_r
Viestejä: 1459

komps ändi

12.09.2008 07.46
022644852_r
Viestejä: 4119
Mynämäki
ändiä komppaan minäkin
"Koirasi voi elää ihmisten kanssa ihmisten maailmassa, mutta sen vaistot kuuluvat silti koiralle" -Victoria Stilwell
12.09.2008 07.47
022471421_r
Viestejä: 2012
Hämeenlinna
täälläkin yksi ändin komppaaja :)
12.09.2008 07.49
en oiken nyt tajua tätä. Siis jos tunnet koirasi hyvin, ja se on kipeä, huomaat eron yleensä mahdollisimman pian. Voisi tarkemmin selittää, mitä tarkoittaa tuolla. Onko koirallasi ilmennyt jotain oireita?
12.09.2008 07.53
On yhden kerran. mutta koira vaikutti silti normaalilta ja sillä oli sairaus ei niin vakava ja vakava.
12.09.2008 09.47
022466698_r
Viestejä: 4716
Säkylä
  • Ruokahalu
  • turkin kunto, iho, korvat, silmät
  • elämänilo yleensäkkin,vireystila
  • nukkuminen, jos epätavallisen unelias, voi jotain olla pielessä
  • kärttyisyys, tässäkin pätee se että koira on tunnettava,jos se on ennen ollut lauhkea ku lammas ja yht`äkkiä onkin ihan sähikäinen..
  • liikkuminen, ei arista mitään, ei välttele hyppäämistä, portaita..
  • jne..

Kaikissa noissa pätee kuitenki se et koira on täytyny tuntea jonkin aikaa et voi huomata ne mahdolliset muutokset.

Lisäks kaikkea me ei pystytä kotioloissa havaitsemaan, tätä varten koira olis hyvä tutkituttaa eläinlääkärillä vuosittain, rokotusten yhteydessä. Ell tutkii tarkemmin ja mm. kuuntelee sydämen. Silmät vois peilata, lonkat kuvata..

Tänään ymmärrän enemmän kuin eilen, lupaavaa huomisen kannalta.
12.09.2008 10.11
Avatar_female
Viestejä: 656

Ei sitä aina heti huomaa.

Kun Kirppu-bortsu kuoli vaikeaan synnynnäiseen munuaissairauteen, niin ei me moneen kuukauteen huomattu yhtään mitään.

Pieniä merkkejä oli, mutta niitä olis voinut olla terveelläkin koiralla tai ne olis voinut olla koiran luonteesta johtuvia.

Esimerkkinä se että Kirppu ei paljon juossut, se mielummin kyttäili palloa ja muita koiria, mutta niinhän Toivokin tekee. Tosin Toippari juoksee sitten metsässä ja pellolla senkin edestä.

Toinen oli sen ihmeellinen ihmisen kaipuu, se halus aina olla sylissa ja sen ilme oli lähinnä palvovan rakastava, ihan kun se olis ymmärtänyt että sen aika on hyvin lyhyt...mutta monet koirat viihtyvär sylissä ja palvovat omistajiaan...sen silmien ilme oli kuitenkin aivan erilainen kuin noilla muilla meidän "sylikoirilla".

Sitten yksi oire oli sen pieni koko, se jäi lähes pennun kokoiseksi vaikka se oli 7kk ikäinen kuollessaan. Sen rintakehä kasvoi mahtavan isoksi ja me sanottiinkin sitä "mister keuhkoksi". Mutta syy oli ilmeisesti se että sen veressä oli niin vähän punasoluja että se tarvitsi isot keuhkot selvitäkseen edes sen 7 kuukautta.

Sitten yksi oire oli sen hampaiden vaihtuminen. Sen hengitys haisi aivan hirvittävälle kun hampaiden lähtö aiheutti suuhun tulehduksen. Eläinlääkäri ei huomannut mitään outoa, sanoi vain että onhan näitä väliin koirilla.

Se mistä olis pitänyt viimeistään huomata ongelma oli sen ikenet jotka oli ihan likaisen harmaat kun niiden pitäis olla kauniin punertavat. Mä huomasin sen oireen jo silloin kun Kirpppu vaikutti ihan terveeltä, mutta luulin että sen kuonon väri vaikutti myös ikenien väriin...siis todella tyhmä olin!

Sitten tuli marraskuun alku ja Pyryn päivä jolloin oli kaikkien aikojen lumimyräkkä ja lunta satoi ihan mahottomasti. Pieni Kirppu ei jaksanut kävellä lumihangessa vaan se piti kantaa kotiin...se ihmetytti ja se vietiin taas eläinlääkärille kun se sai flunssankin sillä reissulla. Lääkäri ei löytänyt mitään vikaa vaikka Kirpun nenässä oli muutama sauvapunkki joka on sen merkki että koiran vastustuskyky on heikentynyt. Taas sanottiin että koira on ihan terve.

Kirppu vaikuttikin terveeltä, se oli iloinen, söi hyvin, mutta sen flunssa ei mennyt ohi. Joten taas lääkäriin. Sama tulos, ei mitään vikaa, pientä pitkittynyttä flunssaa vaan.

Vähän ennen toissa joulua Kirppu alkoi oksentamaan ja saman tien se meni niin huonoon kuntoon että jalat eivät enää kannattaneet, silloin vasta huomattiin että nyt on todella jotain pahasti pielessä, oksentelu oli erilaista kun koiran normaali vatsatauti.

Kolme päivää meni testeihin ja sitten todettiin että munuaiset olivat lakanneet toimimasta ja viimeisenä halusin vielä varmuuden ultraäänellä ja kun näin itse ne mustat kutistuneet munuaiset niin tiesin että mitään ei voi enää tehdä.

Kirppu lopettettiin siihen pöydälle, se ehti elää 7 kuukautta ja näytti nauttivan elämästään, vaikkakin ominen rajoituksineen jota me ei edes tajuttu kuin vasta jälkeenpän. Loppuun asti se katsoi mua silmiin..ihan kun olis sanonut että älä sure, hän joutuu nyt lähtemään....

Ikävä ei lopu koskaan, Kirppu jätti tosi suuren tyhjiön iloisella ja rakastavalla olemuksellaan.

Aina ei koirasta näe päällepäin vaikka se olis kuolemansairas, villieläimen tavoin se yrittää piilottaa oireensa viimeiseen asti, se on luonnon oma keino selvitä mahdollisimman pitkään elämässä.

thumbnail

 

 

 

Muokattu viimeksi: 12.09.08 10.19
12.09.2008 10.19
022466698_r
Viestejä: 4716
Säkylä

^Mun tulee aina niin suru kun luen tosta teidän Kirpusta

Mut tuo on totta, kaikki ei oireile mitenkään eikä kaikkea voi silmällä nähdä. Mut vainoharhaisekskaan ei kannata alkaa, sillain terveellä tavalla olla silmät auki ja tarkkailla.

Tänään ymmärrän enemmän kuin eilen, lupaavaa huomisen kannalta.
12.09.2008 10.36
Avatar_female
Viestejä: 656

Ei kannata alkaa hysteeriseki jos koiralla on jotain outoja oireita. Suurimmks osaks ne johtuu siitä että koira yleensä syö kaikkea mahdollista roskaa ulkona, se voi myös saada normaalin flunssan ilman että mitään on vialla.

Toivolla oli just pari kuukautta sitten ihan kamala räkätauti ja se tartutti sen Nasuunkin:( Molemmat pärskivät kilpaa, mutta muut ei sitä onneks saaneet. Se meni ohi muutaman päivän kuluttua.

Leevi on ikänsä yrppäillyt vähän väliä kun se ahmii kaiken mitä ulkoa löytää. Nyt kun on omenakausi parhaimmillaan niin se ahmii pudonneita omenia niin että piereskelee ja maha pitää mahdotonta mörinää ja väliin se yrppää päivän "saaliin" olohuoneen matolle:(

Viljolla on selkävika, mutta kaveri juoksee ja hyppii niin että ikinä ei vois kuvitellakaan että mitään vikaa on.

Nasu oksenteli pentuna aina kun se oli juossut, se oli vähän outo oire, mutta meni ohi kun se kasvoi aikuiseksi.

Siru on välillä murheen murtama kun se teloo itsensä milloin lasinpaloihin milloin johonkin muuhun. Siru osaa näytellä kuoleman kielissä olevaa jos se ei pääse tarpeeksi liikkumaan:)

Joten turhat murheet pois, suurimmaksi osaksi koirat on terveitä ja ilman muuta ne myös joskus saattavat sairastua ihan normaalistikin. Ne paranevat yleensä hyvin kaikennäköisistä flunssista ja mahavaivoista...se on koiran elämää:)

Muokattu viimeksi: 12.09.08 10.36
12.09.2008 13.11

Siis nykyajan eläinlääkärit...!

Ricky oli 3,5 vuotias, elämänhaluinen, iloinen ja terve poika. Sitten sen poikkeava käytös alkoi ihmetytttää; se nuoleskeli itseään paljon ja aivasteli. Se väsyikin, eikä paljoa jaksanut tehdä mitään. NO se vietiin eläilääkäriin, ja tutkittiin. Tuloksena oli muka, että sillä on nenäpunkki. Sille annettiin punkkihäätö. Ei auttanut, ei. Ricky alkoi saamaan kohtauksia. Hän raapi hdissään kirsuansa ja nuoliitseään, vinken hysteerisesti. Se oli ihan kamalaa. Lääkärille vietiin, ja ne sanoivat, että sillä on epilepsia! Syttäkää sille nuerotolia. Se on ihmisten lääke, mutta käy muka koirille. Sitten se sai myös kipulääkkeet. Se oli ihan kamalaa. Mutta onneksemme kohtaukset loppuivat, mutta Ricky anoi katseellaan jotain. Se pyysi meitä auttaman. Joka ilta kuiskasin sille. "Sä selviät. Lupaan auttaa sua."

Parin viikon päästä sen kohtaukset taas alko. Se vietiin Helsingin yliopistolliseen eläinsairaalaan. Siellä sille todrttiin allergia. Se sai päähänsä kaulurin ja lääkitykset taas. EI auttanut. Sairastumisesta oli jo 4 kuukautta, ja Ricky meni aina vain pahempaan kuntoon. Tiesin sisälläni, että päätös on tehtävä. Sitten huhtikuun alussa, kun Ricky oli jo ihan loppuun palanut, tiesimme, että oli aika päästää irti. Mutta sitten täältä Petsiestä muutama ihminen ehdotti, että voisi kokeilla homeopaattisia hoitoja. No niin kävi, mutta viikko kokeiltiin, ei auttanut.Olin ollut kaverillani yötä, ja tulin kotiin. Muistan ikuisesti ne sanat äidiltäni: "Ei me voida olla näin itsekkäitä. Ricky viedään lopetettavaksi tänään." Rickyn yksi oire oli tärinä. RIcky vapisi kamalsti, niin se teki matkalla eläinlääkäriin. No eläinlääkärissä siinä pöydällä Ricky yritti puura lääkäriä, eikä päästänyt lähellekkään. Sitten kun oli 2 avustajaa pitelemässä kiinni, laitettiin sille nukutuspiikki. Se ei tahtonut nukahtaa. Viimeisen kerran se raapi kirsuaan, muta ei vinkunut. Sitten se rauhoittui. Sanoin viimeisen kerran: "Ricky." Ricky nosti päänsä, mutta painoi sen pian maahan. Viimeisen kerran näin sen silmien painautuvan kiinni. Viimeisen kerran päästin siitä irti, enkä enää koskaan saisi takaisin. Sitteneläinlääkäri laittoi siihen sen piikin, josta se ei enää koskaan heräisi. Rickyn viimeinen henkäisy oli raskas ja pitkä. Oli kun ei enää tuntenut sen sydämen lyövän tasaisesti.Nyt se laskettiin pahvilaatikkoon ja aton perälle.4 vuotta eli.

Ja sen sairaus oli niin paha, että se olisi ollut jo rikos pitää se hengissä.

12.09.2008 17.18
Avatar_female
Viestejä: 4350
Koira voi olla hyvin terveen näköinen ja jopa urheilla normaalisti ja olla silti TOSI vikainen. Vain joka kohdaltaan tutkitun koiran voi sanoa olevan terve. Olemus ja vointi eivät paljasta esimerkiksi lihasongelmia tai synnynnäisiä vinoutumia jotka löytää hieroja tai osteopaatti.
12.09.2008 18.14
mun tulee itku tost Sirun viestist
30.09.2008 20.16
022698701_r
Viestejä: 542
Kaarina
Joo niin se valitettavasti voi olla ettei aina tiedä onko koira täysin terve vaiko ei Tiedän yhden labradorin josta ei alkuun näkynyt mitään päällepäin. Sitten se alkoi ontua kovemman rasituksen jälkeen. Vietiin lääkäriin kun mikään ei näyttänyt auttavan. Todettiin luusyöpä, jonka vuoksi koira lopulta lopetettiin Pahinta tässä on se ettei koira ehtinyt täyttää vuottakaan Jälkeenpäin olen miettinyt oliko kipuja jo ihan pentuna kun se oli todella rauhallinen pentu. Tosin on niitä rauhallisiakin pentuja ja itsellä asiaa voi vääristää se kun oma pentu oli niitä, jotka tuskin malttoi nukkua. Tico nukkui pennuksi todella vähän.
17.11.2009 03.26

Oman koiran oppii tuntemaan pennusta pitäen tai näin minä ainakin opin.Ja yleisemmin koirasta näkee silmin kun se on sairas/kärsii.Meillä usein kun koira on sairas sen silmät ovat ''märät'' ja se näyttää todella surkealle.Meillä ei kyllä usein sairastella..Herätinpä tämänkin kauan aikaa sitten kuolleen keskustelun henkiin ;)

05.04.2010 22.42
021878088_r
Viestejä: 115
Kerava
Mistä tietää että koira on terve? > Kysy koiralta :D
10.04.2010 15.42
^ Haha :DD
14.04.2010 18.30
020168428_r
Viestejä: 950
Jyväskylä

Yksi juttu mistä ei ehkä ollut mainintaa tässä ketjussa on virtsaaminen ja ulostaminen.

Jos koira ei virtsaa tiettynä aikana ollenkaan, niin se on hengenvaarallista. En valitettavasti löytänyt tietoa koirista mutta kissoista sanottiin näin eläinlääkäri.fi sivuilla.

"Kissa ei voi olla yli vuorokautta virtsaamatta virtsamyrkytysvaaran vuoksi. Virtsamyrkytys on hengenvaarallinen tila."

Erityisesti jos koiralla on ollut jotakin virtsaamiseen liittyvä vaivoja, niin on tärkeää tarkkailla sen virtsaamista. Yrittääkö koira virtsata, mutta virtsaa ei tule tai tulee vain vähän? Virtsaako koira oudon usein?

Muokattu viimeksi: 14.04.10 18.35
"Muun muassa USA:ssa eläinlääkärit ovat muodostaneet ns. Cesar Millan-vastaliikkeen, sillä Millanin metodien katsotaan olevan koiralle haitallisia, ja useissa maissa ne täyttävät eläinrääkkäyksen tunnusmerkit."
27.06.2012 15.58
021822181_r
Viestejä: 8
Harjavalta
Olen miettinyt mikä Viliä vaivaa kun on ollut tänään vain omissa oloissaan omalla paikallaan yleensä hän ei suosiolla millään meinaa mennä paikallen kun käsketään mutta tänään ollu siis koko päivän siellä eikä mene silloinkaan yleensä omalle paikalleen kun joku on kotona. Nyt kun on kesäloma eikä mitään menoja niin olen ollut koko päivänkotona enkä ole välillä käynyt missään. Mikä vialla? Onko jollain neuvoja mikä voisi olla?
27.06.2012 18.18
022574492_r
Viestejä: 448
Vili kirjoitti:
Olen miettinyt mikä Viliä vaivaa kun on ollut tänään vain omissa oloissaan omalla paikallaan yleensä hän ei suosiolla millään meinaa mennä paikallen kun käsketään mutta tänään ollu siis koko päivän siellä eikä mene silloinkaan yleensä omalle paikalleen kun joku on kotona. Nyt kun on kesäloma eikä mitään menoja niin olen ollut koko päivänkotona enkä ole välillä käynyt missään. Mikä vialla? Onko jollain neuvoja mikä voisi olla?

Iinekselläkin on semmosia päiviä, että se vaan lepää eikä tee mitään. Tosin jos alottaa leikin, niin se lähtee kyllä mukaan leikkiin. Jos se tykkää leluista, niin voisit kokeilla leikittää sitä tai lähe sen kans kävelylle.

27.06.2012 19.15
021822181_r
Viestejä: 8
Harjavalta
Iines kirjoitti:
Vili kirjoitti:
Olen miettinyt mikä Viliä vaivaa kun on ollut tänään vain omissa oloissaan omalla paikallaan yleensä hän ei suosiolla millään meinaa mennä paikallen kun käsketään mutta tänään ollu siis koko päivän siellä eikä mene silloinkaan yleensä omalle paikalleen kun joku on kotona. Nyt kun on kesäloma eikä mitään menoja niin olen ollut koko päivänkotona enkä ole välillä käynyt missään. Mikä vialla? Onko jollain neuvoja mikä voisi olla?

Iinekselläkin on semmosia päiviä, että se vaan lepää eikä tee mitään. Tosin jos alottaa leikin, niin se lähtee kyllä mukaan leikkiin. Jos se tykkää leluista, niin voisit kokeilla leikittää sitä tai lähe sen kans kävelylle.
kiitti vinkistä:)
26.07.2012 11.11
021889772_r
Viestejä: 63
Siikalatva
Monet omistajat tuntevat koiransa hyvin, ja huomaavat, jos jokin on vialla. Kuten meillä Emppu, se joskus ei syö ruokaansa, mutta se ei ole siltikään sairas, mutta sattuu joskus olemaan hieman nirso. Se jaksaa kuitenkin innostua leikeistä, ja kun mennään esim. harjoittelemaan näyttelyyn vaikkapa liikkumista, niin kyllä tyttö on ihan innoissaan, kun saa sellaisia nameja, mitä se ei yleensä saa.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti