Ongelmia kasvatuksessa. (Koirat > Koirien koulutus)

29.09.2008 18.38
021755345_r
Viestejä: 1932
Joensuu

Hei! Olen huomannut pari ongelmaa Ricon kasvatuksessa, enkä oikein tiedä, mitä niissä asioissa pitäisi tehdä.. Toivon monipuolisia vastauksia..!

1. Jos joku istuu lattialla, silloin Rico innostuu, ja näykkii naamasta, käsistä ja jaloista. Jos sen työntää kauemmas, se innostuu vielä enemmän, ja iskee hampaansa kahta kovemmin nahkaan, ja tiukka EI sana kaikuu kuuroille korville. Kaiken lisäksi, jos Ricon ei anna purra itseään, aloittaa herra kovaäänisen haukkumisen. Ingnooraaminen ei auta, sillä haukkuminen jatkuu vieläkin kovempana. Sitten Rico käy näykkäämässä kipeästi esim. kädestä ja loikkaa kauemmas, perään kunnon haukkumiset, ja sama juttu uudestaan, tämä siis huomiotta jättämisessä. Mitä pitäisi tehdä? En todellakaan usko, että näppäisy auttaa, koska en ole fyysisen kurituksen kannalla..

2. Olemme lenkillä ja tuntematon ihminen tulee vastaan [tai yksi ja sama ystävä], Rico hyppää heti sitä vasten, ja näykkii käsistä. Pikku hihnasta veto ei auta, vaan Rico jatkaa hyppimistä.

3. Herra ei vieläkään ole sisäsiisti. Ricolla on aina kupissa kuivaraksuja, mutta kannattaisiko jo laittaa ruoka-ajat? Rico tekee tarpeensa sisälle aina, kun kukaan ei ole näkemässä, joten miten sen saa vietyä ulos ajoissa? Lenkilläkään Rico ei pissaa ulos, paitsi jos tekee yli tunnin lenkin, ja yleensä heti lenkin jälkeen Rico tulee sisään, ja tekee tarpeensa lattialle..

4. Kynsien leikkuu. Se ei onnistu ei millään..! Toisen pitää pidellä kiinni, ja toinen yrittää leikata, mutta Rico se vaan rimpuilee ja ulisee.. Sitä ei saa pidettyä hetkeäkään paikallaa, ja pelottaa koko ajan, että leikkaa kynnen vinoon tai kokonaan irti.. :S

Olisin kiitollinen vastauksista! :)

Muokattu viimeksi: 29.09.08 19.14
Sisimmän ikuisuuskohinassa, kuiskaus avaruuden syvänmerenunta
29.09.2008 20.33
021071756_r
Viestejä: 464

Tässä nyt lyhyesti joitakin ajatuksia noihin kuvailemiisi tilanteisiin liittyen.

1. Pukkiminen, kieltäminen ja hermostuminen ei auta yhtään. Ei-sanaa ei kannata edes turhaan tässä tilanteessa käyttää; jos koira ei kuuntele, se ei toistaiseksi kuuntele, ja hyvä sana menee opetusmielessä hukkaan (koirahan yhdistää sen merkityksen väärin, ja oppii vieläpä, että reagoimatta jättäminen ei haittaa). Mieti hetki: Sinä olet Sinä, koiranpennun leikkihyökkäysten ei tarvitse hetkauttaa sinua, eikä sinun tarvitse alentua sietämään sen käytöstä. (Ikä on nyt pennulla vähän hankala..) Fanny kokeili rajojaan myös hampaita käyttäen, eikä sellainen vain tullut kuuloonkaan. Nyt tarvitset peräänantamattomuutta, pelkästään henkistä kanttia. Kun Rico tulee kohti, nouse rauhallisesti, älä katsokaan siihen, mene pois ja estä sitä tulemasta perääsi. Kaikenlainen huomion kerjääminen on täysin turhaa - jos se inisee tai riekkuu, KUKAAN ei kiinnitä siihen huomiota, eikä käske sitä olemaan hiljaa tai kunnolla tms. Jos se rauhoittuu, varaa jotain hyvää mukaasi ja palaa sen luo ja palkitse sitä. Rauhallisesti, ei mitään pippaloita, joista koira taas innostuu ;) Taas jos alkaa ilmetä huonoa käytöstä, koira jätetään kuin nalli kalliolle - sinä olet liian arvokas alentumaan sen pompoteltavaksi. Tuokin haukkuminen... sinulla pitää olla kärsivällisyyttä näyttää, että vaikka koira haukkuisi äänensä käheäksi, sinua ei kiinnosta edes vilkaista sitä. Eikä kannata istua ehdoin tahdoin lattialla, jos koira vähän väliä siihen tunkee, siitähän muodostuu sille suorastaan kutsu tulla riekkumaan. Eli suosittelen myös toisaalta opettamaan koiralle aktiivisesti, millaisesta yhdessäolosta sitä palkitaan. Seisot lattialla, ja jos koira on suht. kiltisti, kehut hiljaa ja voit antaa namin, ellei siitä synny käsien repimistä. Mikäli koira ei kiinnitä sinuun huomiota tai on lähelläsi purematta ja haukkumatta, laskeudut pikkuhiljaa lähemmäs lattiatasoa ja kehut rauhallisesti ja palkkaat, jos koira ei kiinnitä asentosi vaihtumiseen mitään huomiota.. olet itse kuin mitään erikoista ei olisi tekeillä. Tätä rataa... ja jos joku perheenjäsen toimii toisin, pois oppinen väärästä käytöksestä on TODELLAKIN vaikeaa. Mainitsemasi ongelmat ovat jotakuinkin samantyyppisiä... nyt en ehdi kirjoittaa enempää, ja aina jää paljon sanomatta, mutta haluan nyt tiivistetysti ainakin sanoa sen, että HETKESSÄ NOISTA TAVOISTA EI PÄÄSE, JOTEN ÄLÄ ANNA PERIKSI, HARJOITTELE TIUKASTI nyt vaikka ensin viikon parin ajan ja katso, tapahtuuko MITÄÄN muutosta. Jos tapahtuu, jatka vieläkin yhtä sitkeästi. Myös puuttumalla noihin muihin ongelmiin kaikilla saroilla alkaa tapahtua hitaasti edistystä... Mutta nyt minä stoppaan. Tässä nyt oli joitain vinkkejä tuohon ekaan aiheeseesi. Älä luovuta

29.09.2008 21.38

Voisin vastata neloseen. :)

Elikkäs, alottakaa kynsien leikkuu niin, että koira selälleen ja sitten koskettelette vain saksilla kynsiin ja kun on rauhallisesti niin makupala ja vapautus. Hitaasti edeten siirrytään aina yhden kynnen leikkuusta jokaisen varpaankynnen leikkuuseen. Aina kun koira on siis rauhallinen niin saa makupalan ja pääsee pois. Näin ainakin ite toimisin.

Ja kolmoseenkin, kannattaa aloittaa säännölliset ruoka-ajat ja käyttää tietyin ajoin ulkona, myös voi koittaa sellaista, että on yksi paperi ja opettaa sille tekemään. Sitten vähitellen sitä siirretään lähemmäs ulko-ovea ja sitten voi viedä vaikkapa uloskin sen, se vois toimia. Kannattaa yrittää ainakin. :) Ja sitten myös, että ainakun koira pissaa/kakkaa niin palkataan se siitä.

29.09.2008 21.51
022471599_r
Viestejä: 1109
Lahti

1. Oletko kokeillut siirtää pennun johonkin toiseen huoneeseen rauhoittumaan?

2. Käske ystävääsi työntämään hyppivä/näykkivä koira pois ja olemaan huomioimatta ennen kuin rauhoittuu.

3. Ehdottomasti säännölliset ruoka-ajat. Heti syömisen jälkeen lenkille ja ulkona tekemisen jälkeen hirmuiset kehut.

4. Sinun pitää olla rauhallinen, jos sinä pelkäät, koirakin pelkää. Napakka ote koirasta, pidät tiukasti kiinni ja napsaiset kynnestä palan, kehut ja rauhoitat, otat toisen tassun jne.

Ethän tue pentutehtailua?
29.09.2008 21.52
Tuohon Eskon vastaamaan kolmooseen liittäisin vielä, että jos koira tekee tarpeensa sisälle, niin ei kannata rangaista sitä siitä (saa huomiota), vaan että siivota sen jäljet sitten kaikessa hiljaisuudessa. Jos tekee tarpeensa ulos, niin sitten kunnon kehut ja jonkinlainen palkinto.
29.09.2008 22.26

^^Ei tietenkään heti lenkille, ettei tule kiertymää.

29.09.2008 22.32
022471599_r
Viestejä: 1109
Lahti
Esko, ruokailun jälkeen saa käydä lenkillä, muttei harrastaa raskasta liikuntaa (juoksu jne.) Näin kertoi eläinlääkäri.
Ethän tue pentutehtailua?
29.09.2008 22.46
Okei, joka päivä oppii jotain uutta. :) Kiitos valaistuksesta!
29.09.2008 23.02

Vastaan noihin nyt sillain, miten ite tekisin/olen tehnyt tän itsepäisen tyttelin kanssa..

1. Meillä oli tää sama ongelma. Tästä pääsee eroon joko olemalla kokonaan huomioimatta (siis OIKEASTI, se että istut minuutin paikallasi ei ole ingnoraamista, joskus paikallaan tarvii istua puolikin tuntia), ja kun koira on rauhoittunut/ei kiinnitä huomiota, niin palkka ja kehu (muttei liian innokas jotta koira ei taas ala riehumaan).
Toinen vaihtoehto jolla ite sain homman loppumaan oli ingnore+koiran jättäminen. Toisin sanoen istuin maahan, kun koira tuli näykkimään ja haukkumaan nousin elettöömästi ja rauhallisesti ja menin omaan huoneesen esim. lukemaan (tai tekemään muuta sellaista mitä ainakin meillä koira pitää ns passiivisena). Koira seurasi ehkä viel näykkienkin, mutta ku näki et aha, toi menee taas lukemaan ja se on mulle tylsää, ni jätti rauhaan. Eli kun koira tajuaa että jos se riehuu, ni se ei hyödy siitä mitään tai se on sille negatiivinen asia, se ei sitä tee.
Ja aina pienestäkin hetkestä riehumatta HETI palkka.

2. Mikäli tässä ei lelut/herkut auta, niin sivulle koira.
Mutta ensteks, jos koiraa kiinnostaa lelut/namit, niin niillä voi koettaa saada koira ohi nätisti. Eli nami kiinni kuonoon, koira sivulla ja ohitetaan. Jos on lelu niin koitat saada koiran "tavoittelemaan" sitä katseella, roikkumaan siinä sivulla tms, jotta se ei huomioisi vierasta.
Jos koira kuitenkin nameista ja leluista huolimatta keskittyy kokonaan vieraaseen, niin sitten ohitetaan koira väkisin sivulla. Eli kun ihminen tulee, koira on sivulla, ja hihnan avulla estetään edes sen hyppääminen kohti ihmistä. Tähän tarvitsee voimaa jos on iso koira/pentu, mutta ainakin meillä ollut paras keino.
Lisäksi toki se, että voit pistää koiran istumaan/maahan siksi aikaa kun ihminen ohittaa, mutta tästä on hyötyä lähinnä silloin kuin koira tosissaan pysyy siinä asennossa.
Kaikissa ohituksissa on kuitenkin tärkeää, että jos ihminen tulee vastaan oikealla reunalla katua, ite kävelet vasemmassa reunassa koira vasemmalla puolella tai toisin päin, jotta koira olisi ainakin aluksi mahdollisimman kaukana vieraasta.

3. Ehdottomasti säännölliset ruokailuajat! On vaikeaa arvoida milloin pennulla olisi hätä, kun ei tiedä milloin se on viimeksi syönyt/juonut. Pari tuntia jokaisen aterian jälkeen ulos ja niin kauaksi aikaa että se tosissaan on tarpeensa tehnyt. Ja tottakai kehut.

4. Meillä on tämä ongelma (ollut) myös, ja voin sanoa että 35 kiloisen koiran, jolla on voimaa, kanssa ei ole kiva painia. :D Meillä tästä ollaan pikkuhiljaa pääsemässä, kun olen tehnyt leikkaamisesta miellyttävän asian.
Kannattaa harjoitella ilman, että leikkaa. Voit leikata vaikka pari milliä kynnen päästä, ja palkkaat sitten namilla/leikillä.
Jos koira rimpuilee, pidä siitä kovasti kiinni ja puhu rahoittavasti. Kynsienleikkuu on paras suorittaa kun koira on kyljellään maassa, joten tähän asentoon opettaminen käy myös vahvistamisen kautta. Eli joko pakotat koirat olmaan maassa painamalla se siihen ja sitten palkkaamalla, tai sitten ohjaat koiran maahan kyljelleen ja palkkaat.

Kaikessa opettamisessa on tottakai otettava huomioon että jokainen koira on yksilö, ja ohjeet pitää soveltaa omalle koirall soveltuviksi. Itellä on tosi kova ja itsepäinen koira, joten olen joutunut käyttämään koviakin otteita, esim. pakottamaan. Mutta näistä ei ole jäänyt traumoja minun koiralle, mutta jonkun muun koiralle voisi ehkä jäädäkin. On myös tärkeää olla varma siitä mitä tekee, koska koira aistii herkästi jos omistaja epäröi sitä, mitä tekee. Lisäksi kärsivällisyys ja itsevarmuus on kaiken a ja o. Koiralle ei saa koskaan luovuttaa, johtajan tulee olla tittelinsä veroinen.

29.09.2008 23.04
020495391_r
Viestejä: 691
Seinäjoki

1. Kerran napakka Ei käsky. Jos ei tehoa -> pentu toiseen huoneeseen eristyksiin. Pääsee pois sitten, kun osaa taas käyttäytyä.

Rejmalla toimi tosi hyvin.

2. Elä päästä vieraiden ihmisten luo varsinkaan ryntäämällä. Luvan kanssa voi mennä tervehtimään.

3. Ruoka- ajat. Syömisen, leikkimisen jne. jälkeen pihalle ja sisälle ei mennä ennenkun tarpeet on tehty. Kyllä se vielä ymmärtää ettei pidättäminen kannata :) Ja kehut pitää muistaa!

4. Aloita koskettelemalla tassua ilman leikkaamis aikeita. Totuta herkuilla, että tassujen räpläämisestä seuraa vain hyvää. Elä anna periksi. Positiivista vahvistamista! :)

Mä en sitte osaa neuvoa kirjoittamalla... Oo

Kauneutta on kaikkialla. Laita vain sydämesi silmiisi. - Hans Taeger
29.09.2008 23.06
Oho ite sanoin vahingos et selällään, ku kääkkien kynsiä leikannu niin tottunu siihen et ne on selällään. :D Mut ainaki isoilta leikkaisin niin et koira kyljellään.
29.09.2008 23.23
021071756_r
Viestejä: 464

Ja hyppimisen pois opettamisessa voi odottaa apua vähän siltäkin, jota vasten koira hyppii (esim. tuttu ihminen, jota koira tervehtii): ekasta hypystä tämä henkilö kääntyy selin koiraan tai sen lisäksi siirtyy pois koiran ulottuvilta. Tätähän voi harjoitella kavereiden kanssa... annat heillekin jotain, millä palkita koiraa, kun se pysyy maassa kaikilla jaloillaan.

Eikös Rico ole vasta 5 kk ikäinen? Se on liian nuori pelkillä käskyillä hallittavaksi (tarkoitan, että esimerkiksi pennun maahan käskeminen - vaikka se jo jotenkin käskyn hallitsisikin - ei tuota varmaan sitä tottelevaisinta reaktiota ) Vasta kypsempää, kunnolla koulutettua koiraa voi vaatia tottelemaan ja hillitsemään itsensä vaativammissa tilanteissa.

Ja mitä keinoja kokeiletkin, älä vaihtele niitä yhtenään, vaan pyri johdonmukaisuuteen.

29.09.2008 23.33
021071756_r
Viestejä: 464
Tuosta sisäsiisteydestä... Paljonko Ricolla on vapautta liikkua talossa yksin ollessaan? Joskus pentu ottaa vessakseen huoneen, jossa se ei muuten paljoa oleile. Tämä johtuu siitä, että koirat eivät luonnostaan halua liata ulosteilla "pesäänsä", ja tarpeet tehdään syrjäisempiin paikkoihin (meillä siskon makkari oli aikoinaan sellainen :> ). Etenkin pennun oleskelutilaksi sen yksin jäädessä kannattaa rajata selkeä alue, ei koko huushollia käyttöön. Jos ruoan siirtää samaan paikkaan, tämä saattaa osaltaan tehdä sisälle pissimisen ja kakkimisen koiralle vastenmielisemmäksi. Sehän ei mielellään sotke lepo- ja ruokailupaikkaansa.
29.09.2008 23.38
019528458_r
Viestejä: 395
Saarijärvi

En nyt jaksa muihin kohtii ainakaa vielä kirjottaa, mutta kohta 1: Oletko koittanut kiljaista ihan kunnolla kun Rico näykkii. Pentu ei välttämätä tajua että sua tai kaveria tai ketä vaan sattuu. Vaikka se oppis et ei saa tehä, niin olis paras ku se tajuais vielä että ei saa tehä koska sattuu. Siis koita kiljaista ja ihan kunnolla. Ei mitään pientä ai, vaan kunnon kiljaisu. Jos ei toimi niin sit voi koittaa (jos koiralle on opetettu ei:n merkitys) käskyä ei. Ja voi koittaa antaa sille muuta tekemistä, esim luun tai lelun jonka kanssa riehua, tai sen käskyn jälkeen just olla huomioimatta. Riippuu ihan yksilöstä mikä toimii.

Pikkusen on vaikea sanoa miten pitäs tehä kun ei näe koiraa livenä. Se on aina se ongelma. :D

Mulla on toiminu joka ikisellä koiralla toi et kiljastaan ja annetaan muuta mitä saa purra. Ja kerran eristin karon kun se ei sit halunnu lelua, vaan tuli het uuestaa puremaan. Lähin sitten pois, muistaakseni lukemaan ja en huomioinut ennenkuin rauhoittui nukkumaan.

30.09.2008 00.04

1. no fanni kerkeskin jo viemään sanat mun suusta, toisille ei huomioimatta jättäminen kuitenkaan auta mutta tässä vaihtoehtonen... kun koira tulee näykkimään älä reagoi vaan nouse rauhallisesti ylös ja lähde tilanteesta pois.. jos koira vielä tulee ja näykää suosittelisin vesisuihkua (esim suihkupullosta) naamaan ja samalla tiukka käsky

2. kun lähestytte ystävää älä päästä koiraa ihmisen luo ennekuin se on rauhoittunut pidät sen lyhyellä remmillä ja ainakun hyppiminen/näykkiminen alkaa pyydä ystävääsi astumaan kauemmas ja olemaan täysin huomioimatta koiraa... kun koira istuu rauhassa palkitse se ja pyydä ystävääsi taas lähestymään.. jos sama toistuu ystävä ottaa taas takapakkia ja jättää koiran huomioimatta ja tätä rataa.. kun koira rauhoittuu ja ystävä saa lähestyä ilman riekkumisia pyydä ystävääsi huomioimaan koira ja palkitsemaan se

en jaksanu käyttää aivojani tässä muutama vinkki :)

*muoks anteeks fanny.. kerkes jo sanomaankin sitte kaiken :D

Muokattu viimeksi: 30.09.08 00.09
30.09.2008 00.06

onhanjokainen koiran kanssa johdonmukainen? jos yhtä ei saa näykkiä ei saa ketään näykkiä ja tätä rataa...

tarkoitan siis sitä että noudattaako perheesi? yhteisiä ja samoja sääntöjä koiran kanssa?

30.09.2008 10.07
021897017_r
Viestejä: 1017
Joensuu
Tuohon näykkimiseen kannattaa kokeilla sitäkin että nappaat kuonosta kiinni ja pidät niin kauan kiinni että myöskin rauhottuu, ihan sama miten luikertelee tms. Hyvin monesti sen verran epämiellyttävän tuntusta koirasta että lähtee pois kun irti päästetään, mutta jos vielä hyökkäilee niin ei kun uudestaan kiinni.
30.09.2008 10.47
018780084_r
Viestejä: 429
tai mie otan poskinahasta kiinne ja pidän jyrkän puhuttelun :) tuijotan suoraan koiran silmiin ku puhun ,sit ku rauhoituu niin lasken vasta irti. silloin ku pentunna puri kättäni niin kylmästi työnsin sormet kitalakeen ja kyl loppui äkkiä siihen kädestä pureminen !Se tunteen koira muisti pitkään.Saattaa tuntua julmalta mut hyvin tehosi aikanikin.
30.09.2008 13.04
022466698_r
Viestejä: 4716
Säkylä

En lukenut muiden vastauksia eli saattaa tulla toistoa..

1. Jos joku istuu lattialla, silloin Rico innostuu, ja näykkii naamasta, käsistä ja jaloista. Jos sen työntää kauemmas, se innostuu vielä enemmän, ja iskee hampaansa kahta kovemmin nahkaan, ja tiukka EI sana kaikuu kuuroille korville. Kaiken lisäksi, jos Ricon ei anna purra itseään, aloittaa herra kovaäänisen haukkumisen. Ingnooraaminen ei auta, sillä haukkuminen jatkuu vieläkin kovempana. Sitten Rico käy näykkäämässä kipeästi esim. kädestä ja loikkaa kauemmas, perään kunnon haukkumiset, ja sama juttu uudestaan, tämä siis huomiotta jättämisessä. Mitä pitäisi tehdä? En todellakaan usko, että näppäisy auttaa, koska en ole fyysisen kurituksen kannalla..

Onko koiralle opetettu kuinka ihmisten kanssa leikitään? Se haastaa leikkiin ja puree teitä kuin koirakavereitaan. Korkealta vinkasu saa pennun ymmärtämään että sattui ja silloin se usein jättää puremisen pois. Tai lelu siihen käden tm. tilalle. Ainaisella kieltämisellä olet koiran silmissä vaan tylsä tyyppi muttei se välttämättä ymmärrä tekevänsä väärin. Usein pentujen kanssa kaikki tunteet on jopa liioteltava, kun kehut ole yltiö iloinen ja innostava,kun sattuu tai koira toimii väärin näytä myös se selkeästi. Ihmisen tehtävä on opettaa koiralle ne säännöt jolla teidän laumassa pärjää. Koira kun ei ole luonnostaan ilkeä tai paha, itsepäinen tai kovakalloinen kyllä voi olla. Silloin vain enemmän toistoa ja mieti vielä näytätkö riittävän selvästi sen mitä haluat sille viestittää. Laumasta eristäminen (hetkeksi) auttaa myös joissain tapauksissa.

2. Olemme lenkillä ja tuntematon ihminen tulee vastaan [tai yksi ja sama ystävä], Rico hyppää heti sitä vasten, ja näykkii käsistä. Pikku hihnasta veto ei auta, vaan Rico jatkaa hyppimistä.

Paras olisi jos kielto tulisi siltä jonka päälle koira hyppää. Se tervehtii ja haluaa huomionsa. Polvi eteen kun koira on hyppäämässä ja sitä huomioidaan vasta kun se on rauhallisesti omalla paikallaan eli omistajan vieressä riekkumatta. Opeta istu ja paikka sille kunnolla. Koira ei saa haluamaansa ennen kuin osaa käyttäytyä kuten sinä siltä vaadit.

3. Herra ei vieläkään ole sisäsiisti. Ricolla on aina kupissa kuivaraksuja, mutta kannattaisiko jo laittaa ruoka-ajat? Rico tekee tarpeensa sisälle aina, kun kukaan ei ole näkemässä, joten miten sen saa vietyä ulos ajoissa? Lenkilläkään Rico ei pissaa ulos, paitsi jos tekee yli tunnin lenkin, ja yleensä heti lenkin jälkeen Rico tulee sisään, ja tekee tarpeensa lattialle..

Se on siis nyt n.5kk ja uros? Tuo pissa asia varmaan korjaantuu kun alkaa merkkailemaan ja silloinhan ne viestit jätetään sinne missä muitakin koiria liikkuu,eli ei teidän pihalle vaan lenkin varrelle. Kannattais laittaa ruoka-ajat mun mielestä. Siltä vois odottaa jo sisäsiisteyttä tossa iässä. Meillä ollut aina narttuja ja oppineet n. 4 kuisena,luotettavasti ilman vahinkoja ½ vuotiaina.

4. Kynsien leikkuu. Se ei onnistu ei millään..! Toisen pitää pidellä kiinni, ja toinen yrittää leikata, mutta Rico se vaan rimpuilee ja ulisee.. Sitä ei saa pidettyä hetkeäkään paikallaa, ja pelottaa koko ajan, että leikkaa kynnen vinoon tai kokonaan irti.. :S

Niin kauan kuin sinä pelkäät, pelkää Ricokin, se vaistoo sun epävarmuuden. Kuvittele itsesi epävarman kirurgin veitsen alle... Onko se totutettu asentoon jossa ne leikataan? Entä saksiin? Siihen että tassusta pidetään kiinni? Kun se on näihin siedätetty niin saksilla voi koskea kynsiin leikkaamatta ja kehua,antaa samalla namia. Pääasia että se mieltää sen asian niin et se on vaaratonta ja sillon saa herkkuja tai ainakin paljon kehuja. Todennäköisintä onkin leikata liikaa sillon kun koira rimpuilee, eli kaikin puolin turvallisinta, helpointa ja mukavinta kun tekee kokemuksesta koiralle rauhallisen,varma otteisen ja turvallisen. Juttele sille rauhoittavalla äänellä ja edetkää aina vasta sitten kun koira on rauhallinen eikä rimpuile. Pitkä piimäistä harjoittelua luvassa kun se sitä nyt noin kovin jo kammoaa, mutta myöhäistä ei oo koskaan.

Tänään ymmärrän enemmän kuin eilen, lupaavaa huomisen kannalta.
30.09.2008 18.11
021071756_r
Viestejä: 464
Tuosta ruokailusta vielä tuli mieleen, että se on hyvä tilanne opettaa pennulle rauhoittumista ja kontaktin ottamista. Ennen kuin pentu saa ruuan, sen on oltava hetki aloillaan. Tätä paikallaanolon aikaa sitten vähitellen pidennetään. Samoin kontaktia opetettaessa koira saa ruoan vasta, kun vilkaisee ihmistä silmiin. Vaihtoehtoisesti koiran voi pyytää istumaan, ennen kuin se saa ruokakupin, ja syödä saa vasta luvan kanssa (pyydetään silmiin katsomalla). Anyway, pointti olisi siinä, että kun koira osaa odottaa rauhallisesti ruokaansa, odottamiseen liitetään joku sana (odota, rauhassa, nätisti...). Myöhemmin sanaa voi käyttää, kun koiran pitää rauhoittua ja keskittyä omistajaansa. Tai olla paikallaan... Fanny oppi vahingossa istumaan paikallaan kuin tatti, kun isä aina hoki sille "odota, odota" ennen kuin antoi ruoan. Isä ei edes tietoisesti opettanut, mutta kun kokeilin myöhemmin, koira oli oppinut odota-sanan ja sitä saattoi käyttää muutenkin kuin ruokaa annettaessa. Hyviä vahinkojakin sattuu
30.09.2008 18.13
021755345_r
Viestejä: 1932
Joensuu
Kiitoksia mielettömästi kaikille vastanneille! Näistä vinkeistä oli apua, joten otamm ene koko perheen kanssa heti käyttöön! :)
Sisimmän ikuisuuskohinassa, kuiskaus avaruuden syvänmerenunta
30.09.2008 18.23
021755345_r
Viestejä: 1932
Joensuu
Ändi kirjoitti:

onhanjokainen koiran kanssa johdonmukainen? jos yhtä ei saa näykkiä ei saa ketään näykkiä ja tätä rataa...

tarkoitan siis sitä että noudattaako perheesi? yhteisiä ja samoja sääntöjä koiran kanssa?

Joo, kaikilla pätee samat säännöt, ja asiasta juteltiinkin jo eilen.
Sisimmän ikuisuuskohinassa, kuiskaus avaruuden syvänmerenunta
30.09.2008 18.31
021071756_r
Viestejä: 464
Tsemppiä teille !! By the way, olettehan kumminkin valinneet ihanan rodun...
02.10.2008 16.52
021511206_r
Viestejä: 998
Forssa

En tiiä onks tätä jo ehdotettu, mutta leikkaa kynnet kun koira on ihan väsy/nukkumassa, näin meillä opetettiin molemmat koirat eikä mitään ongelmia oo ikinä ollu. Ja kyllä tiiän että koiranpennun unta ei saa häiritä mutte helpoiten sen saa kynnet leikattua jos se nukkuu

02.10.2008 18.02
021755345_r
Viestejä: 1932
Joensuu
Ollaan nyt tuota kynsienleikkuuta harjoiteltu, mutta sille on ilmeisesti tullu jotain traumoja, koska heti hyppää taaksepäin, kun kynsisaksilla koskettaa tassua.. :S
Sisimmän ikuisuuskohinassa, kuiskaus avaruuden syvänmerenunta
02.10.2008 18.28
021897017_r
Viestejä: 1017
Joensuu
Harva koira tykkää kynsien leikkuusta ja muistaa pitkään jos on koskenu. Meillä Nuutin kanssa oli joskus ihan älyttömän vaikeeta leikata kynnet. Siinä vaiheessa kun alko hammasta vilauttelemaan yms niin suosiolla sidoin kuonon kiinni ja laitoin koiran istumaan seinää vasten ja sit leikkasin kynnet. Pikkuhiljaa tottu ettei se koske ja nyt ei probleemoksia leikkaamisen kanssa vaikkei siitä tykkääkään.
02.10.2008 18.34
022249061_r
Viestejä: 395
Saarijärvi
Taika rakastaa kynnenleikkuuta ja ihan mitä vaan toimenpiteitä. Se rakastaa ihan mitä vaan huomiota :D
tiiminijtm.blogspot.com
02.10.2008 18.36
Meilläkin oli alussa kynsienleikkuussa ongelmia, mutta tämäkun on näin pieni niin pöydälle vaan ja siinä leikkasin, nykyään leikkaan aina kynnet pöydällä kampaamisen yhteydessä, hyvin onnistuu, siinäkin joskus inisee ja vetää tassuja pois mutta napakasti vaan pidän kiinni ja leikkaan.
Kannattaa kokeilla silloin kun koira on todella väsynyt, ja vaikka että toinen ihminen antaa parilla ekalla kerralla jotain herkkuja niin siitä sais mukavan tilanteen. Joo ja täältä onkin jo tullut paljon hyviä neuvoja. :-D
02.10.2008 18.43

Melinalla on ihan selvästi jotain kaunaa kynsien leikkausta kohti..se on yrittänyt tuhota omat saksensa onnistuen melko hyvin, ja tuossa pari viikkoa sitten oli yrittäny tuhota myös Mossin sakset onnistumatta siinä xD Sekin vielä, että Melina ottaa juuri ne sakset tuolta hyllystä jonne ne aina heitän, vaikka siellä olis muutakin otettavaa :D

Mutta juu, kannattaa namittaa samalla ja tehdä leikkaamisesta mahdollisimman positiivinen asia niin koira seuraavallakin kerralla muistaa ettei se pelkkää kammotusta ollut :)

03.10.2008 07.43
022466698_r
Viestejä: 4716
Säkylä
Jami kirjoitti:
Taika rakastaa kynnenleikkuuta ja ihan mitä vaan toimenpiteitä. Se rakastaa ihan mitä vaan huomiota :D
Sama meillä! Aloin leikkaamaan niitä alunperin niin että istuin lattialla ja koira makas kyljellään, nykyään kun menen lattialle hajareisin ja on kynsisakset kädessä, niin syliin on oikeen tunkua. Koira tulee siis makaamaan mun jalkojen väliin ja kieräytän sen selälleen tai sitten kääntyy itse,sit vaan leikataan.Helmi usein nukahtaa siihen, Bertta taas kattoo tarkkaan mitä teen, nenä kiinni saksissa. Siinä on leikattavana 40 mustaa ja vahvaa kynttä, saksien täytyy olla kunnolliset ja ottaa mielummin vähän kerralla kun lähteä urheilemaan.
Tänään ymmärrän enemmän kuin eilen, lupaavaa huomisen kannalta.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti