Valjakon opettaminen (Koirat > Koirien koulutus)

21.10.2008 00.33
Ihan mielenkiinnosta haluaisin kysyä, miten vetävät koirat opetetaan siihen, että milloin käännytään, pysähdytään, hidastetaan jne?
21.10.2008 00.57
Tarkoitatko nyt nimenomaan useampaa koiraa vai kelpaako selvitys yhden koiran opettamisesta? Seraa kun vedätän talvella ja sille on nuo opetettu.
21.10.2008 09.51
Ihan voi kummastakin kertoa. :D
21.10.2008 11.27
022627281_r
Viestejä: 872
Kotka

Tinkalle opetan käskyjä valjakossa, eli valjakossa on yksi koira, joka osaa käskyt ja se kääntää valjakon jne. Aika hyvin Tinka on oppinut käskyt. Yksin voi opettaa vaikka lenkillä, risteyksissä kun käännytään vasemmalle niin käsky vasen, oikealle niin käsky oikea jne.

Valjakossa jolla tällä hetkellä eniten ajelen on yksi joka osaa käskyt, sitten Tinka joka osaa joten kuten ja sitten yksi nuori koira (reilu vuosi ikää), joka vasta opettelee käskyjä.

http://ripausmustaavalkoisella.blogspot.fi
21.10.2008 15.43
Joo no siis neiti nyt on ollut aina vähän kova vetämään, mutta siltä karsittiin se pois hihnalenkkeilystä, mutta samalla sallittiin silloin kun on vetovaljaat päällä. Ei koira tästä yhtaikaisesta toiminnasta mennyt sekaisin - se tietää että kun laitetaan ne tietyt valjaat päälle, silloin saa kiskoa. Näin jälkeen päin voisi tuo perusvetäminen olla vaikeampi opettaa.

Sama juttu meillä kun Tinkallakin. Ensin remmilenkkeilyssä käännöksille annetaan nimet oikea ja vasen, sen jälkeen kun koira ei kiilaa jalkoihin, voidaan antaa löysä hihna ja ennen käännöstä sanoa suunta. Jos koira osaa valita oikean suunnan, se on tajunnut idean. Joskus harjoitellaan ihan vain risteyksissä hokemalla "oikea, vasen, oikea, tänne, oikea." Toisinaan koira ei kuitenkaan oivalla sitä että valjaissa oikea on yhä oikea, sitä olisi siis ihan hyvä treenata kunnolla. Ainakin meillä tahtoi nuo suunnat olla aika vaikeat. Myös jos pyöräilet koiran kanssa, siinä on helppo treenailla.

Meillä ei osata kunnolla pysähtyä, muttei se mitään. Hidastus toimii ja se itse asiassa opetettiin pakotteiden kautta. Yksinkertaisesti siten, että alettiin itse pistämään jarrua pohjaan kun koira juoksi, aika nopeasti oppi että "hidasta" kehotus tarkoittaa vauhdin pudottamista. On muuten pirun kätevä jos seikkailet jossain korkealla ja pitäisi mennä jyrkkää rinnettä alas koira hihnassa :'D Tosin kun tarpeeki kauan hidastaa, eli toteaa pari kolme kertaa "hidasta", koira lopulta siirtyy ihan löntystykseen. Täten en ole edes kokenut pysähdystää tarpeelliseksi opettaa.

Sheippauksella on sitten taas saatu temponopeutta. Käskyllä vedävedä tai hophop [Riippuu ihan siitä kumpi tulee mieleeni sillä kertaa] saadaan kierroksia. Eli siis kun koiralla on toooosi kivaa, varsinkin vetäessä, käytetään jotain sanaa ja yhdistetään se koiran hyväntuulisuuteen, eli sheipataan. Kun koira oppii yhdistämään sanan innokuuteen, se innostuu siitä aina kun se sanotaan. Ehkei tuo ole ihan oikeaoppisesti opetettu vauhdin lisäämiseksi, mutta meillä toimii.

Muita oleellisia komentoja en nyt saa mieleeni, mutta tuossapa nuo tärkeimmät ovat.
21.10.2008 15.49
019888856_r
Viestejä: 654
Kuopio
Meillä harjoitellaan hihnassa ja sitten, kun se osaa ne niin laitetaan esim. hiekkapurkki perään ja harjoitellaan vetämistä ja sitten oikean reen tai kärryn eteen. niin ne meillä kaikki on opetettu ja osaavat kyllä. :)
21.10.2008 21.09
Mielenkiintoista! :) Kiitos kun kerroitte.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti