Koiralle vaarallisia aineita (Koirat > Koirien hoitaminen)

11.01.2009 23.24
Avatar_female
Viestejä: 4

Koiralle vaaralliset aineet (jo suhteellisen pieninä annoksina hengenvaarallisia):

Xylitoli. Aiheuttaa vaarallisen verensokerin laskun, johtaa shokkiin ja pahimmillaan koiran kuolemaan. Ensiapuna sokerin (mieluiten hunajan tai glukoosin) antaminen koiralle (hierotaan suun limakalvoille) Sokerin annostus on: yksi ruokalusikallinen viittä painokiloa kohti puolen tunnin välein, jotta verensokeri saadaan normaaliksi. Tätä jatketaan niin kauan että oireet häviävät

Suklaa. Erityisesti tumma suklaa. Sisältää teobromiinia mikä aiheuttaa rytmihäiriöitä, sydämen tykytystä ja sydämen pysähdyksen. Suklaamyrkytyksen saanut koira on syytä viedä eläinlääkäriin ja jos suklaan syömisestä on kulunut vähän aikaa: koira kannattaa oksennuttaa.

Nikotiini. Koira saattaa saada nikotiinimyrkytyksen tupakkatuotteita pureskelemalla. Aluksi nikotiini kiihottaa keskushermostoa, mutta myöhemmin hermosto lamaantuu. Hengityslihaksiston ja hengityskeskuksen lamaantuminen aiheuttaa kuoleman. Hengenvaarallinen nikotiiniannos koiralle on 20-100mg. HUOM!! Tupakka-askin kyljessä ilmoitetut nikotiinimäärät kertovat saadun nikotiiniannoksen tupakkaa polttaessa, syötynä nikotiiniannos on huomattavasti suurempi ja siten vaarallisempi. Kiireellisesti lääkäriin ja jos syömisestä on kulunut vähän aikaa: oksennutus.

Alkoholi. Koirat eivät siedä alkoholia samoin kuin ihmiset. Ne saavat alkoholimyrkytyksen jo suhteellisen pienistä alkoholi määristä. Älä juota koiralle alkoholia ja huolehdi etteivät muutkaan pääse sitä tekemään! Jos koira on kuitenkin juonut alkoholia, seuraa sen vointia, oksennuta jos juomisesta on kulunut vain hetki ja vie koira tarvittaessa lääkäriin.

Suola. Nostaa verenpainetta ja suuret kerta-annokset voivat johtaa kuolemaan (huom: myös ihmisellä). Hyvin pieninä pitoisuuksina hyödyllinen (suolaa ei kuitenkaan tarvitse lisätä koiran ruokaan). Yleensä koira oksentaa itse syötyään liikaa suolaa. Paljon suolaa saaneen koiran munuaiset tarvitsevat hoitoa eli koira pitää viedä lääkäriin.
Rotanmyrkky. Voi joutua koiran elimistöön kuolleista jyrsijöistä tai niille jätetyistä pyydyksistä. Valitettavasti jotkut myös levittävät myrkytettyjä ruokia maastoon. Erittäin vaarallinen myrkky! Ensiapuna K-vitamiini. Lisäksi koira on vietävä välittömästi eläinlääkäriin.

Koiralle haitalliset ruoka-aineet tai aineet joiden sopivuudesta on eri mielisyyksiä:

Kofeiini. (kahvi, tee, kolajuomat yms). "Keskimäärin 170 ml kupillinen suodatinkahvia sisältää kofeiinia 100 - 150 mg, pikakahvi 60 - 80 mg ja tee 40 - 100 mg... Koira on herkkä kofeiinille, ja sille voidaan saada myrkytystila, vakavakin, aikaiseksi - mutta yo. arvoja suuremmilla annoksilla. Erään lähteen mukaan 75 mg/kg aiheuttaa myrkytyksen, mutta tuo raja vaihtelee lähteittäin."
"Tarkoittaa myrykytysrajana kupillista kahvia 2 kiloiselle. Muuntuu elimistössä teofylliiniksi (sama aine miksi suklaan teobromiini muuttuu), teofylliini näkyy doping testeissä." Pienten määrien kanssa ongelmaa tuskin tulee, mutta kofeiinia on syytä välttää koiran kanssa. Kisaava koira voi jäädä kiinni dopingista nautittuaan kofeiinipitoisia juomia tms.

Rusinat/viinirypäleet. Näiden on todettu joissain tutkimuksissa aiheuttavan koirille munuaisvaurioita ja jopa kuolemaan johtaneita myrkytyksiä. Tutkimuksissa ei ole selvinnyt, mikä ainesosa aiheuttaa ongelmia (mahdollisesti ainakin osasyynä viinirypäleiden kasvatuksessa käytetyt torjunta-aineet) eikä myöskään ole tarkkaan määritelty haitallisen määrän rajaa. Vaikka tutkimustulokset eivät ole varmoja on tuskin syytä syöttää koiralle rusinoita tai viinirypäleitä. Jos koira on näitä nauttinut, niin koiran vointia tulee tarkkailla.

Sipuli. Sisältää sulfidiyhdisteitä, jotka vahingoittavat koiralla veren punasoluja ja voi aiheuttaa anemiaa. (Lähinnä ongelmat siis pidempi aikaisessa käytössä ja suuremmissa määrissä) Huom! Valkosipulia voi antaa mutta muut sipulit on parempi unohtaa. Joidenkin lähteiden mukaan myös valkosipuli aiheuttaisi suurina määrinä anemiaa mutta kyse on luultavimmin aivan käsittämättömistä määristä eli jos ja kun sipuleita ei syötä kilotolkulla niin vaara on luultavimmin pieni. Sipulia toisaalta tuskin on syytä koiran ruokaan lisätä (ruuantähteissä jos on, niin olen ainakin itse antanut surutta) mutta valkosipulista voi olla hyötyä immuniteetin kannalta ja esimerkiksi punkkien torjunnassa. Tällöin valkosipulia voi syöttää 1kynsi/1tl valkosipulirouhetta per 10kg kuuri luontoisesti.

Avokado. Sisältää ainetta, joka vahingoittaa sydänlihasta. Kyse ei ole pelkästään lehdistä tai siemenistä, vaan koko hedelmästä. Haitallisen määrän rajaa ei tiedetä. Myöskään avokadoa tuskin on tarpeen koiralle syöttää. Jos koira on avokadoa kuitenkin saanut, sen vointia pitää seurata.

Pullataikina. Sen sisältämä hiiva alkaa käydä joutuessaan koiran vatsalaukkuun ja synnyttää siten alkoholia mikä on koirille myrkky. Jos taikinan syönnistä on vähän aikaa ja sitä on syöty runsaasti, oksennuttaisin koiran. Jos taas taikinan syönnistä on aikaa niin tarkkailisin koiran vointia.

Raaka munanvalkuainen. Sisältää avidiinia, joka tuhoaa biotiinia. Toisaalta munankeltuainen sisältää runsaasti biotiinia. Uudemman tiedon mukaan avidiini ei pysty koskemaan elimistön biotiinivarastoihin eli se voi vaikuttaa korkeintaan siihen biotiiniin jonka koira on syönyt yhtä aikaa avidiinin kanssa. Näin ollen raakaa kananmunaa voi avidiinin puolesta syöttää suhteellisen huoleti kunhan ei syötä kananmunia jatkuvasti jolloin koiran biotiinivarastot pääsevät karttumaan.

Raaka makean veden kala. Sisäloisvaara. Raakaa merikalaa voi syöttää, mutta raakaa makean veden kalaa pitäisi kypsentää. Tarkennusta aiempaan: "Leveän heisimadon (Diphyllobothrium latum) voi saada ainoastaan raa'asta järvikalasta, mutta kypsentäminen tai pakastaminen tappaa sen, sillä se ei kestä alle -10 tai yli 55 asteen lämpötiloja. Järvikaloista ahven, hauki, made ja kiiski ovat riskialttiimpia. Tiettävästi lahnassa ja lohessa ei lapamatoa ole. Merikalasta lapamatoa ei voi saada, sillä suolainen vesi estää loisen kehityksen. "
Merikalan suhteen kannattaa muistaa sekin, että Itämeren suolaisuus on matala, ja jokien suissa puhutaan makeasta vedestä! Evira kertoo lapamadon tuhoamisesta seuraavaa:


• Mädin pakastaminen -10 C 3 vuorokautta tai -18 C 24 tuntia tuhoaa toukan.

• Kalan jäädyttäminen tai pakastaminen -18 C:ssa: 1 kg:n kala 8 tunnin ajan ja 4–5 kg:n kala 24 tunnin ajan.

• Tuotteet ja jalosteet, jotka on tarkoitettu syötäväksi kuumentamatta, tulee jäädyttää tai pakastaa vähintään 24 tunnin ajaksi -20 C:ssa tai sitä kylmemmässä.

• Kalan kuumentaminen +56 C:seen noin viiden minuutin ajaksi (pannulla paistettaessa 700 g:n kalapala noin 10 minuuttia).

• Kalan lämminsavustaminen kypsäksi läpikotaisin.

• Erittäin voimakas suolaus. (tämä koirilla poissuljettu vaihtoehto)
Pinaatti, punajuuri ja raparperi. Sisältävät oksaalihappoa mikä sitoo kalsiumia. Näiden kanssa koiran pitäisi saada jotain kalsium pitoista ruokaa samalla jottei kalsiumia imeytyisi koiran luustosta. Lisäksi näitä ei kannata syöttää kovin usein jottei koiran kalsiumin saanti estyisi. Satunnaisesti, pieninä määrinä ja maitotuotteen kera ok. Meillä koirat saavat ajoittain mm. pinaattikeiton jäämiä ja kunnossa ovat kun keitossa on kuitenkin maitoa itsessään.

Maksa. Suurina annoksina tai usein (sisältää paljon a-vitamiinia, joka rasvaliukoisena kertyy elimistöön). Tarkennusta aiempaan: "Greyhoundeilla ei tunneta myrkytyksen aiheuttavan annoksen suuruutta, mutta ihmisillä aikuisille yli 100- ja lapsilla 20-kertainen kerta-annos suosituksiin nähden voi aiheuttaa myrkytystilan. Oireina ovat yleensä pahoinvointi, päänsärky, huimaus, näkökyvyn heikkeneminen ja lihasten toimintahäiriö. Pitkäaikaisessa, useista viikoista vuoteen, kestävä noin 10-kertainen yliannostus voi johtaa krooniseen A-vitamiinimyrkytykseen.
Koirat ja ketut kykenenvät kuitenkin erittämään jopa 60 % saamastaan A-vitamiinista virtsaan, joka on ilmeisesti yksi syy, miksi koirilla veren A-vitamiinipotoisuudet voivat olla erittäin korkeita, eivätkä ne silti saa helposti yliannostusoireita (Schweigert et al. 1991). Koirat sietävät jopa 50-kertaisia A-vitamiinitasoja ilman myrkytysoireita (NRC 1985, Golby et al. 1996). "
Maksaa on vaikea syöttää niin paljon ja niin usein, että saataisiin yliannostus aikaiseksi!

Tomaatti, munakoiso yms koisokasvit. Joidenkin lähteiden mukaan myrkyllisiä. Myrkyn vaikutusmekanismia en tiedä. Ainakin Yuki reagoi selvästi munakoisoon (voi pahoin) eli itse en uskalla koisokasveja enää syöttää (munakoisoa syötin vahingossa kun en tiennyt sen olevan vaarallista). Tomaatti on ilmeisesti lievempi mutta sitäkään ei suositella syötettäväksi.


Raa'at juurekset. Sellaisenaan, suurina palasina (tai suurina määrinä). Voivat tukkia koiran suoliston. Höyrystettyinä, keitettyinä tai raastettuina (tai soseutettuina) voi antaa. Suolistotukosta epäillessä koiralle kannattaa antaa parafiiniöljyä ja jos suoli ei ala toimia, ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Tukos voi vaatia pikaista leikkausta ja on erityisesti kestäessään koiralle hengenvaarallinen tila. Jotkut antavat juureksia pureskeltavaksi hampaiden takia. Itse suosisin silti luita juuri tuon suolitukoksen takia (toki luissakin on sama riski mutta koen sen pienemmäksi).


Maito. Suuri osa koirista on laktoosi-intolerantikkoja, siksi maitoa (tai kermaa) ei ole syytä antaa koiralla. Sen sijaan hapanmaitotuotteet (esim. piimä, viili, kermaviili) sopivat yleensä hyvin. Hapanmaitotuotteet voivat myös rauhoittaa kipeää vatsaa eli niiden antamista suosittelen.


Kypsät luut. Kypsentäminen muuttaa luun rakennetta siten että siitä irtoaa purtaessa teräviä säikeitä jotka voivat sitten rikkoa koiran suolistoa. Raaoista luista säikeitä ei pitäisi irrota.

Sokeri. Koiralle tarpeeton. Nostaa verensokeria mikä voi pitkällä tähtäimellä johtaa diabeteksen puhkeamiseen ja sokeutumiseen
Lisäksi useat kasvit (huonekasvit, puutarhakasvit, luonnonkasvit, myös osa sienistä jotka eivät varsinaisia kasveja ole), lääkkeet (mm. ihmisten särkylääkkeet) ja muut kemikaalit (mm. erilaiset pesuaineet) voivat olla koirille myrkyllisiä.

Mitä tehdä jos koira on syönyt jotain vaarallista?

Jos syömisestä on kulunut vähän aikaa: oksennuta koira. Joko sormet kurkkuun tai sitten 1tl suolaa kymmentä painokiloa kohti (huom! suolan määrää ei saa lisätä!) Ja jos koira ei oksenna ÄLÄ anna sille lisää suolaa. Syövyttäviä aineita tai teräviä asioita syönyttä koiraa EI saa oksennuttaa.
Maitotuotteet neutraloivat joitakin myrkkyjä.
Lääkehiili imee itseensä myrkkyjä ja estää siten myrkkyjen imeytymistä. (annostus koiran koosta riippuen)

Teräviä asioita syöneelle koiralle tulee syöttää ensi avuksi tankoparsaa. Koira ei pysty sulattamaan sitä vaan parsan kuidut kietoutuvat terävän asian ympärille ja suojaavat siten suolistoa. Koiran lääkekaapissa olisikin aina hyvä olla purkillinen parsaa.
Mikäli epäilet koirasi syöneen rotanmyrkkyä, mutta oireita ei ole vielä ilmennyt, voit antaa koiralle K-vitamiinia.
Ensiavun jälkeen soita aina eläinlääkärille. Samoin epävarmoissa tapauksissa. Jos koiralla on selviä myrkytyksen oireita VIE se lääkäriin.

Listat on koottu koirat.com:n keskustelun, koirakoplan sivujen, koiran lääkärikirjojen ja eri koiraharrastajien kommenteista. Uusimmat päivitykset 31.1.2008 Greyhound wiki:n ja koirat.com:ssa kirjoittavan Jagsterin tietojen pohjalta. Lähteet: http://www.bedlington.kotisivukone.com/21
Muokattu viimeksi: 16.01.09 18.19
11.01.2009 23.28
022471599_r
Viestejä: 1109
Lahti
Alleviivauksen ja lihavoinnin poistaminen voisi helpottaa tekstin lukemista huomattavasti.
Ethän tue pentutehtailua?
11.01.2009 23.31
Avatar_female
Viestejä: 4
Karma kirjoitti:
Alleviivauksen ja lihavoinnin poistaminen voisi helpottaa tekstin lukemista huomattavasti.
juu :) :-)
11.01.2009 23.34
Hyvä listata tännekin, jos joku ei vaikka satu tietämään näitä. :)
11.01.2009 23.58
019080915_r
Viestejä: 1796
Helsinki

Kyllähän koirat alkoholia sietävät varmasti, mutta niiden maksa ei polta.

Joo, aloittaja voisi kyllä hiukan muokata tuota viestiä selkeämmäksi :)

>> www.petpursuit.net >> In a perfect world every dog would have a home and every home would have a dog.
12.01.2009 12.51
019455497_r
Viestejä: 240
Havumäki

Olipa vaikeaa luettavaa. Ei ollu lihavoitu mm. ainesosia (xylitoli, suklaa) josta juttu kertoo..Loppu oli samassa köntissä, alussa oli selkeempi.

En siis jaksanut edes kaikkea käydä lukemaan ku sai etsimällä etsiä. vain pari oli lihavoitu..

Muokattu viimeksi: 12.01.09 12.52
"Elämä on kuin koiravaljakko. Jos et ole johtajakoira, maisemat eivät koskaan vaihdu" -Lewis Grizzard- ... "Jos valjakko karkaa, menetät elämän"
12.01.2009 12.54
021071756_r
Viestejä: 464
Tämänpä voi vaikka kopsata itselleen ja muokata silmää hiveleväksi, jos häiritsee. Hyödyllistä tietoa yhtä kaikki.
12.01.2009 14.06
020769842_r
Viestejä: 1671
Suomussalmi

Tuommonen pitäsi tehä ihmisillekkin, ku eihän pottua ja vaaleaa leipääkään saisi enää syyä. :D mitäpä me saatasi, kaikki on epäterveellistä. Minä varmaan oon poikkeus enkä paljoa välitä nuista rajotuksista, koiran kohalla tietenki katon että mitä annan ja mitä en. Kaikkea on saanu herra maistella, jopa suklaata ja purkkaa. Hirvenmaksaa syötin syksyllä aika paljon, eikä näkyny mitään oireita.

Mutta hyvähän se on tietää että mitä kannattaa vältellä..

Huskies do whatever they want - and I'll do whatever they want.
13.01.2009 10.45
022471599_r
Viestejä: 1109
Lahti

Ehkäpä tuo 'ruoka-aineet' kannattaisi vaikka laittaa ihan aineiksi. Nikotiini ja rotanmyrkky kun harvemmin määritellään ruoka-aineiksi.

Anteeksi, oli pakko takertua.

Ethän tue pentutehtailua?
16.01.2009 18.20
Avatar_female
Viestejä: 4
Karma kirjoitti:

Ehkäpä tuo 'ruoka-aineet' kannattaisi vaikka laittaa ihan aineiksi. Nikotiini ja rotanmyrkky kun harvemmin määritellään ruoka-aineiksi.

Anteeksi, oli pakko takertua.

ei se mitään :) en ois itte huomannu (oon vähän tollo kirjottamises)
16.01.2009 18.25
Avatar_female
Viestejä: 4
Eli kertokaa plussia ja miinuksia (ei pelkkiä miinuksia jooko)
02.04.2009 13.20
Avatar_female
Viestejä: 200
Miusta ainakin ihan hyödyllinen kun nyt löysin vahingossa :) Kaikille ei ole niin itsestään selvyyksiä nämä, miekin nyt tiedän että rusinat ei oo hyväks :) Mummo syötti niitä aina perhoskoiralleen... :)
04.04.2009 22.00
020068132_r
Viestejä: 175
Espoo
Tosi hyvä tämä lista. Kaikki koiranomistajat eivät varmasti tiedä eri ruoka-aineiden vaaroista.
08.04.2009 12.59
019679494_r
Viestejä: 523
Järvenpää
Kiitos listan laatineelle!
08.04.2009 22.25
019954724_r
Viestejä: 540
Tuohon takerruin että suklaa sisältää theobromiinia ei teobromiinia
http://tuiskun.blogspot.com
08.04.2009 22.34
Tuisku kirjoitti:
Tuohon takerruin että suklaa sisältää theobromiinia ei teobromiinia
Itseasiassa voidaan kirjoittaa periaatteessa kummin vain
09.04.2009 16.54
000072749_r
Viestejä: 430
Tosi hyvä lista! Nyt on ainakin ihan turha väittää, ettei tiennyt kun meille tulee! Kirjaan meinaan listan ja laitan jääkaapin oveen! ;)
04.10.2009 01.49
021210191_r
Viestejä: 357

Suola. Nostaa verenpainetta ja suuret kerta-annokset voivat johtaa kuolemaan (huom: myös ihmisellä). Hyvin pieninä pitoisuuksina hyödyllinen (suolaa ei kuitenkaan tarvitse lisätä koiran ruokaan). Yleensä koira oksentaa itse syötyään liikaa suolaa. Paljon suolaa saaneen koiran munuaiset tarvitsevat hoitoa eli koira pitää viedä lääkäriin.

paljon puhutaan suolamyrkytyksestä mutta mitä ne oireet ovat? entä hoito?

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti