Tyttöpoikaset naaraan kanssa samassa häkissä? (Jyrsijät > Poikaset)

22.03.2009 11.00
Avatar_female
Viestejä: 11

Hei. Olen onnistunut jo saamaan hamsterini raskaaksi, olen selvittänyt kaikki tiedot netistä ja eläinkauppapitäjältä neuvoja, tädiltäni nimittäin ^^

Mutta nyt vaan semmonen, kun ymmärsin nimittäin, että vaan jotakin 4vk tai yli voi pitää tyttö/naaraspoikasia äitinsä kanssa samassa häkissä? Kyseessä siis on nyt venäjänkääpiöhamsteri talvikko. ;)

- Moni muistaa varmaan meikäläisen kylläkin eräästä aiheesta, juuuuuu'uh. Mutta tähän nyt vastauksia, että onko tämä väite totta? ; )

22.03.2009 11.05
021685332_r
Viestejä: 758
Oulu

"Sukupuolierot on nähtävissä jo pariviikkoisina, mutta helpointa se on tehdä 3-4 viikon iässä.
Kääpiöhamsterit ovat syyrialaisesta poiketen sosiaalisia, ainakin nuorina. Emolle voi jättää tyttäret asuinseuraksi kunnes ylimääräiset on myyty. Emo tulee yleensä toimeen tyttöjen kanssa ainakin muutaman viikon. Urospoikaset voi yleensä siirtää isän hoiviin reilun 3 viikon iässä. Yhdistettäessä poikia ja isää tulee tarkkailla isän reaktioita. Jos isä suhtautuu poikiinsa hyökkäävästi, mikä on aika harvinaista talvikoilla, lapset on sijoitettava omaan terraarioonsa asumaan."

http://www.kolumbus.fi/satumetsan/docs/TALVIKKO.poikasten.hoito.html

Tuokin tieto netistä, eli et ole joka sivua tonkinut?

23.03.2009 14.09
Ennen kuin eläintä rupeaa pennuttamaan, nuo tiedot pitää kyllä hallita! Ihan perus perus tietoa. Ja eläimestä käytetään sanaa tiine, ei raskaana.
23.03.2009 16.17
019906888_r
Viestejä: 34
Lappeenranta

Vaikuttaa aika "pakko teettää poikasia ku ne on niin söpöjä". tapaukselta.

Varsinkin kun miettii edellistä keskusteluasi. Tää meininkis on kyl vähän liian vääränlaista. Jos ei oo mitään syitä, et edistäis kysesäistä lajia tms. ja ainoa syy tuntuu olevan et "n on söpöi", ni kannattais oikeesti jättää poikasten teettäminen kokeneimmille. -.-''

23.03.2009 16.38
Mistä näitä sikiää?
23.03.2009 16.49
019906888_r
Viestejä: 34
Lappeenranta

Hima, sama heppu joka kirjotti tän: http://www.petsie.fi/forum.php?catid=6&page=1&fid=4637&range=1

Että todella kypsää toimintaa :/

23.03.2009 16.52
Joo. ilman järkeviä motiiveja vaan hamsujen tekoon.
23.03.2009 17.04
Tuollaiset asiat pitäisi kyllä tietää ennen kuin rupeaa mitään eläintä astuttelemaan.
23.03.2009 17.36
019663376_r
Viestejä: 2763
Nyt olo on hyvä kun oma hamsu on tiineenä ja eikä tiedä juuta eikä jaata hamsun hoidosta. Hienoa.
23.03.2009 17.47
019906888_r
Viestejä: 34
Lappeenranta

jeps.
piti sitten ne poikaset teettää, vaikka tuli hyvääkin perustelua miksi ei. Täysin vastuuntunnotonta toimintaa: "ostan ny hamsun ja teetän sil poikaset ja saan IHANIA poikasia" <333

joo, kärähti johdot taas tääl.

23.03.2009 18.08

Hamsterin lisäännyttämisestä

Hamsteri on maailman nopeimmin lisääntyvä nisäkäs. Hamsterinaarailla on kiima neljän – viiden päivän välein, ja astutuksen jälkeinen kantoaika ennen synnytystä on noin 16 päivää. Uudelleen kiimaan ja kantavaksi naaras voi tulla jo parin viikon kuluttua synnytyksestä, joten periaatteessa yksi naaras voisi siis synnyttää kymmenkunta poikuetta vuoden aikana. Käytännössä lemmikkihamsterilla voi kuitenkin teettää maksimissaan kaksi poikuetta sen koko elinaikana, koska jokainen raskaus, synnytys ja poikasten hoito rasittavat naarasta ja lyhentävät sen elinikää. Poikasten teettämiseen liittyy ylipäätäänkin niin paljon vastuuta, riskejä ja odottamattomia tilanteita, että on syytä harkita tarkkaan ja huolellisesti, onko oman lemmikkihamsterin astuttaminen lainkaan tarpeellista ja järkevää. Jos kuitenkin päätät teettää hamsterillasi poikasia, ota hyvissä ajoin ennen astutusta selvää kaikista poikasten hoitoon ja luovutukseen liittyvistä asioista. Tiedosta riskit ja oma vastuusi: Pystytkö vastaamaan seuraamuksista (esim. eläinlääkärilaskuista), jos synnytyksessä tulee ongelmia? Löydätkö varmasti jokaiselle pennulle uuden, vastuuntuntoisen kodin? (Poikasia voi syntyä kerralla jopa 20 kpl.) Teetä poikasia ainoastaan terveillä ja hyväkuntoisilla eläimillä, ja ota selvää geneettisistä esteistä, sillä on olemassa hamsterivärejä, turkkimuunnoksia ym. ominaisuuksia, jotka sekä isältä että emältä periytyessään aiheuttavat epämuodostuneita, karvattomia tai kuolleita poikasia. Esimerkiksi hamsterin häntään tuleva ruston epämuodostuma, knikki, eli häntämutka on resessiivisesti periytyvä ominaisuus, joka saattaa aiheuttaa selkärankaan ilmestyessään hamsterille vaikean halvauksen. Knikkihäntäisellä eläimellä ei siis saa missään tapauksessa teettää poikasia.

Syyrialaisnaaraan saa astuttaa aikaisintaan neljän kuukauden iässä, jotta raskaus ei häiritse sen fyysistä kehitystä. Toisaalta liian vanha naaras voi ylirasittua ja kuolla synnytykseen, joten yläikäraja ensisynnyttäjälle on noin 10 kuukautta, ja vuotta vanhempaa naarasta ei kannata astuttaa enää lainkaan. Paras astutusajankohta naaraan kiimapäivänä on illalla tai alkuyöstä, jolloin kiima on yleensä voimakkain, ja naaras tällöin todennäköisimmin päästää uroksen astumaan ongelmitta. Astutus onnistuu parhaiten puolueettomalla alueella, eli hamstereiden oman reviirin (häkin tms.) ulkopuolella mieluiten suljetussa tilassa, esimerkiksi laatikossa, korissa tai tyhjässä, hajuttomassa häkissä. Varmista, että hamsteripariskunnalla on riittävästi liikkumatilaa, sillä ne eivät pysy aina täysin paikallaan astutuksen aikana. Naaras tulee useimmiten kantavaksi jo muutaman astumiskerran jälkeen, joten maksimissaan urosta ja naarasta kannattaa pitää yhdessä noin puoli tuntia. Valvo astutusta jatkuvasti, sillä naaras voi kiimastaan huolimatta käydä uroksen kimppuun.

Jos astutus onnistuu, naaraan kiimat loppuvat, vatsa alkaa kasvaa noin viikon kuluttua, ja emo alkaa touhuta pesää syntyville lapsilleen. Tarjoa sille tällöin paljon materiaalia pesän rakennukseen; esimerkiksi wc-paperi käy hyvin. Poikaset syntyvät karvattomina ja vaaleanpunaisina noin kahden viikon kuluttua astutuksesta. Poikueen koko voi vaihdella yhdestä 20:en; tavallisesti poikasia on 5 – 12. Synnyttäessään naaras tarvitsee omaa rauhaa, joten pyri välttämään kaikkia häiriötekijöitä, äläkä liikuttele pesää tai koske poikasiin, koska naaras voi hermostuessaan tappaa ja jopa syödä poikasensa. Pesään voi yrittää varovasti kurkata muutaman päivän kuluttua synnytyksestä, mutta edelleenkään siihen ei saa koskea sormin. Pesätarvikkeita ja poikasia voi liikutella ainoastaan häkistä poimitulla esineellä, johon on tarttunut hamsterin ominaishaju. Tässä vaiheessa poikasten määrän voi laskea, ja poistaa mahdolliset kuolleet pennut pesästä. Poikasten ihon pigmentti alkaa kehittyä noin viikon iässä; turkki alkaa kasvaa ja silmät avautuvat noin kahden viikon kuluttua synnytyksestä. Parin – kolmen viikon iässä poikaset alkavat maistella kiinteää ruokaa, ja kolmiviikkoisina ne saattavat lähteä liikkeelle pesästä. Tällöin niitä voi jo varovasti käsitellä. Aluksi emo saattaa kantaa pentuja takaisin pesään tarttumalla niitä hampaillaan niskasta, mutta se yleensä luovuttaa pian huomatessaan urakan mahdottomaksi. Poikasten sukupuoli ja väri näkyy yleensä selvästi jo kolmen viikon iässä; turkkimuunnos on havaittavissa viimeistään neliviikkoisena.

Hamsteriemon ruokavaliota kanto- ja imetysaikana ei tarvitse merkittävästi muuttaa, jos sitä ruokitaan muutenkin jatkuvasti riittävän monipuolisesti jyväseoksella, proteiinipitoisilla ruoilla ja kasviksilla. Pentujen hoito ja imetys rasittaa kuitenkin emon elimistöä niin paljon, että sen ravinnonsaantiin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Poikasten opetellessa kiinteälle ravinnolle ruokaa kuluu yllättävänkin paljon, ja keskimääräisen kokoinen, noin kahdeksan pennun neliviikkoinen lauma emoineen tarvitsee päivässä moninkertaisesti yhden aikuisen hamsterin tarvitseman määrän ravintoa. Tarjoa siis ruokaa mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän – tähteeksi jääneet tuoreruoat voi poistaa jonkin ajan kuluttua, jotta ne eivät pilaannu häkissä.

Poikaset voidaan erottaa emostaan ja luovuttaa uuteen kotiin aikaisintaan 4 – 5 viikon iässä. Jos poikasia jää vielä tämän jälkeen asumaan yhdessä, on naaraat ja urokset syytä erottaa omiin häkkeihin, koska hamsteri voi olla sukukypsä jo kuukauden ikäisenä, ja sisarusten poikaset eivät koskaan ole toivottavia. Hamstereidenkin luonteissa on eroja, joten joskus pennut saattavat tulla toimeen keskenään melko pitkään, mutta toisinaan niiden välille syntyy rajujakin tappeluita. Poikasten välinen leikillinen nujakointi ja reviirin puolustuksesta aiheutuvat tappelut tulisi oppia erottamaan toisistaan, ja jos merkkejä todellisesta aggressiivisuudesta on nähtävillä, tai joku hamstereista laihtuu tai haavoittuu, on pennut syytä erottaa asumaan yksin. Poikasista huolehtimiseen kuuluu myös uuden, vastuuntuntoisen kodin hankkiminen jokaiselle pennulle. Hyvän kodin löytäminen voi joskus olla työlästä ja hankalaa, ja parasta onkin varmistaa tuleville poikasille sijoituspaikka jo hyvissä ajoin ennen astutusta.

23.03.2009 19.42

^Et tainnu kirjottaa ite :)

23.03.2009 19.47
000018109_r
Viestejä: 225
Arctican sivuilta kopioitu tuo, mutta täyttä faktaa. Tosin olisi voinut lähteen merkata. :)
23.03.2009 20.29

^ Jep. muuten syyllistyy plagiointiin! :D

23.03.2009 22.01
021935917_r
Viestejä: 2074
Tampere
Ja se on edelleenkin TIINE eikä RASKAANA. Ihmiset on raskaana. Eläimet on tiineenä. Luulisi tätisi tietävän vastauksen tuohon kysymykseesi.
wecope ♀ TK1 Promisehill Irish Rose "Mona" (s.06)
24.03.2009 21.06
Avatar_female
Viestejä: 11

Kiitos kaikille negatiivisista ja -einiin-negatiivisista kommenteista. Tuossa ymmärsin kyllä, minkä eräs kopsasi tuohon, kuka nyt olikaan, mutta siinä ei kerrottu että voiko pitää emon luona sitten -.- Jos haluatte haukkua minua, niin siitä vaan. Mutta mä jatkan näitä "tyhmiä" aiheita niin kauan kunnes saan vastauksia. Että jos vaan lisääntyy noin kommentit niin rupeenpahan tekemään lisää kysymysaiheita ;)

KYSYMYS SIIS EDELLEENKIN ON, VOIKO SIIS VAIKKA NAARASPOIKASET ASUA LOPPUIKÄNSÄ EMONSA LUONA? KYSEESSÄ ON TALVIKKO!!!!!! EIKÄ MIKÄÄN SYYRIALAINEN, kaikki tuntuu keskittyvän noihin syrkkeihin vaikka kyse on edelleenkin minun hamsteristani Tarusta, talvikosta, joka on nyt sitten sanotaan tiineenä.

24.03.2009 21.12
022690474_r
Viestejä: 985
Onkohan petsie nyt ihan varmasti paras paikka kysyä neuvoa? Mikset kysy siltä tädiltäs vai onko sulla sen numero taas hukassa

Jos mää sanon että joo poikaset pitää välittömästi syntymän jälkeen siirtää jokanen yksin omaan pieneen karkkilaatikkoonsa asumaan, otat vissiin sitte iha todesta ku on tää petsie niin luotettava tiedonlähde?

huhhuh
To a cat, "NO!" means "Not while I'm looking"
24.03.2009 21.15
Avatar_female
Viestejä: 11

^ Missy, olen ottanut tätiini yhteyttä. Ja en taas jaksaisi näitä ihmevastauksia, en mä tommosia usko. Mutta jos nyt ees joku rehellinen vastaus tulis? (=

Vai onko poruukka tosiaan niin tyhmä että tulee vaan dissaamaan tietämättömyyttä ja ottaa vain kuvia lemmikeistään, ja ei anna jälkikasvun tulla?

24.03.2009 22.06
000048835_r
Viestejä: 758
Etkö ole kuullut siitä että talvikko on erakko?
Joskus kaksi talvikkoa tulevat toimeen mutta yleensä nekin alkavat jossain vaiheessa tappelemaan, eli naaraspoikaset voivat olla tietääkseni n. 6-7 vkoisiksi emonsa luona jos ei tule tappeluita tai ärhentelyitä yms. niin miksei kauemminkin, mutta heti kun sitä ilmenee niin erotukseen.

Ennen uskoin sinun olevan lähemmäs 22 vuotias, enpä juurikaan enään kerta et voi edes tietoa hankkia ennen kuin poikasia jo alat teettämään.

Muoks. Itse en ainakaan saanut sellaista käsitystä ensimmäisestä viestistäsi että tarkoititko loppuelämää vaiko vain sitä 4 vkoa...
Muokattu viimeksi: 24.03.09 22.08
24.03.2009 22.11
000018109_r
Viestejä: 225
Nosiis talvikko ei suoraan ole erakko. Mutta miksi poikaset pitäisi pitää lopunikänsä (siis naaraspoikaset) emonsa kanssa, eikö poikaset mene myyntiin? On ilman muuta emolle rasitus, jos viisi tytärtä riekkuu ja raakkuu viikko viikon perään. Ehdottaisin, että pistät siinä 5 viikon iässä naaraspoikaset pareittain ja jätät vaikka yhden poikasen äidin kanssa. Itse en pistäisi enemmän kun kaksi poikasta asumaan yhteen. Tietysti tiivis seuraaminen että tuleeko tappeluita vai ei.
24.03.2009 22.20

Jos sinulla on tarpeeksi suuri terraario niille ja tulevat hyvin toimeen, niin miksikäs ei. Tarpeen tullessa sinun on oltava valmis erottamaan ne omiin asumuksiinsa. Heikoimmat on osattava erottaa laumasta ajoissa, ettei tule ikäviä yllätyksiä. Jos poikueeseen syntyy kovin monta naarasta esim. 7, en kyllä kaikkia laittaisi samalle reviirille asustelemaan. Pienempiin laumoihin/pareittain useampaan asumukseen pistäisin niitä siinä vaiheessa. Talvikko ei suoranaisesti erakko ole, vaan voi hyväksyä lajitoverinkin. Yksilöstä riippuen se voi vaatia täysin oman tilankin. Ymmärsinkö nyt oikein, että tulet pitämään kaikki naaraspoikaset?

Minulla ei nyt suoraan sanottuna ole 100% tietoa asiasta, mutta terveellä maalaisjärjellä asia menisi noin (?). Tulkoon joku kokeneempi valaisemaan. Jonkunlaista vastausta kuitenkin kaipailit, niin tuossa sellaista oisi.. Kannattaa kääntyä ihan jonkun kokeneen asiantuntijan puoleen (kasvattajan), jos haluat saada luotettavamman vastauksen.

Muoks. Täällä olikin nopeampia^^

Muokattu viimeksi: 24.03.09 22.21
01.04.2009 18.45
019692997_r
Viestejä: 1153
Hamina

OT: MUTTA PAKKO VIELÄ SANOA ETTÄ "Haluan poikasia, koska ne ovat söpöjä, tiedän hamstereitten hoidosta paljonkin, mutta en ole perehtynyt poikasienasiaan! En ole lukenut netistä, ja olen jo harkinnut tätä siitä asti, kun sain hamsterin." Kopsattu edellisestä keskustelusta.

Eli perusasiat hallussa, mikäs siinä sitten. Kummallista vaan että vaikka siinä toisella keskustelussa sinulle selitettiin että älä missään nimessä teetä poikasia jos et perus asioita tiedä niin mielestäni edellistä keskustelua seuraanneena sanon että miksi täällä on kysellä kun edellisestä foorumista mikään ei mennyt jakeluun. Noh, kaikesta huolimatta toivon että toivottavasti tämän foorumin ihmiset osaavat neuvoa ja opettaa hamsuista nyt ne tiedot mitä tarvitset, ja toivottavasti hamsusi voivat hyvin! (;

14.02.2011 15.02
021489318_r
Viestejä: 57
Oulu

Voiko naaraan asuinkaveriksi jättää yhden naaras poikasen? Kuinka todennäköistä on että ne alkavat tappelemaan?

14.02.2011 15.15

^Hipsu. Itte en jättäs.

Eikä hamsteri ole raskaana, vaan tiinenä.

14.02.2011 16.04
Toivottavasti olet tietoinen talvikon hybridiriskistä... Ja eläin on aina kantava tai tiine, ei koskaan raskaana.
14.02.2011 22.10
000053084_r
Viestejä: 1940

Nämä (perus!!)asiat pitäisi olla selvillä jo ennen kuin mitään poikasia on tuloillakaan...

Minkä ihmeen perusteella olet muka selvittänyt kaikki tarvittavat tiedot netistä, jos et yksinkertaisia perusasioita tunne?

Voi eläinparat.

15.02.2011 18.53
Ame kirjoitti:

Nämä (perus!!)asiat pitäisi olla selvillä jo ennen kuin mitään poikasia on tuloillakaan...

Minkä ihmeen perusteella olet muka selvittänyt kaikki tarvittavat tiedot netistä, jos et yksinkertaisia perusasioita tunne?

Voi eläinparat.

Jep. Kasvatuksella tulisi myös olla jokin tarkoitus mihin pyritään määrätietoisesti, ei vain lisätä määrää. Emolle poikue on aina iso rasite ja lisäksi tukko riskejä, elävillä eläimillä ei saa näissä asioissa leikkiä.

14.04.2013 14.14
022185855_r
Viestejä: 3
laukkoski

MITÄH??? Siis kuka on niin hölmö, et  siinä vaihees, ku naaras on tiineenä, ni rupee kysymään tollasta? :o Sitäpaitsi hamsterit on TIINEENÄ.. ei raskaana.. naurettavaa.. ?

14.04.2013 14.35
022248218_r
Viestejä: 886
Raasepori

Muistan lukeneeni Goldilocksin sivuilta tästä aiheesta, se löytyy nopeasti kun googlaa "talvikon lisääntyminen". Kannattaa miettiä kaikkia mahdollisia hakusanoja ja yrittää etsiä laajalti tietoa, niin saa aika kattavan näkemyksen asiasta.

http://veeranhamsterit.blogspot.fi/2011/08/talvikon-lisaantyminen.html

Uskoisin, että linkissä oleva tieto on asianmukaista.

Had a bad dream

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti