Haukkumisongelmia (Koirat > Koirien koulutus)

15.12.2006 13.32
019536705_r
Viestejä: 684
Kauhajoki

Minulla on 2.vuotias narttu koira (Seropi) joka haukkuu melkein aina oudoille koirille.Toisen koiran kanssa en edes harkitse opettaa sitä tutustumaan outoihin koiriin sillä siitä ei tulisi mitään.Mutta miten olisi helpoin tapa itselleni että tuolle 2.vuotiaalle koiralleni  aloittaa tutustumaan outoihin koiriin? ;>

......
15.12.2006 14.26
Avatar_female
Viestejä: 656

Helpoin tapa on opettaa koira toisten koirien seuraan jo ihan pentuna. Koiralle voi kuitenkiin koko iän ajan opettaa parempia tapoja. Koira ei ole koskaan liian vanha oppimaan.

Kun kuljet sen kanssa, ota se lyhyeen hihnaan ihan viereesi kun toinen koira tulee vastaan ja kiellä sitä jo paljon ennen kun vieras koira tulee liian lähelle, kun se on alkanut haukkumaan se ei enää juurikaan kuuntele sun neuvojasi..Mene vaikka tien reunaan ja pysähdy.

Alussa se tietenkin yrittää rähistä, mutta ota se tiukasti viereesi ja sano EI!

Heti kun se lakkaa haukkumasta anna sille makupala ja kehu sitä.Pikku hiljaa rähinä jää pois mutta se vaatii sisua sinultakin, älä KOSKAAN anna sen haukkua enää muille vastaantuleville koirille.

Koiran kanssa on oltava ehdoton, jos kerran antaa periksi niin se onneton otus muistaa sen lopun ikäänsä ja yrittää että josko nyt sais haukkua.

Sitten on aika alkaa tutustumaan muihin koiriin, ensin sellasiin rauhallisiin jotka ei itse rähise eikä hauku. Kun toinen ei hauku, yleensä toinenkaan ei viitsi alkaa rähjäämään.

Suosittelen sulle koirakerhoa jossa opetetaan juuri noita kaikkia käytössääntöjä, siinä on koirallekin harrastusta ja sen energia menee tapojen opettelemiseen ja kun se palkitaan siitä että se oppii niin se on sen mielestä hauskaa. 

Melkein joka paikkakunnalla on jonkinmoinen koirakerho ja isommilla paikkakunnilla vaikka kuinka monta, myös seropeille löytyy harrastusmahdollisuuksia vaikka kuinka paljon. Mun toinen koirani Leevi on seropi ja se toimi pelastuskoirana monta vuotta.

Muista että se haukkuu siksi että se suojelee sinua.Se on ottanut tehtäväkseen sun ja perheesi suojelemisen ja sitä tehtävää se yrittää hoitaa parhaansa mukaan. 

Tietenkin haukkuminen on paljon kiinni koiran rodusta, mutta ainakin tuollanen toisille koirille rähiseminen olis hyvä saada kitkettyä pois. 

 Tsemmppiä sulle, mulla oli Sirun kanssa sama ongelma kun se päätti että olen sellanen emäntä jota pitää suojella:)) 

Nyt Siru tottelee kun unelma, eikä hauku enää muita koiria lenkillä ollessaan.....muuten se kyllä haukkuu ovikelloa ja leikkiessään se intoutuu myös metelöimään. Sitä en ole siltä saanut pois..enkä oikeastaan yrittänytkään.

Muokattu viimeksi: 07.07.09 22.01
15.12.2006 18.33
000000141_r
Viestejä: 4

Kannattaa antaa koiran pikkasen haistella toista koiraa, mutta aina jos koira haukkuu tai rähisee kannattaa käskeä EI! ja jatkaa sitten matkaa. Jos koirasi ei hauku toista kehu aina sitä sillä silloin se tajuaa että se on oikein. Jos ei auta joudut valitettavasti vain kulkea reippaasti toiseten koirien ohi. Minua vain askarruttaa jännitätkö itse toisten koirien kanssa kohtaamista? Jos näin on pysy lujana! Sinä olet pomo! 

15.12.2006 19.07
014941413_r
Viestejä: 2
Raisio

Kannattaa myös kiinnittää paljon huomiota omaan käyttäytmiseen tilanteessa, kun outo koira tulee vastaan... Jos vedät hihnan tiukalle tai rupeat ihan vain jännittämään, koirasi vaistoaa sen HETI. Eli jos on tarvetta omaan asennemuutokseen niin tee se ensimmäiseksi. Jos outo koira tulee vastaan, yritä hymyillä, ehkä leperrellä koirallesi söpösti ja yritä olla aina mahdollisimman rento. Ja aina kun koira on käyttäynyt oikein, muista kehua.

15.12.2006 21.38
019536705_r
Viestejä: 684
Kauhajoki
Oi kiitos neuvoista noista oli VARMASTI apua! :) Ja en todellakaan jännitä toisten koirien kanssa kohtaamista ;) Mutta oikeasti kiitos vinkeistä ^^ :)
......
15.12.2006 23.53
Avatar_female
Viestejä: 18
Meidän Nelli haukkuu myös kaikille koirille ( ainakin melkein ) :D Mutta aina kun käyn kaupassa, niin se haukkuu myös ihmisille, jotka tulee vastaan, tekeekö jonkun muun koirat näin? :/ En kyllä yhtään tiedä mistä se johtuu, koska tuntuu, että muiden koirat eivät ole välittävinäänkään. Nelli on kyllä todella kiltti, mutta se vaan haukkuu jokaiselle ihmiselle, esim. jos on kaupan pihassa kiinni tai jossain sellaisessa. :/ En kehtaa lähteä sen kanssa kylälle tämän takia kovinkaan usein :/
16.12.2006 14.21
019536705_r
Viestejä: 684
Kauhajoki

Nelli  Meidän toinen koira haukkuu myös ihmisille paljon mutta nuorempi koirani taas on arka oudoille ihmisille..!

......
07.01.2007 18.57

Mun mielestä tollasessa tilanteessa jos joku tulee vastaan ja tiedät että koirasi haukkuu pitäisi yrittää saada koiran huomio omistajaan. Millä keinolla hyvänsä, vaikka hyppimällä, hihkumalla iloisesti tai vaikka herkulla, miten tahansa koiran huomion sitten saatkaan. Tällöin koira ei luulatavasti hauku vastaantulijoille kun on kiinnostunut omistajastaan.

Kun ohi on päästy haukkumatta koiraa pitäisi todella kehua ja palkita (herkulla tai vaikka leikkimisellä). Tosin herkulla kannattaa palkita vaikka ohi ei olla vielä päästy, jos koira ei hauku. Pikkuhiljaa hyppimistä ja muuta mukavaa voi alkaa vähentämään, mutta kehuja ei silti saa unohtaa!

Tosin voi olla hieman noloa alkaa hyppiä ja huutaa ihmisten ilmoilla. : D Mutta kyllä se varmasti sen arvoista on. : )

Kielto voi tietysti myös olla ihan hyvä jos koira tietää mitä Ei tarkoittaa. Jos et ole sitä koiralle opettanut on turha huutaa sitä. Jos alat itse huutaa koirasi todennäköisesti luulee, että nyt on joku hätä ja haukkuu entistä enemmän.

Hauskoja lenkki- ja koulutushetkiä koirienne kanssa. : ) 

14.01.2007 15.22
015569565_r
Viestejä: 1
Helsinki

Fico

on ihan oikeessa jos koira rupee räksyttämään toisille niin pitäisi saada huomio pois ja on väärin sanoa koiralle Ei koska koira ei tiedä mitä se tarkoittaa vaan kaikki huomio minkä annat sille niin tarkoittaa vähän niinkuin kehumista...Eli kokeile lähteä koirankaa ulos ja ota makupaloja mukaan kun tulee toinen koira vastaan niin laitat makupalan nenän eteen ja kävelet pois jonka jälkeen kehut kauheesti.

Tätä toistuvasta useeseen otteeseen ja jossain vaiheessa annat toisen koiran tulla lähemmäksi ja katsot reaktion ja kehut jos rupee rähisemään niin taas sama juttu...hidasta mutta koirien kanssa mikään ei ole nopeaa.

30.01.2007 19.34
Avatar_female
Viestejä: 57
Ensinnäkin sanon että kyllä koiran TÄYTYY tietää mitä tarkoittaa sana ei. Tästä puhuinkin jo tuolla toisessa keskustelussa, mut sanonpa tuohon räyhäämiseen täälläki et jotkut tekee esim. niin, että kun näkevät toisen koiran tulevan vastaan, niin vetäytyvät tien laitaan ja syöttävät koiraa joillakin herkuilla, esim. makkaralla niin ettei koira yksinkertaisesti ehdi haukkumaan kun kokoajan suu täynnä makkaraa. Tai sitten toinen keino on, että laitat tyhjään juomatölkkiin (isoon mielellään) jotain soraa tai vastaavaa ja teippaat kiinni ja kun koirasi alkaa haukkumaan niin paiskaat tölkin maahan koiran viereen lujaa. (Koiraa ei tietenkään tölkillä paiskota ) Yleensä metallinen ääni vaientaa koiran hetkeksi. Kun koira alkaa taas haukkumaan niin toistat tuon tölkkijutun. Kun taas haukkuu niin ravista tölkkiä lujaa.. Pikkuhiljaa homman pitäisi mennä siihen että kun näytätkään tölkkiä sille niin se hiljenee. Kaikilla tuntemillani koirakoilla on auttanut (myös meillä!) Niin että kannattaa kokeilla. Vastaantuleville koirille haukkuminen on tosi huono tapa ja se onkin syytä kitkeä pois.. Ja eri koirilla haukkuminen johtuu eri asioista, eli on turhaa sanoa että haukkuminen on aina puolustamista. Vaikka usein kyllä on, en kiistä ;)
26.02.2007 14.52
022249061_r
Viestejä: 395
Saarijärvi

Sehän se on tärkeintä et saa koiran keskittymään suhun ja koira kokee sen paremmaks vaihtoehdoks ko haukkumisen eli herkut kehiin :D ja jos koira pelosta haukkuu niin väistää aluks niin kauas sivuun (jos vaan mahollista) ko on tarvis et koira on hiljaa ja kiinnittää huomionsa suhun ja harjotusten edetessä pikkuhiljaa siirtyy lähemmäs tietä ja lopulta tielle ja ohittaa koiran"normaalisti". Pelokasta koiraa voi olla astetta vaikeempi saaha kinnittämään huomiotansa suhun jos toienn koira tulee hyvää vauhtia teitä kohti koska sehän on koiran mielestä uhkaava jos tulee suoraan kohti. Tossa tölkki hommas on vaan semmone huono puoli et jos ei oo sitä tölkkiä nii koira voi haukkua. koska se on sen verran viisas eläin et tajuaa yleensä sen.

tiiminijtm.blogspot.com
26.02.2007 14.56
022249061_r
Viestejä: 395
Saarijärvi
Ja missään nimessä ei sais huutaa koska koira yleensä käsittää sen vaan sillä et johtaja huutaa ja jos se pelkää niin se luultavasti käsittää sen niin että johtaja (joka sinun pitäsi olla koiralles) huutaa myös sille toiselle koiralle ja koirasi luulee tekevänsä oikein.
tiiminijtm.blogspot.com
27.02.2007 12.43
019431392_r
Viestejä: 56
Oulu

Meillä kans haukutaan toisille koirille, mutta se johtuu siitä että koira yrittää puolustaa itseään kunnes pääsee toisen koiran ohi.. Koirani kun pelkää kaikkia muita koiria, oli se toinen rauhallinen tai ei. Namipaloilla ollaan vähän edistytty, että eiköhän se tästä.. Pikku hiljaa.. :)

~ Pienillä tassuilla voi jättää suuren jäljen sydämeen ~
27.02.2007 14.59
Avatar_female
Viestejä: 57
Mutta kyllä sen koiran pitäs (jos ei oo ihan pöljä) oppia sen tölkin avulla että ei saa haukkua ja sitten myöhemmin tottelee myös ilman sitä.
28.02.2007 13.23
015831228_r
Viestejä: 395
Muurame
Mut on siinä aian se vaara et koira yhistää sen siihen tölkkiin varsinkin jpos se tajuaa että se on ihiminen joka sen heittää.. ja oon kyll kuullu et joillain koirilla tommonen on pahentanu tilannettakoska ne on ollu nii pelkääviä toisia koiria kohtaan ja sitte ne on vaa oppinu pelkäämään lisää. eli yhistäny pelottavan tölkin toisiinkoiriin-> haukkumista vaan lisää.. :/
28.02.2007 13.35
018844997_r
Viestejä: 206
Porvoo

Tuli vaan mieleen, että mitenköhän koira mahtaa aatella jos kerkiää jo vaikka kerran haukahtaa ja sille tungetaan herkkuja suuhun, silloinhan se on sille palkka siitä mitä se on just tehnyt - eli haukkunut. Niiden makupalojen antamisella on "kiire", että ehdit ennen kun koira kerkii huomata toisen koiran.

Meillä ei tota haukkumis ongelmaa, vaikka toinen koira haukkuisikin, mutta jos toisen koiran suunnasta kuuluu ärähdys, niin silloin wilma ärähtää takasin. Se kyl alkaa aina vetämään kovast kun tulee toinen koira vastaan, sitä ollaan nyt koitettu oikein urakalla karsia pois :)

28.02.2007 14.47
Avatar_female
Viestejä: 57
Niin no tosi monen tiedän käyttäneen tölkkiä enkä oo kuullu et kenelläkään ois seurannu siitä ongelmia. Voihan joillekki tullakki, en minä sillä :) Se oli yks ehdotus... Ja tuo makupalahomma kans totta ettei kannata sitte enää palkita ku se on jo ehtiny haukkua. Kai siinä on vaan se idea että sillä koiralla on siinä jotaki paljo kivempaa tekemistä ku haukkuminen ja ettei se ehi haukkumaan ku suu on täynnä herkkua. En tiiä, en oo kokeillu. Ei oo tarvinu ku meillä on rätinäpurkki ;)
12.03.2007 22.45
021298719_r
Viestejä: 192
Ylitornio

haukataan kaikki, ihmiset, eläimet ja joskus jopa ihmeelliset risut... (kauempaa katsottuna ne on kaikki mörköjä!) :] likempänä vois tervehti, ellei vastaan tulija ole uros, sen vois syödä... (uroskammoinen uros, traumoja jäi puremisesta!)

29.10.2008 14.44
020159656_r
Viestejä: 768
Kerava
Delikin haukkuu enimmäkseen isoja, mustia tai karveisia koiria, tai jotka muuten vaan ovat käytökseltään uhkaavaisia. yritänkin sitä paljon nyt totuttaa kaikenkarvaisiin koiriin viemällä sitä koirapuistoihin ja mätsäreihin
29.10.2008 16.56
020175067_r
Viestejä: 2
iika haukkuu koirat mutta myos linnut,kissat yms. ja sen huomaa et jos se on saanu vähemmä liikuntaa ja aktiviteettiä kutavallisesti nii se haukkuu herkemmi... iika tuli meil aikuisena ja me ollaan yli vuosi koulutettu sitä makpalojen avul mut mitään hirveen huomattavaa edistyst ei kyl oo tapahtunu... se mua ärsyttää et ku tiiän koirii joita ei oikkesti oo koulutettu ollenkaa ja ne ei hauku vastaantulevil ,nii iika vaikuttaa silt et sitä ei olis koulutettu hunosti ku se räyhää :/ ei se oo agressiivine koirapuistos voi iha hyvi olla mut aidan takaa se haukkuu :s Ja kaikki sen takia et sillo ku iika tuli meil (en tienny sillo mitää kouluttamisest eikä porukatkaa ollu mitenkää innostuneitkoulutajii) tehtii virhe ja päästetii iika räyhäävän naapurikoiran luokse ja se huomas et meist ei oo johtajaks ja haukkumisest on ny tullu tapa vaikka mitää johtajuusogelmaa ei enää oo....
29.10.2008 17.01
Avatar_female
Viestejä: 15

Mun mielestä ei hirveesti auta jos jo ennen ku koira on suutaan ehtiny aukastakaan et sanoo ''EIIIII!'' (Kokeilepa omalle kohalle... Sanoppa vaikka pikkusisarukselle että ei, niin eiköhän se kysy että häh?? :D) Siitä tulee vaan koiralle paha mieli koko tilanteesta :D Mun mielestä noi makkara tsydeemit on hyviä jos se koira ei kerkee viel haukkuun.. Noi tölkki jutut kuulostaa aika rajuilta, enkä omalle koiralle niitä kokeilis kyllä, mutta mutta, sehän riippuu vähän koirastaki..

29.10.2008 19.26

"Tai sitten toinen keino on, että laitat tyhjään juomatölkkiin (isoon mielellään) jotain soraa tai vastaavaa ja teippaat kiinni ja kun koirasi alkaa haukkumaan niin paiskaat tölkin maahan koiran viereen lujaa"

Mä en suosittelis. Jos herkkö koira, niin alkaa pelkäämään vaan lisää=ongelma pahenee. Ja, se vastaantuleva koira voi olla myös ääniarka. Esimerkiks jos joku meen tienpäässä kolistelis jollain purkilla kun mennään ohi, tää ei kulkis siitä ainakaan viikkoon ilman hihnassa kiskomista. Senverran stressaa et ruokaa ei ota. Mä en siis menis toisten koirien koulutusta tällä pilaamaan, enkä kyllä omaakaan.

29.10.2008 19.37
019035650_r
Viestejä: 121
Ira kirjoitti:

"Tai sitten toinen keino on, että laitat tyhjään juomatölkkiin (isoon mielellään) jotain soraa tai vastaavaa ja teippaat kiinni ja kun koirasi alkaa haukkumaan niin paiskaat tölkin maahan koiran viereen lujaa"

Mä en suosittelis. Jos herkkö koira, niin alkaa pelkäämään vaan lisää=ongelma pahenee. Ja, se vastaantuleva koira voi olla myös ääniarka. Esimerkiks jos joku meen tienpäässä kolistelis jollain purkilla kun mennään ohi, tää ei kulkis siitä ainakaan viikkoon ilman hihnassa kiskomista. Senverran stressaa et ruokaa ei ota. Mä en siis menis toisten koirien koulutusta tällä pilaamaan, enkä kyllä omaakaan.

Minä oon tässä samoilla linjoilla. Jos vastaantuleva sattuisi olemaan paukkuarka ja vielä pelkopurija niin sehän voi tulla/tulee päälle. Vaikka sillä olisittekin saaneet tuloksia aikaan niin minusta ei ole mitään järkeä säikytellä sitä vastaantulevaa koiraa ihan turhaan. Itse en voi tuota keinoa edes kokeilla, joten en voi sanoa toimiiko vaiko eikö. Ehkä tuo koulutuskeino kannataa toteuttaa tuttujen vastaantulijoiden kanssa järjestetyissä ohitusharjoituksissa.
Elämä ei koostu niistä päivistä, jotka ovat menneet, vaan niistä, jotkä jäivät muistiin.
30.10.2008 20.08
020175067_r
Viestejä: 2
iikalle ei ainakaan varmaan toimis se tölkkijuttu ku on pehmeäluonteine.. mut uus koulutusjuttu on alkanu tuottaa tulosta..kiitos tommi virenin ja koiraohjelman :D
15.06.2009 16.03
Siirretty Yleinen (koirat) ---> Koirien koulutus
15.06.2009 16.56
Otsikkoa muutettu ja vastaavat keskustelut ohjattu tänne.
23.06.2009 11.14
019728023_r
Viestejä: 107
Ii
Vesipullo?
http://www.petsie.fi/pet.php?petid=48536&s=images&img=19483296&setid=35144
24.06.2009 22.07
021788139_r
Viestejä: 302
Espoo
Joku ehdotti aikaisemmin että pitäis päästää koira haistelemaan sitä toista koiraa. Sitä ei todellakaan kannata tehdä, ellet halua seuraavaksi sitä ongelmaa, että toisten koirien ohi on mahdotonta päästä ilman että koira kiskoo kuin hullu sitä toista koiraa kohti.
http://freddysheltti.blogspot.com
30.06.2009 14.21
022446912_r
Viestejä: 106
Janakkala
mitä tarkottaa outo koira?
01.07.2009 09.45
021153571_r
Viestejä: 1
Lahti
meillä kans haukutaan kaikki jopa oskari olematonkin en tiedä mitä tehdä.ollaan kokeiltu vesipulloa(tykkäsi siitä kun sai suihkun. sit ollaan kokeiltu et käännytään pois kun haukkuu, ei tehoa, kääntyy jatkamaan.ollaan menty kyykkyyn vierelle ettei pelkäisi ei auta samoin ollaan pidetty kuonosta kiinni, ei auta.kielloista puhumattakaan.olen miettiny sitä sitruuna tai pippuripantaa.olisiko apua???näyttelyissä kyllä on hiljaa kunhan vaan ollaan menty sisälle.haukku loppuu.haukku myös loppuu kun toinen koira on jo haistelemassa ja sitten meillä joko leikitään tai mennään seläntaa karkuun.olen aika neuvoton ja neuvoja kokeillu oisko täältä apua ettei kaikki luule meijän koiraa vihaseksi mitä se ei ole.
Tolonen Leila

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti