Koulutusohjelmaa perustottelevaisuuden kohentamiseen?? (Koirat > Koirien koulutus)

22.07.2009 20.42
Avatar_female
Viestejä: 1183

Olen ajatellut hieman kohentaa tämän meidän sohvaperunan perustottelevaisuutta. Aloittelen siitä, että kerron hieman koiran päivärutiineista.

Nappi heräilee aikasella aamulla ja menee käymään pihalla (pihamme on suuren suuri, myös vähän metsää on Napin käytössä.)

Tämän jälkeen koira tulee sisälle takaisin koisimaan. Päivän koira pyörii ulkona tai sisällä (useimmiten ulkona) touhuten omiaan. Liikuntaa saa paljon. Illalla tulee sisälle ja käy koisimaan .

Harrastuksia ei ole, n. kerran viikossa-kahdessa käy 10 kilometrin lenkillä.

Nappi osaa käskystä:

-Istua

-Maata

- Luulisin myös sen muistavan tassun annon

-Tietää myös "ei" sanan merkityksen, mutta "unohtaa" sen välillä

-Paikallaan olosta alkeet

Ongelmakohtia ovat:

-Luoksetulo; Koira osaa sen ja tottelee useinmiten, mutta huononpäivän sattuessa ei yksinkertaisesti anna kiinnin, venkuilee pihalla.

-Haukkuminen, kova komentamaan varsinkin iltaisin.

Noin :). Näihin jotain neuvoja, jos on. Kuolutusvinkkejä, päivittäin tehtäviä harjoituksia jotka auttaisivat arkitottelevaisuusdessa. Myös vinkkejä "koirapelon" helpottamiseen. Tokoa emme halua harrastaa, haluamme harjoitella arkitottelevaisuutta kotona :)

22.07.2009 21.14
019257245_r
Viestejä: 18
Vantaa
Tosi hyvä aihe! Meillä Lakun kanssa vähän samanlainen tilanne kuin Napilla. Liikutaan ja ulkoillaan paljon yhdessä, mutta ei varsinaisesti harrasteta mitään. Aikanaan käyty pentukurssi, tokon ja agilityn alkeet. Arkitottelevaisuutta minäkin haluaisin vahvistaa
22.07.2009 21.16

Ihan OT:nä: koulutus, ei kuolutus :D

Haukkumiseen osaan sanoa sen verran, että kannattaa kehua silloin kun koira on hiljaa. Siis hiljaa sellaisessa tilanteessa missä yleensä haukkuu. Kielto mukaan toki jos menee ihan mahdottomaksi.

http://almavc.blogspot.com
22.07.2009 21.19
022562708_r
Viestejä: 517
Imatra
Kouluta koirasi 30 päivässä - kirjasta hyvät ohjeet :)
Eläintoveri.
22.07.2009 23.45
019080915_r
Viestejä: 1796
Helsinki
En ihmettele vaikka koiralla olisi näitä huonoja päiviä enemmänkin. Koira ei viihdytä itse itseään pihalla niin kuin touhuten omistajansa kanssa, joten säännöllistä, päivittäistä tekemistä koiran kanssa, siitä voisi ainakin alkaa niin tulee suhde kuntoon.
>> www.petpursuit.net >> In a perfect world every dog would have a home and every home would have a dog.
23.07.2009 14.40
Avatar_female
Viestejä: 1183
Kira kirjoitti:
En ihmettele vaikka koiralla olisi näitä huonoja päiviä enemmänkin. Koira ei viihdytä itse itseään pihalla niin kuin touhuten omistajansa kanssa, joten säännöllistä, päivittäistä tekemistä koiran kanssa, siitä voisi ainakin alkaa niin tulee suhde kuntoon.

Pakko mainita tähän, että varmaankaan en ole maininnut, ettei koiran kanssa touhuta?

 Niki/ Kirjoitusvirhe paholainen, korjattu :D

Muoks, Tosiaan kirjoituksessa on pieni harhaanjohtava epäkohta:

"Päivän koira pyörii ulkona tai sisällä (useimmiten ulkona) touhuten omiaan."

Lauseella en siis tarkoittanut, ettei koiran kanssa touhuta ;)

 

Muokattu viimeksi: 23.07.09 14.43
23.07.2009 23.15

Tohon haukkumiseen sen verran, että en suosittele kieltämistä, se vaan pahentaa tilannetta, kantapään kautta oppineena. Fazu ruvennu nyt oppimaan tota hiljaa olemista, ku en kiellä vaan käytän muita tapoja. Esim. Fazulla on ollu tapana ainaku lähetään ulos niin haukkua vähän aikaa, lähinnä innostuksesta. Joka kerta ku se alkaa haukkuu, niin en kiinnitä siihen mitään huomiota vaan kävelen suoraan sisään, koira mukana, ovi kii perässä. Kun koira hiljenee, niin sit takas ulos ja heti ku alkaa haukkuu niin takasin ja äkkiä. Kun se noin sadannentuhannennen kerran raahataan sisälle, niin se rupee tajuu et nyt joku mättää ja volaa, kuin hienosti se sit tulee ulos. Tietty aina kehuja ku hiljenee yms. ehk herkku, jos käyttää tms.

Muutenkin EI sanaa ei kannata käyttää ku tarkkaan ja harkiten. Koira ei voi ymmärtää, jos se haukkuu ja sille sanotaan EI, se vaan luulee et sen haukkumiseen yhdytään ja jatkaa sitä.

Kaikki tietää et koirat haukkuu eri syistä, se on tietty ensisijasen tärkeetä selvittää miks koira haukkuu, jos se haukkuu turhautumistaa nii aktivointia! Pelosta niin siitä pitää päästä yli ym. eikä kieltäminen auta tällässissä tilanteissa.

Mullakin on kyl näit ongelmii mm. Fazu on kunnon jääräpää, varsinkin kun en sitä pentuna kunnolla kouluttanu. Ei tottele TÄNNE-käskyä, mikä on aika paha. Se tulee ku sitä huvittaa, jos sillonkaa. Se ei ota ihmiseen kontaktia, jos se ei tiedä, et sil on jotain superhyper hyvää... Miten tätä vois reenaa?

Toinen on se,et sitä ei huvita aina kävellä. Se vetää liinat kii ja käy maahan makaamaan, eikä sitä saa siitä millää ylös. Herkku saattaa toimii kerran, mutta sekin hyvin harvoin...

Tildan kaa ollaa onnistuttu paremmin täs koulutus puolessa, mutta miten saan mettäkoiran ymmärtämään, että lenkki on lenkki ja mettä on mettä. Siis kaveri on metsästyskoira ja kun ottaa vainun nii se on moro, ei tuu vaikka kuin käskee, ku pupukskaan ei voi muuttuu.. Tillee ei voi kieltää, koska se ei sinäänsä tee mitää väärää ja kontakti siihen on täysin turhaa, kun se saa vainun, enkä mä pysty ennakoimaan sitä, millon tulee pupun haju vastaan. Kontaktin ottoa oon yrittäny, mutta en saa sitä siihen, vaikka muuten sillä se on tosi vahva. Saatetaan seisstä kymmenen minuuttua odotellen että hihna löystyy ja se tulis kattoo mitä mulla on sille asiaa, mutta ei, se vinkuu ja huutaa ku sika ja henki kähisten pyrkii eteenpäin. Joskus oon yrittäny tehä sen niin et oon menny sen vieree ja kääntäny sen päätä muhun kohti ja jutellu sille, sillon se saattaa hetkeks rauhottuu, mut silti sen katse on etäinen, eikä se oo ollenkaa läsnä siin tilanteessa, minkä huomaa viimeistään sit ku päästää irti ja se syöksyy taas jäljelle.... IDEOITA??

Niin ja lopuks: Käytättekö naksutinta? Millassii kokemuksii?

24.07.2009 17.36
Avatar_female
Viestejä: 1183

Ei tottele TÄNNE-käskyä, mikä on aika paha. Se tulee ku sitä huvittaa, jos sillonkaa. Se ei ota ihmiseen kontaktia, jos se ei tiedä, et sil on jotain superhyper hyvää... Miten tätä vois reenaa?

^^Meillä on ihan tätä samaa ongelmaa.

Haukkuminen on Napilla lähinnä huomion/ruuan vaatimista (Joku syö olohuoneessa, Nappi tahtoo myös) Kokeilimme jossain vaiheessa sumutuspulloa, (koiraa sumutetaan kuonoon, kun se haukkuu) mutta ei auttanut. Tällä hetkellä koira yleensä päästetään pihalle, jos se alkaa haukkua. Tiedän, ettei tuo ole pidemmän päälle yhtään auttava tapa... EI-sanakin on meillä liiallisessa käytössä. Mutta itse haukkuminen ei ole se pääongelma, vaan tämä luoksetulo.

24.07.2009 17.50
000049398_r
Viestejä: 1598
Tie tottelevaisuus valioksi - kirja on hyvä ;) Siinä on paljon vinkkejä ;)
24.07.2009 21.36
022543454_r
Viestejä: 114
Hamina
Meilläkään ei auttanu sumupullo, tää hölmö rupes vaan juomaan siitä ETTÄ LISÄÄ LISÄÄ ! Miten tuo tänne olis järkevin / helpoin opettaa? (:
Nothing in life is free. >> Love is !
24.07.2009 22.13
Jos koiran on helpompi ottaa kontaktia, niin suosittelen et alottaa jossain aidatussa paikassa, kiinnittää koiran huomion itteensä ja sit lähtee juoksee. Koiralla käynnistyy kiinniotto-refleksi, joten juoksee sun perääs, kun saa sut kiinni niin silitä ja kehu. Paljon toistoja ja TÄNNE-käskyn liittää jossain vaiheessa mukaan :)
31.07.2009 20.43
Avatar_female
Viestejä: 1183

Olisiko lisää neuvoja? :)

03.08.2009 09.15
Avatar_female
Viestejä: 656

Naksuttimen ja namin kanssa katsekontakti ja sen jälkeen vierelletulo myös naksuttimella+namilla niin luoksetulo tuolla lenkillä sujuu ihan hyvin pelkällä namillakin.

Joka kerta se ei enää saa namia, mutta kunhan saa usein niin sen kannattaa aina tulla käskystä luokse.

Ainakin meillä tuo on tehonnut, Mintulla on nyt jonkunsortin lievä uhmaikä meneillään, mutta luoksetulon se kyllä hyvin tottelee siitä huolimatta.

Namit ja palkitseminen on lähes joka asiassa se paras keino...sitten jos koira ei ole kiinnostunut namista niin pitää miettiä mikä sitä eniten kiinnostaa - onko se leikkiminen vai rapsutukset ym..sitten pitää vaan yrittää palkita niillä.

Ahne koira on aina paljon helpompi kouluttaa kuin nirso.... Minttu seisoo vaikka päällään lihapullanpalasesta

Ahneeksi koiran voi opettaa helposti varsinkin jos perheessä on useampia koiria. Minttu oli varsinainen nirsoilija pari ekaa päivää..mutta kun annoin Sirulle luvan syödä sen sapuskat eikä se muuta saanut kun seuraavana ruoka-aikana niin jopa oppi syömään viimeistä murua myöten parissa päivässä.

Samaa juttua voi käyttää ainoallekin koiralle - kuppi pois eikä kuppia takas ennenkuin on seuraava ruoka-aika. Koira ei itseään nälkään tapa.

Muokattu viimeksi: 03.08.09 09.16
03.08.2009 09.41
Viestejä: 4716

Mä alottaisin sillä että lenkittäisin koiraa useammin. Vaikka ne olis lyhyempiä lenkkejä ja kävelyitä, mutta joka päivä jotakin muutakin kun omalla pihalla touhuilua.
Koira elää hajuaistinsa kautta niin pitkälti että se tarvii virikkeitä siihenkin puoleen ja nauttii uusista hajuista ja elämyksistä.
Meillä myös koirat on pihalla (kattaa ison nurmikko alueen, metsää ja peltoa) meidän kanssa paljon, pallotellaan, syö luita, nukkuu päiväunia, leikkii keskenään ja tuohottaa muuten vaan mukana, silti vien ne joka päivä lenkille ja ne on siitä ihan täpinässä, kun näkee että otan hihnat mukaan. Myös autolla joskus ajan muualle ja vien ne kävelylle keskustaan tai muualle, jotta näkevät erilaistakin ympäristöä ja ei ihan mökkiydytä.

Kun koira saa tarpeeksi virikkeitä ja liikuntaa, se on vastaanottavaisempi kaikielle uudelle ja myös niille jo opituille asioille, se ei ole turhautunut vaan jaksaa keskittyä. Väsynyt koira=onnellinen koira. Eli kaiken A ja O on riittävä aktivointi.
Oma piha on ihana asia, muttei se riitä, vaikka siellä koiraa viihdytettäisiinkin.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti