Mitä ja missä muodossa tuoretta undulaateille? (Lemmikkilinnut > Lintujen ruoka)

24.09.2009 15.58
020229361_r
Viestejä: 20
Kokemäki

otsikossakin se jo tuli. eli mitä annatte undulaateille ja missä muodossa( raaste,viipale,kokonaine,suikale)?

24.09.2009 16.16
021935917_r
Viestejä: 2074
Tampere
Mulle on ollut pari vuotta sitten undulaatteja ja nyt viikon päästä on tulossa taas. Undulaateille voi antaa lähes mitä tahansa kasviksi, vihanneksia ja hedelmiä. Linnuille EI SAA ANTAA raparperia, avokadoa, luumun/persikan siemeniä (ja tietenkin nämä itsestäänselvät suola, alkoholi yms ovat myös kiellettyjen listalla).

esim.

- omena lohkona tai raasteena
- porkkana lohkona tai raasteena
- erilaiset marjat kuten herukat, mustikat, mansikat, vadelmat, karviaiset..
- luonnosta mm. vesiheinä, piharatamo, voikukan lehdet, lehtipuiden oksat lehtineen, apila jne.
- lehtisalaatti
- tomaatti lohkona/palasina
- päärynä lohkona tai raasteena
- banaanin palaset
- kukkakaali/parsakaali
- erilaiset yrtit, kuten basilika
- herneet (voi antaa palkoineen)
- vesimeloni palasina (ei siemeniä)
- appelsiini ja mandariini esim. viipaleena tai viipale lohkottuna
- viinirypäleet
- paprika
- kiivi
- persikat (tuoreena, ei säilykkeenä!)
- granaattiomena (tuntuu olevan monien lemppari :))
- myös vauvojen hedelmäpilttejä voi vähän antaa

yms yms yms

Esillepanossahan on vain taivas ja mielikuvitus rajana ;) voi antaa raasteena, soseena, siivuna, lohkona, pikku kuutioina, "hedelmätikussa", kupissa, pyykkipojassa häkin seinässä (tai katossa) tms tms.. Pätee näihin kaikkiin :)

Muutaman kerran kuussa voi antaa keitetyn kananmunan keltuaista haarukalla "muussattuna". Siihen voi myös sekoittaa korppujauhoa niin on helpompi syödä.

Idätettyjä siemeniä kannattaa myös tarjota silloin tällöin, sillä niissä on paljon enemmän ravinteita kuin "ei-idätetyissä"

Hyvää "työtä" nokalle antaa esim. näkkileivän tai muun kuivan leivän palat.

Herkkuina menee jotkut hedelmän tms palat mistä lintu tykkää, hirssin tähkä, hunajatangot yms, rusinat, pähkinät (hassel, saksanpähkinä, maapähkinä, suolaton pistaasi, auringonkukan siemenet jne), spagetti, makaroni, nuudeli (ei saa lisätä suolaa, voi antaa raakana tai keitettynä pieniä määriä herkkuna). Kannattaa kuitenkin muistaa että hirssintähkät, hunajakellot/tikut, rusinat ja pähkinät on lihottavia joten niitä ei kannata kovin paljoa antaa.

Jugurttiakin voi ihan pikkuisen tarjota.

Hyvä perussääntö on, että linnulle pitäisi päivittäin tarjota vähintään kolmea eri tuoreruokaa (esim. omena, banaani, kurkku) ja joka päivä pitäisi vähintään yhtä noista vaihtaa eriin (eli siis jos tänään syöttää omenaa, banaania ja kurkkua niin antaa huomenna vaikkapa omenaa, banaania ja mandariinia).
wecope ♀ TK1 Promisehill Irish Rose "Mona" (s.06)
24.09.2009 17.56
Avatar_female
Viestejä: 1544

Ja monet ruoat menee monilla yksilöillä helpommin kun ovat pidikkeessä, kuin että olisivat kupissa. Esimerkiksi salaatit ja persiljat kannattaa laittaa pidikkeeseen, jos tuntuu että lintu ei kiinnostu niistä niiden ollessa kupissa.

24.09.2009 18.04
021935917_r
Viestejä: 2074
Tampere
Totta tuo mitä Lissu sanoi. Ja jos ei joku kasvis maistu jossain muodossa (esim. siivuna) niin kannattaa kokeilla jossain muussa muodossa (esim. raasteena) ja voi maistua paljon paremmin. Kannattaa opettaa linnut alusta asti syömään monipuolisesti tuoreruokaa eikä vain kurkkua ja salatiinlehtiä.
wecope ♀ TK1 Promisehill Irish Rose "Mona" (s.06)
24.09.2009 18.07
020908024_r
Viestejä: 1434
Rovaniemi
Mona kertoikin jo erittäin hyvin. :) Lisäisin vaan vielä, että viinirypäleet kannattaisi kuoria varsinkin pienemmille linnuille, kuten undulaateille ja peipoille, sillä niissä on kaikenmoista myrkkyä. Sitten vielä, yrtit kannattaa tarjota myös kimppuina. 8D Meillä undut ovat ihan innoissaan yrittikimpuista, kannattaa kokeilla!
24.09.2009 19.55
020697914_r
Viestejä: 93
Tampere
Ja idätyistä siemenistä linnut yleensä tykkää
24.09.2009 19.56
020697914_r
Viestejä: 93
Tampere
Oho se mainittii jo en huomannut :D
24.09.2009 19.58
020697914_r
Viestejä: 93
Tampere
Porkkanaa meillä yleensä syödään raasteena.
24.09.2009 20.01
020908024_r
Viestejä: 1434
Rovaniemi
^Viestejä voi muokata. ;D
27.09.2009 16.59
020229361_r
Viestejä: 20
Kokemäki

kiitos kaikille.

jatko kysymys. miten totutan undulaatit käsikesyiksi( siis niin etteivät ne räpiköi hullun tavalla kun pistän käteni häkkiin)

27.09.2009 21.43
021935917_r
Viestejä: 2074
Tampere
milli kirjoitti:

kiitos kaikille.

jatko kysymys. miten totutan undulaatit käsikesyiksi( siis niin etteivät ne räpiköi hullun tavalla kun pistän käteni häkkiin)

Täytyy muistaa, ettei kaikista undulaateista välttämättä koskaan ole "käskikesyiksi", riippuu paljon mm. millaisia kokemuksia linnulla on ihmisistä. Varmimmin undulaatin saa kesytettyä kun ottaa mahd. nuoren linnun ja ennemmin suoraan kasvattajalta kuin eläinkaupasta (eläinkaupassa ei välttämättä käsitellä poikasia/nuoria lintuja tarpeeksi)

" Undulaatin kesyttämisessä olennaista on maltti, sillä kiirehtiminen voi pilata koko yrityksen. Säikyn undulaatin kesyttäminen voi olla kovan työn takana, mutta se on erittäin kiitollista puuhaa, jossa edistysaskeleet ovat selviä. Kaupassa pitempään olleet linnut ovat kokeneet monta ajojahtia, kun häkkitovereita on pyydystetty asiakkaille, ja moni lintu pakenee aluksi häkin perimmäiseen nurkkaan pelkästään nähdessään käden työntyvän häkkiin.


Paras aika kesyttämisharjoituksiin on linnun pitäessä lepohetkeä, jolloin se ei reagoi yhtä herkästi kuin ollessaan aktiivinen. Aikaa pitää varata vähintään vartin verran harjoitusta kohti. Oma asento häkin luona on tehtävä mukavaksi ja käsi on tuettava ainakin häkin oviaukkoon. Äkkinäisiä asennonvaihdoksia ei saa tehdä.

Ensin linnun on totuttava käden ilmestymiseen häkin sisälle, sen jälkeen siihen, että käsi liikkuu. Kun lintu tarkkailee rauhallisesti paikallaan istuen käden liikkeitä, aletaan harjoitella käden lähestymistä. Harjoitustiheydestä riippuen tähän vaiheeseen päästään viikossa tai kuukaudessa. Sillä silmänräpäyksellä, kun lintu tekee aikomuseleen siirtyäkseen kauemmas, pitää lähestyminen lopettaa. Harjoitus pitää aina lopettaa onnistumiseen eli hetkellä, jolloin lintu ei osoita mitään pelon merkkejä.

Jossain vaiheessa lintu antaa jo varovasti koskea rintaansa tai partaansa. Kun se huomaa, miten mukavalta kevyt höyheniä pöyhivä rapsutus tuntuu ja kun se alkaa kohotella toiveikkaasti otsahöyheniään aina nähdessään rapsutussormen lähestyvän, saa sen pian nostetuksi sormellekin.

Pientä nälkää voi käyttää apuna linnun kiinnostuksen herättämiseksi. Siemenkupit voi ottaa pois muutamaksi tunniksi ja tarjota sitten kämmeneltä hirssiä tai siemensekoitusta. Nälkä auttaa lintuja voittamaan pelkoaan, ja ne oppivat yhdistämään käden johonkin mukavaan. Alkuvaiheessa ei pidä odottaa, että linnut silti tulevat kädelle. Ruokaa ei saa ottaa pois aamulla, ennen kuin linnut ovat ruokailleet yöpaaston jälkeen, eikä myöskään illalla niin, että linnut jäävät ilman ilta-ateriaa.

Parvessa elävistä linnuista ei luultavasti tule täysin kesyjä, mutta miksi pitäisikään? Ne oppivat tulemaan kädelle syömään ja suhtautumaan luottavaisesti omistajaansa. Ne oppivat myös menemään kiltisti takaisin häkkiin käsielein paimentamalla."

Lähde: SEY

"Helpointa on kesyttää vasta pesästä lähtenyt poikanen, joka ei vielä edes ymmärrä pelätä. Sen voi nostaa suoraan sormelle ja totuttaa siirtelyyn, silittelyyn ja olkapäällä istumiseen. Yleensä kaupassa on kuitenkin myytävänä jo muutaman kuukauden ikäisiä tai aikuisia undulaatteja, jotka eivät ole kesyjä. Jos undulaatit ostetaan vielä lapselle, joka uskoo niiden saman tien kesyyntyvän, seuraa pettymys, ja innostus lintujen hoitamiseenkin voi lopahtaa lyhyeen. Kesyistä undulaateista kerrotaan tarinoita vielä vuosia niiden kuoleman jälkeen, mutta kukaan ei muista sitä suurta enemmistöä, jonka kesyttäminen ei onnistunut.

Undulaattia mainostetaan varmasti kesyyntyvänä lintuna. Kirjoissa ja linnunruokamainoksissa on kuvia omistajan pään päällä tai kädellä istuvista linnuista. Täysin kesy undulaatti onkin ihastuttava seuralainen, joka parhaimmillaan osallistuu kaikkiin omistajansa kotiaskareisiin.

Kesyys tuo mukanaan myös ongelmia, joista kakkakikkareet ovat pienin, sillä piskuiset jätökset ovat helposti siivottavissa. Undulaatit nakertavat ja järsivät, ja kodin irtaimistossa on paljon tähän toimintaan sopivia kohteita. Pienenä eläimenä undulaatti on myös hyvin altis onnettomuuksille, joten sen läsnäoloa ei saa unohtaa hetkeksikään. Mitä kesympi se on, sitä enemmän sillä on kotona vaaran paikkoja.

Jos taloudessa asuu monta ihmistä, on vaikea saada kaikki perheenjäsenet olemaan jatkuvasti varuillaan undulaatin takia. Vaaroja ovat mm. oven tai ikkunan avaaminen tai auki pitäminen undulaatin ollessa vapaana, oven päällä istuvan linnun rusentuminen oven väliin, lattialla tepastelevan linnun litistyminen jalan alle, kuumat keittolevyt, hukkuminen likoamassa olevaan kattilaan tai vessanpönttöön ja putoaminen epäonnistuneen laskeutumisen seurauksena patterin väliin tai kirjahyllyn taakse. Undulaatit säästyvät monelta vaaralta, jos ne eivät ole kovin kesyjä, vaan niillä on omat vakio-oleskelupaikkansa.

Arka undulaatti
Arkaa undulaattia voi koittaa kesyttää linnun herkkuruoan avulla, namuja tarjoillaan ensin häkin pinnojen välistä, sitten vähitellen kättä voi laittaa hetkeksi häkin ovelle, sitten häkin sisälle ja hiljalleen lähemmäksi lintua. Linnulle voi jutella ja totuttaa sitä omaan ääneen ja ulkonäköön. Kannattaa välttää äkillisiä liikkeitä, huitomista ja huutamista, alussa ei myöskään kannata tuijottaa lintua tiiviisti silmiin kuin hyökkäävä petoeläin. Lintu tuntee olonsa turvallisemmaksi jos istut alempana kuin se. Pikkuhiljaa etenemällä linnun saa luottavaiseksi ennemmin tai myöhemmin. Palkitse lintu herkulla tai ihan vaan jättämällä se sillä erää rauhaan aina onnistuneen harjoittelun tai pienenkin edistysaskeleen päätteeksi. Muista kuitenkin, että jotkut undulaatit ovat luonnostaan arempia kuin toiset, jotkut undulaatit kesyyntyvät helpommin kuin toiset, eli yksilökohtaiset erot ovat suuria."

Lähde: Undulaatti.com

Muokattu viimeksi: 27.09.09 21.46
wecope ♀ TK1 Promisehill Irish Rose "Mona" (s.06)
28.09.2009 07.05
020229361_r
Viestejä: 20
Kokemäki
kiitos sulle mona
01.10.2009 22.30
020697914_r
Viestejä: 93
Tampere
Meillä yhtä undulaattia on yritetty kesyttää tosi kauan mutta se on vieläkin tosi arka, riippuu ihan vain undulaatista et kuinka kesy siitä tulee :)
02.10.2009 12.27
000026563_r
Viestejä: 2074
Mulla on nyt muutaman päivän ollut nämä 2. Eivät suostu edes maistamaan mitään tuoreruokaa, vaikka myyjä sanoi että ovat syöneet hyvin esim. salaattia, kurkkua ja porkkanaraastetta. Nyt ei siis edes ne mene, puhumattakaan mikään muu. En muista että vastaavaa olisi ollut edellisten undujemme kanssa, osaako kukaan sanoa onko vaan "alku arastelua" vai?
04.10.2009 16.01
020908024_r
Viestejä: 1434
Rovaniemi
Undut// Luultavasti sitä alku arastelua, ovat tulleet uuteen paikkaan yms. Icellä ja Fuilla oli sama juttu, mutta kyllä ne alkavat syömään kun tarjoat kärsivällisesti joka päivä tuoreruokaa. :)
30.11.2009 23.04
000026563_r
Viestejä: 2074
Onneksi alkoi ajan kanssa tuoreruokakin maistumaan. Tosin vain harvat ja valitut. Salaatti menee, samoin porkkanaraaste ja herneenversot. Herneet joskus. Mikään muu oikeastaan ei. Laitan kuitenkin päivittäin aina jotain muutakin vähän tarjolle, mutta eivät näytä kiinnostuvan ollenkaan.
03.12.2009 09.17
019410232_r
Viestejä: 4
Ylöjärvi
oma kokemus: undut syövät siemeniä,tuoreruoasta salaattia,kurkkua,porkkanaa ja omenaa.Meillä on ollut n.200 undua,ja ei mitään muuta eivät edes maistanneet.Upp,toki,on ollut 2-3 kpl pelletti-faneja.Undut on kauniita!
07.09.2010 09.08

Mun undut on hyvin nirsoja. Sillon kun ne oli jotain 7 viikkosii niin yritin syöttää niille omenaa,viinirypälettä,salaattia ja porkkanaa eikä mikään menny alas. Ne vaan säikky sitä ihan hirveesti. Nyt ne on oppinut syömään hiukan omenaa ja riku maistelee yleensä ehkä vähäsen porkkanaa mikään muu ei vaan kelpaa....

02.11.2012 15.56

Täälläkin undut on melko nirsoja. Tähän mennessä ovat oikeastaan näkyvästi syöneet ainoastaan kurkkua! :o En sitten tiedä ovatko muita tuoreruokia maistelleet, mutta en ole ainakaan huomannut.

Tälläkin hetkellä niillä on tarjolla taas myös porkkanaa ja klementiiniä, mutta ei näytä uppoavan. Noh, sinnikkäästi jatka tarjoilua, eri muodoissaan :)

02.11.2012 18.48
022266641_r
Viestejä: 17
Järvenpää

Jos lintu on kesy voi myös auttaa että se näkee että itse syöt esim. omenaa. Omalla kohdalla tämä auttoi. Linnut alkoiva syömään omenaa ja sen perään porkkanaa ja päärynää. Joten kannattaa kokeilla myös tuota.  :)

03.11.2012 12.03
022693932_r
Viestejä: 2237
Tampere

itseasiassa ei tarvitse edes olla kesy lintu, että sen kiinnostuksen saa herätettyä :) joskus vaan ite syömällä jotain ja jättämällä sen linnuille niin ne ryntää hakemaan ;)

TeraNymphicus's neitokakadu kasvatusta http://teranymphicus.blogspot.fi/
03.11.2012 18.28
022266641_r
Viestejä: 17
Järvenpää
Tera kirjoitti:

itseasiassa ei tarvitse edes olla kesy lintu, että sen kiinnostuksen saa herätettyä :) joskus vaan ite syömällä jotain ja jättämällä sen linnuille niin ne ryntää hakemaan ;)No joo totta :D
12.11.2012 15.20

Ei ole käsikesyjä nää miun unduset, mutta kokeilempa tuota silti :) Kiitos vinkistä!

Nyt taas ollu tarjolla myös banaania ja lehtisalaattia, eikä ole maistunut. Pöh.

13.11.2012 08.46
022693932_r
Viestejä: 2237
Tampere

useimmiten herne-maissi-paprika sekotus toimii vähän ujommille linnuille ensimmäiseksi :> 

TeraNymphicus's neitokakadu kasvatusta http://teranymphicus.blogspot.fi/

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti