Katsekontakin mielekkyys (Koirat > Koirien koulutus)

24.09.2009 21.06

Eli tuli tässä mieleen semmoinen asia, että koirallehan lähes poikkeuksetta opetetaan katsekontakti, se on koulutukselle pohja yms. Mutta moni varmasti on kiinnostunut koiran elekielestä, rauhoittavavista singaaleista, jossa kerrotaan, että katsekontakti on koiralle uhka eikä mikään iloinen ja rauhoittava viesti.

Miksi juuri katsekontaktista on tullut niin tärkeä koiran koulutukselle? Siksi että se on "helppo" opettaa, yksinkertainen jne? Vai että koira oppisi että silmiin katsominen ei aina tarkoita haastamista ja uhkaa? Mutta entä jos koiraa1 vastaan tuleekin lenkillä koira2, joka käyttäytyy uhkaavasti, silmiin katsoen, mutta koira1 kuvittelee koiran2 tarkoittavan hyvää ja vastaa katseeseen, silmiin katsominenhan on palkan arvoinen aisia ja tsädääm -tappelu pystyssä. Voisiko näin tapahtua, vai erottaako koira ihmisen ja koiran silmiin katsomisen viestin eri merkityksen? Yleistä keskustelua aiheesta, mielipiteitä olisi kiva kuulla Voisiko katsekontaktin korvata jollain muulla "merkillä" että tietää koiran huomion kohdistuvan itseensä, vaikka hännän heilahdus(okei surkea esimerkki) mutta joku muu vastaava?

Ja en haulla löytänyt vastaavaa aihetta ja en katsonut tämän kuuluvan kuitenkaan ihan muihin kontaktikeskusteluihin, hihkaiskaa jos on mielestänne turha.

25.09.2009 00.02
021071756_r
Viestejä: 464
Koira (etenkin katsekontaktiin koulutettu) erottaa katsekontaktin ihmisen kanssa ja viestinnän muiden koirien kanssa, ne ovat sille eri asioita. F katsoo silmiin minua ja muita ihmisiä niin paljon, että se aiheuttaa monissa jopa hämmennystä :D ...Koirien kesken se käyttäytyy kuitenkin luonnonmukaisesti tilanteen mukaan.
Muokattu viimeksi: 25.09.09 00.03
25.09.2009 08.48
kyllä meillä ainakin koirat erottaa katsekontaktin ihmisen ja koiran välillä. Koskaan ei ole tullut tappelua sen takia että esim. Timi katsoisi toista koiraa silmiin, sen takia että se on siitä mielekästä ja siitä saa palkinnon. Kyllä koira tietää että toisen koiran silmiin katsominen on uhka, ei mikään temppu mistä saa herkkuja. ihmisen kanssa se on täysin eri asia.
Muokattu viimeksi: 25.09.09 08.48
25.09.2009 11.02
021056777_r
Viestejä: 721
Juu kyllä se koira erottaa onko kyseessä ihminen vai koira Ei meillä koirat tuijota toisiaan silmiin muuta kuin haastamistilanteessa eivätkä myöskään tykkää siitä jos tuntematon ihminen niitä silmiin tuijottaa. Elikkä se on vaan omistajan ja koiran välinen juttu.
25.09.2009 16.15
021838667_r
Viestejä: 289

Mie näen asian niin, että katsekontakti ja tuijottaminen ovat kaksi aivan eri asiaa. Katsekontakti on koiralle opetettu temppu siinä missä muutkin. Se on oppinut, että ihmistä katsomalla seuraa usein jotain positiivista. Koira ei kuitenkaan sanan varsinaisessa merkityksessä tuijota ihmistä - siis samalla tavalla kuin tuijottaisi toista koiraa uhkatilanteessa.

Ei myöskään ihmisen, johon koira ottaa kontaktia, ole tarkoitus tuijottaa koiraa painostavasti, vaan minusta kyseessä on ennemminkin sivusilmällä vilkuilu/rauhallinen katsominen. Katseissakin on eroja - koira jos joku sen tietää. Melko varmasti monet koirat hermostuvat, jos ihminen oikeasti tuijottamalla tuijottaa niitä silmiin (kroppa jäykkänä, silmät suurina jne.), mutta sillä ei taas ole mitään tekemistä katsekontaktin kanssa. :D

Koirien elekieli on hyvin monipuolinen, eikä pelkästään yksi signaali välttämättä merkitse vielä yhtään mitään, vaan koiran tunnetilaa kartoittaessa on aina katsottava kokonaisuutta. Koirathan saattavat esim. leikkiessään tuijotella toisiaan mielin määrin (siis oikeasti ihmisen silmään tosi tiiviisti ja haastavastikin), mutta leikkitilanteessa koiran muu elekieli kertoo, että kyse on leikistä, eikä sitä kannata ottaa vakavasti. :)

Minusta katsekontaktin opettaminen koiralle on mielekästä, koska silloin koira keskittyy varmemmin omistajaansa kuin ympäristöön. Kun koira katsoo minua, tiedän, että se kuuntelee. Samaa en tosiaankaan voisi sanoa koirasta, joka katselee aivan jonnekin muualle, mutta joka sattuu esim. heilauttamaan häntäänsä (jos noita vaihtoehtoisia signaaleja mietitään). ;)

Ja toisekseen katsekontakti ON huomattavasti helpompi opettaa kuin vaikka tuo hännänheilautus, koska koiralle on periaatteessa luonnollista katsoa ihmistä, jos haluaa tältä jotain. Hännänheilutus on puolestaan niin refleksinomainen liike (jota vieläpä esiintyy niin moninaisissa tilanteissa), että koiralla todennäköisesti menee pidempi aika, että se ylipäätään hoksaa mistä asiasta se tarkalleen ottaen saa palkkion ihmiseltä..

Muokattu viimeksi: 25.09.09 16.24
25.09.2009 16.52
Okei, itse olen aika samoilla linjoilla, mutta kun näille ei oo ollut kovin helppoa tuota katsekontaktia oppia ja varsinkaan käyttää muuten kuin käskystä, vaikka koirakoulussa ollaan oltu ja palkittu aina kontaktista niin mietin että voisiko johtua/olla ainakin osasyynä tämä
25.09.2009 19.48
020142355_r
Viestejä: 30
Rusko
Kyllä koira erottaa ihmisen toisesta laumaeläimestä. Ja muutenkin useimilla koirilla ei katsekontaktia tarvitse opettaa, koska se tulee aivan luonnostaan...Ja koiratkin ovat yksilöllisiä. Jotkut koirat eivät voi sietää katsekontaktia ja jotkut suorastaan kerjäävät sitä. En kai osaa paremmin sitä sit selittää:)
26.09.2009 14.19
000048229_r
Viestejä: 564

samalla linjalla mekin, katsekontaktia koirat käyttävät koko ajan viestiessään toistensa kanssa. Pelkkä katsekontakti harvoin kertoo mistä on kyse, koirat käyttävät aina muitakin keinoja viestinnässä.

Vihaisen koirat katse on värähtämätöntä tuijotusta, koko koira muuttuu jännittyneeksi. leikkiessä koira katsoo kevyemmin ja katse saattaa ailahdella.

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti