Pasteurella (Kanit > Kanien hoitaminen)

17.01.2010 01.54
020747700_r
Viestejä: 53
Turku

Vekku sairastui pasteurellaan syyskuussa, josta se parani antibioottikuurilla, pää vain jäi vinoon. Olen hankkimassa toisen kanin maalis-huhtikuussa ja mietin, että tarttuuko pasteurella siihen toiseenkin kaniin, sillä olen lukenut, että jos kani saa pasteurellan, se on sen elimistössä koko elämän, tai jotain sellaista..

17.01.2010 08.50
Avatar_female
Viestejä: 1347

kyllä se on mahdollista että pasteurella tarttuu oireettomanakin, jokut voivat parantua pasteurellasta kokonaan, mutta suurin osa kaneista jää kantavaksi tälle taudille.

pasteurella tarttuu pisaratartuntana.

kuitenkin jotkin kanit elävät kokoelämänsä pasteurellan kanssa joka ei oireile, hyvin suurella osalla kaneista on tuo pasteurella oireettomana. yleensä stressi laukaisee pasteurelloosin ja/tai kylmänsaaminen jne.

Muokattu viimeksi: 17.01.10 08.57
17.01.2010 10.57
Millanen sairaus se on? Tarttuuko se vain muista kaneista, vai voiko tulla muustakin??
17.01.2010 11.13
Avatar_female
Viestejä: 1347

Kani ja Chinchilla ovat erittäin alttiita pasteurella multocida- bakteerin aiheuttamalle tulehdukselle, pasteurelloosille.

  • se on kanien sairauksista yleisin ja hankalin hoitaa
  • pasteurella bakteereita on useita eri kantoja, joiden taudin aiheuttamiskyky vaihtelee
  • hyvin hoidetussa terveessä eläimsessä tartunta ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita

pasteurella tarttuu erittäin helposti. Bakteereita on tavallisesti nenäontelossa ja muualla yleisemmissä hengitysteissä, keuhkoissa, silmän kalvoissa, mutta ne voivat levitä kaikkiin elimistön kudoksiin.

tavallisin tekijä on stressi johtuen mm. uusista olosuhteista, ahteudesta, väärästä ravinnosta, puutteellinen hygienia ja muut sairaudet.

pasteurella yleensä ilmenee seuraavilla tavoilla

  • hengitystietulehdus
  • paiseet
  • silmän sidekalvon tulehdus ja kyynelkanavan tulehdus
  • keski ja sisäkorvan tulehdus

17.01.2010 11.45
020747700_r
Viestejä: 53
Turku
Kiitos Kasi sulle, kun vastasit :) Mun täytyy vielä varmistaa vaikka eläinlääkäristä tuo asia Mutta en haluis ottaa sitä riskiä, että se uusi kani saa pasteurellan..
17.01.2010 11.59
020747700_r
Viestejä: 53
Turku
Tuli vielä mieleen, että uusi kanihan voisi ihan hyvin saada tartunnan, jos se on vapaana samassa paikassa kuin Vekku tai haistelee Vekkua kaltereiden välistä :/ Tai, jos Vekku aivastaisi tai jotain. Kylläpäs menee vaikeaksi!
09.02.2010 12.50
021946909_r
Viestejä: 3
Vaasa

Jatkan nyt tähän samaan ketjuun pasteurellasta keskustelua.

Nimittäin meillähän Hilppa sairasti pasteurellan n. puolivuotta sitten. Parantui oikein hyvin ja on oma pirteä, sosiaalinen ja hyvin syövä itsensä. Eilen kuitenkin tarkastin hampaita ja nyt vasta huomasin alaleuassa paiseita. Saattaa olla, että paiseet on jo sairastelun yhteydessä tulleet, mutta nyt tosiaan oli vasta minun mahdollista ne huomata. Mitenkään Hilppa ei ole muuttunut, syö erittäin hyvin, on pirteä jne. Nyt olisi kuitenkin tarkoitus tietysti kani kiikuttaa lääkärin pöydälle, jotta paiseet sieltä saataisiin hoidettua.

 

Haluaisinkin siis tietää, onko kellään kokemusta tästä ruljanssista? Kuinka kani selvisi, minkälainen hoito, uusiutuivatko jne?

 

Kamala paniikki ja stressi päällä, kun on tuo pupu niiiiiin valtavan rakas.

Muokattu viimeksi: 09.02.10 12.51
09.02.2010 23.16
020747700_r
Viestejä: 53
Turku
Hilppa//Mun toisella kanilla oli myös pasteurella ja paise leuassa. Me käytiin ensimmäisen kerran eläinlääkärillä, se tyhjensi paiseen ja Viivi sai nesteytystä, vitamiineja ym.. Sitten huomasin että paise tuli takaisin ja sanoin äidille siitä, niin se varasi uudestaan eläinlääkärin. Viivi muutenkin laihtui eikä voinut syödä enään kiinteää ruokaa, vaan mun piti joka päivä raastaa ja muussata tuoretta ruokaa. Eläinlääkäri sanoi, että tyhjentää tai leikkaa paiseen. Niinpä lähdimme äitin kanssa sillä välin kauppaan, koska lääkäri sanoi, että toimenpiteessä saattaa kestää. Kun me lähettiin ajamaan kotia päin kaupasta, lääkäri soitti ja sanoi, että paise oli edennyt sylkirauhasiin asti ja että paras tapa olisi lopettaa Viivi.. ;( Ei siinä mikään muu olisi enää auttanut :'( Viivi painoi vaan 900g, mikä oli toosi vähän, vaikka olikin hermeliini! Lisätietoa löytyy Viivin profiilista, voit mennä lukemaan. Kyllä Viivikin ihan alkuvaiheessa söi kunnolla ja oli pirteä ja iloinen.. Mutta se meni huonoon kuntoon tosi nopeasti. Ja onhan tuo tosi kallista puuhaa, mutta rakas lemmikki on paljon tärkeämpi kuin raha!! </3
10.02.2010 17.17
021946909_r
Viestejä: 3
Vaasa
Vekku, kiitoksia. Ei ollut kovin lohduttavaa luettavaa ennen huomista ellaikaa. :( Mutta ei kai se auta kuin toivoa, että meidän tyttönen selviäisi.. ♥ Kai niitäkin onnellisia kohtaloita on kuitenkin..
10.02.2010 18.42
020747700_r
Viestejä: 53
Turku
Ei mitään :) Toivottavasti olisi hyviä uutisia :/
10.02.2010 22.31
000064409_r
Viestejä: 355
minä huomasin kesällä, meidän nupulla myös pään outoa asentoa, sitä kestä vain päivän-pari, pää oli kallellaan, mutta hyvin vähän. onko muilla ollut tälläistä kokemusta? olisiko voinut olla joku nopea "minimaalinen" korvatulehdus?
11.02.2010 15.02
021946909_r
Viestejä: 3
Vaasa

Meille tulikin aivan superhyviä uutisia! :) Eipä ollut pasteurella uusiutunut paiseiden suhteen tms. Kyseessä olikin suuuuureksi helpotukseksi vain paisuneet suunlimakalvot. Tulevat kaneille usein iän myötä, tai sitten jokin on vain ärsyttänyt limakalvoja. Saattavat myös palautua normaaleiksi ja taas paisua jne. Ihan normaali juttu kuulemma. Täysin terve tyttönen oli muuten. Käskettiin tulla uudestaan, jos alkavat joskus hankaloittaa kanin syömistä. Hampaat ja kaikki tutkittiin, eikä mitään hälyttävää löytynyt. :)

 

Nuppu, saattoi olla vain se pikainen korvatulehdus, jos ei muita oireita ilmennyt. Meilläkin pää oli muutaman päivän kallellaan ja Hilppa oli muutenkin todella apaattinen. Mikään ei kiinnostanut. Möllötti vain paikoillaan pää vinossa, ruoka ei maittanut ja minnekkään kani ei liikkunut. Lääkkeet kuitenkin tehosivat ja nyt voidaan hyvin. :) Kyllä teillä Nuppu olisi mennyt nopeasti tosi huonoon kuntoon, jos pasteurella olisi ollut.

Muokattu viimeksi: 11.02.10 15.05
11.02.2010 20.42
020747700_r
Viestejä: 53
Turku
No hyvä, että oli hyviä uutisia! x)
21.12.2012 17.06

^Onko pasteurella muka zoonoosi? Itse muistin, ettei olisi, ei sen puolen hyvä hygienia on kuitenkin tärkeä kaikkien haavojen yms. hoidossa.

Mun ekalla kanilla tuli pasteurellasta paise leukaan, joka huomattiin liian myöhään. Eläinlääkärissä meinattiin ensin lääkitä, mutta paise oli jo niin paha, että leuassa tulisi olemaan reikä vaikka paranisikin. Joten silloin ~5v kani lopetettiin.

Nyt loppukesästä yhdelle kaneistani tuli aluksi joku "epilepsinen kohtaus", jossa heitti kuperkeikkaa jokusen sekunnin, sitten hoiperteli. Söi ja joi normaailisti, eikä muita oireita tuolloin. Muutaman viikon jälkeen yhtäkkiä kanilta kääntyi pää pahasti kenoon (oli "tapahtumahetkellä" hoidossa), jonkun kuukauden vai kaksi katteltiin sitä ja samalla sai pari-kolme lääkekuuria, eläinlääkäriin ofc oltiin yhteydessä vähä väliä.
Kuitenkin lääkkeistä ei ollut mitään hyötyä ja kanin, maata laahavan puolen silmä alkoi mennä umpeen, eikä muutenkaan tuntunut enää mukavalta pitää kania hengissä vaikka söi ja joi edelleen normaalisti ja liikkuikin yhtä vauhdikkaasti kuin aina (nostaessa ja laskiessa alas heitteli aina, etsien tasapainoa). Lopulta siis tämäkin kani käytiin lopettamassa.

Ja tosiaan suurinosa kaneista kantaa tuota, oireettomana, toisille se puhkeaa juurikin mm. stressin yhteydessä. Tarpeeksi ajoissa jos saa hoidettua, voi kani selvitäkin, mutta aika kettumainen bakteeri on.

21.12.2012 21.49

Zoonoosikeskuksen sivuilta ei löydy ainakaan mainintaa pasteurellasta. Silti, kuten Nanna mainitsitkin, on aina kaikkia eritteitä putsatessa hyvä muistaa hygienia - kädessä tms. olevaan haavaan joutuessaan märkä aiheuttaa helposti pahan tulehduksen tai jopa verenmyrkytyksen.

22.12.2012 10.02
022070151_r
Viestejä: 181
Porvoo
Sylvi kirjoitti:

Zoonoosikeskuksen sivuilta ei löydy ainakaan mainintaa pasteurellasta. Silti, kuten Nanna mainitsitkin, on aina kaikkia eritteitä putsatessa hyvä muistaa hygienia - kädessä tms. olevaan haavaan joutuessaan märkä aiheuttaa helposti pahan tulehduksen tai jopa verenmyrkytyksen.Kanin pasteurella tarttuu ihmisiin lähinnä silloin, jos vastustuskyky on olennaisesti heikentynyt, esim. jonkin sairauden tai lääkityksen takia. Jos omien käsien iho on ehjä, kumihanskojen käyttö tuntuu liioitellulta - huolellinen pesu ennen ja jälkeen tai käsihuuhteen käyttö kyllä riittää normaalisti. Hanskoilla kun on paha tapa tuudittaa ihmiset väärään luuloon puhtaudesta - hanskat kädessä unohtuu monelta, että nekin likaantuvat + niiden sisäpuolella on erinomaiset hautovat olosuhteet bakteerien kasvaa.
Muokattu viimeksi: 22.12.12 10.02
02.03.2013 13.29
000054030_r
Viestejä: 74

En ollukaa enne kuullu tästä taudista ennen kun oma 2 vuotias kani siihen menehty :(

Terve ja reipas oli, en ainakaan mitään huomannut ennen kuin silmästä oli vuotanut verta! :o Viikon loppuna ei sitten lääkärille päässyt. Maanantaina lääkärissä käytettiin niin silmä oli tulehtunut, ei muuta. Lääkäri antoi antibiootti piikin. Silmätipat laitto mukaan. No sitten myöhemmin menin kania kattomaan ni sillä oli joku kouristus kotaus, mahallaan makasi päätä taaksepäin työntäen jalat oli levällään. Siitä sitten uudestaan lääkärille soittelemaan. Kouristukset paheni ja kani yritti liikkua mut kaatui aina sätkimään. Täältä maaseudulta lääkärille ei hetkessä aja, joten sinne asti ei kanin kanssa selvitty hengissä :( Lääkäri totes sen kuolleen, ja että sille oli tullut pasteurella ja yksi sen oireista onkin keuhkotulehdus. Niin nopeesti se pasteurellakin voi tulla! Ihan silmätulehdus voi pienellä eläimellä hetkessä johtaa pasteurellaan! Eli helpolla kyllä tuo tauti joillekin puhkeaa.

 

Toinen kani oli sille sydänystävä ja sehän oli sitten nii hämillää ettei viikkoon syöny mitään! Toinen viikkoki oli niukka ravinteine... Laihtu kyllä ihan nii paljo et selkäranka oli näkyvillä :( Nyt onneks taas lihonu ja reipas! Onneksi ei tarttunu siihen! Vaikka kaikilla kaneillahan se bakteeri on mutta ei kaikilla oireile!

Onko samantapasii kokemuksia?

Muokattu viimeksi: 02.03.13 13.33
25.10.2013 23.21
000079649_r
Viestejä: 523

Voi ei nyt alko vähä pelottaa:/diivan silmä on ollu vähä verestävä yks päivä olin tosi huolestunu mut äiti sano ettei vielä syytö huoleen.mitä mun nyt sit pitää tehä?riittääkö jos seurailen sitä vai onko nyt sit kiire eläinlääkäriin?oon aatellu et se ois tökänny sen johonki oksaan kun niillä on niitä tuolla ulkoaitauksessa ja sit aaattelib et oisko se sit ollu siitä kun kerran ottivat vähän yhteen ja diivan silmä kulma aukas.iha normaalisti käyttäytyy touhuilee ja ei muuta välilllä vaan silmä ollu vähä outo.pitää huomenna tarkkailla vielä oikein kunnolla sitä:/toivotaa parasta pelätään pahinta:./

12.06.2014 17.45
000094574_r
Viestejä: 306

Olisko kellään laittaa kuvaa pasteurellan aiheuttamista simävuodoista?

13.07.2015 21.39
022638325_r
Viestejä: 1
Turku

Itselläni on myös kani, joka kärsii luultavasti pasteurellasta. Hemppu on 8-vuotias ja todella reipas iästään huolimatta. Reilu viikko sitten oltiin eläinlääkärissä, koska Hempulla oli reilu herneen kokoinen patti päässä ja muita pienempiä ''ei näkyviä, mutta tunnettavissa olevia patteja'' ympäri koko ruumista. Toisena syynä oli silmien vuoto ja rähmintä, jota epäilin silmätulehdukseksi.

 Lääkärissä patti leikattiin pois, josta ei hän osannut varmaksi sanoa oliko se mätää vai jotain muuta. Mutta oireille lähin syy oli pasteurella, johon sain sitten antibiootti kuurin. Lääkäri puristi myös yhden patin kanin kyljestä mutta sieltä ei tullut mitään muuta kuin verta. Hampaissa oli hieman piikkejä, jotka sitten hiottiin, jonka seurauksena varmaan silmien vuoto lähti pois.

 Onko teillä muilla ilmennyt pasteurellasta tällaisia patteja tai paiseita päähän tai paljon muualle kanin ruumiiseen??

Muokattu viimeksi: 13.07.15 21.40
28.09.2015 16.57
Avatar_female
Viestejä: 2

Tiedätkö sinä tai joku ono pasteurella tappava? Minua alkoi nimittäin jännittään/plottaan kun eläinlääkäri sanoi että sillä on pasteurella:(
 

28.09.2015 21.10
Avatar_female
Viestejä: 2
Viivi. kirjoitti:

Voi ei nyt alko vähä pelottaa:/diivan silmä on ollu vähä verestävä yks päivä olin tosi huolestunu mut äiti sano ettei vielä syytö huoleen.mitä mun nyt sit pitää tehä?riittääkö jos seurailen sitä vai onko nyt sit kiire eläinlääkäriin?oon aatellu et se ois tökänny sen johonki oksaan kun niillä on niitä tuolla ulkoaitauksessa ja sit aaattelib et oisko se sit ollu siitä kun kerran ottivat vähän yhteen ja diivan silmä kulma aukas.iha normaalisti käyttäytyy touhuilee ja ei muuta välilllä vaan silmä ollu vähä outo.pitää huomenna tarkkailla vielä oikein kunnolla sitä:/toivotaa parasta pelätään pahinta:./Kannattaa ensin ainakin camomilla teellä "pyyhkiä" silmää se auttaa koska meidän pupulle tehtiin sitä ja se helpotti mutta tänäään myös todettiin pasteurella:(

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti