Räyhäävä koira - miten kouluttaa räyhäämättömäksi? (Koirat > Koirien koulutus)

25.02.2010 13.28
021241332_r
Viestejä: 650
Äänekoski

Moi!
Minulla on sellainen ongelma Speden kanssa, että se ei tule toimeen toisten koirien kanssa. Spede täyttää huhtikuussa 2v. Pentuna se kyllä tapasi monia koiria ja leikki niiden kanssa nätisti. Nyt kun menee tervehtimään toisia, ni Spede vie niiltä nenän tai alkaa muuten rähjäämään ilman mitään varoitusta ja vaikkei toinen koira tekis mitään. Se rähisee myös niille koirille, joiden kanssa se on ollut paljon tekemisissä ja tavannut niitä säännöllisesti. Enää en ole uskaltanut päästää sitä toisten koirien lähelle, en edes niiden tuttujen, kun se alkaa tappelemaan.

Edellisen koiran kanssa ei ollut tätä ongelmaa(oli tosin narttu russeli, et olisko siinä ero...) Spede leikattiin vuoden ikäisenä.

Kun kaverini ovat vieneet Spedeä lenkille, niin se on leikkinyt heidän koiriensa kanssa nätisti eikä rähjännyt ollenkaa. Onko rähjääminen sitten minun suojelemista?

Käyn Speden kanssa agilityssa, ja sielläkin se vaan haukkuu ja rähisee niille muille, mutta ei kentältä kuitenkaan juokse toisten kimppuun. Koulussa asun asuntolassa, jossa on muita koiria. Ennen pystyin pitämään Spedeä täälläkin sisällä irti, mutta en enää, vaikka asuntolassa on samat koirat kuin viimeksikin(ne kaverini koirat, joiden kanssa se leikki nätisti).

Jos jollain on ollut samanlainen ongelma tai joku tietää, miten sitä voisi helpottaa, niin ottaisin vinkkejä ja neuvoja ilomielin vastaan :) Voi kirjottaa profiiliin tai tänne :) Tai vaikka sähköpostia, jos tulee mielee paljon juttua: icon elinamhirvonen@hotmail.com

En löytänyt vastaavaa keskustelua, mutta jos joku tietää, niin laittakaa linkki tänne x) Ja muitakin netti linkkejä, mistä voisi olla hyötyä räyhäävien koirien omistajille, niin tänne vaan!

25.02.2010 14.00
021935917_r
Viestejä: 2074
Tampere
Räyhäävän koiran "kouluttaminen" räyhäämättömäksi ei ole mitään helppoa. Pitäis tietää miksi se räyhää, onko sille joskus käynyt jotain muiden koirien kanssa (esim. joku hyölännyt kimppuun) tai jotain?
Tuli tuosta mieleen, ettei ollut räyhännyt tuttujenne kanssa, että oma käytöksesi vaikuttaa koiraan jotenkin, esim. näet että toinen koira tulee vastaan, hermostut ja ajattelet että Spede alkaa räyhätä, Spede huomaa ja aistii hermostuksesi, ajattelee että pelkäät ja "suojelee" sinua rähisemällä toiselle koiralle. Koira menee pois (kun omistjaa taluttaa sen teistä ohi) ja Spede ajattelee ajaneensa sen tuolla rähinällään pois.
Muokattu viimeksi: 25.02.10 14.01
wecope ♀ TK1 Promisehill Irish Rose "Mona" (s.06)
25.02.2010 18.46
021241332_r
Viestejä: 650
Äänekoski

Kun koira tulee vastaan, niin en ala repiä hihnasta, vaan haen sen huomiota ensin nameilla ja leluilla. Useinmiten tällä tekniikalla päästään ohitse silloin tällöin ilman rähinää, mutta jos toinen koira rähjää, niin pitää Spedenkin sanoa sanansa asiaan. Sen tiedän, että hihnan kiristely ja hermostuminen eivät ainakaan auta asiaa xD

Spede oli pentuna kiltisti, mutta kun alkoi kasvaa, niin se alkoi hyökätä toisten koirien kimppuun ja on ollutkin jo muutamissa tappeluissa mukana siellä asuntolassa. Kerran toiselle koiralle tuli korvaan joku pipi, ni piti sen lääkärikuluista sitte puolet maksaa... Sillon se kyllä puolusti ruokaansa, ku olin sitä sille tekemässä ja toinen tuli siihe kanssa kahtomaan.

Että sillee ei tavallaa oo mikää toinen koira hyökänny Speden kimppuun, mutta jos sille vähän murhati, ni se kyllä otti mielummin haasteen vastaan, ku käänty pois. Kuten edelleenkin.

25.02.2010 21.16
020168428_r
Viestejä: 950
Jyväskylä

Ainakin ohittamisen voisitte harjoitella. Eli lenkillä harjoittelette esimerkiksi sinuun katsomista temppuna ja sitä harjoiteltaisiin aina lenkillä ja siitä saisi erikoisherkkua aina. Sitten kun koira on hyvin kaukana niin pyytäisit koiraa katsomaan sinua ja koira saisi palkkion. Sitten pikkuhiljaa vaikeuttamista, eli että vieras koira on lähempänä. Ja pikkuhiljaa ruokapalkat harvenisivat mutta kuitenkin välillä palkkio. Koira kiinnittäisi huomionsa sinuun ja myös oppisi että koiran näkeminen merkitsee mahdollisuutta ansaita palkkio.

Koulutuksen alussa ei pidä tavata muita koiria lenkillä. Ja muutenkin pikkuhiljaa vaikeuttaen.

Ylipäätään on hyvä toimia niin aina, että ei ole riskiä, että koirasi vahingoittaa toista.

"Muun muassa USA:ssa eläinlääkärit ovat muodostaneet ns. Cesar Millan-vastaliikkeen, sillä Millanin metodien katsotaan olevan koiralle haitallisia, ja useissa maissa ne täyttävät eläinrääkkäyksen tunnusmerkit."
25.02.2010 22.02
021241332_r
Viestejä: 650
Äänekoski
Kokeiltu, ei toimi x) Spede kyllä osaa katsoa käskystä minua ja palkitsen sen melkein aina siitä, mutta enemmän se välillä haluaa räyhätä, kuin katsella minua... Mutta kirjoitinkin jo juttua tonne toiseen keskusteluun, jatketaan siellä :) Aluksi ei sinne vastattu, ni kirjotin ihan oman aiheensa...
27.02.2010 20.30

Meillä olis tämmönen ongelma, ettei Pate siedä yhtään toisia koiria. Lenkillä jos koira tulee vastaan, Pate aloittaa tosi äkäisen haukun, ja yrittää vetää niin lujaa kuin pystyy toisen koiran luo. Eli jos vain mahdollista, Pate purisi vastaan tulevaa koiraa..

Paten kimppuun koskaan toinen koira ei ole käynyt, eikä sillä pitäisi muutenkaan olla traumoja muista koirista, joten luulen, että syy mahtaa olla siinä, ettei sitä olla sosialistettu kunnolla.

En tiedä onnistuisiko ohitus namien avulla, mutta ei mulla enää kyllä kädet muuhun riitä kuin Paten pitelemiseen..

Joten, mitä voitaisiin tehdä, että agressiivinen käytös toisia koiria kohtaan ulkoilessa loppuisi? Kaikki neuvot olisi nyt tarpeen.

27.02.2010 20.52
021511206_r
Viestejä: 998
Forssa
Ärrggg, kirjotin kauheen romaanin ja mitä petsie tekee? No lagaa tietysti. Nooh eikun uudelleen....

Meillä Nemo on, tai siis oli kauhee räyhä nuorempana, räyhäs kaikille vähääkään ärsyttäville, ja senhän huomiota ei millään namilla, kielloilla tai leluilla saatu pois niistä koirista. Kun se sai ikää lisää niin väheni räyhääminen huomattavasti, ja jäljelle jäi niille pahimmille "vihollisille" räyhääminen, Nemohan vihaa niitä niin lujaa, että alkaa murisemaan jo niitten koirien jäljille, voitte vaan kuvitella mitä ne ohitukset sitten on.... Mutta nyt kun Nikistä tuli pomo, niin Nikihän on sitä mieltä että Nemolla ei ole mitään oikeutta hoitaa lauman ulkopolitiikkaa, joten se rähähtää Nemon aina hiljaa, jos Nemo rupeaa räyhäämään, joten nyt Nemo menee jo aika kivasti niitten "vihollistenkin" ohi.

Niki sitten taas ei tiiä miks räyhätään, mutta kattoo Nemosta, että jos Nemo on jännittynyt ja haluaisi alkaa räyhäämään, niin Niki alkaa räyhäämään. Joskus Nikillä on ongelma, se ei tiedä miten tulevaan koiraan pitäisi suhtautua. Silloin laitan vaan sille hihnan etujalkojen edestä (että saan sen nopeasti luokse jos se alkaakin räyhäämään, se on nimittäin mielettömän vahva kun rupee tosissaan kiskomaan....) ja pidän hihnan löysänä, jolloin Niki ajattelee että jaahas, Nemo ei sano mitään, ja hihna on löysä, joten toi on varmaan kaveri, ja ohittaa nätisti.

Jos Nemo räyhää, joko vaan kiellän/karjasen sen hiljaa, Nikille sitten teen niin että otan sen tohon jalkojeni väliin ja kumarrun sen päälle, otan käsillä sen päästä kiinni ja nostan päätä "ylöspäin", kun ei nää räyhättävää koiraa niin pahahan siinä räyhätä. Kyllähän toi Nikikin sitten varmaan tosta räyhäämisestään rauhottuu, kunhan nyt pääsee ton murkkuiän ohi :)

Muoks:// jäi kirjottamatta... Nemo on hauska kun se on aivan mielettömän ilonen ittestään jos pääsee jonkun "vihollisen" ohi räyhäämättä, sehän menee piiperöisenä monta kilometriä, vielä sen ohituksen jälkeenkin, tuntuu että se ei haluais räyhätä, mutta se ei vaan voi ittelleen mitään, ja sitten kun se onnistuukin hillitsemään itsensä niin voi sitä riemua x)
Muokattu viimeksi: 27.02.10 20.59
27.02.2010 20.53
Meillä Pantse räyhää joskus isoille koirille,pienille ei niin paljoa.Mutta,en tiedä onko tolle mitään traumoja jääny,mutta monet koirat on hyökänny sen kimppuun.Pari kertaa on käynyt todella huonosti,verisiä haavoja ympäri kroppaa ja jos tää joutuu tappeluun,niin ei kuule hevillä luovuta,todettu on.Se tappelee niin kauan,kun on vaan mahdollista..
27.02.2010 21.13
021111698_r
Viestejä: 543
Vantaa

Esim. tuolta: http://www.pelastetaankoirat.com/aggrKoiriaKoht.html

Sindissä oli pientä rähisijän vikaa, mutta alkoi helpottaa sterkkauksen jälkeen. Osa oli myös turhautumista, kun ei pääse moikkaamaan kaikkia koiria. Jonkin verran on karsittu poskista kiinni ja "lain lukeminen"-taktiikalla, mutta eniten on auttanut huomion kiinnittäminen itseen namittamalla (onneksi tuo on tommonen herkkusuu).

27.02.2010 21.14
021241332_r
Viestejä: 650
Äänekoski

Pate: Noni, täällä toinen räyhäävän koiran omistaja alkaa neuvomaan, mutta kuitenkin... Niin, elikkäs opettele ensin Paten kanssa peruskäskyjä, kuten istumista ja seuraamista ja käytä herkkuja runsaasti, tai mikä tahansa sitä motivoikin tekemään. Kun Pate hallitsee lähes täydellisesti ne omassa koti ympäristössään, ala siirtää oppeja lenkitykseen. Eli lenkilläkin tee välillä istumista ja seuraamista, vaikkei tulisikaan ketään vastaan. Silloin se oppii, että seuraa ja istu käskyt ei merkitse sitä, että tulee jotain toisia koira tms. vastaan. Ensin kannattaa kiertää niin kaukaa kuin vain pystyt toiset koirat. Kun menet toisien koirien ohi, niin ennakoi ja ala heti kun näet koiran, niin hakea Paten huomiota, heitä vaikka kärrynpyörä, mutta kuhan saat sen huomion. Voit myös lähteä pois päin toisesta koirasta kunnes saat huomion takaisin itseesi. Kun toinen koira lähestyy, yritä pitää Paten huomio itsessäsi keinolla millä hyvänsä. Muista kehua ja palkita se aina, kun se toimii oikein! Aluksi saa kehua tosi paljon ja antaa nameja tms. palkkiota. Jos pääsette ohi nätisti, kehu runsaasti. Jos sen huomio meneekin toiseen koiraan, niin voit vaikka juosta ohitse, mutta älä anna sille mahdollisuutta jäädä räyhäämään vaan jatkat matkaa niinkuin mitään ei tapahtuisikaan ja huomiota vasta sitten uudestaan, kun rauhoittuu.

Patea kannattaa myös palkata aina silloin, kun se katsoo toista koiraa räyhäämättä, räyhäämätön vilkaisukin kannattaa palkata!

Toivottavasti sait nyt jotain selkoa, olen vähän huono selostamaan x) Spedellä tämä nyt alkanut toimimaan tosi hyvin, varsinkin tuo, että nätisti katsomisesta palkataan ja jos rähisee, niin lähdetään pois tilanteesta, ennenkuin kerää liikaa agressiota itseensä.

Noita peruskäskyjä ja seuraamista jne. kannattaa käytää aina muutenvaankin lenkillä, esim. teiden ylityksissä ja sellaisissa :)

Toivottavasti sait nyt jotain hyviä vinkkejä ja pääsisitte hieman eroon räyhäämisestä :)

27.02.2010 21.53

Kiitos vinkeistä Spede!

Toivottavasti saataisiin jotenkin tuo räyhääminen loppumaan. :)

28.02.2010 09.17

Kokeilkaa tätä: aina kun koira alkaa hihnassa hyppimään ja räyhäämään, vaihdatte suuntaa ja menette jonnekin muualle rauhottumaan. Sitten taas jatkatte lenkkiä ja kun koira tulee vastaan ja alkaa räyhääminen, vaihdetaan suuntaa... jne jne ja toistatte tätä uudestaan ja uudestaan. Koira alkaa tajuamaan asian jujun. Sitten kun ohittaa rauhallisemmin toisen koiran, kehutaan paljon.

28.02.2010 10.47
021511206_r
Viestejä: 998
Forssa
Pilvi kirjoitti:

Kokeilkaa tätä: aina kun koira alkaa hihnassa hyppimään ja räyhäämään, vaihdatte suuntaa ja menette jonnekin muualle rauhottumaan. Sitten taas jatkatte lenkkiä ja kun koira tulee vastaan ja alkaa räyhääminen, vaihdetaan suuntaa... jne jne ja toistatte tätä uudestaan ja uudestaan. Koira alkaa tajuamaan asian jujun. Sitten kun ohittaa rauhallisemmin toisen koiran, kehutaan paljon.

Tää nyt on vähän vaikee juttu silleen, että jotkut koirat oppii tolla tavalla tehdessä että kun räyhää, niin pääsee pois inhottavan koiran luota. Mä tekisin sit vaikka mielummin niin että mennään niin pitkälle ku suinkin päästään ilman että koira alkaa räyhäämään, nami ja paljon kehuja, ja käännytään toiseen suuntaan niin että koiraa ei tarvii ohittaa. Pikkuhiljaa kasvatetaan sitä ohitettavan koiran ja oman koiran välimatkaa.

28.02.2010 18.04
021241332_r
Viestejä: 650
Äänekoski
Nemo kirjoitti:
Pilvi kirjoitti:

Kokeilkaa tätä: aina kun koira alkaa hihnassa hyppimään ja räyhäämään, vaihdatte suuntaa ja menette jonnekin muualle rauhottumaan. Sitten taas jatkatte lenkkiä ja kun koira tulee vastaan ja alkaa räyhääminen, vaihdetaan suuntaa... jne jne ja toistatte tätä uudestaan ja uudestaan. Koira alkaa tajuamaan asian jujun. Sitten kun ohittaa rauhallisemmin toisen koiran, kehutaan paljon.

 

Tää nyt on vähän vaikee juttu silleen, että jotkut koirat oppii tolla tavalla tehdessä että kun räyhää, niin pääsee pois inhottavan koiran luota. Mä tekisin sit vaikka mielummin niin että mennään niin pitkälle ku suinkin päästään ilman että koira alkaa räyhäämään, nami ja paljon kehuja, ja käännytään toiseen suuntaan niin että koiraa ei tarvii ohittaa. Pikkuhiljaa kasvatetaan sitä ohitettavan koiran ja oman koiran välimatkaa.

Niin, että parashan olisi, että päästäisiin kuitenkin ohitse, eikä anneta koiralle periksi sen räyhäämisen kanssa. Spedenkin kanssa harvoin vaihdan suuntaa, ellei sitte oo tosissaan joku kapea polku, ni sitte on pakko kiertää toista kautta. Ja jos se kuitenkin ohituksessa räyhää, ni sitte vaan jatketaan vaikka juosten matkaa ohitse, mutta ei kerätä agressiota, kuten edellisissäkin viesteissä sanoin.

Itse aina yritän ohittaa mahdollisimman kaukaa, että jos mahdollista, niin menen kävelytieltä sinne autotien toiselle puolelle, paitsi jos on vilkas liikenteinen autotie, sitten se olisi turhan vaarallista, ku ei tiiä, mihin se koira siitä pomppaa. Joskus autotien molemmin puolin on kävelytie, ni sillon vaihdan sinne toiselle puolelle. Tai jos ei oo mahdollista mennä toiselle puolle tietä, ni ainahan voi oikasta mehtään sen oman koiran kanssa, ja katella sieltä, ku toinen menee ohitse :D Mutta jos ei sitäkään pysty tekemään, ni sitte vaan pitää sen huomion itsessään, voi vaikka heitää kärrynpyörää tai kieriä maassa, kunhan koira kahtoo sinua, eikä mitään muuta :)

MUUTEN KAIKILLE! Suosittelen katsomaan Liv kanavalta tulevaa Isännän ja koiran käytöskoulu-ohjelmaa, todella hyvä ja todella hyviä koulutus vinkkejä, se kouluttaja saa pahimmatkin koirat tokenemaan! :) Jaksot näkee myös netistä Ruutu.fi:stä :) Sieltä olen monia hyviä vinkkejä saanut ja tämä räyhääminenkin on parantunut tämän ohjelman kouluttaja Victoria Stilwellin ansiosta. Ja ohjelmaa katsomalla tajuaa, että on niitä pahempiakin koiria olemassa kuin se oma sekopää x)

Muokattu viimeksi: 28.02.10 18.05
01.03.2010 10.53
021897017_r
Viestejä: 1017
Joensuu

Ekana tulee minulle mieleen että miksi koiran pitäisi kaikkien kanssa tulla toimeen? Toki pitää pystyä elämään niin ettei muiden ohittamiset yms ole yhtä tuskaa omistajalle, mutta ei minusta koiran tarvitse tykätä läheskään kaikista, varsinkaan saman sukupuolen edustajista. Turpa värkki pitää osata sulkea kun niin sanotaan muttei minulla ainakaan enää ole himoja saada omastani kaikkien kaveria. Meillä auttaa tuohon turvan aukomiseen se että sanon heti "Ei" tai "Hiljaa" kun näen että alkaa oma pörhistellä (eli ennen kun edes mitään ääntä kuuluu). Yleensä loppuu siihen... Jos ei lopu vaan alkaa aukoa niin nykäsen hihnasta topakasti ja sanon uudestaan "Ei" tai "Hiljaa". Jos nyt on superinhokki vastassa niin mölinä ei siihen lopu jollonka nappaan Nuuttia poskista ja keskustelen sen kanssa asiasta pienoisen tovin. Rähinät vähentyny hyvin paljon, ei siihen minusta ihme kikkoja tarvihe. Tähän mennessä Nuutti on kyllä ymmärtänyt hyvin nopeasti missä vaiheessa kannattaa se turpa tukkia, pari kertaa on pidetty varmaan about vartin keskustelu siitä miten remmissä käyttäydytään eikä taida tuo enää uusintoja haluta. :D Jos alkaa rynnimään toisen koiran luokse niin tulee kyllä polvea lapaan siinä vaiheessa. Sen kokonen hurtta jotta jos ei muuten pysähdy niin sitten polveen, harvemmin sellasta kyllä tapahtuu. Yleensä sillon kun säikähtää, eli esim. joku koira hyppää "puskasta" iholle.

Tisal oli sitten asia erikseen, sen kanssa oli aivan sama mitä teki niin se halus pistää toiset koirat lihoiksi. Ei ollu puhettakaan että ois turpasa tukkinu ja asiaa pahenti vaan nämä perussuomalaiset juntit koiraulkoiluttajat jotka päästi pikkufifisä pyörimään jalkoihin. Kuonopannassa käytin sillon molempia koska riehaantuivat vielä toisistaan niin pysyinpähän ite ainakin pystyssä. Ei ottanut mitn kontaktia vaikka oli kädessä mitä lempiherkkuja tms eikä kyllä muutenkaan älynny mistään mitään enää kun jonkun koiran näki. Muutaman kerran piti painiksi pistää kun ei meinannu hanskassa pysyä ja siellä sitten painittiin hangissa parhaillaan puolisenkin tuntia kun Nuutti katteli vierestä. :D Että toivottomiakin tapauksia kyllä löytyy, kaikissa tapauksissa kun ei ole kyse vain omistajasta, koiriin mahtuu samalla tavalla aggressiivisia tapauksia kun ihmisiin....

01.03.2010 13.02
021511206_r
Viestejä: 998
Forssa
Nuutti kirjoitti:

Ei ottanut mitn kontaktia vaikka oli kädessä mitä lempiherkkuja tms eikä kyllä muutenkaan älynny mistään mitään enää kun jonkun koiran näki.Meillä oli Nemolla sama, ei varmaan ole olemassakaan mitään Nemolle niin tärkeää että se olis malttanu kiinnittää huomionsa siihen ohitustilanteessa....
Muokattu viimeksi: 01.03.10 13.03
01.03.2010 13.53
021013145_r
Viestejä: 397
Kirkkonummi

Täältä löytyy myös räyhäävä koiruus.
Blondin kimppuun on nuorena käynyt monta koiraa kiinni ja luulen että siitä johtuu ettei muita koiria siedä kuin perheen toiset koirat ja nekin siinä ja siinä.
Pentuna ja nuorena oli paljon tekemisissä muiden koirien kanssa joten on sosiaalistettu.
Lenkillä kun koiria on tullu vastaan niin alottaa kunnon hyökkäävän räyhäämisen ja räyhää niin kauan ennenkuin ohimenevä koira on 10 metrin päässä.
Ollaan kokeiltu vaikka mitä,mutta sanat ja hihnan nykäsy menevät kuuroille korville,myöskään herkkupalat eivät tehoa.
Blondi on myös joskus päässyt pihalta karkuun kun pihan ohi on mennyt koiria ja joka kerta on juossut koirien kurkkuun kiinni, monet eläinlääkäri maksut ollaan maksettu.

,,
01.03.2010 14.03
022651391_r
Viestejä: 355
Mikkeli

Nipsu on kans räyhääjä. Ikinä ei oo kukaan koira päässy hyökkäämään kimppuun eli ei ainakaan mistään traumasta voi johtua. Nipsu ei hauku yleesä tutuille koirille, mut sit jos tulee joku sellanen ketä näkee harvemmin tai ei ole aiemmin nähnyt ni kauhea räyhäys alkaa viimeistään sit kun koira on kohdalla ja samalla yrittää hyppiä päin. Kaikkea on kokeiltu, mut en vaan saa kontaktia pidettyä koirassa edes herkun avulla :/ Pari kertaa on tullu irtokoira vastaan, niille ei oo oikein sanonu mitään kun ne on jääny kauemmas kattelee. Irti ollessa ei hauku läheskään niin paljon ja tulee hyvin juttuun melkein kaikkien koirien kanssa.

Tää ongelma on ainoastaan lenkillä hihnassa ollessa, enkä usko et Nipsu sen takia räksyttää et tahtois päästä kimppuun, ehkä epävarmuudesta tai tahtois mennä tutustumaan.. Ikinä ei oo kenenkään kaa tapellu tositarkoituksella ja tulee hyvin myös urostenkin kanssa toimeen.. Tiedä sit mikä tuohon auttais :/

Muokattu viimeksi: 01.03.10 14.03
Olet täällä nyt, olet ehkä huomenna, mutta oletko vuoden päästä, sillä tarvitsen sinua aina ♥
01.03.2010 20.01
021511206_r
Viestejä: 998
Forssa
Mä oon miettiny että pitäiskö ottaa kuonopanta käyttöön kun ei tota kontaktia tunnu millään namilla saavan, vaikeehan siin on rähistä, jos nokka on käännettynä poispäin. Toisaalta en kyllä millään viittis pitää kuonopantaa tunnin lenkillä, kun ei välttämättä tuu ainuttakaan koiraa vastaan.
01.03.2010 20.40
021884518_r
Viestejä: 1031
Rautalampi

En lukenut kun Speden ekan viestin, joten vastaan siihen.

Meillähän Reino ei oikein pidä toisista uroksista. Reino ei kuitenkaan ole "hihnaräyhääjä". Siihen se opetettiin kolinapurkkien avulla. Aina kun se alotti räyhäämisen muille, sen naaman eteen heitettiin kolinapurkki. Myöskin minun epävarmuuteni johti tuohon hinaräyhäämiseen. Aina kun tuli koiria vastaan, hermostuin ja vedin hihnasta tiukemmalle. Niin ei tietenkään saisi tehdä, koska hihnasta vetäminen on koiralle merkki siitä, että sen pitää valmistautua hyökkäämään. Kitkin siis nuo kaksi juttua pois, ja siihen loppui räyhääminen. Nyt Reino voi ihan muittamutkitta kulkea toisten koirien ohi, ilman mitään rähinää.

Vapaana ollessaan se kuitenkin vielä käyttäytyy vihamielisesti muita uroksia kohtaan, koskaan se ei kuitenkaan ole halunnut ketään satuttaa, jotenkin se vaan haluaa ärsyttää? Toki tämä johtuu rodusta ;) Aivan niinkuin Spedelläkin (osaksi). Luolakoirat on tarkoitettu tappamaan, eikä niitä ole tarkoitettu metsästämään yhdessä jonkun toisen kanssa.Joslaitat kaksi luolakoiraa yhden saaliin kimppuun, sieltätuleetodennäköisesti kaksi ruumist - saalis ja toinen koira. Niinkin karua kun se on. Oma mielipiteeni on, että on erittäin vaikea opettaa luolakoirasta mitään kilttiä "koirapuistokoiraa", se voi olla jopa mahdotonta. Eikä luolakoiran ole tarkoituskaan olla tuollainen kiltti toisille koirille. Se kuuluu sen luonteeseen. Pitää myös muistaa se, että luolakoirat ovat hyvin dominoivia ja omaavat todella todella suuren egon, eli jo senkin puolesta "koirapuistokoiraksi" kouluttaminen on hyvin hankalaa. Mutta saahan sitä yrittää :) Tämä oli siis näkemys luolakoiran omistajalta.

Ja minun ymmärtääkseni koiran leikkaaminen ei auta siihen, rähiseekö se muille. Toki silloin jos koira ei ole vielä kerennyt saavuttaa sukukypsyyttä, jolloin sen ei ole "tarvetta" vihoitella muille, tässä vaiheessa leikatulle koiralle se voi auttaa. Ei kuitenkaan tuossa iässä. Toki koira rauhottuu, mutta se tietää edelleen olevansa uros. Korjatkaa jos olen ymmärtänyt väärin!

Sinun kannattaa alkaa ensitöiksesi luottamaan Spedeen enemmän, jolloin koira ei tunne oloaan epävarmaksi toisten koirien lähellä. Myös tarkka arvojärjestys auttaa asiaan, sinä olet pomo ja sinä suojelet Spedeä.

Lopuksi vielä, komppaan Nuuttia. Kenenkään ei ole pakko tykätä kenestäkään, kunhan sen kanssa pystyy elämään! Tiedän, on kurjaa, jos koira on aggressiivinen muille. Itselläni kesti n. puolivuotta saada Reinolta rähjääminen pois. Mutta työ tuotti tulosta, nyt olen oikein tyytyväinen Reinon käytökseen. Tsemppiä Speden omistajalle tuleviin koulutushetkiin! 

Muokattu viimeksi: 01.03.10 20.43
01.03.2010 21.22
Joo Niilolla ei rayhaajan vikaa mut yhta pentuu komentaa aina leikkimurinalla ja kaveri pelkaa kun sen koira et Niilo tekis jotain mut se ei tee koska kerran se pentu kaatu Niilo meni sen luo ja rupes nuolee :D Et miulla vinkkina et vaihatte suuntaa pois pain siita koirasta tai lahette jonnekkin kauas.Jos ei koira pysy kasis niin istumaan vaan niin ei minnekkaan lahe ellei oo valjaat ( kokeiltu on) :d
01.03.2010 21.51
022415937_r
Viestejä: 18
Tuusula
Mä oon kuullu et jos koirat räyhää toisillensa, omistaja ei sais nykästä hihnasta tai pitää koiraa hirveen lähellä (Toki pitää pitää niin lähellä et se ei pääse sen toisen koiran kurkkuun kiinni) koska sillon koiraa luulee et sä haet suojaa siitä koirasta ja se alkaa ns. "suojata" sua siltä toiselta koiralta.

Hertan kaa ei koskaan ollu näitä ongelmia, mut Äksä ruukas räyhätä muille koirille. Se kyl alotti sen ku meijän entinen koira Donna kuoli... Mut ei se enää sillee tee :)
Ball freak <3
01.03.2010 22.00
Väinölläki vähän on alkanu tulee tätä ongelmaa... Ei aina räyhää ja päästään usein ohi hyvin pelkällä vastaan tulevaa päin vetäen mutta joskus sit alkaa rähisemään :/ kasvattajalta sain neuvon että kunnolla kielto ja niskasta kiinni. tätä oon nyt tehny ja aina on hyvin äkkiä löppunu rähinä. meilläkään ei namit tai lelut kiinnosta ku muut koirat on näkyvissä.. mätsäreissä, näyttelyissä yms. koira jutuissa toi ei räyhää kun on nii paljon kaikkea ettei kerkee keskittyy siihen rähisemiseen joka on ihana juttu! mutta viel ku sais ton ohitus tilanteen kuntoon nii kaikki ois hyvin!

Kannattaisko meiänki ottaa toi kolinapurkki ettei pahene tää asia enää?
01.03.2010 22.06
022415937_r
Viestejä: 18
Tuusula

No kolinapurkista se ei ainakaan pahene, et voi sitä kokeilla.

Ball freak <3
01.03.2010 23.16
021013145_r
Viestejä: 397
Kirkkonummi
Nyt kun oikeen mietin niin edesmennyt siskoni käytti tuota kolinapurkkia Blondin koulutuksessa kun blondi oli nuori.
Pitääpä tuota kokeilla.
,,
02.03.2010 14.41

Yleensä, jos koira räyhää toisille kouluttaminen ei ole helppoa.Jos koira huomaa/havaitsee toisen koiran se menee niin kiihdyksiin, ettei se jostais syystä ota herkkuja vastaan. Itse kävimme tuttavani koiran kanssa koirakouluttajalla ja se kertoi, että jos omistaja havaitsee koiran ennen kuin oma koiransa, niin pitää mennä hyvin hyvin kauas koirasta joka tulee vastaan ja antaa nami ennen kuin koira menee ihan kiihdyksiin. Ja koiran pitää antaa katsoa toista koiraa sieltä kaukaa, jos se havaitsee sen toisen koiran... <----- Noin ainakin se koirakouluttaja neuvoi:) En kyllä tiedä toimiiko kunnolla, kun emme jaksaneet koiraamme kouluttaa... mutta ihan hyvin on mennyt!:)

02.03.2010 23.18
021897017_r
Viestejä: 1017
Joensuu
Nemo kirjoitti:
Mä oon miettiny että pitäiskö ottaa kuonopanta käyttöön kun ei tota kontaktia tunnu millään namilla saavan, vaikeehan siin on rähistä, jos nokka on käännettynä poispäin. Toisaalta en kyllä millään viittis pitää kuonopantaa tunnin lenkillä, kun ei välttämättä tuu ainuttakaan koiraa vastaan.

Ite pidän esim. keskustassa kävellessä niin ettei oo kuonopanta kytkettynä pantaan eikä remmiin eli normisti hihna ja panta, mutta kuonopanta päässä sen takia että sen avulla saa kidan nopiaa kiinni tarvittaessa.

03.03.2010 07.49
021884518_r
Viestejä: 1031
Rautalampi
Kovalle koiralle kolinapurkki käy. Pehmeelle en sitä lähtis kauheesti kokeilemaan, saattaa jäädä meteli-araks.
03.03.2010 09.28
Nuutti kirjoitti:

Ekana tulee minulle mieleen että miksi koiran pitäisi kaikkien kanssa tulla toimeen? Toki pitää pystyä elämään niin ettei muiden ohittamiset yms ole yhtä tuskaa omistajalle, mutta ei minusta koiran tarvitse tykätä läheskään kaikista, varsinkaan saman sukupuolen edustajista. Turpa värkki pitää osata sulkea kun niin sanotaan muttei minulla ainakaan enää ole himoja saada omastani kaikkien kaveria. Meillä auttaa tuohon turvan aukomiseen se että sanon heti "Ei" tai "Hiljaa" kun näen että alkaa oma pörhistellä (eli ennen kun edes mitään ääntä kuuluu). Yleensä loppuu siihen... Jos ei lopu vaan alkaa aukoa niin nykäsen hihnasta topakasti ja sanon uudestaan "Ei" tai "Hiljaa". Jos nyt on superinhokki vastassa niin mölinä ei siihen lopu jollonka nappaan Nuuttia poskista ja keskustelen sen kanssa asiasta pienoisen tovin. Rähinät vähentyny hyvin paljon, ei siihen minusta ihme kikkoja tarvihe. Tähän mennessä Nuutti on kyllä ymmärtänyt hyvin nopeasti missä vaiheessa kannattaa se turpa tukkia, pari kertaa on pidetty varmaan about vartin keskustelu siitä miten remmissä käyttäydytään eikä taida tuo enää uusintoja haluta. :D Jos alkaa rynnimään toisen koiran luokse niin tulee kyllä polvea lapaan siinä vaiheessa. Sen kokonen hurtta jotta jos ei muuten pysähdy niin sitten polveen, harvemmin sellasta kyllä tapahtuu. Yleensä sillon kun säikähtää, eli esim. joku koira hyppää "puskasta" iholle.

Tisal oli sitten asia erikseen, sen kanssa oli aivan sama mitä teki niin se halus pistää toiset koirat lihoiksi. Ei ollu puhettakaan että ois turpasa tukkinu ja asiaa pahenti vaan nämä perussuomalaiset juntit koiraulkoiluttajat jotka päästi pikkufifisä pyörimään jalkoihin. Kuonopannassa käytin sillon molempia koska riehaantuivat vielä toisistaan niin pysyinpähän ite ainakin pystyssä. Ei ottanut mitn kontaktia vaikka oli kädessä mitä lempiherkkuja tms eikä kyllä muutenkaan älynny mistään mitään enää kun jonkun koiran näki. Muutaman kerran piti painiksi pistää kun ei meinannu hanskassa pysyä ja siellä sitten painittiin hangissa parhaillaan puolisenkin tuntia kun Nuutti katteli vierestä. :D Että toivottomiakin tapauksia kyllä löytyy, kaikissa tapauksissa kun ei ole kyse vain omistajasta, koiriin mahtuu samalla tavalla aggressiivisia tapauksia kun ihmisiin....

Meillä toiminu sama.Ei neiti kauheen innolla ala enää rähjäämään,vaan ottaa mielummin sen kontaktin nätisti.Eli ainoa mikä toiminut oikeasti,sekä koira tajunnut tämän,on nuo 'poski-keskustelut' :D sen jälkeen tarjottu mukavampi vaihtoehto,eli palkka ohituksesta,ja kas kummaa,se alkaakin kelpaamaan :D

03.03.2010 15.51
021241332_r
Viestejä: 650
Äänekoski

Erittäin rakentavia viestejä olette kirjoitelleet, ja kiitos niistä. Kiitos myös niille, jotka ovat tulleet kertomaan omia kokemuksiaan rähjäävistä koirista ja sitä, että teillä muillakin on räyhääviä koiria. Ei minusta rähjässä ole muuta vikaa, kuin toiset koiran omistajat, jotka mulkkaa ku jotain halpaa makkaraa, ku niiden koirat menee ohi ku mitkäki prinsessat ja oma koira on ku joku jengiräyhääjä xD Minä aina hyimyilen kaikille koiran omistajille, oli niillä sitte rähjä tai kiltti koira, ellei ne sitte oo semmosii nenä pystyssä kulkevia nyrpistelijöitä....

Reino: No jos oisit pitemmälle lukenunna, ni oisit saanu selville, ettei mulla tota hihnankiristely ja epävarmuus ongelmaa oo, vaan ihan sitä räyhäämistä. Kontaktia Spede kyl ottaa ja usein päästään ohi nätisti, ellei sitte se toinenkin ala rähjäämään ja hyvässä lykyssä tule päälle, ku ihmiset ei aina saa pidettyä nuita omia rähjöjään kiinni. En sitte tiiä, mikä siinä on, varmaan tuo uros russelin luonne on vaan hieman agressiivisempi kuin nartun, Petrahan oli oikea unelma ja sen kanssa olisin kyllä koirapuistoon voinut mennäkkin :)

Haluaisin toisen koiran, mutta hankalaahan se on, ku en tiedä, että millon tulen kotiin ja löydän kuolleen pennun ja Speden tyytyväisenä heiluttamassa häntäänsä... No, en tiedä, että kävisikö näin, mutta en ainakaan viitsi kokeilla, on se Spede sen verram suojeleva tavaroitaan ja ruokaansa kohtaan. Onko muut rähjäävien koirien omistajat pystyneet ottamaan toista koiraa samaan aikaan, vai pitääkö odottaa, että tuo rähjä kuolee pois ja ottaa sitten uusi?

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti