Kilpikonnat (Terraarioeläimet > Terraarioeläinten hoitaminen)

10.05.2010 15.50

Moi. Itseäni kiinnostais hankkia maakilpikonna, olisi mielenkiintoinen ja mukava perheenjäsen. Niin että tässä kyselisin hieman tietoa nyt niistä kilppareista. :D

Kuinka vanhaksi maakilpikonna elää? Miten se "talvehtiminen" (tai millä nimellä sitä kutsutaanka) tapahtuu?

Kiitos jo etukäteen vastaajille, ja toki täällä saa muutakin kilppareista puhua :)

29.05.2010 20.08
019919289_r
Viestejä: 1
Vantaa

no kilpikonnathan elävät yhtä kauvan kuin ihminen..ja vähän päälle...että olisitko valmis hankkimaan elinikäisen kumppanin :) yrjö on ollut äidilläni 35v ja se annettiin pois toisesta perheestä...eli se on 75v :)..... kilpikonnan voi laittaa jääkaappiin horrokseen pariksi kuukaudeksi. me emme tykkää että meillä on kilpikonna jääkaapissamme talven, niin laitamme sen mummin perunakellariin.. sen pitää olla sellaisessa tilassa missä on koko ajan sama lämpö. kilpikonnaa pitää olla ruokkimatta noin viikon ennen kuin se laitetaan horrokseen..jos suoleen jää ruokaa, se voi mädäntyä koko suoli....me teemme niin että kun olemme olleet ruokkimatta sitä,laitamme sen huoneeseen jossa on ikkuna auki ja yrjö korissa, siihen se vähitellen hyytyy :( kullostaa julmalta, mutta niin se vain on... terraarioista ja sen hoidosta en tiedä, koska yrjö kävelee vapaana meidän pesuhuoneessa :) siellä sillä on matalilla lautasilla ruokaa, koppeja ja pehmusteita..siellä se viihtyy :)

toivottavasti olen auttanut sinua edes vähän :) <3<3

voit kysyä mitä vain minulta :) mutta kannattaa harkita kauvan ennenkuin hankkii kilpikonnan :))) <3<3 ps: kamuks?

03.07.2011 18.41

Kilpparin hoito ei ole ihan niin yksinkertaista, kuin tuossa yllä olevassa vastauksessa annettiin ymmärtää.

Konnan hoitoon on perehdyttävä KUNNOLLA ennen konnan hankintaa, koska vääränlaisella hoidolla tämmöisenkin lemmikin saa kuolla kupsahtamaan suhteellisen äkkiä.

Huomiota kannattaa kinnittää eritoten konnan ruokintaan ja sen asumisolosuhteiden järjestämiseen.

Nyrkkisääntönä on, että vain ja ainoastaan terraariossa konnalle pystyy järjestämään sellaiset elinolosuhteet, kuin konna tarvitsee pysyäkseen terveenä ja virkeänä.

Lattialla eläville konnille ei pysty niin hyvin järjestämään konnan vaatimia olosuhteita, mm. ilmankosteuden ja maaperän suhteen.

Yleensä ei edes auta se, että sillä konnalla on erillinen paikka/astia missä kaivautua.

Ja koska useimmissa asunnoissa lattialla vetää, on konnalla tuolloin suuri riski vilustua ja sairastua hengitystieinfektioon, joka voi olla konnalle hoitamattomana kohtalokas.

Kun konnalle hankkii terran, jossa on pohjamateriaalina turve-hiekkaseosta, ja pohjamateriaalia suihkuttelee vedellä silloin tällöin, on maaperä sopivan kostea (huom, EI MÄRKÄ) maakonnan kaivautua.

Kosteus mm. ehkäisee pyramidikasvua, eli kilven epämuodostumaa, joka pahimmillaan voi tappaa konnan.

Liian kuivissa olosuhteissa eläneillä konnilla (mm. meijän Tärpillä ennen meille tuloa) on lähes poikkeuksetta enemmän tai vähemmän pyramidikasvua.

Ruokinnan suhteen on oltava myös tarkkana. 80% konnan ravinnosta kostuu erilaisista vihreistä salaateista ja luonnonkasvien lehdistä yms.

Kesällä lähestulkoon koko ravinnon voi kerätä konnalle luonnosta. (HUOMIOI MYRKYLLISET KASVIT)

Sen lisäksi konnalle voi silloin tällöin antaa mm. kesäkurpitsaa, kukkia, porkkanaa, kukkakaalia, parsakaalia yms yms yms.

Kerran tai kaksi viikossa konnalle pidetään paastopäivä, että jo syödylle ruoalle saadaan aikaa rauhassa sulaa.

Konnan voi laittaa talvikuukausiksi horrostamaan, tai puolittaiselle talvilevolle. Maakonnista ainakin nelivarvas voi horrostaa/viettää siestaa jopa 9kk vuodessa, joten kovin aktiivinen lemmikki se ei välttämättä ole.

Talvihorrostuksen lisäksi monet maakonnat, ainakin nelivarvas vetäytyvät itekseen horrostyyliselle siestalle kesän kuumimpaan aikaan.

Kaikkea en jaksa selostaa, kehotan konnaa lemmikiksi harkitsevan PEREHTYVÄN TARKASTI konnan asianmukaiseen hoitoon ja ruokintaan.

Itse uutena konnan omistajana sain aloittaa konnailun heti rankimman kautta pikkuisen sairasteltua ensimmäiset 3kk meille tulostaan saakka. Konna oli ollut sairas jo ennen meille tuloa, mutta oireita ei huomattu.

04.07.2011 10.11

^ Se on totta, kun asioista on ensin ottanu selvää ja opiskellu aikansa mm. ruokintaan liittyviä juttuja, ei konnan hoito todellakaan ole kovinkaan kummoisia rakettitieteilijän aivonystyröitä vaativaa hommaa.

Ilman asiaan perehtymistä tosin voi tehdä, ja tekeekin, karmaisevia virheitä joista ensimmäisenä kärsii tottakai se konna-rukka itse.

18.07.2011 12.41

Laitetaan vaikka tähän ketjuun, ettei tarvia uutta perustaa.

Miten muilla konnanomistajilla, tekeekö teidän konna tarpeensa ruokakuppiin? Jos tekee, niin siivoatteko kupin heti kun sen huomaatte?

Meillä Tärppi tekee tarpeitaan kuppiin ja mie saan olla koko ajan sitä puhdistamassa, kun en oikein osaa jättää RUOKAkuppia toiselle likaiseksi...

18.07.2011 17.46
Avatar_female
Viestejä: 1544
Meillä ei Huugo pahemmin sotke ruokakuppiaan. Usein nukkumapaikkansa sen sijaan sotkee. Mutta näppärä onneks saada siistiks taas.
Muokattu viimeksi: 18.07.11 17.46
08.08.2011 19.37
022425761_r
Viestejä: 1892

Lattialla pitämisestä. Nelivarvas tarvitsee myös oikeanlaisen pohjamateriaalin ja ns. mikroilmaston, vaikka onkin kuivempien olojen asukki. Kyllä ne luonnossakin asuvat maapohjalla ja kaivautuvat . Mikroilmasto hidastaa kasvua, auttaa kilpikonnan lämmönsäätelyssä sekä ehkäisee kilpikonnan kuivumista ja sitä kautta estää sairauksien kuten virtsakivien ja munuaiskivien kehittymistä. Tämä pätee myös nelivarpaisiin. Nelivarpaat tarvitsevat myös mahdollisuuden kaivautua kosteaan pohjamateriaaliin (turvehiekkaseokseen), eli niilläkin pidetään joku kohta terrasta kosteampana, vaikka koko pohjamateriaalia ei kastellakaan.

Kova, liukas lattia on alustana luonnoton.

Erittäin hyvä tietopaketti jokaiselle maakonnista kiinnostuneelle on Herpetomania-lehden nro 4/2006. Sen pyramidikasvua käsittelevässä artikkelissa käydään läpi kaikki oleellinen konnien hoitoon liittyvä. Herpetomanian irtonumeroita saa tilattua Suomen Herpetologiselta yhdistykseltä. Toinen tietoaitta, jota lämpimästi suosittelen, on herppi.net-foorumi, ja jos englanti sujuu niin kannaattaa tutustua Tortoise Trustin artikkeleihin.

15.02.2012 14.18
021588738_r
Viestejä: 4
Tietääkö kukaan täällä nuista vesikilpikonnista ja osaisineuvoa semmoisen hoitamisessa vähä? Minä raukkana menin sellaisen pelastamaan huonosta kodista missä ei sen hoidosta tai muustakaan oltu enään kiinnostuneita :( He antoi mukaan 360litrasen terraarion ja suodattimen, suodattimeen en luota että olisi trapeeksi tehokas tuommoiseen, eivätkä olleet antaneet kalkkijauhetta ja syöttäneet pelkkiä katkarapuja. Minusta tuntuu myös hyvin ankeelta että ei oo ollumitää pohjahiekkakivtyshommaa, muutama hassu koristekivi vaan... Itse tiedän että konna on nyt paremmassa kodissa meillä kuin edellisessään, mutta en osaa tehdä sen elämästä itsekkään niin hyvää kun haluaisin :(
15.02.2012 22.25
022425761_r
Viestejä: 1892

Kannattaa kysyä herppi.netistä, saat varmemmin neuvoja kuin täällä, veikkaan.

Mulla ei vesikonnia ole ollut, mutta sen verran olen niistä lukenut, että ihan perusjutut tiedän, yksityiskohtaisemmat neuvot saa antaa joku muu. Mitä konnalla pitäisi olla:

-akvaariossa kuivattelutaso, jossa konna pääsee kokonaan vedestä pois

-tason yllä UV-valo sekä lämpölamppu

-akvassa tehokas ulkosuodatin

-pääasiallisena ravintona kokonaiset muikut (katkaravut sopii vain satunnaiseksi herkuksi)

-ravinnon lisänä Nutrobal-vitamiinivalmiste ja käsittääkseni raakaa kalaa syövät tarvitsevat myös erillisen B-vitamiinilisän, liitujauho=kalsiumkarbonaatti ja myös seepiansuomun voi laittaa akvaan kellumaan

Kaikki ei pidä pohjamatskua akvassa, koska se tekee siivoamisesta työläämpää, ovat vissiin aika kakkakoneita :).

15.02.2012 23.57
021588738_r
Viestejä: 4
Uv lamppu hommattiin ja muikkuja syötetty :) Eniten mua tuo suodatin homma arveluttaa...
17.02.2012 12.25
021588738_r
Viestejä: 4
Tuo Herppi sivu oli kyl loistava paikka! Aikasemmi ollu tuommosta löytänykkää, kiitos vinkistä :)
04.03.2012 14.26

Täällä on ihan vaan harkinnassa joku maakilpikonnalaji. N. vuosi sitten heräsi kiinnostus näihin otuksiin ja siitä lähtien olen epäsäännöllisesti lueskellut ja kysellyt erilaisilla nettisivuilla. En ole pahemmin vielä viisastunut, mutta ruokintaan ja elinympäristöihin olen koittanut kiinnittää huomiota.

Tietääkö täällä kukaan kauanko espanjankilpikonnat nukkuu/horrostaa talvella?

Ja onko kilpikonnissakin ns. aloittelijoille sopiva laji?

Onko maakilpikonnissa sellaista lajia, joka tarvitsisi toisen kilpikonnan seuraksi?

Life's Short Eat Cookies
05.03.2012 00.00
022425761_r
Viestejä: 1892

Kannattaa lueskella aiheesta tuolla herppi.netissä.

Sinänsä lajilla tuskin on väliä, kunhan ottaa vaatimuksista kunnolla selvää ja pystyy järjestämään lajinmukaiset olot. Käytännössä eniten on myynnissä nelivarvas- ja kreikankilpikonnia ja nämä ovat varmasti ne ns. helpoimmat lajit. (Kreikankilpikonnalla tulee olla suomalainen EU-todistus, että sen saa myydä/ostaa laillisesti.)

Kaikki maakonnat pärjäävät yksin. Naaraita voi yleensä asuttaa yhdessä, koiras on pidettävä yksin.

07.03.2012 19.27

Seelvä :3

Lainailin kirjastosta muutaman opuksen, mutta muutamassa on ihan pilipalitietoja :I Täytyy ilmeisesti aika tarkasti miettiä, mitä kannattaa uskoa...

Espanjankilpikonna tai tuo kreikankilpikonna olisi kärkipäässä, tuo nelivarvas vähän arveluttaa.

Life's Short Eat Cookies
07.03.2012 22.59
022425761_r
Viestejä: 1892

Lähdekritiikkiä tosiaan kannattaa harrastaa, kilpikonnille on ihan käsittämättömiä hoito-ohjeita edelleen saatavilla. Ja myydäänhän maakonnille kalaa sisältäviä pellettejä jne. Huoh.

Tuolta herppi.netistä tosiaan löydät sitä oikeaa, ajan tasalla olevaa tietoa sekä paljon harrastajia, jotka neuvovat jos tulee kysyttävää :).

Oikein hyvä tietopaketti on Herpetomanian numerossa 4/2006 oleva artikkeli kilpikonnien pyramidikasvusta, siinä käydään läpi kaikki mitä nämä tarvitsevat voidakseen hyvin. Herpetomanian irtonumeroita voi tilata Suomen Herpetologisen yhdistyksen sivuilta. http://www.herpetomania.fi/

Testudo graecat muistaakseni myös tarvitsevat tuon suomalaisen EU-todistuksen, kuinkahan paljon ylipäätään on laillisia yksilöitä Suomessa...:/

11.03.2012 16.18

Juu, kävinkin katsomassa tuota herppi.nettiä, ja vaikutti tosi selkeältä paikalta :--)

Lukasin tässä Hartmut Wilken ja Uwe Andersin Kilpikonnat-kirjan ja parhaillaan luen Jarmo Perälän Maakilpikonnat-kirjaa. Ne olivatkin sitten ainoat, mitä kirjastossa viimekäynnillä oli tarjolla.

Epäselviksi jäi:

Kilpikonnat-kirjassa puhuttiin, että maakilpikonnan talvehtimislaatikon pitäisi olla pinta-alalta 70x70cm ja korkeus 80cm. Kuuluuko sen olla niin iso?

Sitten samassa kirjassa luki maakilpikonnien terrasta, että pohjalle täytyisi laittaa 1-2cm puristekorkkilevy, joka peittää terran pohjasta puolet tai kolmanneksen, sitten täytyisi laittaa kolme korkkilevyn kokoista alumiinifolioarkkia päälekäin heijastava puoli ylöspäin, niiden päälle pitäisi laittaa suunnilleen samankokoinen sähköllä toimiva termostaatillinen lämpömatto.

Mitä sanotte noista? Onko terran pohjakalusto oikeasti noin monimutkaista?

Life's Short Eat Cookies
11.03.2012 22.20
022425761_r
Viestejä: 1892

Täh o.O Aikamoista sontaa. Pohjamateriaalina käytetään turvehiekkaseosta, joka on todella oleellinen asia terveyden kannalta. Myös pelkkä turve käy ja Testudo graecoilla käsittääkseni käytetään yleensä hiekkaa (?).

Lämpömatto ei myöskään käy, kilpikonnalla pitää olla lämpölamppu. Ylhäältä tuleva, valaiseva lämmönlähde on luonnollisin, vrt. aurinko. Lämmittelypaikalle voi toki laittaa vaikka kivilaattoja, mutta muita virityksiä ei tarvita. Muualle terraan taas riittää huoneenlämpö, joten lämpömatto on kilpikonnalla täysin tarpeeton.

Horrostusboksin koko riippuu konnan koosta, luonnollisesti. Sen kokoinen, että konna mahtuu siellä kääntyilemään ja että pohjamatskua saa niin paksulti että konna pystyy kaivautumaan.

Ihan mielenkiinnosta, mitä tuossa kirjassa sanotaan ravinnosta?

Tuo Perälän kirja on se, jota kannattaa lukea, tosin sekin on jo vanha eikä kaikki asiat välttämättä pidä paikkaansa. Kuitenkin pääpiirteittäin hyvä ohjenuora, esim. ruokinnan osalta (muistaakseni). Parempi ja huomattavasti tuoreempi on kuitenkin tuo mainitsemani Herpetomanian numero, jonka hankkimista kyllä suosittelen :).

Muokattu viimeksi: 12.03.12 00.18
12.03.2012 15.34
022425761_r
Viestejä: 1892

Pistetääs tähän pähkinänkuoressa, mitä maakilpikonnat tarvitsevat.

Olosuhteet

-Suuri, päältä avoin terraario. Aikuisen esim. nelivarvas/kreikankilpikonnan terraarion suosituskoko on 2 neliömetriä. Mitä isompi sitä parempi.

-Paksu kerros pohjamateriaalia (multaa jossa esim. hiekkaa seassa).

-Tehokas UV-valo, mielellään loisteputki (väh. 10% UVB), joka uusitaan vuoden käytön jälkeen.

-Mielellään myös päivänvalon spektriä vastaava valo.

-Lampun avulla luotu lämmittelypaikka, jossa 40-45 C.

-Valaistus keväästä syksyyn 12h/vrk.

-Lajille sopiva kosteus, esim. kreikankonnalla kostea pohjamateriaali ja ilmankosteus yli 50%.

-Matala, laakea vesiastia, johon konna mahtuu kokonaan.

-Hämärä piilopaikka.

-Muuta sisustusta oman mielen mukaan, karkeapintaiset kivet ovat suositeltavia, koska kuluttavat kynsiä luonnollisesti.

-Horrostavalle lajille talvihorros.

-Kesällä paras paikka on tietenkin ulkona turvallisessa ulkotarhassa.

Ravinto

-Ravinnon tulee olla runsaskuituista ja vähäproteiinista kasviravintoa.

-90% ravinnosta lehteviä kasveja sekä heinä- ja ruohokasveja: luonnonkasveja tuoreena ja kuivattuna, kuivaheinää, kaupasta tummat salaatit (punainen salanova, tammenlehti, romaine jne) ja yrtit.

-Jos haluaa antaa pellettejä, niistä Pre Alpin Testudo, joka sisältää vain kuivattuja kasveja.

-10% ravinnosta (kerran viikossa): kukat, versot

-2-3 kertaa viikossa Nutrobal-vitamiinivalmiste.

-Joka aterialla liitujauhoa tai vastaavaa kalsiumkarbonaattivalmistetta. Seepiansuomu voi olla lisänä, mutta ei käy ensisijaiseksi kalsiuminlähteeksi huonon imeytyvyytensä takia.

-Huom. Suurin osa maakonnille myytävistä pelleteistä sisältää jotain näille todellisuudessa sopimatonta, kuten viljaa tai jopa eläinperäisiä tuotteita. Tällaisia pellettejä ei tule missään nimessä antaa!

-Hyvin monille kasviruokavalio tuntuu tarkoittavan lehti- ja jäävuorisalaattia ja kurkkua. Nämä ovat kuitenkin ravintoarvoiltaan todella huonoja ja on parempi jättää kokonaan pois ruokavaliosta.

Muokattu viimeksi: 13.01.13 14.52
13.03.2012 21.19

No ihmettelinkin vähän, että kuinka ihmeessä talvehtimisboxin täytyisi olla niin iso D: Alkukirjassa höpötettiin, että mieluusti sijoitettaisiin maakellariin ja jos ei sellaista ole millään saatavilla niin hätävarana jääkaapin vihanneslaatikkoon. Miten ihmeessä jääkaappiin tungetaan 80cm korkea laatikko, jonka pitää kirjan mukaan olla puuta? :'''D

Ja tuota foliojuttua ihmettelin myös :I Kirjassa kehotetaan laittamaan molemmat, lämpölamppu ja lämpömatto. Rupesi vähän arveluttamaan, kun missään muualla ei oo puhuttu mistään matoista.

Ruuasta tässä sanotaaan.... Tässä kerrotaan, että maakilpikonnat syövät luonnossa heiniä, ruohoa, monenlaisten pensaiden lehtiä, kukkia ja hedelmiä.

"Kasveilla istuskelee hyönteisiä, toukkia ja etanoita, jotka kattavat kilpikonnien vähäisen eläinproteiinin tarpeen."

"Lemmikkieläimenä pidettävällekin kilpikonnalle voi antaa kaikkea, mitä löytyy kukkaniityiltä tai puutarhasta: voikukkien ja kaunokaisten mykeröitä, pihatähtimöä, apilaa, heiniä (syksyllä myös kuivaa heinää, mutta aina juomaveden kera), yrttejä ja vihanneksia, esimerkiksi porkkanoita ja kyssäkaaleja. Myös avomaalla kasvatetut salaatit, esimerkiksi keräsalaatit ovat suositeltavia."

Sitten tässä varotellaan käyttämästä torjunta-aineita ja antamasta kilpparille myrkyllisiä kasveja (ei kerrota mitkä ovat kilpikonnille myrkyllisiä).

" Tärkeää: Ruoki maakilpikonnaa myös muulla kuin hedelmillä, tomaatilla ja kurkulla. Ruoansulatusta edistää ennen kaikkea raaka kuituravinto. Ruoan pääosan on aina oltava ruohoja ja heiniä."

Ja kiitos taas hyödyllisistä tiedoista (: Koitin etsiä tuota lehteä kirjastosta, muttei siellä ollut kun yksi lehti 2005 vuodelta. Täytyy varmaan sitten ostaa se sieltä sivulta.

Life's Short Eat Cookies
13.03.2012 23.17
022425761_r
Viestejä: 1892

"Kasveilla istuskelee hyönteisiä, toukkia ja etanoita, jotka kattavat kilpikonnien vähäisen eläinproteiinin tarpeen."

Joo, ei todellakaan mitään eläinperäistä näille -.- Muistan hyvin kun vielä 2005 eläinlääkäri neuvoi antamaan konnilleni proteiininlähteeksi raejuustoa ja kuidunlähteeksi leipää ja riisiä. Oli sentään sitten myöhemmin päivittänyt tietonsa, kun tietty väitin vastaan.

Tuolta herppi.netistä pitäisi löytyä kattavat listat kasveista, joita saa antaa ja joita ei saa antaa :).

14.03.2012 16.54

Juupajuu, kaikkea näistä väitetäänkin -.- Ja sitten tämmösten noviisien täytyis poimia oikeet tiedot sieltä kaiken sonnan seasta... Onneksi on sitten näitä fiksumpiakin tapauksia :---D

Zelevä, sinne siis --->

Life's Short Eat Cookies
30.12.2012 19.39

Joo, eipä kannata todellakaan lukea mistään muualta kilpikonnien oikeaoppisesta hoidosta, kuin tuolta herppi.netistä. Itse en usko juurikaan halaistua sanaa minkään muun nettipalstan selostuksiin.

Nuppu, juurikin herppi.netistä luin, että nykyisin ei suositella enää tuota turvehiekkaseosta, ja tämä tuli itellekin ihan uutena tietona. Tuoreimman tiedon mukaan (ainakin nelivarpaalle) suositellaan ihan multaa (lainnoittamatonta mielellään) minkä sekaan esim. orkideakariketta, tai oikeastaan sitä pohjalle ja multaa päälle.

Turve on ihan liian pöllyävää ja jotain muutakin siellä esitettiin perusteluiksi, en muista enää...

30.12.2012 23.17
022425761_r
Viestejä: 1892

Jep, meillä onkin ollut multa pohjamatskuna kesästä asti. Turve on huono vaihtoehto paitsi pölyävyytensä, myös happamuutensa takia. Lannoitteista ei pitäisi olla haittaa ja meilläkin on käytössä kompostilannoitettu multa.

Tuo orkideakarike pohjalla ei niinkään ollut mikään yleinen suositus, vaan joidenkin harrastajien kokeilu. Multaanhan voi toki sekoittaa kaikenlaista, hiekkaa, kariketta, lehtiä yms. ja kokeilla mikä sekoitus toimii omassa terrassa parhaiten.

30.12.2012 23.21

^ Miekin aion laittaa multaa ja jotain muuta sekasin, kunhan Tärppi herää horroksestaan :) Tai siis kunhan herätän sen... Joo tuo orkidea -etuliite tarttui vaan sieltä sivustolta ja jäi mieleen, mutta just että kariketta tai lehtiä yms sinne sekaan... Miekään en aio laittaa multaa enää, se pölys ihan älyttömästi :o

Sormet jo syyhyää terraa sisustamaan :) Tärppi on ollu nyt 2kk horroksessa, sen eka horros, ja koska on menny niin hyvin niin aion antaa sen horrostaa vielä ainaki kuukauden, ellen kaksikin. Sitten vasta pääsee terraa näpräämään...

31.12.2012 12.56
022425761_r
Viestejä: 1892

Pitää itsekin miettiä tuota pohjaa vielä, mitä kaikkea sinne laittaisi ja mikä olisi se paras multalaatu. Loppukesästä ei ollut puutarhakaupassa kuin paria multalaatua enää, niin ei ollut paljon valinnanvaraa, mutta halusin heti vaihtaa turpeet pois :).

31.12.2012 15.33

Mie pidin kynsin hampain Tärpin vanhoissa turpeissaan tuohon loppusyksyyn, ja sitten kun laitoin sen horrostamaan tyhjensin ja pesin terran äkkiä pois, ja huomasin kyllä tosi nopeasti miten olohuoneen ilmanlaatu parani! Terra oli siis siellä... Turve pöllyää vaikkei sitä huomaiskaan... Uh, ei enää turvetta tosiaankaan tännekään... :/

23.01.2013 16.54
27.07.2015 11.01
022582794_r
Viestejä: 18
Hyrynsalmi

Hei kaikki kilppari-ihmiset, tietääkö kukaan Kainuun seudulla/Oulun seutu kilppareiden kasvattajia tai eläinkauppoja joista voisi ostaa kilpikonnan poikasen? 

09.05.2018 06.44
Avatar_male
Viestejä: 175

mt0509 rolex watches abercrombie and fitch birkenstock shoes kate spade outlet michael kors canada goose uk canada goose jackets uk oakley sunglasses hermes bags coach outlet cheap nfl jerseys polo ralph lauren outlet online moncler supreme new york ferragamo shoes jordan shoes kate spade outlet store coach factory outlet mont blanc coach outlet store online clearances longchamp outlet oakey sunglassesmichael kors outlet coach factory outlet harden vol 1 adidas shoes coach factory outlet michael kors outlet canada goose outlet christian louboutin outlet uggs outlet ugg outlet uggs outlet fitflopscanada goose jackets moncler jackets michael kors outlet pandora charms pandora outlet pandora jewelry official site cheap uggs mbt shoes asics shoes canada goose outlet birkenstock outlet philipp plein shirt cheap ray bans gucci handbags nike zoom coach outlet store pandora jewelry adidas nmd michael kors outlet jordan shoes coach outlet ugg outlet michael kors outlet clearance valentino shoes michael kors outlet clearance ralph lauren outlet burberry outlet jordan shoes polo ralph lauren outlet onlinepolo ralph lauren outlet pandora jewelry louis vuitton pandora outlet michael kors outlet kate spade handbags coach factory outlet coach factory outlet online polo ralph lauren outlet oakley sunglassespandora outlet cheap ray ban sunglasses mcm handbags nfl jerseys wholesale nmd adidas adidas yeezy boost coach outlet nike air max polo ralph lauren outlet online coach outlet ralph lauren outlet air max 2018 mulberry bags moncler jackets adidas yeezy longchamp outlet online nike shoes coach outletcanada goose uk timberland boots michael kors outlet pandora jewelry polo ralph lauren outlet kate spade outlet pandora charms canada goose jackets mont blanc pens canada goose outlet louboutin shoesadidas yeezy coach outlet kate spade supra shoes nike air max jordan retro 11 fitflops sale polo outletcheap oakley sunglasses pandora charms uk canada goose sale uggs tiffany and co new balance shoes coach outlet discount oakley sunglasses cheap mlb jerseys china cheap jordan shoes canada goose sale cheap jordans free shipping canada goose uk coach canada michael kors outlet moncler outlet ray ban sunglasses discount cheap mlb jerseys air max 2018 canada goose outlet rolex watches ray ban sunglassescanada goose outlet moncler jackets ugg outlet coach factory outlet oakley sunglasses coach outlet kate spade outlet store moncler outlet michael kors outlet online fred perry polo jordan retro longchamp outlet coach outlet online ugg boots adidas nmd nike outlet online nike outlet adidas superstarchristian louboutin north face jackets jordans fitflops cheap jordans for sale north face jackets mbt shoes ecco shoes adidas yeezy air max 97 cheap jordans yeezy boost coach factory outlet supreme clothing hollister clothing nike shoes for men polo outlet converse shoes nike outlet adidas outletbirkenstocks air jordan shoes coach factory outlet pandora jewelry official site kobe bryant shoescoach factory outlet online red bottom shoes adidas campus pandora jewelry oakley sunglasses sale coach outlet store mbt birkenstock shoes kate spade outlet store tods outlet adidas outlet coach factorty outlet christian louboutin louis vuitton outlet cheap jordans valentino shoes outlet ralph lauren kate spade handbags nike shoes kate spade outlet louis vuitton outlet online uggs michael kors handbagsmichael kors outlet toms outlet louis vuitton outlet timberland boots yeezy boost canada goose uk kate spade handbag pandora jewelry outlet ray ban sunglasses air max 2019 coach outlet canada pandora charms sale clearance converse outlet store canada goose jackets coach outlet canada goose sale skechers shoesjordan shoes coach outlet nike store coach outlet store adidas yeezy boost hermes handbags coach outletnorth face outlet ultra boost ralph lauren outlet coach factory outlet coach outlet polo ralph lauren outlet online coach outlet ugg outlet mlb jerseys birkenstock sandals michael kors handbags adidas yeezy michael kors ugg boots on sale toms shoes canada goose jackets coach outlet store christian louboutin outlet kate spade nike huarache coach outlet online pandora jewelry jordan shoes birkenstock sandals adidas nmd shoes mcm outlet jordans fitflops sale clearance adidas nmd hermes handbags supra shoes yeezy boost pandora jewelry hermes outlet tory burch outlet polo outlet store ugg australiabirkenstock sandals ray ban sunglasses michael kors outlet canada goose jackets tory burch outlet online coach factory outlet gucci handbags outlet hermes handbags ray ban sunglasses discount canada goose outlet ralph lauren outlet cheap jordans oakley sunglasses reebok shoes adidas nmd coach outletfitflops sale clearance pandora charms fitflops sale michael kors outlet online coach outlet michael kors outlet clearance pandora jewelry new balance outlet pandora charms louis vuitton yeezy 350 boostnike shoes louis vuitton handbags timberland boots moncler outlet louis vuitton outlet store cheap oakley sunglasses prada outlet toms outlet nike outlet online mulberry uk vans store canada goose yeezy boost adidas shoes air max 2017 tiffany and co birkenstock outlet tiffany outlet ralph lauren sale clearance pandora outlet uggs michael kors outlet ralph lauren sale adidas superstar pandora charmsmichael kors outlet canada ray ban sunglasses polo ralph lauren outlet ugg boots adidas outlet pandora charms sale coach outlet store online coach outlet online ralph lauren uk oakley sunglasses birkenstock sandals ralph lauren tory burch outlet store salvatore ferragamo shoes louboutin shoes fitflops sale clearance canada goose outlet burberry outlet moncler outlet canada goose outlet christian louboutin shoes ugg outlet ralph lauren sale clearance michael kors outlet canada polo ralph lauren outlettimberland outlet ralph lauren outlet online fred perry canada goose outlet air jordans michael kors outlet michael kors outlet red bottoms shoes nike shoes prada handbags uggs canada cheap jordansmoncler jackets pandora jewelry mulberry handbags pandora charms sale clearance jordan shoes burberry outlet store adidas yeezy boost kevin durant shoes polo ralph lauren cheap oakley sunglasses vans shoespandora charms ralph lauren canada goose michael kors factory outlet red bottoms nba jerseys longchamp handbags michael kors outlet clearance nike free run nike air max outlet fitflops abercrombie coach factorty outlet cheap oakley sunglasses mulberry outlet air jordans pandora charms nike free 4.0 coach factory outlet kate spade outlet canada goose jackets cheap nba jerseys nike air max coach factory outlet kate spade outlet burberry outlet coach outlet gucci outlet philipp plein outlet ralph lauren outlet supreme clothing nike outlet store air jordan shoes nike outlet adidas shoes adidas canada goose uk coach outlet air max 90 valentino shoes michael kors outlet online louboutin shoes adidas originalscanada goose outlet kate spade ralph lauren uk kate spade outlet store yeezy boost fitflops oakley sunglasses adidas shoes coach outlet canada goose michael kors outlet salvatore ferragamo ralph lauren sale clearance hermes birkin moncler jackets canada goose oakley sunglasses outlet fitflops ferragamo outlet adidas shoes birkenstock canada goose outlet cheap nfl jerseys timberland boots outlet ecco shoes for men moncler jackets outlet coach outlet store puma shoes timberland outlet oakley sunglassesair max 97 moncler coats cheap ray ban sunglasses ralph lauren outlet nike shoes cheap mlb jerseyscoach outlet pandora store ugg boots on sale michael kors outlet clearance adidas yeezy coach outlet store coach outlet store kate spade bags pandora jewelry louis vuitton outlet online nmd shoes kobe shoes michael kors outlet canada pandora tory burch outlet cheap nike air max oakley sunglasses coach outlet hermens bags tory burch outlet replica watches ray ban sunglasses pandora charms ugg boots nike outlet michael kors outlet yeezy boost 350 pandora jewelry outlet moncler outlet christian louboutin outlet canada goose jackets moncler outlet coach outlet supreme clothing cheap jordans kate spade outlet mt0509

Kommentointi on sallittu vain sisäänkirjautuneille henkilöille

Logo-labyrintti