Fretti

019892610_r
Fretti
020939260_r
Fretti
021093253_r
Fretti
022164504_r
Fretti

Fretti (Mustela putorius furo) on luonnossakin elävän hillerin kesytetty muoto; siis kesyhilleri. Aikaisimmat havainnot frettien käytöstä ihmisten hyväksi ovat tuhansia vuosia sitten Egyptistä, jossa muun muassa faaraot pitivät frettejä lemmikkinään. Alun perin frettejä kesytettiin Etelä- ja Keski-Euroopassa kanien metsästykseen.

Fretti vaatii paljon seuraa ja aikaa. Ne elävät keskimäärin 7–10-vuotiaiksi, joten kyse ei ole mistään lyhyen ajan lemmikistä. Joidenkin frettien tiedetään eläneen jopa 13-vuotiaiksi.

Luonteeltaan fretti on utelias ja vilkas. Se nukkuu paljon (16h–18h / vrk), mutta hereillä ollessaan tutkii paikkoja ja vaatii seuraa.Sen kanssa voi leikkiä samalla tavalla kuin pienen koiran tai kissan kanssa. Fretit saadaan opetettua hyvin sisäsiistiksi, jolloin ne käyvät tekemässä tarpeensa hiekkalaatikoihin, mutta vahinkoihin kannattaa varautua.lähde?

Suomen frettikannasta voidaan esittää vain arvioita, mutta yleisin arvio on, että niitä olisi 1000–1500 yksilöä.

Loppuvuodesta 2009 Helsingin kaupunki alkoi ostaa omistajilta frettien palveluita niin sanottujen citykanien jahtaamisessa. Kokeiluja kesyhillereillä oli tehty jo edellisenä talvena. Myös muut villiintyneistä kaneista kärsivät suomalaiskaupungit harkitsevat eläinten frettipyyntiä.

Fretin elinkaari

Täysi-ikäiseksi fretti tulee noin vuoden ikäisenä. Sukukypsiä ne ovat puolivuotiaana. Keski-ikäisiksi frettejä voidaan alkaa kutsua 4–5 vuoden iässä ja vanhuksiksi 6-10 vuoden iässä, koska tällöin ne alkavat laihtua ja hidastaa vauhtiaan. Myös heikentävät sairaudet voivat alkaa vaivata niitä.

Fretit ovat monille vakaville sairauksille ja syöpätaudeille taipuvaisia. Tämä johtuu lähinnä niiden lyhyestä eliniästä, pienestä koosta sekä nopeasta aineenvaihdunnasta. Pienen kokonsa vuoksi nestevajaus ja vastaavat elimistön tasapainon häiriöt voivat koitua herkästi fretin kohtaloksi. Kaikki fretit eivät todellakaan sairastu. Jos ne ovat selvinneet yli viisivuotiaiksi, sairastumisen todennäköisyys on 14%

Fretin koko

Urokset ovat yleensä naaraita hieman suurempia. Uroksen pää ja vartalo ovat selvästi leveämpiä ja vähemmän jyrsijän kaltaisia.

Tyypillisesti naarasfretti painaa noin 0,5–1,2 kg. Kastroidut urokset ovat normaalisti 0,9–1,6 kg ja leikkaamattomat urokset voivat painaa jopa 1,8–2,7 kg tai enemmän. Ilman häntää naaraat ovat noin 33–35 cm pitkiä ja urokset yleensä 38–40 cm pitkiä. Häntä on noin 7–10 cm pitkä.

Fretin haju

Fretillä on niille ominainen hajumekanismi. Anaalirauhaset ovat täynnä pahanhajuista nestettä, jota fretti pystyy halutessaan levittämään. Näin saattaa tapahtua kun fretti on innoissaan, hermostunut, kiihtynyt, peloissaan tai vihainen. Fretin haju on kuitenkin tilapäistä ja haihtuu hetkessä eli noin minuutissa. Hyvin hoidettu fretti tuoksuu hieman hunajalle eikä se ole keskimäärin sen pahempi kuin koiran haju, oikeastaan fretit haisevat vähemmän kuin koirat. Urosfrettien haju katoaa miltei kokonaan kastroinnin eli leikkauksen jälkeen.lähde?

Fretit allergisoivat siinä missä muutkin eläimet. Toinen yksilö voi aiheuttaa oireita vähemmän kuin toinen. Jonkun yksilön kanssa voi pärjätä ilman allergiaa vuosikaudet. Fretille voi olla allerginen, vaikka ei olisikaan millekään muulle. Suositeltavaa olisi vierailla frettikodissa ennen oman hankintaa, jotta mahdolliset oireet ilmenisivät.

Fretin ruokinta

Fretit ovat osalta lihansyöjiä. Niiden ruumis, ruoansulatus ja hampaat ovat hyvät raa'alle lihalle mutta raakaruoka ei ole freteille pakollista. Tästä syystä fretin ruoassa ensisijaisen valmistusaineen on oltava kuivamuonaa, raksuja. Hyvin varustetuista eläinkaupoista saa freteille suunniteltua kuivamuonaa. Fretit ovat laktoosi-intolerantteja, joten niille ei saa syöttää maitotuotteita.

Fretille sopimattomia ruoka-aineita: lakritsi, ksylitoli, suklaa, pähkinät (sulavat huonosti), alkoholi, sokeripitoiset ruuat, maitotuotteet (jäätelö, juusto jne.), runsassuolaiset ruuat (meetvursti, leikkeleet, perunalastut), koiranruoka (liian kasvispitoista fretille), munan valkuainen (aiheuttaa turkin ohenemista tai kaljuuntumista. Raaka keltuainen on hyväksi)

Fretin hankinta

Mikäli olet hankkimassa frettiä, niin kannattaa tutustua Suomen Frettiliiton Pennun osto-oppaaseen.

Lisätietoja: Suomen Frettiliitto ry

Lähde: Wikipedia

Laji
Intro_other
Mainos
Logo-labyrintti