Gerbiili, Mongolian

019376766_r
Gerbiili, Mongolian
021975501_r
Gerbiili, Mongolian
020788555_r
Gerbiili, Mongolian
020259717_r
Gerbiili, Mongolian

Gerbiilit ovat viime vuosikymmeninä nopeasti levinnyt jyrsijäharrastajien pariin. Syynä tähän lienee, että nämä pienet karvapallot valloittavat kenen tahansa sydämen, sekä ne ovat todella helppohoitoisia. Ne elävät keskimäärin 3-5 vuotta.

Ulkonäkö ja luonne

Gerbiilit ovat aika pieniä eläimiä, mutta niillä täytyisi olla siitä huolimatta paljon tilaa liikkua. Niiden vartalo on n. 9-12cm ja häntä 6-12cm. Gerbiileillä ei ole kalju häntä, niin kuin rotilla ja hiirillä, vaan häntäkin on täynnä karvoja. Korvat ovat aika pienet suhteessa vartaloon. Olemuksen tulisi olla utelias, rohkea ja hyvin vilkas. Gerbiileistä on jalostettu monia nättejä värimuunnoksia. Alkuperäinen luonnongerbiilien väri on Agouti.

Häkki

Oikeastaan gerbiilillä ei saisi käyttää häkkiä, vaan parasta olisi tilava lasinen terraario verkkokatolla. Sormistaan näppärä ihminen voi rakentaa terraarion itse. Muovinen duna on myös hyvä vaihtoehto, mutta sen tulisi olla tarpeeksi tilava ja gerbiili voi helposti jyrsiä tiensä ulos. Terraariossa pitäisi olla paljon purua, jotta gerbiilillä olisi mahdollisimman alkuperäiset olosuhteet. Mongolian aavikoilla gerbiilit kaivelevat maan alle onkaloita, joita ne käyttävät apuna liikkumiseen. Tämän takia terraariossa tulisi olla yli 10cm purua, gerbiilin pitää kuitenkin mahtua seisomaan terraariossa. Kuivikkeeksi käy hyvin puru, mutta allergisista syistä Mörttiröpö tai muu vastaava kuivike käy. Mörttiröpöön ei kuitenkaan saa kaivettua hyvin tunneleita, joten terraariossa pitäisi olla paljon virikkeitä. Terraarion minimikoko kahdelle gerbiilille on 60*40*30cm (pituus*leveys*korkeus). Se olisi hyvä siivota 2-4 kertaa viikossa, gerbiilit ovat kyllä lähes hajuttomia.

Virikkeet

Virikkeeksi käy oikeastaan mikä vain vaaraton tuote. Muoviset virikkeet eivät ole hyväksi gerbiilille, jyrsiessään se voi saada terävänkin palan kurkkuunsa, tai voi tukehtua. Tämän takia puiset ja keramiset esineet ovat parhaita. Kankaiset riippumatot, tai muut vastaavat, eivät kuulu myöskään terraarioon, gerbiilin jyrsiessä sitä se voi saada irtonaisia lankoja tai kankaanpaloja kurkkuunsa, mikä voi koitua kohtalokkaaksi. Terraariossa kannattaa olla myös lasittamaton kukkaruukku, jossa gerbiili voi raapia kynsiään lyhyemmäksi. Lisäksi terraariosta pitäisi löytyä jonkunlainen pesämökki, tai suojaisa paikka. Jyrsittävää (tyhjät vessapaperirullat, muut pahvit käyvät. Maitopurkkeja ei saa antaa) on aina oltava, näin gerbiili voi kuluttaa hampaitaan. Hampaiden liikakasvu on haitaksi, gerbiili ei voi ylipitkillä hampaillaan syödä ruokaa.

Käsittely

Gerbiileitä tulisi käsitellä varovasti, niin kuin mitä tahansa muutakin eläintä. Ne eivät yleensä pidä sylittelystä, mutta jos niitä pienestä asti on käsitellyt oikein, niin vanhempana niistä tulee todella mukavia ja seurallisia. Gerbiilin pitäisi antaa rauhassa tutustua uuteen ihmiseensä, pikkuhiljaa kättä haistellen. Niitä voi nostaa varovasti ihan hännän tyvestä, tukien toista kättä mahan alla. Jos gerbiiliä nostaa hännän päästä, se irtoaa, eikä tilalle kasva enää uutta häntää. Ne ovat sen verran nopeita, että pitää olla varovainen kun nappaa hännän tyvestä, ettei häntä luiskahda sormien läpi. Alussa olisi tärkeää käsitellä gerbiileitä paljon, että ne tottuvat siihen.

Laumasuhteet

Gerbiileitä pitää olla vähintään kaksi samaa sukupuolta. Ne ovat laumaeläimiä, eikä ihminen voi korvata toista gerbiiliä. Enintään gerbiileitä kannattaa pitää 6 samassa terraariossa, tässäkin on kyllä hyvin todennäköistä että syntyy tappeluita. Gerbiileillä on tietyt arvot laumassa, lauman johtajan voi huomata aika helposti seuraamalla paljon niiden puuhailua. Gerbiilit lisääntyvät nopeasti, joten samassa terraariossa asuvien pitäisi olla samaa sukupuolta.

Hoito

Vaikka gerbiilit ovat helppohoitoisia, tarvitsevat ne silti hyvää hoitoa. Päivittäisiin rutiineihin kuuluu mm. ruokinta, vesipullon täyttö, jyrsittävän antaminen. Terraario pestään 2-4 kertaa kuukaudessa. Gerbiileille on myös tärkeää päästä välillä juoksentelemaan huoneessa vapaana. Niiden juoksentelun aikana niitä pitää silti pitää koko ajan silmällä, etteivät ne joudu pieniin koloihin. Kaikki raot ja muut vaaralliset paikat kannattaa peittää. Gerbiilit pääsevät kyllä todella pienistä raoista sisään. Kun kuljet huoneessa gerbiileiden juoksennellessa, varo astumasta sen päälle ja varo myös ovia avatessasi ettei gerbiili jää väliin.

Ruokinta

Gerbiilit syövät gerbiileille tarkoitettua kuivaruokaa, jota pitää olla koko ajan tarjolla. Ruuan pitäisi olla monipuolista, eikä saa sisältää liikaa auringonkukansiemeniä eikä pähkinöitä. Tuoreruokaa tulisi antaa muutaman kerran viikossa.

Laji
Intro_rodent
Mainos
Logo-labyrintti