Hamsteri, Syyrialainen

021586441_r
Hamsteri, Syyrialainen
022556244_r
Hamsteri, Syyrialainen
020298271_r
Hamsteri, Syyrialainen
020670291_r
Hamsteri, Syyrialainen

Yleistä

Syyrialainen on ollut monet vuodet suosituin lemmikkihamsteri sen helppohoitoisuuden ja suuren koon vuoksi. Syyrialaisten vanha nimitys on kultahamsteri, jota ei enää käytetä. Syyrialaisia on saatavilla lyhytkarvaisena, pitkäkarvaisena, satiinina ja kiharaturkkisina. Värejä ja kuvioita on useita. Tämä hellyyttävä nallekarhumainen lemmikki on vahvasti yöeläin, joka kesyyntyy helposti sen seurallisen ja uteliaan luonteen vuoksi. Poikasta on käsiteltävä päivittäin! Syyrialainen voi myös oppia tunnistamaan omistajansa äänen ja äänensävyt.

Hoito

Syyrialaisen häkin on oltava niin tilava, että sinne mahtuu vaivatta pesämökki, vähintään halkaisijaltaan 23 cm juoksupyörä, ruokakupit ja paljon virikkeitä. Perusmittoina suositellaan noin 80x40-senttistä häkkiä tai terraariota, tietysti mitat voivat olla suuntaan tai toiseen. Korkeus vähintään 30 cm. Mitä suurempi, sen parempi. Syyrialaiset pitävät kiipeilystä, mutta erityisen ketteriä ne eivät ole eli on huolehdittava siitä, ettei hamsteri kiipeillessään pääse tipahtamaan korkealta. Häkin pohjalle laitetaan kerros kutterinpurua, puupellettejä tai puuhaketta (Mörtti röpö). Häkin vakio varusteisiin kuuluu juomapullo, ruokakuppi ja pesämökki. Lisäksi hamsterilla voi olla juoksupyörä, mutta se ei ole välttämätön ja hamsteri on usein onnellisempi jos ei sellaista ole nähnytkään, koska hamsterit addiktoituvat siihen helposti. Juoksupyörän halkaisijan tulee olla 20cm. Häkkiin on syytä laittaa myös erilaisia virikkeitä, jotta hamsterilla olisi mielekästä puuhaa eikä se tylsistyisi. Häkki on putsattava tarpeen mukaan, kerran 1-2 viikossa, siistin syyrialaisen asunnon voi siivota harvemminkin. Syyrialainen oppii yleensä käyttämään vessalaatikkoa, joten sellainen on myös hyvä olla. Vessan pahnoiksi voi laittaa ihan vain purua tai sitten esim. puupellettejä tai jyrsijöille tarkoitettua vessahiekkaa. Kissanhiekkaa tai kylpyhiekkaa ei tule käyttää. Helpoiten hamsteri oppii käyttämään vessaa, kun sinne laittaa hieman pissaisia puruja.

Ruokinta

Syyrialaisella on oltava jatkuvasti tarjolla hyvälaatuista siemenseosta ja raikasta vettä, joka tarjotaan juomapullosta. Siemenseoksen sekaan voi sekoitella mm. kuivattuja hedelmänpaloja ja kissan/koiran kuivaruokaa. Hyviä siemenseoksia löytyy eläinkaupoista. Markettiruoat ovat usein huonolaatuisia. Aikuiselle hamsterille tulee tarjota vähintään viitenä päivänä viikossa myös tuoreruokaa kuten puuroa, riisiä, maustamatonta pastaa, vauvansoseita, kanaa, kalaa, juustopaloja, viiliä, maustamatonta jugurttia, vihanneksia, hedelmiä ja halutessaan myös kypsennettyä lihaa. Sopivia vihanneksia ja hedelmiä ovat muun muassa banaani, omena, kesäkurpitsa, kukkakaali, parsakaali, lanttu ja porkkana. Kurkkua ja salaattia saa antaa vain harvoin ja hyvin vähän, sillä niillä diureettinen vaikutus (nestettäpoistava). Myös herneitä tulee antaa hillitysti. Poikasille ja kasvaville tuoreruokaa on tarjottava päivittäin ja monipuolisesti. Erilaiset puiden oksat sekä kuivat ruisleivän palat tekevät hyvää hamsujen hampaille ja niiden parissa on kiva puuhailla.

Muuta

Hamsterirakkaana kannattaa liittyä Suomen Hamsteriyhdistykseen, niin saat hamsteriaiheisen lehden 4 kertaa vuodessa, mistä saat ajankohtaista tietoa hamsterimaailman kuulumisista. Jäsenenä saat myös alennuksia muutamista lemmikkieläinliikkeistä ja SHY:n järjestämistä hamsterinäyttelyistä. Hamsterinäyttelyt ovat hauska lisä hamsteriharrastukseen.

Lisätietoa [http://www.hamsteriyhdistys.net] [http://www.hamsteriyhdistys.net/syyrialaisenhoitoohje.php]

Laji
Intro_rodent
Mainos
Logo-labyrintti