Hamsteri, Talvikko

021338474_r
Hamsteri, Talvikko
019934940_r
Hamsteri, Talvikko
021285931_r
Hamsteri, Talvikko
021128431_r
Hamsteri, Talvikko

Yleistä

Venäjänkääpiöhamsteri talvikko on suosituin lemmikkinä pidettävä kääpiöhamsteri laji! Kuten nimikin sanoo, talvikot ovat hyvin pienikokoisia lemmikkejä, vain noin 8-10cm pituisia ja painoa 40-70g. Talvikoita on 2 väriä (normaali ja safiiri) sekä 2 kuviota (helmiäisnormaali ja helmiäissafiiri). Yleisin väri on normaali. Talvikko kuuluu jyrsijöiden lahkoon ja se on yöeläin. Talvikko kannattaa hankkia kasvattajalta jolloin hintaa on 12e ja mukaan tulee eläimen paperit sekä toisinaan myös hoito-ohjeita ja muita hyödyllisiä papereita. Talvikkoja voi hankkia kaksi samaa sukupuolta olevaa, mutta silloin on varauduttava siihen että eläimet mahdollisesti saattavat ruveta tappelemaan vanhemmiten ja molemmille on hankittava omat terraarionsa. Talvikot ovat ihmisiä kohtaan hyvin käsiteltyinä rauhallisia ja ystävällisiä lemmikkejä, joiden puuhailuja on kiva seurata.

Hoito

Paras talvikon asumus on terraario tai akvaario jonka pohjalle laitetaan mahdollisimman paljon kutterinpurua kaivelua varten. Mitä suurempi terraario, sitä parempi! Et voi koskaan hankkia hamsterillesi liian suurta asumusta. Talvikon terraarioon tulee laittaa juomapullo, ruokakuppi ja pesämökki. Mahdollisesti myös juoksupyörä sekä suola&kalkkikivi. Pesän tekoa varten ei kannata käyttää eläinkaupassa myytäviä "pesävanuja" sillä talvikko voi sitä syödessään tukehtua tai se voi kiertyä eläimen jalan ympärille aiheuttaen kuolion. Parempi on käyttää WC- tai talouspaperisuikaleita. Terraario on puhdistettava 1-2 kertaa viikossa, tarpeen mukaan! Talvikkoa on käsiteltävä etenkin poikasena päivittäin, jotta se tottuisi etteivät ihmiset tee pahaa ja antaisi vanhempanakin pitää kädessä ongelmitta. Talvikon kynnetkin pitää leikata noin kuukauden välein, silloin kun kasvavat liian pitkiksi.

Ruokinta

Talvikoilla on oltava jatkuvasti saatavilla hyvänlaatuista siemenseosta ja raikasta vettä joka tarjotaan vesipullosta. Lisäksi talvikolle on hyvä antaa mieluiten päivittäin tuoreruokaa kuten porkkanaa, omenaa, paprikaa tai vaikkapa sokeroimattomia marjoja. Talvikko tarvitsee ruokavalioonsa myös eläinperäisiä tuotteita, eli tarjotathan pienelle ystävällesi säännöllisesti lihaisia vauvanruokia ja kypsenettyä lihaa. Talvikon hampaat kasvavat sen koko eliniän ajan ja niiden kunnossa pitämiseen talvikko tarvitsee päivittäin kovaa purtavaa kuten kuivatut leivät, koiran&kissan kuivaruoka ja näkkileipä. Myös puiden oksat tekevät hyvää hampaille (koivu, haapa, pihlaja ja paju).

Muuta

Talvikot voivat osallistua hamsterinäyttelyihin joita järjestää pääasiassa Suomen hamsteriyhdistys ry. Toisinaan pidetään myös hamstereiden hamstrauskilpailuja joissa talvikot hamstraavat poskipusseihinsa auringonkukansiemeniä.

Lisäännyttäessäsi talvikkoa otathan huomioon kasvavan hybridiongelman! Tietoa löytyy hamsteriyhdistyksen sivuilta [http://www.hamsteriyhdistys.net/hybridit.php] ja [http://www.hamsteriyhdistys.net/hybridi.php]

Lisätietoa talvikoista tarjoaa http://www.hamsteriyhdistys.net

Laji
Intro_rodent
Mainos
Logo-labyrintti