Havannankoira

020775326_r
Havannankoira
020815046_r
Havannankoira
020150656_r
Havannankoira
022561114_r
Havannankoira

Havannankoira - Kuubassa kehittynyt koiramaailman kaunotar.

Historia ja esittely Havannankoiran syntyhistoria on arvoitus, mutta varmaksi voidaan sanoa, että rodun juuret ovat peräisin Välimeren rannoilta. Uuteen maahan muuttajien ja merimiesten mukana eurooppalaiset kääpiökoirat saapuivat Kuubaan ja näin populaatio alkoi kehittyä omaan suuntaansa, kohti havannankoiraa. On myös mahdollista, että paikallisia ja/tai manneramerikkalaisia pikkukoiria sekoittui jo maahantuotuun kantaan. Tuolloin koiria pariutettiin keskenään sen mukaan mikä omistajista parhaalta tuntui joten vielä ei ollut rotu kyseessä sellaisena kuin me sen tunnemme.

Orjayhteiskunnan tuote havannankoira on FCI 9 -ryhmään kuuluva pieni, sirorakenteinen ja hoitoa vaativa runsasturkkinen rotu. Syntyaikoinaan Kuubassa tämän rodun tuli olla väritykseltään vaalea, hienostunut ja viehättäväluonteinen, naisväen esteettistä silmää ruokkiva seuralainen. Tummia värejä ei suosittu vaikka niitäkin syntyi.

Kuubassa rotu säilytti paikkansa yläluokan lemmikkinä Castron vallankumoukseen asti. Rotu kuitenkin säilyi, koska ihmiset rakastivat koiriaan paljon ja ottivat nämä suurin uhrauksin mukaansa paetessaan Kuubasta.

Rotunimi muuttui vuoden 2009 alussa bichon havanaisista. Muita käytettyjä nimi; bichon havanese, bichon habanero, havana silk dog..

Ulkonäkö, käyttäytyminen ja liikkuminen Yleisvaikutelmaltaan havannankoira on tarmokas, pieni ja matalaraajainen koira, jolla pitkä, runsas ja pehmeä turkki. Liikkeet ovat eloisat ja joustavat. Se on luonteeltaan iloinen, ystävällinen ja leikkisä koko perheen hurmuri. Valppautensa ansiosta se on helppo kouluttaa varoittamaan vieraista.

Rodun säkäkorkeus on 23 - 27 cm, sallittu vaihteluväli 21 - 29 cm (+ - 2 cm). Paino noin 4–10 kg. Silmät ovat suurikokoiset, muodoltaan mantelimaiset ja väriltään mahdollisimman tummanruskeat. Ilme ystävällinen. Häntä korkea-asentoinen ja mieluiten selän päälle kiertynyt. Rungon pituus on hieman säkäkorkeutta suurempi. Raajat suorat, hyväluustoiset ja kohtuullisesti kulmautuneet.

Havannankoira liikkuu erityisen keveästi, joustavasti ja melko napakasti, mikä kuvastaa rodun iloista luonnetta. Eturaajat liikkuvat vapaasti ja suoraan eteenpäin suuntautuen, takaraajat antavat suoralinjaisen työnnön.

Villava aluskarva on niukka ja puuttuu usein kokonaan. Peitinkarva on hyvin pitkää, pehmeää, litteää tai laineikasta ja voi muodostaa kiharaisia suortuvia. Kaikenlainen karvapeitteen muotoilu, leikkaaminen karvan pituuden tasoittamiseksi ja trimmaaminen on kielletty. Näyttelyissä tästä seuraa hylkäys. Poikkeuksena sallitaan käpäläkarvojen siistiminen. Samoin kulmakarvoja voidaan hieman lyhentää, etteivät ne peitä silmiä. Myös kuonokarvoja voidaan hieman siistiä, mutta karvat tulisi mieluiten jättää luonnolliseen pituuteensa.

Värikirjo on laaja; valkoinen, cream, musta, musta&hopea, musta&valkoinen, musta&tan, soopeli, hopea, kulta, punainen, suklaanruskea, tupakanruskea, punaruskea, tri-colour, sininen, fawn, beige, shampanja, musta brindle ja punainen brindle. Edellä mainitun väriset laikut ovat sallittuja. Tan-merkit sallittu kaikissa värivivahteissa.

Vakavat virheet • puutteellinen rotutyyppi • tylppä, suippo tai muun kuin kallon pituinen kuono-osa • ns. petolinnun silmät, liian syvällä sijaitsevat tai ulkonevat silmät, lihanväriset silmäluomien reunat • liian pitkä tai liian lyhyt runko • suora tai matala-asentoinen häntä • käyrät eturaajat (lähellä toisiaan olevat ranteet ja ulkokierteiset käpälät) • epämuodostuneet käpälät • karkea, niukka tai muotoiltu karvapeite, aikuisilla koirilla lyhyt karvapeite

Hylkäävät virheet • aggressiivisuus tai pelokkuus • lihanvärinen kirsu • ylä- tai alapurenta • sisään- tai ulospäin kiertyneet silmäluomet (entropium tai ektropium), pigmentittömät silmäluomien reunat • rotumääritelmän antamista mitoista poikkeava koko

Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespusseihin.

Lähde http://www.bichonhavanais.fi/ http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/0633D454-E589-46F3-B435-04D2E65A23B7/0/bichonhavanais841.pdf

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti