Hovawart

017883847_r
Hovawart
020171930_r
Hovawart
021470041_r
Hovawart
020599930_r
Hovawart

Käyttötarkoitus

Käyttökoira.

Historia

Hovawart on hyvin vanha saksalainen käyttökoirarotu. Rodun nimi muodostuu keskiyläsaksalaisista sanoista Hova = der Hof (piha) ja wart = der Wächter (vartija). Vuodesta 1922 lähtien rotua elvytettiin käyttämällä jalostukseen tyypiltään samankaltaisia koiria, joita edelleen löydettiin maatiloilta. Lisäksi alkuvuosina tehtiin risteytyksiä saksanpaimenkoirien, newfoundlandinkoirien, leonberginkoirien ja muiden rotujen kanssa. Tiukoilla valinnoilla alkuperäinen käyttökoiratyyppi saatiin uudelleen esiin. Alkuperämaassa rodun terveyteen kiinnitetään runsaasti huomiota. Erityisesti lonkkavika on saatu vähenemään muutamaan prosenttiin käyttämällä vuosikymmenien ajan tervelonkkaisia jalostuskoiria. Edellytetään, että nämä ponnistelut ovat kaikkien hovawart-yhdistysten esikuvana.

Yleisvaikutelma

Voimakas, keskikokoinen, hieman pitkänomainen, pitkäkarvainen käyttökoira. Sukupuolileima on selvä etenkin päänmuodossa ja ruumiinrakenteessa.

Tärkeitä mittasuhteita

Rungon pituus on suunnilleen 110 – 115% säkäkorkeudesta

Käyttäytyminen ja luonne

Arvostettu monipuolinen käyttökoira. Luonteeltaan tasainen ja hyväntahtoinen. Hovawartilla on suojelu- ja taistelutahtoa, itsevarmuutta ja kuormitettavuutta, kohtuullisesti temperamenttia ja erittäin hyvän hajuaisti. Tasapainoinen ruumiinrakenne ja voimakas kiintymys perheeseen tekevät rodusta erinomaisen seura-, vahti-, suojelu-, pelastus- ja jälkikoiran.

Pää

Kuononselkä on suora ja yhdensuuntainen kallo-osan kanssa. Kallo ja kuono ovat suunnilleen yhtä pitkät. Pään nahka on tiivis.

Kallo-osa

Voimakas; otsa on leveä ja kaareva

Otsapenger

Selvästi havaittava.

Kirsu

Sieraimet ovat avoimet. Merkkivärisillä ja mustilla koirilla kirsu on musta; vaaleilla kirsu on musta, joskin vuodenajoista johtuva tilapäinen vaaleneminen on sallittua.

Kuono-osa

Voimakas, sekä sivulta että ylhäältä katsottuna hieman kapeneva.

Huulet

Tiiviit.

Hampaat / purenta

Täydellinen ja voimakas leikkaava purenta, jossa hammaskaavion mukaisesti 42 hammasta. Hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Tasapurenta on sallittu.

Silmät

Soikeat, eivät ulkonevat eivätkä syvällä sijaitsevat, väriltään tummanruskeasta keskiruskeaan. Silmäluomet ovat tiiviit.

Korvat

Löysästi riippuvat, kolmion muotoiset, ylös ja kauas toisistaan kiinnittyneet, saavat kallon näyttämään todellista leveämmältä. Korvankärki on hieman pyöristynyt ja ulottuu vähintään suupieleen. Koiran ollessa rauhallinen korvat riippuvat päänmyötäisinä, sen ollessa tarkkaavainen ne voivat olla hieman eteenpäin suuntautuneet. Korvan etureuna on suunnilleen silmän ja niskakyhmyn puolivälissä.

Kaula

Voimakas ja keskipitkä. Kaulan nahka on tiivis.

Runko

Selkä

Suora ja kiinteä.

Lanne

Voimakas ja hieman lantiota pitempi.

Lantio

Keskipitkä ja hieman viisto.

Rintakehä

Leveä, syvä ja voimakas.

Häntä

Tuuheakarvainen, ulottuu kintereiden alapuolelle, ei maahan asti. Koiran mielialan mukaisesti häntä on asennoltaan joko korkealle selän ylle kaartunut tai alhaalla riippuva.

Raajat

Eturaajat

Yleisvaikutelma

Eturaajat ovat vahvat, edestä sekä sivulta katsottuna suorat ja pystyt.

Lavat

Erittäin lihaksikkaat. Lapaluut ovat pitkät ja viistot.

Olkavarret

Pitkät ja tiiviisti rungon myötäiset.

Kyynärpäät

Tiiviisti rintakehän myötäiset.

Ranteet

Vahvat.

Välikämmenet

Kohtuullisen viistot.

Käpälät

Pyöreähköt, vahvat ja tiiviit. Varpaat ovat kaareutuneet ja tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat merkkivärisillä ja mustilla koirilla mustapigmenttiset, vaaleilla pigmentti voi olla vaaleampi.

Takaraajat

YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat vahvat, hyvin kulmautuneet ja takaa katsottuna pystyasentoiset.

Reidet ja sääret

Erittäin lihaksikkaat.

Kintereet

Voimakkaat ja matalat.

Käpälät

Kuten etukäpälät. Kannukset poistetaan maissa, joissa se ei ole lailla kielletty.

Liikkeet

Kaikissa liikuntamuodoissa edestä ja takaa katsottuna suorat ja maatavoittavat. Ravissa askel on pitkä ja takaraajan työntö voimakas.

Nahka

Kauttaaltaan tiiviisti rungonmyötäinen. Merkkivärisillä ja mustilla koirilla nahan sävy on sinertävä, vaaleilla enimmäkseen vaaleanpunainen.

Karva

Vahvaa, pitkää, hieman laineikasta, rungonmyötäistä ja tiheää. Hieman aluskarvaa. Karva on rinnassa, vatsassa, eturaajojen ja reisien takaosassa sekä hännässä pitempää kuin muualla. Päässä ja raajojen etupuolella karva on lyhyttä.

Väri

Kolme värimuunnosta: merkkivärinen, musta ja vaalea.

Merkkivärinen

Karvapeite on musta ja kiiltävä, merkit ovat keskivaaleat. Päässä merkit alkavat kuonon sivuilta ja ulottuvat suupielen ympäri kurkun alle. Silmien yläpuolella on selvästi havaittavat pisteenmuotoiset merkit. Rinnassa on kaksi vierekkäin olevaa merkkiä, jotka saattavat olla yhdistyneet. Eturaajoissa merkit ulottuvat sivulta katsottuna varpaista suunnilleen välikämmeneen ja jatkuvat raajan takaosassa kyynärpään korkeudelle. Takaraajojen merkit ovat sivulta katsottuna kintereen alapuolella leveänä juovana. Kintereen yläpuolella näkyy enää vain kapea juova, joka ulottuu raajan etupuolella vatsan korkeudelle. Hännän tyven alapuolella on myös merkki. Kaikki merkit ovat selvärajaiset. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.

Musta

Karvapeite on musta ja kiiltävä. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.

Vaalea

Karvapeite on keskivaalea, kiiltävä ja vaalenee vatsaan ja raajoihin. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.

Säkäkorkeus

Urokset 63 - 70 cm, nartut 58 - 65 cm.

Virheet

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

Hylkäävät virheet

Yleisvaikutelma: puutteellinen rotutyyppi; voimakkaat poikkeamat sukupuolileimassa.

Mittasuhteet: voimakkaasti rotumääritelmästä poikkeavat.

Luonne: aggressiivisuus, arkuus, paukkuarkuus tai apaattisuus.

Pää: otsapenkereen puuttuminen; sini- tai herasilmäisyys; pysty-, taitto- tai ruusukorvaisuus, ulkonevat korvat; ylä-, ala- tai ristipurenta; useamman kuin yhteensä kahden P1:n ja/tai M3:n puuttuminen, muun yksittäisen hampaan puuttuminen.

Kaula: selvät kaulapussit tai runsaasti löysää kaulanahkaa.

Runko: voimakas notko- tai köyryselkä; kapea tai tynnyrimäinen rintakehä; epämuodostunut tai erittäin lyhyt häntä, voimakkaasti kippura häntä.

Raajat: voimakas takakorkeus.

Karvapeite: pääsääntöisesti kihara (tiukat kiharat).

Väri

Yleistä: Muu kuin rotumääritelmän mukainen väri esim. siniharmaa, riistanvärinen, ruskea, valkoinen, läiskikäs, vaalean värin nokisuus tai täydellinen kirjavuus. Valkoiset läiskät. Yksittäiset valkoiset karvat reiden sisäpuolella eivät estä jalostuskäyttöä. Merkkivärinen: varsinaisten merkkien lisäksi olevat harmaat tai ruskeat merkit, muun värinen kuin musta aluskarva vallitsevana, harmaat tai valkeahkot merkit vallitsevana. Musta: harmaat tai ruskeat merkit, muun värinen kuin musta aluskarva vallitsevana. Vaalea: yksittäiset valkoiset karvat kuononselässä eivät estä jalostuskäyttöä; tasainen punaisenvaalea väri ilman vaalennuksia, korvia myöten valkoisenvaalea väri, selvärajaiset valkoiset merkit, tummat merkit tai tumma maski.

Koko: säkäkorkeuden alitus, säkäkorkeuden ylitys yli 3 cm:llä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti