Itäsiperianlaika

019302405_r
Itäsiperianlaika
019594383_r
Itäsiperianlaika
020129319_r
Itäsiperianlaika
019372537_r
Itäsiperianlaika

Rodun lyhyt historia

Itäsiperianlaikan (venäjäksi vostotšnosibirskaja laika) alkuperämaa on entinen Neuvostoliitto. Rotu on kehittynyt Itä-Siperian ja Kaukoidän metsäalueilla evenkien ja lamuuttien laikojen sekä amurin- ja muiden laikojen risteytysten tuloksena.

Ulkonäkö

Yleisvaikutelmaltaan itäsiperianlaika on voimakasrakenteinen, koiran luusto on voimakas ja lihakset hyvin kehittyneet. Rungon pituuden suhde säkäkorkeuteen on uroksilla 1,04 - 1,08 ja nartuilla 1,06 - 1,10. Säkäkorkeus on uroksilla 55 - 64 cm ja nartuilla 51 - 60 cm. Säkä on hyvin kehittynyt ja selkää korkeammalla. Koiran lanne on leveä, lihaksikas ja hieman kaartunut. Lantio on leveä, suhteellisen pitkä ja hieman viisto. Rintakehä on itäsiperianlaikalla syvä, leveä ja lihaksikas. Vatsaviiva on hieman kohoava.

Häntä kaartuu kiertyneenä tai sirpinmuotoisena lanteelle tai reidelle; sirpinmuotoisena hännän ei tarvitse koskettaa selkää. Ojennettuna häntä ulottuu kintereisiin asti tai 1-2 cm niiden yläpuolelle.

Eturaajat ovat suorat, yhdensuuntaiset ja hieman pitemmät kuin puolet säkäkorkeudesta. Lavan ja olkavarren välinen kulmaus on 90 - 100 astetta. Takaraajat ovat hyvin kulmautuneet sekä takaa katsottuna suorat ja yhdensuuntaiset. Käpälät ovat lähes pyöreät. Takaraajoissa voi olla kannukset. Rodulle tyypilliset liikuntamuodot ovat laukka ja ravi.

Koiran pää on kiilanmuotoinen, siinä on loiva otsapenger, leveä kallo-osa ja selvästi erottuva niskakyhmy. Kirsu on musta; valkoisilla ja vaaleankeltaisilla koirilla sallitaan ruskea kirsu. Kuono-osa on sivusta katsottuna kiilamainen, sen pituus on suunnilleen sama kuin kallon. Kuonon ja kallon ylälinjat ovat yhdensuuntaiset. Koiran huulet ovat kuivat ja tiiviit. Hampaat ovat valkoiset ja voimakkaat ja niissä on leikkaava purenta. Itäsiperianlaikalla on soikeat, vinoasentoiset ja väriltään tummat silmät; ne eivät kovinkaan suuret. Koiran korvat pystyt ja kolmion muotoiset. Kaula on lihaksikas ja lähes pään pituinen.

Koiran nahka on paksu ja tiivis. Laikan turkki on karhea, tiheä ja suora peitinkarva muodostaa kaulassa ja lavoissa kauluksen ja uroksilla sään kohdalla harjan. Pohjavilla on tiheää ja pehmeää.

Väri: pippuri ja suola, pilkullinen, täplikäs, valkoisen, harmaan, mustan, punaisen ja ruskean eri vivahteet. Pienet pilkut raajojen pohjavärissä ovat sallittuja.

Luonne

Tasapainoinen ja vilkas.

Erittäin ihmisystävällinen ja seurallinen sekä isäntäuskollinen.


Lähde

[www.kennelliitto.fi]

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti