Jackrussellinterrieri

022184005_r
Jackrussellinterrieri
019048144_r
Jackrussellinterrieri
021682638_r
Jackrussellinterrieri
021435431_r
Jackrussellinterrieri

Historia Jackrussellinterrierin ’isä’ on englantilainen pastori John ”Jack” Russell. 1800-luvun alussa hän osti Trump-nimisen terrierinartun, josta tuli rodun kantaemä. Pääpainon rodunjalostuksessa hän tahtoi ehdottomasti pitää käyttöominaisuuksissa, mutta ulkonäön tuli tukea sitä. Esimerkiksi koiran valkoinen väri auttoi metsästäjää erottamaan koiran saaliista, kun ne tulivat luolasta ulos. Pastori antoi nimensä kolmelle eri koirarodulle, jotka eroavat toisistaan luonteen ja ruumiin mittasuhteiden mukaan.

Ensimmäisen virallisen rotumääritelmän laati Australia vuonna 1974 englantilaisen Jack Russell Terrier Club of Great Britain:in rotukuvauksen perusteella. Suomessa rotu virallistettiin alkuvuodesta 2001, mutta koiria oli tullut Suomeen jo useiden vuosien ajan, esimerkiksi hevoskilpailujen mukana. Suomessa järjestetään edelleen rotuunottoja, joissa rekisteröimättömiä koiria voidaan ottaa Suomen kennelliiton rekisteriin.

Ulkonäkö Russeli on suorakulman mallinen koira, joka on hieman korkeuttaan pidempi. Pään tulee olla tasainen, kohtuullisen leveä ja kapeneva. Otsapenger ei saa erottua liikaa. Ilmeen tulee olla älykäs ja tarkkaavainen. Kirsun ja huulien pitää olla mustat, kuten myös silmäluomien reunojen. Korvat ovat taittuneet päätä myöten V:n mallisiksi ja ne ovat hyvin liikkuvaiset. Raajojen tulee olla suorat, ja tasapainoisesti kulmautuneet, takaraajoissa on vahvat lihakset. Liikkeet ovat suorat, joustavat ja vapaat.

Turkki Russelin karva voi olla sileää, karkeaa tai puolikarkeaa eli karheaa (broken). Valkoisen värin tulee olla vallitseva ja siinä saa olla mustia, ruskeita tai molempia merkkejä. Sileän turkin hoitoon riittää hyvin harjaaminen kumisukalla, jos irtoavat karvat häiritsevät. Näyttelyihin siistitään mm. koiran häntä. Karkea koira nypitään muutaman kerran vuodessa, kun karva on ’kypsää’ irtoamaan. Karkeakarvainenkin siistitään saksin näyttelyitä varten, ja ne pärjäävätkin yleensä paremmin, koska taitavalla trimmauksella voi pienet virheet piilottaa karvan alle.

Luonne Jackrussellinterrierin tulisi olla yhteiskuntakelpoinen, itsevarma, rohkea, ystävällinen, ja sen tulisi osoittaa riistaviettiä. Se ei saa olla pelokas tai aggressiivinen. Russeli on myös aktiivinen koira, joka tarvitsee päivittäistä puuhailua perheensä kanssa, oli se sitten seurakoira tai aktiiviseen harrastamiseen otettu kaveri. Ahkeralla harjoittelulla russelista saakin hyvän harrastuskoiran. Russeli tarvitsee myös runsaasti liikuntaa. Eri linjojen välillä eroja on nähtävissä mm. luonteen terävyydessä ja riistavietissä, vaikka russeli ei ole varsinaisesti jakautunut käyttö- ja näyttelylinjoihin. Luonnetestattuja yksilöitä on valitettavasti hyvin vähän.

Rodun nykyinen tilanne Rotu on nopeasti nostanut itsensä suosituimpien koirarotujen joukkoon, ja vuonna 2005 russeleita rekisteröitiin 695 kappaletta ja rotu oli 16. suosituin sekä suosituin terrierirotu. Rekisteröityjen koirien lisäksi arvellaan, että suomessa on tuhansia rekisteröimättömiä yksilöitä. Rodun pieni rekisterissä oleva kanta vaikeuttaa jalostusta, mutta ulkomailta tuodaankin lähes jatkuvasti uutta verta Suomeen. Edelleenkään rotua ei ole virallistettu sen kotimaassa Englannissa. Australia ja Hollanti ovat merkittäviä maita russeleiden kehityksessä.Rotu on hyvin kiltti ja oppivainen.

Nykyinen käyttö


JackrussellinterrieriSuurin osa jackrussellinterriereistä on seura- ja harrastuskoirina. Koiranäyttelyissä ja agilitykentillä russeleita näkee hyvin paljon, sekä muutama koira on kilpaillut menestyksekkäästi TOKO:ssa. Rauniokoiraharrastusta on muutama russeli kokeillut, ja suoritettuja kokeitakin siitä löytyy.

Metsästyskäytössä muutamia russeleita edelleen on, vaikka sen sisarusrodut parsonrussellinterrieri ja jack russell terrieri eli ”wörkki” ovatkin siinä suositumpia. Vuosina 2001-2005 luolakoirien taipumuskokeeseen osallistui 22 jackrussellinterrieriä, mikä on niin vähän ettei sen perusteella voi antaa kuvausta rodun käyttöominaisuuksista. Myös verijälki (MEJÄ) on hyvä harrastus russelille.

Muissa maissa järjestetään jonkun verran Terrier Race -kilpailuja, eli omia ratajuoksukilpailuja russelisukuisille koirille.

Terveys Russeli kuuluu Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), joten jalostukseen käytettävillä koirilla on täytynyt tarkastaa polvet ja silmät. Muutamalta koiralta on kuvattu myös lonkat. Osa kasvattajista kuvauttaa jalostukseen käytettäviltä koirilta myös selät, koska niistä on löytynyt pieniä virheitä. Varsinkin kaihilöydöt ovat nopeasti yleistyneet nuoressa rodussa

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti