Kääpiöjänis

021999606_r
Kääpiöjänis
022371320_r
Kääpiöjänis
021976809_r
Kääpiöjänis
021036887_r
Kääpiöjänis

Yleistä

Kääpiöjänis on maailman pienin lemmikkikanirotu, sen tulisi painaa 710-1300g. Kääpiöjänikset ovat nimensä mukaisesti hyvin jänismäisiä, pieniä, ketteriä, vikkeliä ja nopeita. Ne pystyvät ahtautumaan läpi pienimmästäkin raosta ja hyppäämään uskomattomiin korkeuksiin. Lisäksi ne ovat erittäin aktiivisia, aina juoksentelemassa, hyppimässä ja kaivamassa. Estehyppy onkin hyvin niille sopiva harrastus. Luonteeltaan jänikset ovat hieman ärhäköitä ja tempperamenttisia - ne monesti murisevat ja hyökkäilevät käteen. Ne eivät sovellu kovin hyvin ensimmäiseksi kaniksi eivätkä lasten lemmikiksi, sillä niitä pitää osata käsitellä kovin ottein pienestä koostaan huolimatta ja pahoista tavoista pitää osata opettaa eroon. Jänikset kuitenkin osaavat olla myös hyvin seurallisia ja ihmisrakkaita ja ovat monesti tunkemassa itseään syliin silitettäväksi ja hyppivät ihmisten päällä huvikseen.

Kääpiöjänikset Suomessa

Suomessa kääpiöjänis on melko harvinainen rotu ja sitä saa ainoastaan kasvattajilta. Kaikki värit ovat hyväksyttyjä, mutta jäniksiä ei kuitenkaan vielä tällä hetkellä kasvateta kuin vain väreissä ruskeasoopeli(+white), chinchilla (luonnonsoopeli), valkoinen ps, luonnonharmaa sekä musta otter. Kaikkia mainituistakaan väreistä ei riitä myyntiin asti, sillä jänikset ovat yleensä valitettavan huonoja lisääntymään. Yleisin väri jäniksillä Suomessa onkin joko valkoinen ps tai ruskeasoopeli(+white).

Kääpiöjänikset maailmalla

Kääpiöjänis on englanniksi Polish tai Britannia Petite, amerikanenglanniksi Britannia Petite ja ruotsiksi dvärghare. Etenkin Iso-Britanniassa kääpiöjänikset ovat suosittu kanirotu harrastajien keskuudessa. Maailmalla kääpiöjäniksiä löytyy kaikissa väreissä, mutta kaikki värit eivät välttämättä ole standardin mukaisia eli hyväksyttyjä. Tässä on hyvä USA:lainen nettisivu josta löytyy paljon kuvia kääpiöjäniksistä eri väreissä: [http://www.britanniapetites.com/] - kannattaa katsoa erityisesti linkit "Photos of Recognized Showable Varieties of Britannia Petite" (hyväksyttyjä värejä) ja "Photos of Unrecognized Non Showable Varieties of Britannia Petites" (ei-hyväksyttyjä värejä).

Paperiton kani on aina risteytys. Ja monesti ihmiset käsittää kääpiöKANIN ja kääpiöJÄNIKSEN samaksi mitä ne ei ole, kääpiöJÄNIS on rotu mutta kääpiöKANI voi olla moni muu pienikokoinen kani.

Kääpiökani = risteytys

Laji
Intro_rabbit
Mainos
Logo-labyrintti