Kääpiöluppa

022546389_r
Kääpiöluppa
019408654_r
Kääpiöluppa
018780415_r
Kääpiöluppa
021911073_r
Kääpiöluppa

Kääpiöluppa Kääpiöluppa on pienin luppakorvainen kääpiökaneihin kuuluva kanirotu.

Rotu on kotoisin Hollannista, jossa se otettiin Hollannin standardiin vuonna 1964. Kääpiöluppa kuuluu kääpiörotuihin, ja sen ihannepaino aikuiselle eläimelle on 1,41-1,90kg. Korvatkaan eivät saa olla liian lyhyet, vaan ihannepituus mitattuna kärjestä kärkeen on 21-30cm.

Kääpiölupan pää on leveä, pyöreä ja sen kuononselkä lyhyt. Molemmilla puolilla päätä roikkuvat korvat, jotka ovat hevosenkengän muotoiset katsottuna edestäpäin. Korvien ja kallon liittymäkohta kuuluu olla kallon korkein kohta. Korvien kärjet ovat pyöreät ja korvat itsessään levenevät juuresta lähtien. Leukapussi ei ole sallittava ominaisuus. Kääpiölupan runko on tiivis ja lyhyt ja siinä on pyöreät linjat. Jalat ovat tanakat, lyhyet ja hyvin karvoittuneet. Pää kiinnittyy runkoon ilman havaittavaa kaulaa. Etuosan tulee olla yhtä leveä kuin takaosan.

Yleisin turkkityyppi rodulla on normaalikarva, minkä ihannepituus on 2,5cm. Turkki on paksu, kiiltävä sekä hyvin palautuva. Rotu tunnetaan myös turkkityypeissä fuchs ja rex.

Luonteeltaan kääpiölupat ovat ystävällisiä ja rentoja. Yleensä rodun yksilöt ovat helppoja käsitellä ja aggressiivisuutta esiintyy harvoin. Kääpiöluppa sopii hyvin ensimmäiseksi kaniksi, koska se on utelias ja seurallinen. Rotua uskaltaa suositella myös lapsiperheisiin, sillä kääpiölupilla on yleensä rautaiset hermot.

Kääpiölupat ovat yleisin kanihypyssä käytetty rotu, ja ne sijoittuvat tilastojen mukaan siinä hyvin. Tämä saattaa johtua niiden rohkeudesta, rennosta luonteesta sekä uteliaisuudesta.

Kääpiölupat elävät seurallisuutensa vuoksi mielellään laumassa.

Osa kääpiölupista sietää hyvin huonosti tuoreravintoa, mutta jos se sietää sitä, sen kuuluu saada sitä. Kaikki kanit voivat sairastua, jos niille tarjotaan luonnotonjta ravintoa! Kääpiölupalle sopii hyvin kuitupitoinen ja kuiva ravintodieetti. Hyvänlaatuinen heinä on kääpiölupan perusravintoa. Tämän lisäksi niille tulee tarjota kaneille tarkoitettuja täysrehupellettejä ja raikasta vettä. Myös mineraalikivi on hyvä asettaa kääpiölupan häkkiin.

Laji
Intro_rabbit
Mainos
Logo-labyrintti