Kääpiöpinseri

022624206_r
Kääpiöpinseri
020048010_r
Kääpiöpinseri
015117399_r
Kääpiöpinseri
021021368_r
Kääpiöpinseri

Kääpiöpinseri on FCI:n ryhmään 2 (Pinserit, snautserit, molossityyppiset ja sveitsinpaimenkoirat) kuuluvat rotu.

Historia

Rotu on kotoisin Saksasta. Rotu sai alkunsa, kun pinseripentueisiin syntyi pienikokoisia pentuja, jotka yleensä tapettiin. Näiden pienikokoisten pinsereiden todettiin kuitenkin olevan elinkelpoisia ja hyviä vahti- ja rottakoiria. Vielä tänä päivänäkin löytyy sukulinjoja, joissa nämä ominaisuudet tulevat vielä esille. Alkuperäisen käytön takia rodulta on typistetty korvat ja häntä, jotta rotat eivät saisi otetta koirasta. Typistäminen on nykyään kuitenkin eläinsuojelulakien johdosta kielletty mm. Suomessa. Omaksi rodukseen kääpiöpinseri tunnustettiin vuonna 1906. Suomeen ensimmäiset kääpiöpinserit tulivat 1920-luvulla. Varsinainen kasvatustyö Suomessa alkoi kuitenkin vasta 1950-luvulla.

Ulkonäkö

Kääpiöpinserin tulisi olla pinserin pienoiskuva ilman kääpiökoiramaisia piirteitä. Kääpiöpinseri on 25—30 cm korkea ja painaa 4—6 kg. Rungon rakenne on neliömäinen. Kääpiöpinserilllä on lyhyt, tiheä ja sileäkarvainen turkki. Suomessa hyväksyttyjä värejä ovat ruskea (punaruskeasta tummaan punaruskeaan) ja musta ruskeilla merkeillä (black & tan). Korvat voivat olla pystyt tai eteenpäin taittuneet. Häntä on luonnollinen. Purenta on leikkaava. Kääpiöpinseri liikkuu maatavoittavalla ravilla.

Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa kääpiöpinserille on omat rotumääritelmät, jotka eroavat jonkin verran meillä käytössä olevasta FCI:n rotumääritelmästä. Näin myös koirien ulkonäössä on eroja. Yhdysvalloissa kääpiöpinserit ovat usein kevyitä ja korkearaajaisia. Yhdysvalloissa sallittuja värejä ovat myös ruskea ruskeilla merkeillä (chocolate & tan), sininen ruskeilla merkeillä, sininen, fawn sekä valkoinen. Sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa kääpiöpinserille toivotaan ns. hackney-tyylistä liikkumista, jossa koira nostelee etutassuja hackney-hevosen tapaan. Suomessa tällaiset liikeet katsotaan virheeksi. Typistäminen on yleistä mm. USA:ssa, mutta Suomessa se on kiellettyä, kuten myös monessa muussa Euroopan maassa.

Luonne

Luonteeltaan kääpiöpinseri on eloisa ja temperamenttinen, sekä usein varsin hellyydenkipeä. Parhaimmillaan kääpiöpinseri on rohkea ja reipas kaveri monenlaiseen menoon - "iso koira pienessä koossa". Rodussa ei-toivottuja luonteenpiirteitä ovat arkuus, heikkohermoisuus, aggressiivisuus ja liiallinen terävyys. Arkielämässä häiritsevää voi olla myös herkkähaukkuisuus.

Terveys

Rotuna kääpiöpinseri on suhteellisen terve ja pitkäikäinen. Lyhytturkkisena rotuna kääpiöpinseri on melko kylmänarka, joten talvella kääpiöpinseri tarvitsee vaatteita. Erityisesti korvat ovat herkät paleltumaan, joten kovilla pakkasilla ne on syytä suojata pipolla.

Harrastus

Rotua pidetään nykyisin enimmäkseen seurakoirana. Kääpiöpinserit ovat aktiivisia ja kestäviä, ja soveltuvat hyvin lenkkikaveriksi ja tarvitsevat puuhastelua. Pelkäksi sohvaperunaksi rotu ei sovellu. Suosittuja harrastuksia ovat mm. toko, agility ja koiranäyttelyt. Kääpiöpinseri on nopea oppimaan. Motivointikeinoina voidaan käyttää esimerkiksi leluja ja makupaloja. Monet kääpiöpinserit ovatkin hyvin ahneita, mistä on hyötyä koiran kouluttamisessa.

Rotu on myös hyvä vahtikoira, joka vahtii kotiaan sekä omistajiaan. Rotua käytetään esim. Israelissa vahtikoirana, joka haukkumalla ilmoittaa vieraat tulijat.

Lähde: [http://fi.wikipedia.org/wiki/Kääpiöpinseri]

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti