Kaanaankoira

021870283_r
Kaanaankoira
022578062_r
Kaanaankoira
022577638_r
Kaanaankoira
022607355_r
Kaanaankoira

Kaanaankoira on ainutlaatuinen nykyisten rotujen parissa. Se on elänyt vuosisatoja puoliksi villinä, puoliksi ihmisiin liittyen, mutta koskaan sitä ei ole suunnitelmallisesti jalostettu. ”Vain vahvin jää henkiin” periaatteella on rotu selvinnyt aavikolla ja jalostunut nykyiseksi kestäväksi ja älykkääksi koiraksi. 1930 – luvulla professori Rudolphina Menzel kiinnostui beduiinileirien liepeillä ja aavikoilla havaitsemistaan paariakoirista etsiessään länsimaisia rotuja kestävimpiä koiria puolustusvoimien käyttöön. Hän houkutteli kotinsa lähistöllä kierteleviä aikuisia koiria ruualla, pyydysti myös pentuja aavikolta ja havaitsi aikuistenkin tottuvan hyvin kesyyn elämään. Työssään ne olivat nopeita ja tarkkaavaisia koiria jotka suojelivat aluettaan ja sopeutuivat hyvin vaikeisiinkin olo-suhteisiin. Rodun hän nimesi Kaanaankoiraksi maan mukaan. Suomeen ensimmäiset koirat tuo-tiin Israelilaisesta Shaar Hagai – kennelistä 1986.

Kaanaankoira on liikkeissään sulokas, nopea ja ketterä, kiipeää hyvin eikä ole pentunakaan kömpelö. Kynnet ovat vahvat ja se kaivaa mielellään. Rungoltaan se on keskikokoinen, neliömäinen, säkäkorkeus 50 – 60 cm. Uroksen ja nartun välistä kokoeroa ei juuri ole, mutta sukupuolileiman on oltava selvä. Karva on pohjavillaista, keskipitkää, karkeaa ja sen on pysyttävä pesemättä siistinä. Väreistä yleisimmät ovat punaruskeasta kermanvalkoiseen, usein valkoisin merkein. Mustaa ja valkoista erivärisin merkein esiintyy myös. Musta maski sallittu kaikissa väreissä. Jos maski on sen on oltava symmetrinen. Korvat ovat pystyt, häntä kiertyy selän päälle. Pigmentin pitäisi olla mahdollisimman tumma, mielellään musta, antaen koiralle tyypillisen ilmeen, mustaa vaaleampi kirsu sallitaan kunhan se tummuu auringossa. Kaikki ominaisuudet jotka haittaavat villiä aavikkoelämää katsotaan virheiksi. Kaanaankoira elää vanhaksi, yli 20 – vuotiaita koiria on vielä ollut vahteina.

Kaanaankoira on villi ja alkukantainen ja tämä onkin sen kiehtovin ominaisuus. Rotua on jalostettu päämääränä säilyttää nämä piirteet ja aina kun on mahdollista on jalostusyksilöiksi pyydystetty aavikoilta aikuisia koiria tai pentuja. Vasta viime aikoina on vieraiden rotujen sekoittuminen perinteisiin beduiinikoiriin tehnyt tämän mahdottomaksi. Kaanaankoira on älykäs ja oppii helposti. Toisaalta se ajattelee itsenäisesti ja luottaa viimekädessä vain omaan arvostelukykyyn. Kotikoiralle tämä piirre on ihanteellinen, mutta joitain harrastuslajeja se saattaa haitata.

Kaanaankoira on epäluuloinen ja olettaa, että kaikki tuntematon on vaarallista kunnes toisin todistetaan, piirre joka on kaikille villieläimille yhteinen. Vieraat esineet ja äänet se kiertää kaukaa. Tämä epäluuloisuus ulottuu myös ihmisiin, kaanaankoira tutustuu hitaasti eikä omalla reviirillä pidä vieraista. Se vahtii aluettaan eikä lähde aitaamattomaltakaan pihalta. Se tunnustaa muiden koirien aluevaltaukset ja on kuin eri koira kun on ulkona omalta reviiriltään. Aluettaan vahtivalla kaanaankoiralla on taipumus haukkua.

Perhettään ja ystäviään kaanaankoira rakastaa yli kaiken ja viihtyy sylissä rapsuteltavana tuntikausia. Se sopeutuu perheen elämäntyyliin, pitää liikunnasta mutta ei vaadi lenkillä säässä kuin säässä. Kaanaankoira tuhoaa harvoin paikkoja edes pentuna, oppii nopeasti sisäsiistiksi ja muutkin perheen säännöt. Kaanaankoira on myös sen verran voimakastahtoinen, että perheen arvojärjestyksen on oltava sille selvillä pienestä lähtien. Se pärjää tarvittaessa talvenkin ulkona aitauksessa.

Kaanaankoira on luonnostaankin aggressiivinen vieraita koiria kohtaan. Oman laumansa kanssa se tulee hyvin toimeen kunhan arvojärjestys on selvillä. Toisaalta näiden koirien välienselvittelyt saattavat olla väkivaltaisia eivätkä ole ennalta arvattavissa ja monet useamman koiran omistajat pitävät samaa sukupuolta olevat koirat erillään. Uros ja narttu tulevat erittäin hyvin toimeen keskenään, tosin villeinä elävissä laumoissa on tavattu niidenkin välisiä tappeluita. Uros on sukukypsäksi tultuaan korostetun ”macho” ja sietää huonosti toisia uroksia reviirinsä ulkopuolellakaan.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti