Kalkkuna

022303874_r
Kalkkuna
021934881_r
Kalkkuna
021333745_r
Kalkkuna
021349982_r
Kalkkuna

Kalkkuna (Meleagris gallopavo)

Kalkkuna on kanalintuihin kuuluva lintu. Nykyiset kesykalkkunat polveutuvat villikalkkunasta, joita ensimmäisinä alkoivat tarhaamaan Meksikon atsteekit. Kesykalkkuna muutti Amerikkaan uudisraivaajien mukana, ja siellä siitä tuli hyvin suosittu ja tärkeä kotieläin. Sanotaankin, että kaikki muut kalkkunarodut paitsi valkoinen hollantilainen ja mustakalkkuna on jalostettu Pohjois-Amerikassa. Villikalkkunaa on istutettu Saksaan. Villillä kalkkunalla on kuusi alalajia. Ne poikkeavat toisistaan jonkun verran sekä kooltaan että väriltään, ja ovat kotoisin Pohjois-Amerikan eri osista.

Kesytettyä kalkkunaa kasvatetaan nykyään laajalti siipikarjan lihatuotantoon. Suomessa kalkkunoita on kasvatettu 1950-luvulta asti ja Suomen rodut ovat tällä hetkellä kaupalliseen käyttöön jalostettujen hybridirotujen lisäksi pronssi- ja mustakalkkuna.

Kalkkunoille on olemassa omia rehujaan, joita on viisasta käyttää ainakin broilerrotuisten lintujen alkukasvatuksen ajan. Myöhemmin suurin osa rehusta voi olla viljaa. Kotovaraisilla rehuilla olevien lintujen ruokavalioon on hyvä sisällyttää eläinperäisiä tuotteita kaikkien aminohappojen saannin varmistamiseksi. Kalkkunat pitävät ihmisiltä jäävistä ruoantähteistä ja kaikista kotipuutarhan tuotteista.

Tällä hetkellä yleisin Suomessa kaupallisesti kasvatettava kalkkunajaloste on BUT-9. Nämä valkoiset kalkkunat ovat pitkälle jalostettuja lihantuotantoyksilöitä, ne kasvavat tehokkaasti ja ovat helppoja höyhennettäviä. Kotioloissa kasvatus tapahtuu yleensä hitaammin ja pidempään kuin teollisuudessa. Ne eivät ole pitkäikäisiä, sillä elopaino menee helposti jalkojen ja sydämen kestokyvyn yli.

Pronssikalkkuna on Yhdysvalloissa paikallisesta villikalkkunasta ja Euroopasta tuoduista mustakalkkunoista jalostettu rotu. Nimensä se on saanut erikoisesta vihertävänpronssisesta kiillostaan. Väritys muuten muistuttaa villikalkkunan väritystä, perusväri on musta, siivissä ja pyrstössä vaaleita raitoja. Nuori, täysikasvuinen kukko painaa reilut kymmenen kiloa, kana kahdeksisen. Pronssikalkkunat saattavat elää jopa kymmenen vuotta, pystyvät lisääntymään itse, löytävät luonnosta paljon syötävää ja kestävät kylmää

Laji
Intro_other
Mainos
Logo-labyrintti