Karjalankarhukoira

021902016_r
Karjalankarhukoira
021945398_r
Karjalankarhukoira
019750825_r
Karjalankarhukoira
022662249_r
Karjalankarhukoira

Karjalankarhukoira on pääasiassa hirven ja karhun metsästyksessä käytettävä suomalainen pystykorvarotu.

Metsästysominaisuudet

Karjalankarhukoira on riistaa haukkuva ja sen pysäyttävä metsästyskoira, joka pystyy työskentelemään laajalla alueella itsenäisesti. Suuntavaisto ja hajuaisti ovat erittäin hyvät ja refleksit todella nopeat. Karjalankarhukoira on metsästäessään peloton ja uhraa oman henkensä omistajansa puolesta.

Karjalankarhukoira ilmoittaa riistan haukkumalla, mutta ei muuten hauku turhia metsästäessään. Koira pitää riistan paikoillaan haukkumalla ja juoksemalla edestakaisin eläimen ympärillä, kunnes omistaja ehättää paikalle. Se voi pitää riistan aloillaan hyvinkin pitkiä aikoja. Jos esimerkiksi karhu yrittää lähteä tiehensä koiran piirityksestä, koira yrittää pitää sen paikoillaan vaikka hännästä pitelemällä.

Luonne ja käyttäytyminen

Karjalankahukoira on todella rohkea ja peräänantamaton koira. Se on itsevarma ja saattaa käyttäytyä aggressiivisesti toisia koiria kohtaan. Ihmisiin se suhtautuu kuitenkin aina ystävällisesti, joskin vieraita kohtaan aluksi varautuneesti. Koira on myös fyysisesti voimakas, ja omistajan on kyettävä pitämään se hallinnassa. Rotu on jalostettu toimimaan hyvin itsenäisesti, ja hyvän karhukoiran pitäisi pystyä metsästämään tunteja ilman yhteyttä omistajaansa.

Perhekoirana karjalankarhukoira on uskollinen ja rakastava. Se on leikkisä ja tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Tästä syystä sitä ei saisikaan jättää yksin pihalle narun päähän. Toisaalta karjalankarhukoira ei missään nimessä sovellu sohvakoiraksi sisätiloihin. Se on ulkoilma- ja metsästyskoira, joka tarvitsee paljon tilaa ja tekemistä sekä omaa rauhaa. Myöskään pelkäksi seurakoiraksi karjalankarhukoiraa ei suositella: jalostuksessa metsästysominaisuuksien vaaliminen on keskeisellä sijalla. Tylsistyessään koira saattaa kaivaa pihamaan uuteen uskoon tai karata paremmille metsästysmaille. Jos useampia karjalankarhukoiria elää yhdessä, niille muodostuu vastaavanlainen laumahierarkia kuin susilla.

Ulkonäkö

Karjalankarhukoira on tyypillinen arktinen pystykorvarotu. Ruumiinrakenteeltaan se on keskikokoinen, jäntevä ja melkein neliömäinen: rungon pituus on vain hieman korkeutta suurempi. Turkki on tuuhea ja kaksikerroksinen, kuten pohjoiselle pystykorvalle sopii: pehmeää pohjavillaa peittää karkeahko ja suora päällyskarva. Karva on pidempää kaulassa, selässä ja reisien takaosassa. Karjalankarhukoiran hallitseva väri on yleensä musta, mutta myös ns. "karhunruskea" sallitaan, ja on välillä myös toivottavaa, karvapeitteessä.Koiralla on yleensä valkoisia selvärajaisia merkkejä kaulassa, päässä, rinnassa, vatsassa ja raajoissa. Valkoinen ei saa olla vallitseva väri. Ihannesäkäkorkeus on uroksilla 57 ja nartuilla 52 cm; korkeintaan kolmen senttimetrin poikkeama tästä sallitaan.Keskipitkä ja ylös kiinnittynyt häntä kaartuu kippuraksi selän päälle. Sen pitäisi koskettaa runkoa kärkiosallaan joko sivulta tai selän päältä. Häntä voi olla myös synnynnäisesti töpö, eikä tätä lueta rotumääritelmässä virheeksi. Karjalankarhukoira liikkuu mieluiten laukkaamalla. Liikkeet ovat kevyet ja vaivattomat.

Lähde: wikipedia

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti