Kauluskaija

020874275_r
Kauluskaija
021439911_r
Kauluskaija
020440521_r
Kauluskaija
020018626_r
Kauluskaija

Kauluskaijoilla (Psittacula krameri) on pitkä historia ihmisen kanssa, sillä jo muinaiset kreikkalaiset olivat hyvissä väleissä niiden kanssa. Kauluskaijat on tunnettu myös nimillä aleksanterinkaija ja kaulanauhapapukaija.

Kauluskaijat ovat levinneet laajalle, niitä tavataan yhteensä 35 maassa ja 5 mantereella. Luonnossa kauluskaijat elävät pääosin matalilla alueilla semiaavikosta valoisaan sekundääriviidakkoon.

Kauluskaijat jaetaan neljään alalajiin, joista kaksi on lähtöisin Afrikasta ja kaksi Intiasta. Alalajit eroavat toisistaan hieman värityksen ja koon perusteella, mutta päällisin puolin kaikki ovat samannäköisiä. Sukupuolet on helppo erottaa toisistaan, sillä koiraalla on kaulaa ympäri kiertävä punamusta rengas, joka ilmestyy yksilön tullessa sukukypäksi noin kolmen vuoden ikäisenä.

Lisääntymisaika vaihtelee asuinalueen mukaan, pääosin alkuvuodesta loppukevääseen. Kauluskaijat tekevät pesän puun koloon, jota ne itse laajentavat tarvittaessa. Pesä on 3-10 metrin korkeudella, löyhästi kolonioissa. Munia on yleensä 3-4, joskus voi olla useampia. Haudonta kestää 22 päivää ja pesäpoikasvaihe 7 viikkoa.

Kauluskaijat voivat olla melko hyviä puhumaan, mutta tämä on täysin yksilökohtaista. Kaikki eivät välttämättä opi puhumaan ollenkaan.

Lähde: [http://www.selanpaa.net/kalle]

Laji
Intro_bird
Mainos
Logo-labyrintti