Kooikerhondje

021874316_r
Kooikerhondje
020281837_r
Kooikerhondje
020380097_r
Kooikerhondje
021391401_r
Kooikerhondje

Kooikerhondje on spanielityyppinen koirarotu. Sille on ominaista, että se viihtyy vedessä useimpia muita koirarotuja paremmin.

Ulkonäkö: Kooikerhondje on pienehkö koira, sen säkäkorkeus on rodun rotumääritelmässä 35–40 cm. Suurin osa koirista on kuitenkin suurempia. Uroksien keskikorkeus on 40–43 cm, naaraiden 38–40 cm. Alankomaissa on jopa lähes 50 cm säkäkorkeudella olevia uroksia.

Luonne: Kooikerhondje on vilkas ja iloinen koira, se on uskollinen isännälleen jo pienestä. Pennut lähtevät yleensä tutkimaan ympäristöään jo ennen kun niiden silmät ovat auenneet. Koikkeri on todella aktiivinen koira joten se soveltuu monenlaisiin harrastuksiin loistavasti. Monipuolisten harrastusmahdollisuuksien lisäksi koikkeri tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa. Koira voi olla vieraita ihmisiä kohtaan pidättyväinen, mutta se ei saa olla arka tai aggressiivinen. Suhtautuminen toisiin koiriin on yksilökohtaista. Koska koikkereita on lintujen houkuttelun lisäksi käytetty jyrsijöiden metsästykseen, koira voi olla kiinnostunut riistasta. Nykyäänkin useilla koikkereilla on vahva metsästys- ja riistavietti, jonka vuoksi irtioloa kannattaa opetella turvallisilla alueilla.

Historia: Kooikerhondje on hyvin vanha hollantilainen spanielirotu, jota käytettiin apuna sorsien pyydystyksessä. Koiran tehtävänä oli houkutella liikehdinnällään sorsia puisiin häkkiansoihin sillä aikaa kun koiran ohjaaja pysytteli piilossa. Tästä tulee kooikerhondjen hollanninkielinen nimi, "Häkkiansan pitäjän pieni koira". Kooiker on ansan pitäjä ja hondje pieni koira. Koska koira oli ulkomuodoltaan lähellä kettua, sorsat alkoivat seurata koiraa peremmälle pyydykseen, jossa ne otettiin kiinni. Lintujen houkuttelemisen lisäksi koira toimi porvariston seurakoirana ja tuhoeläinten pyydystäjänä.

Kooikerhondjet kuolivat melkein sukupuuttoon 1900-luvun alussa. Vuonna 1966 kennelliitto Hollannissa hyväksyi rodun. Ensimmäinen kooikerhondje-yhdistys näki päivänvalon Hollannissa 1967. 1971 rotu virallistettiin Hollannissa. Kansainvälisen FCI hyväksyi sen vasta 1990-luvun alussa.

Suomessa perustettiin oma rotuyhdistys vuonna 1999. 1993 ensimmäinen yksilö tuotiin Suomeen. Vuonna 2004 ylitettiin Suomessa 250 yksilön raja. Tällä hetkellä niitä on Suomessa 514 (Kennelliitto 8/2007).

Suomalaiset kennelit, jotka kasvattavat kooikerhondjeja: Alppimajan Bella Belleza's Black Amiikos Bullbenz Callitris Cavalriina's Dischile´s Estaika's Frisian Gem Golden-Fox Hennalessin Huvi-Tuulen Kooijtje Lucky Nana´s Maricosan's Midnight Joika's Milfeddyg Mollitas Nordwart Oakmeadow of Aura Mar-Lee Wishdecoy

Määrä Suomessa:

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti