Kotikissa

020117055_r
Kotikissa
018764035_r
Kotikissa
019729434_r
Kotikissa
022263955_r
Kotikissa

Kun kotikissoista puhutaan, tarkoitetaan kissaa joka "ei ole minkään rotuinen" eikä näin ollen ole minkäänlaista rotumääritelmääkään. Kotikissasi kanssa voit harrastaa kissa-agilityä ja näyttelyitä ihan yhtälailla kuin rotukissankin kanssa.

Kotikissoja on kaikenlaisissa väreissä ja kuvioissa, usein kotikissoista löytyy harvinaisempiakin värejä. Väri onkin ehkä yksi tärkeimmistä kriteereistä omistajalle kissaa hankittaessa. Sanotaan että kilpikonnakuvioiset naaraat ovat yleensä temperamentikkaita kun taasen keltapunaiset kissat rauhallisia ja lempeitä. Kotikissojen yleisimmät turkkimuunnokset ovat lyhytkarvainen ja pitkäkarvainen, mutta mahdollisia ovat myös puolipitkäkarvainen ja kiharakarvainen.

Valtaosa kissanomistajista on ihan tavallisen kotikissan omistajia. Ikäväkin puoli löytyy: koska kotikissoja alle luovutusikäisestä (ÄLÄ KOSKAAN OSTA ALLE 12-VIIKKOISTA KISSANPENTUA!) vanhuksiin on tarjolla jatkuvasti eikä näillä usein ole suurta kaupallista arvoa, täyttyvät eläinsuojeluyhdistykset näistä kaltoin kohdelluista kissoista. Kissoja jätetään heitteille ja suuri osa kissoista kuoleekin luontoon hylättynä.

Harvemmin tavataan rotukissoja etsimässä uutta kotia. Vaikka kotikissanpentu olisikin saatu ilmaiseksi, voi kissavauva tulla omistajalleen kalliiksi mikäli madotukset, rokotukset ja oikeanlainen ruokinta on laiminlyöty kasvattajan luona (kuten yleensä tälläisissä tapauksissa on).

Rokotukset, leikkauttaminen ja madottaminen on tärkeätä muistaa. Kotikissa on rokotettava kissaflunssaa ja kissaruttoa vastaan ja ensimmäiset rokotukset on annettava kissalle jo pentuna. Sisäkissat madotetaan vähintään 2 kertaa vuodessa. Kotikissan leikkauttaumista voisi sanoa jopa kissan henkivakuutukseksi, sillä kiimassa olevat kissat tekevät pitkiäkin karkureissuja eivätkä välttämättä koskaan palaa takaisin elävänä. Jokainen vastuullinen kissanomistaja leikkauttaa kissansa. Kissan leikkauttaminen takaa lemmikille pitkän ja terveen elämän. Kotikissa kun voi elää jopa 20-vuotiaaksi hyvällä hoidolla.

Kotikissatkin ansaitsevat parhaan mahdollisen ravinnon! Ruokintaan kannattaa ehdottomasti panostaa, etenkin kissan ollessa vielä pieni pentu, jolloin kasvuvauhti on hurja; luusto kehittyy ja paino nousee syntymästä 5-7 -kertaiseksi kahden kuukauden ikään mennessä. Pienen kotikissavauvan kasvu alkaa hidastua nelikuisena ja ruoansulatus sekä vastustuskyky kehittyvät. Hyvä ruokavalio on niin pennulle kuin aikuisellekin elintärkeää. Ylipaino ei ole kissalle hyväksi.

Vastuullinen kotikissan omistaja huolehtii, että kissa ulkoilee vain valvotusti eikä juoksentele vapaana luonnossa, jossa sitä vaanivat monenlaiset vaarat, kuten kissanvihaajat, petoeläimet ja tieliikenne. Kotikissaa voi ulkoiluttaa valjaissa tai ulkotarhassa. Suomen luonnossa kissa ei pärjää. Kissan heitteillejättö on rikos.

Katso lisätietoa kotikissoista: http://www.kotikissa.org/ http://www.suvak.net/ (Suomen Valtakunnallinen Kotikissarengas ry) http://www.kissamaailma.net/ http://www.kissojenkatastrofiyhdistys.net/

Laji
Intro_cat
Mainos
Logo-labyrintti