Kromfohrländer

021805308_r
Kromfohrländer
019282926_r
Kromfohrländer
022319372_r
Kromfohrländer
021910024_r
Kromfohrländer

Yleistä

Aktiivinen, toiminnanhaluinen saksalainen rotu on vielä varsin nuori, se kehitettiin roturisteyksen tuloksena 1940-1950-luvuilla. Tämä keskikokoinen rotu hyväksyttiin omaksi rodukseen kun yksi pentue syntyi vanhempina Grand basset griffon vendeen, ja kk. kettuterrieri. Rotu kuuluu FCI 9. Rotua tavataan yleensä agilityssä, jossa se on menestynyt MM tasolle asti, ja tokokin on yleinen laji rodulla.

Alkuperä

Kromfohrländerillä ei ole oikein omaa alkuperäistä tehtävää, vaan se on vain koti/harrastus koira. Rotu on kotoisin Saksasta, jossa se on saanut myös nimensä: Kromfohrländer sai nimensä, kun rodun ensimmäinen kasvattaja Ilse Schleifenbaum asui Nordrhein-Westfalen Krom Fohrissa, ja ihastui kyseiseen rotuun, ja alkoi kasvattaa sitä. Kansainvälinen koiranjalostusliittto FCI hyväksyi rodun vuonna 1955.

Ulkonäkö

Tällä keskikokoisella rodulla on kaksi karvamuunnosta: Sileäkarvainen (sk.) ja karkeakarvainen (kk.) Karkeakarvaisella Kromfohrländerillä on parta mutta sk. ei. Säkäkorkeus: 38-46cm. Paino: urokset: 11-16kg nartut: 9-14kg. Väriltään valkea pohja, ja punaruskeita tai vaaleanruskeita täpliä.

Luonne

Toiminnanhaluinen, tempperamenttinen, aktiivinen seurakoira. Myös hieman pidättyväinen vieraita kohtaan, mutta muuten sopeutuvainen koira. Muituttaa epäilyttävästi Jackrusselinterrieriä, ja Working jackrusselia, mutta on näitä huomattavasti suurempi kokoinen.

Terveys

Pienestä koostaan huolimatta Kromfohrländer on melko terve koira. Mitään tiettyjä rodulle ominaisia sairauksia ei ole. Rodulla esiintyviä perinnöllisiä sairauksia ovat harmaakaihi, epilepsia ja digitaalinen hyperkeratoosi. Jalostuksella pyritään vähentämään perinnöllisten sairauksien määrää.

Lähteet: Wikipedia, Suomen Kromfohrländer ry

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti