Lagotto romagnolo

020932048_r
Lagotto romagnolo
020211532_r
Lagotto romagnolo
020112286_r
Lagotto romagnolo
021558243_r
Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo on italialainen koirarotu. Rodun alkuperäinen käyttötarkoitus oli vedestä noutava lintukoira. Myöhemmin sitä on käytetty tryffelinetsintään. Lagotto kuuluu FCI 8 ryhmään.

Ulkonäkö

Lagotto on sopusuhtainen ja sillä on iloinen ilme, joka vastaa rodun luonnetta. Sen turkki on kihara, villava ja tiheä. Lagotton pää on melko suuri ja ylhäältä katsottuna puolisuunnikkaan mallinen. Kirsu on suuri ja kuono-osa leveä. Korvat ovat kolmionmuotoiset ja taittuneet. Kaula on lihaksikas, runko tiivis ja vahva. Lagoton selän on oltava suora, eikä häntä saa koskaan olla kippuralla. Jalat ovat lihaksikkaat ja suorat, liikkeet tasaiset ja reippaat. Turkin värejä on mm. kellertävä tai valkoinen merkein, pienipilkkuinen ruskeavalkoinen eli roan. Joillakin lagottoilla on ruskea maski. Säkäkorkeus uroksilla on 43-48 cm ja nartuilla 41-46 cm. Paino uroksilla on noin 13-16 kg ja nartuilla 11-14 kg.

Luonne

Lagotto on luonteeltaan iloinen, kekseliäs, hyväntahtoinen ja pehmeähkö koira joka kiintyy omistajaansa ja on helposti koulutettava. Se on erittäin hyvä seuralainen sekä erinomainen varoittaja. Lempeällä, mutta johdonmukaisella koulutuksella lagotosta saa nopeasti uskollisen ja hyvin käyttäytyvän koiran. Riistaviettiä on jalostettu rodusta pois, jotta koira pystyisi keskittymään paremmin tryffeleiden etsintään.

Historia

Alun perin lagotto romagnolo kehitettiin noutavaksi lintukoiraksi. Suomeen ensimmäisiä lagottoja tuotiin Italiasta 90-luvun puolivälin tienoilla ja ensimmäinen suomalainen pentue syntyi vuonna 1999. Rotu saavutti suosiota nopeasti, ja jo vuonna 2005 lagottoja rekisteröitiin lähes 200.

Nykyinen tilanne ja käyttö

Suomessa lagotot ovat pääasiassa seura- ja harrastuskoiria, joita kilpailee näyttelyiden ohessa mm. agilityssä ja toko:ssa. Erinomaisen hajuaistinsa ansiosta monia lagottoja käytetään Suomessakin sienten, kuten keltavahveroiden ja korvasienien etsintään. Suomesta on löydetty myös tryffeleitä lagottojen avulla. Rodulle ollaan hakemassa palveluskoirakoe -oikeuksia, ja muutamat harrastavat jo aktiivisesti pelastuskoiralajeja.

Terveys

Lonkkadysplasiatilanne Suomessa on tällä hetkellä jopa hälyttävän huono. Rotu menee lonkkien osalta PEVISA:an 1.7.2008. Jalostukseen käytettävien yksilöiden raja-arvo on D; E-lonkkaisen tai kuvaamattomien jälkeläisiä ei rekisteröidä. Silmäsairauksia, polvilumpion luksaatiota, kivesvikaa, allergioita ja luonneongelmia on esiintynyt jonkin verran. Joillakin pennuilla on tavattu episodista tärinää, joka yleensä häviää itsestään pian luovutusiän jälkeen. Kohtauksen tullessa pentu tärisee ja sillä saattaa olla pikkuaivo-oireita kuten hoippuvaa liikkumista. Tutkimukset ovat osoittaneet paikallista epileptistä aktiivisuutta.

Aiheesta muualla

Kennelliiton rotumääritelmä

Suomen Lagottoklubi rySpanieliliitto (rotujärjestö)

Kennelliiton jalostustietojärjestelmä

Lähde Wikipedia

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti