Lapinporokoira

021336621_r
Lapinporokoira
020511906_r
Lapinporokoira
021616739_r
Lapinporokoira
019653549_r
Lapinporokoira

ROTUESITTELY - LAPINPOROKOIRA

Lapinporokoiran kantamuotona voidaan pitää esihistorialliselta ajalta lähtien Skandinavian pohjoisosissa olleita koiria. Rodun alkuperästä on kuitenkin keskusteltu paljon, koska lapinporokoira poikkeaa selvästi perinteisistä pystykorvista. Ensimmäiset tiedot Lapissa harjoitetusta poronhoidosta ovat 1500- 1600-luvuilta ja ensimmäiset merkinnät poroja paimentavista koirista ovat vuonna 1674 ilmestyneessä Lapponia-kirjassa.

Rotumääritelmä vahvistettiin Kennelliitossa vuonna 1966. 1990-luvun puolivälistä lähtien lapinporokoira on vakiinnuttanut asemansa, sillä rekisteröinnit ovat tasaisesti lisääntyneet yli 200:n / vuosi. Lapinporokoiran rekisteri on avoin, joten pohjoisen rekisteröimätöntä työkoirakantaa voidaan ottaa edelleen rekisteriin.

Lapinporokoiraa kuvaillaan älykkääksi ja oppivaiseksi. Työssä se on energinen ja toimintakykyinen, muulloin rauhallinen.

Ulkomuodoltaan se on selkeästi ravaajatyyppinen koira. Sen tulee olla suorakaiteen muotoinen, selvästi korkeuttaan pidempi, keskivoimakas ja suhteellisen voimakkaasti kulmautunut koira. Karvapeite on karkeaa ja erityisesti tiheää, hyvin kylmältä ja sateelta suojaavaa

Sallitut värit musta eri sävyissään, jopa harmahtava tai parkinruskea. Usein yleisväriä vaaleampaa, harmahtavaa tai ruskehtavaa väriä päässä, rungon alaosassa ja raajoissa. Valkoiset merkit kaulassa, rinnassa ja raajoissa sallitut. Pohjavilla on mustaa, harmaata tai ruskehtavaa.

Ihannekoko uroksilla 51 cm, nartuilla 46 cm, sallittu poikkeama +- 3 cm. Tyyppi on tärkeämpi kuin koko.

Lapinporokoirat ovat suosittuja koti- ja perhekoiria, mutta myös monipuolisia harrastuskoiria. Niillä on meriittejä tottelevaisuuskokeista, agilitysta ja palveluskoirakokeista Niitä käytetään myös edelleen työkoirina Lapissa.

Suomenlapinkoiran ja lapinporokoiran rotujärjestö on Lappalaiskoirat ry, joka on perustettu vuonna 1970.

Lisätietoja rodusta: Lappalaiskoirat ry ja Porokoirakerho ry

    (Lähde: http://www.lappalaiskoirat.fi/)
Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti