Lyhytkarvainen collie

021345233_r
Lyhytkarvainen collie
020276336_r
Lyhytkarvainen collie
022667313_r
Lyhytkarvainen collie
019652593_r
Lyhytkarvainen collie

Terveys

Collie on yleisesti katsottuna terve rotu. Collie kuuluu Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan PEVISAan. Jotta colliepennut rekisteröitäisiin, niiden vanhemmilla täytyy olla lonkkakuvauslausunnot ja silmätarkastustulokset. Lyhytkarvaisen collien perinnöllisiin sairauksiin kuuluvat lonkkaniveldysplasia, CEA ja haiman vajaatoiminta. Lonkkaniveldysplasia eli lonkkanivelen kasvuhäiriö on perinnöllinen vika, mutta se ei kuitenkaan periydy selvän ja yksinkertaisen kaavan mukaan. Lonkkavian ilmenemiseen vaikuttavat paljon myös ympäristötekijät. Colliella ei lonkkavikaa kuitenkaan ole ongelmaksi asti.

CEA (Collie eye anomaly) on yleisnimitys collierodulla tavattaville silmäsairauksille. Se on hyvin yleinen ja todennäköisesti kaikki suomalaiset colliet ovat sen kantajia, mutta onneksi se on vain todella harvoin vakava. CEA:n ensimmäinen aste, CH ja CRD ei vaikuta koiran näkökykyyn mitenkään. Toinen aste, coloboma ei yleensä vaikuta koiran näkökykyyn. Kolmas aste ablaatio vaikuttaa näkökykyyn heikentävästi, ja koira saattaa jopa sokeutua kokonaan. Se on kuitenkin harvinaista, ja useimmiten se näkyy vain toisessa silmässä, jolloin näkökyky ei mene kokonaan. Neljäs muoto on silmänsisäiset verenvuodot. Se voi osittain parantua, mutta on todennäköistä että niitä ilmenee iän myötä uudelleen. Tämä on todella harvinainen, mutta kuitenkin äärettömän vakava tila colliella, ja voi aiheuttaa kivuliasta silmän sisäistä painetta. Lyhytkarvaisilla collieilla silmäsairauksia ei esiinny yhtä paljon kuin pitkäkarvaisilla.

Haiman vajaatoiminta on erittäin harvinaista, ja sen on todettu olevan perinnöllinen pitkäkarvaisilla collieilla. Lyhytkarvaisilla collieilla sairautta ei ole Suomessa tavattu, mutta on mahdollista että sitä esiintyy myös niillä. Sairauden puhkeamiseen vaikuttavat todennäköisesti myös ympäristötekijät. Oireet ilmenevät tavallisesti 1–3 vuoden iässä.

Luonne

Lyhytkarvaisen collien luonnetta kuvaillaan rotumääritelmässä seuraavasti: iloinen ja ystävällinen, ei vähääkään hermostunut eikä aggressiivinen. Lyhytkarvaisen collien tulee olla myös paimenkoirille tyypillisesti työskentelynhaluinen ja toimintakykyinen. Se on aktiivinen ja vilkas rotu, ja sen olemuksen tulisi ilmentää älykkyyttä. Lyhytkarvainen collie ei ole jokaisen paras kaveri, se on yleensä vieraita kohtaan välinpitämätön ja tyyni, mutta omistajaansa kohtaan uskollinen ja osoittaa kiintymystään selvästi. Se on innokas ja toimelias, ja halutessaan siitä saa loistavan harrastuskoiran. Colliella on intoa jokaiseen asiaan mihin se vain pystyy.

Ulkonäkö

Rotumääritelmän mukaan lyhytkarvaisen collien rakenne ilmentää vahvuutta ja toiminnallisuutta. Se ei ole kömpelö eikä millään lailla karkea, vaan keskikokoinen ja rakenteeltaan sopusuhtainen koira. Lyhytkarvaisen collienartun säkäkorkeus on 51–56 cm ja uroksen 56–61 cm. Pään muoto muistuttaa tylppää kiilaa. Sen korvat ovat levossa taaksepäin taittuneet, mutta kun koira valpastuu, korvat nousevat puolipystyyn. Silloin korvan ylin kolmasosa on eteenpäin taittunut. Häntä on pitkä ja levossa riippuva.

Lyhytkarvaisen collien turkki on lyhyt ja kaksikerroksinen: peitinkarva on karkeahkoa, pohjavilla erittäin tuuheaa. Karvaa ei trimmata eikä leikata. Colliella on kolme hyväksyttyä värimuunnosta: soopeli, tricolour (kolmivärinen) ja blue merle (sinimarmoroitu). Soopeli on mikä tahansa sävy vaalean kullanväristä tumman mahonginruskeaan tai sävyttynyt soopeli mustin karvankärjin. Kolmivärisen koiran pääväri on musta, ja sillä on syvän punaruskeat merkit raajoissa ja päässä. Blue merlen pääväri on puhtaan hopeansininen, joka on marmoroitunut mustalla värillä. Syvät punaruskeat merkit ovat toivottuja, mutta niiden puuttuminen ei ole virhe. Kaikkiin väreihin kuuluvat valkoiset merkit, joiden määrä voi vaihdella. Seuraavat merkit ovat toivottuja: täysi tai osittainen valkea kaulus, valkea rinta, raajat ja käpälät sekä valkea hännänpää. Kuonossa, kallossa tai molemmissa voi olla valkea piirto.

Soopeli väritys voidaan jakaa vielä kahteen tyyppiin: dominanttisoopeliin ja ns. tricolour-tekijäiseen soopeliin. Dominantti soopeli on yleensä vaalea, kultainen tai punainen, eikä sillä ole yleensä mustia karvoja. Tricolour-tekijäinen soopeli on ns. tumma soopeli, mahonkisoopeli. Värejä ei saa kuitenkaan sekoittaa miten sattuu. Sallittuja väriyhdistelmiä ovat soopeli ja soopeli, soopeli ja tricolour, tricolour ja blue merle. Aikaisemmin kaikki yhdistelmät olivat sallittuja, mutta nykyisin kahden blue merlen sekä blue merlen ja soopelin yhdistäminen on kiellettyä.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti