Maaorava, Richardsonin

019903770_r
Maaorava, Richardsonin
020486120_r
Maaorava, Richardsonin
020461399_r
Maaorava, Richardsonin
017818509_r
Maaorava, Richardsonin

Richardsonin maaorava (spermophilus richardsonii)

Luonnossa richardsonin maaoravat, ”riksut” elävät USA:n ja Kanadan pohjoisosissa. Riksujen elinikä on noin 4-6 vuotta. Ne painavat 350-500 grammaa ja ovat 25-30 cm pitkiä.

Koska Richardsonin maaorava naaras viihtyy luonnossa naaraiden muodostamissa ryhmissä, kannattaa ensisijaisesti harkita useamman yksilön hankkimista samalla kertaa. Naaraita voi pitää useampia yksilöitä samassa häkissä. Urokset pärjäävät parhaiten yksinäisenä lemmikkinä.

Riksu voi saada poikasia vain kerran vuodessa. Se on sukukypsä ensimmäisen elinvuotensa jälkeisenä keväänä. 5-10 poikasta syntyvät maan alla 23 päivää kestävän kantoajan jälkeen. Pennut ovat karvattomia, silmät vielä kiinni ja emostaan täysin riippuvaisia seuraavan 4 viikon ajan. Neliviikkoiset pennut vieroittuvat nopeasti.

Riksun ruokavalio koostuu preeriakoirille tarkoitetusta täysrehusta, pelleteistä sekä erilaisista siemenistä. Lisäksi annetaan kuivaa heinää, vihanneksia ja hedelmiä. Luonnonvaraisena se syö myös hyönteisiä ja tämän vuoksi olisi syytä tarjoilla 1-2 rottapellettiä per päivä. Myös kuivattuja hyönteisiä on saatavilla alan liikkeistä.


Luonnossa Riksu viettää suurimman osan elämästään kaivellen käytäviä maan sisään. Monikerroksinen terraario jäljittelee parhaiten pesäonkaloa käytävineen. Terraario on häkkiä parempi vaihtoehto sillä sieltä purut eivät lennä huoneen puolelle riksun kaivaessa, eivätkä lemmikin kuonokarvat kulu ja hampaat katkea häkin pinnoja pureskellessa. Riksu oppii käyttämään WC-astiaa. Hiekkakylpyastiassa se pääsee kierittelemää pois turhat rasvat turkistaan. Terraariossa on hyvä olla yksi tai useampi pesämökki. Terraario tulisi varustaa juoksupyörällä, jossa riksu voi purkaa energiaa ja pitää linjat kurissa.

Riksua tulisi pitää vapaana huoneessa mielellään päivittäin. Sitä täytyy muistaa valvoa, sillä se on jyrsijä ja voi jyrsiä johtoja, huonekaluja, verhoja tms. Kaikki kolot joihin se voi tunkeutua tulee tukkia: esim. sokkelit, kodinkoneiden tai kaappientaustat. Ikkunat on pidettävä kiinni, jos eläin on vapaana. Älykäs ja utelias Riksu voi oppia avaamaan kaappien ovia alakautta. ”Ei” sanan opettaminen on tärkeää riksun vapaana pitoa ajatellen. Samoin sen nimen ja luokse tulemisen opettaminen. Riksun voi myös opettaa kulkemaan valjaissa.

Laji
Intro_rodent
Mainos
Logo-labyrintti