Maaorava, Siperian

021317289_r
Maaorava, Siperian
021632748_r
Maaorava, Siperian
019130752_r
Maaorava, Siperian
020845085_r
Maaorava, Siperian

Siperianmaaorava (Eutamias sibiricus)

Siperianmaaorava on jyrsijöiden lahkoon kuuluva eläin. Sen levinneisyys ulottuu Äänisen itäpuolelta tundran eteläpuoliseen Siperiaan, Japaniin ja Koreaan saakka. Siperianmaaorava viihtyy taigametsissä, etenkin niiden hakkuualueilla, aroalueen metsäsaarekkeissa ja jokivarsien pensaikoissa. Se elää havu- ja sekametsissä, joiden ruohokasvillisuus on runsas.

Täysikasvuisen siperianmaaoravan ruumis on 13–16 senttimetriä, eli se on huomattavasti tavallista oravaa pienempi. Selässä sillä kulkee pituussuunnassa viisi tummanruskeaa raitaa, joiden välit ovat vaaleat tai ruosteenruskeat, ja sen mahassa on myös harmaata sekä hieman valkoista. Poskipussit ovat sisäiset ja tuuhea häntä on lähes ruumiinmittainen.

Siperianmaaorava syö lähinnä havupuiden siemeniä, mutta se voi käyttää ravinnokseen myös lehtipuiden siemeniä ja pähkinöitä. Lemmikkinä orava syö siemensekoitusta.

Siperianmaaorava elää 6-10 vuotta. Sukukypsyyden maaoravat saavuttavat 8–12 kuukauden ikäisinä, ja normaalisti ne saavat vain yhden poikueen vuodessa. Naaras kantaa suunnilleen kuukauden ajan ja synnyttää 1–13 poikasta (useimmiten 2–5).

Siperianmaaorava liikkuu päiväsaikaan. Se herää varhain aamusta ja touhuaa aktiivisesti koko päivän, jonka jälkeen se käpertyy pesäkoloonsa nukkumaan.

Siperianmaaoravia voi pitää joko yksin tai pareittain. Urokset tulevat yleensä hyvin toimeen keskenään, samoin naaraan ja uroksen yhdessä pitäminen onnistuu.

Vilkkautensa vuoksi maaoravat tarvitsevat erittäin suuren häkin, joka on täynnä kiipeilymahdollisuuksia. Häkkiin on sijoitettava paljon oksia ja tasoja. Jos häkki ostetaan eläinkaupasta, sen on oltava linnunhäkki, koska jyrsijöiden häkit ovat liian matalia. Myöskään kerroshäkit eivät kelpaa, koska maaoravat nauttivat vauhdikkaasta oksalta toiselle pomppimisesta. Häkissä tulee olla myös pesäkoppi ja jos oravia on useampia, oma koppi jokaiselle. Häkkiin laitetaan lisäksi juomapullo ja ruokakuppi. Maaoravat ovat hyvin siistejä eläimiä ja käyttävätkin lähes aina yhtä häkin nurkasta vessanurkkanaan. Lisäksi häkissä täytyy olla kalkki- ja suolakivet. Sinne voi laittaa myös vessapaperirullia, joissa maaoravat voivat ryömiä.

Laji
Intro_rodent
Mainos
Logo-labyrintti