Mopsi

020979222_r
Mopsi
019879522_r
Mopsi
019256425_r
Mopsi
021742363_r
Mopsi

ULKONÄKÖ

Tylppäkuonoinen, pienikokoinen ja erittäin tukevarakenteinen. Karvapeite on Hieno, sileä, pehmeä, lyhyt ja kiiltävä. Ei karkea eikä villava. Silmät ovat ulkonevat. Ne eivät kuitenkaan luiskahtele pois kuopistaan, kuten joskus kuulee väitettävän. Häntä on korkealle kiinnittynyt, mahdollisimman tiiviisti lantion yli kiertynyt. Kaksinkertaisesti kiertynyt on ihanne.

Korvia on olemassa kahta eri tyyppiä:

Ruusukorva: pieni, alaspäin roikkuva korva joka laskostuu ylös ja taakse paljastaen ulospäin kääntyneen reunan.

Kolmiokorva: korvalehti laskostuu eteenpäin, kärki lähellä kalloa peittäen korvakäytävän ja osoittaen silmää kohti. Kolmiokorva on toivottavampi.

Ihannepaino 6,3 - 8,1 kg, säkäkorkeus n.25–28 cm ja elin ikä 10–13 vuotta.

VÄRI

Hopea, kellertävä, aprikoosi, musta. Värin on oltava puhdas. Maski, korvat, poskitäplä, selkäjuova mahdollisimman mustat ja selväpiirteiset.

HOITO

Mopsien isojen silmien on varottava osumasta risuihin tai muihin teräviin esineisiin. Turkki on helppohoitoinen. Rotu on luonnostaan hyvin siisti ja sen lyhyt turkki hylkii likaa ja rapaa. Mopsi pitäisi kuivata huolella kastumisen jälkeen (mopsit vilustuvat helposti). Turkki ei tarvitse trimmausta, mutta harjailu silloin tällöin on tarpeellista. Harjaaminen poistaa irtokarvat ja parantaa verenkiertoa. Harjan avuksi voi ottaa pölynimurin ja imuroida mopsin turkista pölyt ja roskat. Monet mopsit pitävät imuroinnista, kun ne ensin tottuvat siihen. Mopsin turkkia ei saisi pestä useammin kuin kaksi kertaa vuodessa.

Kynsiä ei saa päästää liian pitkiksi, koska silloin ne voivat kiertyä päkiöiden sisään ja se tekee koiralle erittäin kipeää. Mopsin kynsien tulisi olla mustat, joka hankaloittaa hieman niiden leikkaamista. Kynttä kannattaa pitää valoa vasten, jotta verisuonen voi nähdä. Jos pelkäät leikkaavasi väärin, voit viedä mopsin eläinlääkärille tai pyytää, jota kuta asiansa osaavaa tuttua tekemään sen. Koiran omistajana sinun kuitenkin tulisi opetella leikkaamaan sen kynnet.

Nenävekki (nenän ja silmien välissä) tulee pitää puhtaana ja kuivana (esim. paperinenäliinalla), sillä muuten sinne saattaa tulla tulehduksia. Se on hyvin yksilöllistä, kuinka usein sitä pitää puhdistaa.

Reipas kävelyvauhti sopii mopsin ulkoilutukseen. Liikunta on mopsille erityisen tärkeää siksi, että se on mestari kerjäämään makupaloja huolestuneen vetoavalla katseellaan, sillä kukapa voisi vastustaa huolestunutta, vetoavaa katsetta?

LUONNE JA KÄYTTÄYTYMINEN

Luonteeltaan mopsi on ystävällinen ja iloinen, mutta myös oman arvonsa tunteva ja rauhallisempi kuin moni muu pienikokoinen koirarotu. Se on erittäin ihmisrakas, mutta myös hyvin itsepäinen, mutta väitteistä huolimatta ihan yhtä hyvin koulutettavissa, kuin muutkin koirat. Lasten kanssa mopsi tulee hyvin toimeen, kunhan saa riittävästi huomiota. Se osallistuu mielellään kaikkeen perheensä toimintaan.

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti