Naamiokaijanen

019336453_r
Naamiokaijanen
022695332_r
Naamiokaijanen
019028806_r
Naamiokaijanen
020774584_r
Naamiokaijanen

NAAMIOKAIJANEN

Agapornis personatus (Reichnow 1887) engl. Masked lovebird, Personata lovebird; saks. Schwarzkoepfchen (mustapää)

Kuvaus Pääväri rungossa vihreä, kasvojen etuosa ja posket ruskehtavan mustat; pään takaosa hämärtävän oliivi; rinta keltainen; kyljet ja pyrstönalunen kellertävän vihreä; alaselkä tummansininen; siipien alapinnat harmahtavan siniset ja vihreät; pyrstö vihreä, uloimmat sulat oranssinkeltaiset muuttuen mustiksi. Valkoinen rengas silmän ympärillä. Nokka kirkkaanpunainen. Iris tummanruskea, jalat harmaat.

Sinisiä mutaatioita esiintyy myös luonnossa. Myös monia muita värimutaatioita kehitetty vankeudessa, jotkut saatu aikaan hybridijalostuksella nyasan kanssa.

Koko Pituus 16 cm, paino koirailla n. 48g, naarailla 55 g

Asuinalue luonnossa Pohjois- ja Keski-Tanzania, Mbeyasta ja Njombesta pohjoiseen Manyarajärvelle ja Meruvuoristoon. Kiinniotettuja lintuja on paennut parvittain Lounais-Keniaan ja Tanzanian rannikoille (Tanga ja Dar es Salaam)

Elinalue Akaasia- ja adansoniamaat, orapensaat savannilla ja avoimet ruohomaat; 1100 - 1800 m merenpinnasta.

Elintavat Normaalisti 20 - 80 linnun parvessa pesintäajan ulkopuolella, voi kokoontua kultivoiduille alueille ja viljapelloile isommissakin parvissa. Ryhmä muuttaa jatkuvasti. Kuivankauden pesijä, maaliskuusta huhtikuuhun, myös kesäkuusta elokuuhun. Kupolinmuotoinen pesä rakennetaan puuhun ohuista oksista ja kaarnan suikaleista.

Ravinto Luonnossa siemenet, vilja, marjat, nuput.

Vankeudessa siemenseokset, kanariansiemenet, nigerinsiemenet, auringonkukka, viljat ja hirssit (myös idätettynä), puolikypsä ruoho ja vilja, tarjottava paljon viherravintoa, hedelmiä ja vihanneksia, idätetyt ruuat, myös munaruoka. Nuorille linnuille säännöllisesti myös C-vitamiinia ja mineraaleja.

Muuta Keskiverto metelöitsijä; aktiivinen; kova pureskelija; nauttii kylpemisestä. Voidaan pitää yhdessä saman lajin kanssa tai mahdollisesti myös viktoriankaijasen. Jos tila on liian pieni, saattaa esiintyä konflikteja. Rauhallinen tilavassa aviaariossa. Luonteeltaan hieman ujompi ja pelokkaampi verrattuna viktoriankaijaseen.

Säännöllinen pesijä, kun oikea pari muodostuu. Pesii läpi vuoden sisätiloissa, pääajankohta keväisin; sisustaa pesän tuoreilla oksilla, joista repii kaarnan pois; kantaa tarvikkeet nokassaan; munii 3 - 6 munaa (munan koko 23,3 x 17.0 mm, paino 3.8 g); hautoo n. 22 päivää. Suositellan pesitettävän maksimissaan kaksi kertaa vuodessa.

Hybridien jalostamista ja käyttöä jalostuksessa tulisi ehdottomasti välttää, samoin huonomaskisten ja oranssirintaisten naamiokaijasten. Pesintä ei ole niin helppoa kuin ruusukaijasten tai viktoriankaijasten. Naamiokaijanen on herkempi häiriintymään ja pesän kosteustasapainosta on pidettävä huolta, samoin kuin vanhempien ruokavaliosta. Tarvitsee päivittäin tuoreita, kosteita oksia pureskeltavaksi.

Lajin löytäjänä pidetään saksalaista ornitologia Anton Reichnoffia. Häkkilintuna ensimmäinen havainto Amerikassa v. 1925, laji saavutti Euroopan markkinat v. 1927

Nykypäivänä naamiokaijasista löytyy useita värimuotoja.

Laji
Intro_bird
Mainos
Logo-labyrintti