Natrix Maura (Kyyrantakäärme)

022115932_r
Natrix Maura (Kyyrantakäärme)
019867474_r
Natrix Maura (Kyyrantakäärme)
019867473_r
Natrix Maura (Kyyrantakäärme)

Yleistä

Kyyrantakäärme kuuluu käärmeiden alalahkoon (Ophimia l. Serpentes) ja Colubridae-heimoon, joka on suurin käärmeiden heimoista. Kyyrantakäärme kuuluu samaan rantakäärmeiden (Natrix) sukuun, kuin Suomessakin tavattava rantakäärme (Natrix natrix). Luonnossa kyyrantakäärme elää Lounais-Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa. Laji on hyvin akvaattinen ja sitä tavataan yleensä vesistöjen läheisyydessä mm. soiden, purojen ja jokien lähellä.

Ulkonäkö

Pohjaväri vaihtelee harmaasta ruskeaan tai ruosteenpunaiseen. Selkäpuolella on usein samanlainen sahalaitakuvio, kuin Vipera-suvun kyillä, joita ne myös matkivat pelottaakseen tunkeilijoita, mutta joillakin yksilöillä on myös selässään kaksi pitkittäisraitaa. Kyljissään kyyrantakäärmeellä on isoja mustia pisteitä tai ympyröitä. Täysikasvuisen käärmeen pituus on 45-100 cm sukupuolesta ja lajista riippuen. Koiraat ovat selvästi pienempiä, kuin naaraat. Koiraat tulevat sukukypsiksi 3 vuoden ja naaraat 5 vuoden iässä.

Ruokavalio

Kyyrantakäärmeen ruokavalioon kuuluu pääasiassa kalaa, sekä sammakkoeläimet ja niiden toukat.

Puolustuskäyttäytyminen

Puolustautuessaan kyyrantakäärmeet pyrkivät matkimaan kyitä niin ulkonäöllään, että käyttäytymisellään. Ne litistävät päätään niin, että siitä tulee kolmion muotoinen, pullistavat ruumistaan ja sihisevät äänekkäästi. Ne tekevät myös usein valeiskuja suu kiinni ja pureminen onkin hyvin harvinaista. Usein ne myös erittävät pahanhajuista nestettä.

Laji
Intro_terrariumanimal
Mainos
Logo-labyrintti