Pantherophis guttatus (Viljakäärme)

022450047_r
Pantherophis guttatus (Vilj...
022590723_r
Pantherophis guttatus (Vilj...
022512730_r
Pantherophis guttatus (Vilj...
022590726_r
Pantherophis guttatus (Vilj...

Viljakäärme (Pantherophis guttagus) on rauhallinen ja helppohoitoinen matelija. Niitä on saatavilla useita eri värimuotoja. Lajina se on kotoisin Yhdysvalloista.

Viljakäärme kasvaa n. 120-160-senttiseksi ja on täysikasvuisena n. 700-1000 grammainen. Täyden mittansa käärme saavuttaa 3-4 vuoden iässä. Elinikä on jopa 15-20 vuotta.

Viljakäärme viihtyy yksi parhaiten, mutta jos terraaro on tarpeeksi suuri, voidaan yrittää totuttaa toisiinsa kahta samaa sukupuolta olevaa yksilöä.

Terraarion vähimäismitat ovat 70x40x35 cm, mutta niin pientä terraariota ei kannata hankkia. Suuremmassa terraariossa (70x50x60 tai isompi) käärmeellä on mahdollisuus kiipeillä ja liikuskella enemmän. Poikasta pidetään pienessä terraariossa ensimmäisen ikävuotensa ajan. Se on kääärmevauvalle suojaisampi ja pakoturvalllisempi vaihtoehto. Poikasterraario voidaan tehdä pienestä akvaariosta, "faunaboksista" (eli muoviterraariosta) tai muovisesta varastolaatikosta. Pohjakuivikkeena käytetään esim. Mörttiröpöä (haapahake), Repti Bark (kuorikate) tai papereista sanomalehti tai talouspaperi. Kuivike ei saa olla pölyävää.

Terraarion sisustukseen kuuluvat piilopaikat, tekokasvit, kiipeilypaikat, katosta roikkuvat korit sekä juoma-astia. "Wetboksia" käärme tarvitsee varsinkin nahanluontiaikanaan. Sellaisen saa tehtyä mm. karkkilaatikosta, jossa on käärmeen mentävä aukko kyljessä. Sisälle laatikon pohjalle laitetaan kosteaa (muttei märkää) lannoittamatonta turvetta. Terraarion toiseen päähän tarvitaan lämpölamppu tai lämpömatto, koska käärmeet ovat vaihtolämpöisiä. Lämpölampun voi sijoittaa myös esim. ylätasolle, jos terraariossa on sellainen.

Käärmeet syövät hiiriä ja aikuisena myös pieniä rottia. Suomen eläinsuojelulain mukaan ruoka on annettava valmiiksi lopetettuna. Pakastehiiriä ja -rottia myydään useissa eläinkaupoissa ja ruokaeläinkasvattajilta niitä voi myös kysyä, jollei halua kasvattaa niitä itse. Ruokaeläinten kasvatus on oma lukunsa erikseen ja siinä on noudatettava eläinsuojelulakia. Käärmettä ei saa ruokkia terraariossa, jossa pohjalla on purumaista tai muuta irtonaista kuiviketta, jotta käärme ei niele sitä syödessään. Käärmeellä voi siis olla erillinen ruokinta terraario, esim. pienempi muoviterraario.

Hyvää tietoa löydät mm. täältä: http://www.matelijat.info/viljakaarme/ sekä täältä http://herppi.net

Poikanen kannattaa hankkia kasvattajalta tai kasvattajan suosittelemasta paikasta.

Huomaathan, että tämä esittely antaa vain kapeat raamit viljakäärmeen hoidolle ja hankinnalle. Tutustuthan lajiin tarkemmin, mikäli kiinnostuksesi sellaisen hankkimiseen heräsi.

Teksti A.S.

Laji
Intro_terrariumanimal
Mainos
Logo-labyrintti