Parsonrussellinterrieri

022195654_r
Parsonrussellinterrieri
021747683_r
Parsonrussellinterrieri
022220257_r
Parsonrussellinterrieri
018864147_r
Parsonrussellinterrieri

Parson on ennen kaikkea metsästyskoira sekä henkisiltä että fyysisiltä ominaisuuksiltaan. Nämä ominaisuudet pyritään säilyttämään rodussa, jotta se kykenisi toimimaan alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Rodun rekisteröinnistä saakka on tämä pienen koon, miellyttävän ulkomuodon ja aktiivisen luonteen omaava terrieri saavuttanut suosiota niin monipuolisena harrastuskoirana kuin näyttely- ja lemmikkikoiranakin.

Metsästysviettinsä sekä energisyytensä vuoksi parsonrussellinterrieri vaatii omistajaltaan aktiivisuutta ja määrätietoisuutta, jotta koira saa kunnollisen peruskasvatuksen ja riittävästi sosiaalistamista sekä liikuntaa. Tällöin siitä tulee yhteiskuntakelpoinen ja miellyttävä seuralainen. Parson on omiaan ulkoilusta ja liikunnasta pitävälle ihmiselle tai perheelle. Pelkästään sohvalla makaamiseen siitä ei ole. Parson on ystävällinen ja joviaali koira, mutta tarvittaessa siitä löytyy räjähtävää terrieritempperamenttia. Parson on seurallinen ja haluaa mieluiten olla olemassa, kokeilemassa ja tekemässä asioita omistajansa rinnalla. Sen motto voisikin olla sama kuin partiolaisen ”Aina valmiina!”

Koska parsoneiden luonteissa on eroavaisuuksia, pentua hankittaessa on hyvä keskustella kasvattajan kanssa etukäteen pentujen luonteista ja tulevasta "käyttötarkoituksesta" juuri sen oikean ja parhaiten omaan laumaan sopivan pennun löytämiseksi. Parsonit sopivat yhtä hyvin kaupunkiin kuin maallekin. Parson ei yleensä ole kotioloissa kova haukkumaan ja pieni koko ja kevyt rakenne mahdollistavat sen kantamisen ja mukaan ottamisen esimerkiksi julkiseen kulkuvälineeseen.

Parsoneiden määrän lisäännyttyä ei ongelmiltakaan ole vältytty. Koiria otetaan herkästi mukavan ulkomuodon perusteella, jolloin niiden kotikasvatukseen pentuaikana ei ehkä perehdytä sen vaatimalla vakavuudella. Seurauksena saattaa olla huonosti käyttäytyviä koiria, joiden oikaisemiseen tarvitaan ammattiapua. Moni uusi pennunostaja ei välttämättä tiedosta rodun historiaa metsästyskoirana, jolloin terrieritemperamentti ja riistavietti saattavat tulla yllätyksenä.

Hyväluonteinen parson on reipas ja avoin koira, joka ei kuitenkaan saa olla ylivilkas tai liian pehmeä. Koiralla on hyvä hermorakenne ja se osaa rauhoittua tarpeen vaatiessa. Harrasteissa koira on aina valmiina ja aktiivinen, kotioloissa se osaa rauhoittua. Parsonrussellinterrieri sopii aktiiviselle ihmiselle, joka pystyy tarjoamaan koiralle liikuntaa ja älyllisiä haasteita. Se tarvitsee ihmisen, joka osaa toimia auktoriteettina ja johtajana. Asui koira sitten kaupungissa kerrostalossa tai maalla omakotitalossa, se on onnellinen tietäessään paikkansa laumassa ja saadessaan tarpeeksi aktivointia päivittäin.

Lisää yhdistyksen sivuilta[http://www.parsonrussellinterrierit.net/]

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti