Pinseri

022154041_r
Pinseri
021901124_r
Pinseri
019705784_r
Pinseri
022492245_r
Pinseri

Pinseri - rotuesittely

Historia

Pinseri on saksalainen rotu, joka polveutuu vanhoista eurooppalaisista suokoirista kuten snautserikin. Vuosisatojen ajan pinsereitä pidettiin Saksassa rotta- ja tallikoirina. Jo vuonna 1881 Saksan Koirarotujen Yhdistys julkaisi seikkaperäisen rotumääritelmän pinseristä.

Toisen maailmansodan aikana rotu oli vähällä kuolla sukupuuttoon. Sen aikainen Pinscher-Schnauzer-Klubin pääjalostusneuvoja Werner Jung onnistui kuitenkin pelastamaan rodun muutaman sodan yli eläneen yksilön ja muutaman isokokoisen kääpiöpinserin avulla. Monessa maassa pinseri on edelleen harvinainen rotu. Suomessa pinsereitä rekisteröidään nykyisin noin 40-60 vuodessa.

Tyylikäs ja temperamenttinen

Pinseri on elegantti, neliömäinen seura- ja harrastuskoira. Pinserin värit ovat ruskean eri sävyt ja musta ruskein merkein. Karva on lyhyt ja kiiltävä. Koko on 45-50 cm.

Pinseri on luonteeltaan tarkkaavainen, eloisa ja ystävällinen koira, jolla on jonkin verran vahtimis- ja riistaviettiä. Pinseri on myös temperamenttinen aktiivitoimintaa vaativa rotu, joka tarvitsee johdonmukaisen koulutuksen. Tämä on tarpeen etenkin jo pentuiässä pomon elkeitä osoittaville koirille. Pennulle on syytä tehdä heti selväksi kuka perheessä on pomo.

Pinseri ei ole herkkähaukkuinen. Useimmiten pinseri haukkuu vain vahtiessaan, esim. ovikellon soidessa tai kuullessaan epämääräisiä ääniä kodin ulkopuolelta.

Sileälle turkille ei tarvitse tehdä käytännössä muuta kuin sualla poistaa irtokarvat. Harjaus on ihonhoidon kannalta hyväksi ja samalla koira tottuu käsittelyyn. Hoitotoimenpiteet supistuvat normaaliin koiran terveydenhoitoon, pesuun, hampaiden ja korvien puhdistukseen, kynsien leikkuuseen sekä tasapainoisesta ruokinnasta ja riittävästä liikunnasta huolehtimiseen.

Haastava harrastuskoira

Älykkäänä koirana pinseri on mukava ja haastava rotu monipuoliseen harrastustoimintaan. Pinseri on älykäs ja nopea oppimaan, mutta ei erityisen miellyttämishaluinen, joten se vaatii motivoimista ja ohjaajalta pitkäjänteisyyttä sekä paneutumista asiaan.

Pinserit saivat vuonna 1995 osallistumisoikeuden palveluskoirakokeisiin. Rodulle sopivia lajeja ovat agility, tottelevaisuuskoulutus, raunio, jälki, jne. Toko on pinsereiden perinteinen harrastuslaji, mutta agilityn suosio on kasvanut kovasti viime vuosina. Agility-kilpailuihin osallistuneet pinserit ovat saavuttaneet hyviä tuloksia perinteisempien agirotujen joukossa.

Pinserin terveystilanne

Pinseri on moneen muuhun rotuun verrattuna terve rotu, etenkin kun ottaa huomioon kannan pienen koon. Merkittävimmät perinnölliset sairaudet ovat kaihi (HC), jota esiintyy noin 15 % tutkituista koirista, sekä lievät lonkkaviat (C-lonkat noin 10 % tutkituista), jotka kuitenkin vain harvoin haittavat koiran elämää.

Omistajan kannalta keskeisimmät ongelmat ovatkin toisaalla. Noin puolella nuorista, alle 2-vuotiaista koirista esiintyy eri asteista korvanlehtien halkeilua, jonka yhteydessä niistä usein myös vuotaa verta. Useimmiten vaiva helpottaa iän myötä, mutta joillakin yksilöillä se jatkuu läpi koko elämän. Halkeilevia korvia voi hoitaa rasvaamalla ja laastaroimalla, joillakin koirilla myös vuotavan kohdan poistaminen ja verisuonten polttaminen eläinlääkäärin toimesta on auttanut.

Toinen pinserille tyypillinen ongelma on ensimmäiseen penikkatautirokotteeseen liittyvä oireilu. Oireet alkavat tyypillisesti noin kaksi viikkoa rokotteen jälkeen ja ilmenevät lievimmillään väsymyksenä, vapinana ja oksenteluja, voimakkaimmillaan tasapainohäiriöinä, kouristuksina ja jopa tajuttomuutena. Oireita hoidetaan kortisonilla, lievimmissä tapauksissa ne menevät ohi kotihoidolla (Kyytabletti), mutta vakavammat tapaukset vaativat eläinlääkärin hoitoa kortisonipistoksin ja nesteytyksin. Oireet eivät yleensä toistu seuraavilla rokotuskerroilla.

Aikuisten pinsereiden tyypillisimpiä vaivoja ovat erilaiset iho-ongelmat ja allergiat, joita esiintyy noin 40 prosentilla kannasta.

[http://www.pinserit.fi/]

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti