Pitkäkarvainen collie

019491061_r
Pitkäkarvainen collie
019202409_r
Pitkäkarvainen collie
021102234_r
Pitkäkarvainen collie
019547823_r
Pitkäkarvainen collie

Historia

Pitkäkarvaisen collien alkuperä on melkoisesti hämärän peitossa. On olemassa monia teorioita collie-rodun esi-isistä. Erään teorian mukaan 1700-luvun lopulla Islannista tuotiin koiria Englantiin. Jotkut väittävät collien olevan suoraan näiden koirien jälkeläinen. Todennäköisesti collie on kuitenkin syntynyt vanhoista brittiläisistä koirista. Saattaa kuitenkin olla että näihin vanhoihin brittiläisiin paimenkoiriin on jossain vaiheessa sekoittunut muualta tullutta verta. Collie-rodun kehitykseen on kuitenkin vaikuttanut eniten viime vuosisatoina skotlantilaiset paimenet, jotka vaikuttivat ulkonäön lisäksi paljon myös luonteeseen. Ulkonäöltään alkuperäinen collie muistutti paljon nykypäivän bordercollieta. Se ei ollut korkearaajainen, sen kallo oli leveämpi ja pää lyhyempi. Alkujaan Collieita käytettiin lampaiden paimennuksessa, aikojen saatossa paimennustehtävät vähenivät, mutta paimennusominaisuudet ja yhteistyöhalu säilytettiin rodussa. Tämän ansiosta collie on helppo ja lapsiystävällinen palveluskoira. Käännekohta rodulle tuli kuitenkin 1800-luvulla, kun kuningatar Viktoria kiinnostui rodusta. Kuninkaallisten ja aristokraattien kiinnostus on varmasti vaikuttanut rodun suosioon. Prinsessa Viktorian tullessa kuningattareksi vuonna 1837 hänen rakkautensa koiriin oli yleisesti tiedossa ja hänellä oli useita pitkä- ja lyhytkarvaisia collieita, joita käytettiin sekä paimenina että seurakoirina. Tunnetuimpia kuningattaren koirista oli Gipsy, joka oli pikimusta lukuun ottamatta varpaiden kärkiä, jotka olivat valkoiset. Suurin osa sen ajan koirista oli lyhytkarvaisia, tai ainakin ne näyttivät siltä. Siihen aikaan oli tavallista, että myös pitkäkarvaiset koirat kerittiin samaan aikaan lampaiden kanssa. Näyttelytoiminta alkoi Britanniassa 1800-luvun puolivälin jälkeen, jolloin myös monesta rodusta alkoi kehittyä nopeasti kaksi eri linjaa, näyttelykoirat ja käyttökoirat. Väitetään, että collien värin parantamiseksi jalostuksessa käytettiin irlannin- ja gordoninsetteriä. Pään muodon aikaansaamiseksi rotuun risteytettiin luultavasti myös borzoita.Vuonna 1895 collie oli Englannin rekisteröintilistan kärjessä. Ensimmäisen rotumääritelmän collielle tekivät Mr. Shirley ja W.W. Thomson vuonna 1881. Rodun nimeksi muutettiin pitkä- ja lyhytkarvainen collie 1885. Rotumääritelmät olivat samanlaiset molemmille, turkinlaatua lukuun ottamatta. Suomeen ensimmäiset pitkäkarvaiset colliet tulivat Englannista vuonna 1889.Suomeen tuotiin paljon koiria Ruotsista ja Englannista, vaikka laatu ei korvannutkaan määrää. Pitkäkarvaisen collien suosio kasvoi lassie-filmien myötä.

Ulkonäkö

Collien säkäkorkeus on rotumääritelmän mukaan nartuilla 51-56cm ja uroksilla 56–61 cm. Pitkäkarvaisella colliella on huomiota herättävä, pitkä ja erittäin tiheä karvapeite. Peitinkarva on suoraa ja karkean tuntuista, pohjavilla pehmeää, tuuheaa ja hyvin tiivistä. Eturaajat ovat hyvin hapsuiset ja häntäkarvat erittäin runsaat. Colliella on kolme hyväksyttyä värimuunnosta. Soopeli, tricolour ja blue merle. Soopeli on mikä tahansa sävy vaalean kullanväristä tumman mahonginruskeaan tai sävyttynyt soopeli mustin karvankärjin. Tricolour, eli kolmivärisessä on pääväri musta, syvän punaruskeat merkit raajoissa ja päässä. Blue merlessä on pääväri puhtaan hopeansininen, joka on marmoroitunut mustalla värillä. Syvät punaruskeat merkit ovat toivottuja, mutta niiden puuttuminen ei ole virhe. Kaikkiin väreihin kuuluvat valkoiset merkit, joiden määrä voi vaihdella. Seuraavat merkit ovat toivottuja: täysi tai osittainen valkea kaulus, valkea rinta, raajat ja käpälät, valkea hännänpää. Kuonossa, kallossa tai molemmissa voi olla valkea piirto.Värejä ei saa kuitenkaan sekoittaa miten sattuu. Sallittuja väriyhdistelmiä ovat soopeli ja soopeli, soopeli ja tricolour, tricolour ja blue merle. Aikaisemmin kaikki yhdistelmät olivat sallittuja, mutta nykyisin kahden blue merlen sekä blue merlen ja soopelin yhdistäminen on kiellettyä. Collien pää kapenee tasaisesti ja pehmeästi kirsua kohti. Collien askeleiden tulisi olla kohtuullisen pitkät, kevyet ja vaivattomilta näyttävät

Luonne

Rotumääritelmän mukaan collien luonne on ystävällinen, ei hermostunut eikä aggressiivinen. Collie on myös paljon muuta. Se on myös toiminnanhaluinen ja valpas koira. Se kiintyy helposti tiettyyn ihmiseen perheessä, ja osoittaa selkeästi kiintymystään. Se ei tule kaikkien syliin hyppimään innokkaasti, vaan viileän rauhallisesti. Collien tulee olla myös omanarvontuntoinen ja työskentelykykyinen. Se on tarmokas ja kestävä koira, jonka kanssa pystyy melkein mihin vaan.

Käyttö

Näyttelyitä, Agilityä, Tokoa, Jälkeä, Hakua, Raunioita... Collien kanssa voi harrastaa melkein mitä vaan ja niistä kannattaakin kysellä rodun yhdistyksestä lisää:)

Sopivuus

Se on sopiva koira niin lapsiperheisiin kuin muihikin tai vaikkapa vanhukselle lenkkikaveriksi.

Lähde: wikipedia

Laji
Intro_dog
Mainos
Logo-labyrintti